lasagne-s-mletym-masemLasagne pro začátečníky? Lasagne podle Pohlreicha. Zapečené lasagne s mletým masem a bešamelem.

Jsou jídla, která jsme doma nikdy nevařili, a tak – i když jsem bytostně fanoušek domácí české kuchyně – čas od času zamířím na taková jídla do nějaké restaurace. Jedním z takových pokrmů jsou i lasagne (lazaně). Typický italský pokrm s bešamelem, který se samosebou dočkal i mnoha variací také v Itálii, mne v některých mnou navštívených restauracích ale zklamal. Je čas si lasagne udělat doma. K ruce určitě přijdou italské recepty a pár rad šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha navrch.

Lasagne pro začátečníky – abychom si rozuměli, lasagne jsou neplněné italské těstoviny, asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty určené pro stejnomenný pokrm s mletým masem (ragú alla bolognese), bešamelovou omáčkou a strouhaným sýrem – nejčastěji parmazánem. Lasagne se nakonec zapékají v troubě.

Začneme přípravou ragú alla bolognese. „Tohle je klasický recept na loňské ragú,“ ujišťuje mne Zdeněk Pohlreich v pořadu Vařte jako šéf! A tak není důvod mu nevěřit. Do hlubšího kastrolu si nalijeme olivový olej a přidáme nakrájenou nebo ještě lépe na struhadle nastrouhanou mrkev a celer, najemno nakrájenou cibuli a chvíli restujeme. Mezitím si nasekáme tři stroužky dobrého česneku, kupte nejlépe od českého farmáře, a přidáme jej do zeleninového základu v kastrolu.

Z půl kila hovězího a 300 g vepřového masa si uděláme směs mletého masa, kterou přidáme do kastrolu, osolíme a opepříme a nakonec přidáme i nasekaný rozmarýn.

mlete-maso-lasagne-pohlreich

TIP: Pěstování rozmarýnu v mém návodu Rozmarýn: Pěstování rozmarýnu v květináči, na zahradě, množení a přezimování

Jakmile je mleté maso pořádně orestované, nalijeme do kastrolu asi půl litru červeného vína, přidáme loupaná rajčata a dusíme pod poklicí asi hodinu a půl.

Mezitím jsem se vrhla na těstoviny lasagne. Pro začátečníka v přípravě boloňských lasagní jako jsem já je výzva kromě bešamelové omáčky také výroba domácích těstovin. Poprvé jsem si raději těstoviny pořídila v jednom italském krámku, kdo se ale chce pustit do výroby domácích lasagní, jedno vajíčko vystačí na přibližně 100 g mouky, ideálně tvrdé pšeničné alias semoly di grano duro. Poté se přidá trocha olivového oleje a vypracuje se těsto, které necháme asi tři hodiny odpočinou v chladničce. Nakonec vyválíme z něj pláty.

  Červené fazole pro pestrý jídelníček: Fazolová polévka z červených fazolí, fazolový salát i buřtguláš

TIP: RECEPT NA BEŠAMEL

Pláty těstovin na lasagne je dobré vždy napřed trochu povařit ve vodě a poté je rozprostřít na čistou utěrku, aby uschly. Nastává slavnostní okamžik, a tedy vrstvení lasagní. „Vždycky je to tak že se bešamelem začíná a bešamelem také končí. Akorát ta poslední vrstva je zasypána sýrem,“ radí Pohlreich, kterého raději poslechnu , i když instinktivně bych začala jinak.

A tak začíná vrstvení. Naběračkou jsem nalila do pekáče bešamelovou omáčkou a na ni rozprostřela těstoviny. Na lasagne pak umístila vrstvu boloňského ragú a znovu vrstvu bešamelu. A pokračovala dále úplně stejně. Nakonec bohatě zasypeme parmazánem a lasagne umístíme do předehřáté trouby na 180 °C zapéct asi na 40 minut.

lasagne-s-mletym-masem

Děkuji za snímek lasagne bolognese Jonu Moutjoyovi, navštívit můžete zde: flickr.com/photos/mountjoy/7914498708; za snímek mletého masa Matějovi Baťhovi: commons.wikimedia.org/wiki/File:Sekan%C3%A1_001.jpg; a nakonec za pomoci i autorovi Alpha: www.flickr.com/photos/10559879@N00/3716908330

lasagne-z-mleteho-masa-pro-zacatecniky

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/lasagne-z-mleteho-masa-pro-zacatecniky-1024x686.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/lasagne-z-mleteho-masa-pro-zacatecniky-150x150.jpgzezahradkyHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbešamel,boloňské lasagne,lasagne bolognese podle pohlreicha,lasagne od pohlreicha,lasagne podle pohlreicha,lasagne recept pohlreich,lasagne s mletým masem,lasagne s mletým masem recept,lasagne z mletého masa,lasagne z mletého masa pohlreich pohlreich lasagne,lazaně,lazaně od polreicha,lazaně podle pohlreicha,lazaně recept,lazaně recept s mletým masem,mleté maso,mleté maso recepty,pravé italské lasagne,recepty podle Pohlreicha,recepty Pohlreich,top recepty lasagne,tradiční recepty na lasagne,Zdeněk Pohlreich receptyLasagne pro začátečníky? Lasagne podle Pohlreicha. Zapečené lasagne s mletým masem a bešamelem. Jsou jídla, která jsme doma nikdy nevařili, a tak – i když jsem bytostně fanoušek domácí české kuchyně – čas od času zamířím na taková jídla do nějaké restaurace. Jedním z takových pokrmů jsou i lasagne (lazaně)....Blog o zahradničení, pěstování a receptech