Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Těstíčko na obalování – smažení v těstíčku: recepty a tipy. • Neradi obalujete květák a jinou zeleninu? Těstíčko je rychlé řešení. Vyzkoušejte: Pivní těstíčko, vinné těstíčko, sýrové a další těstíčka. Recepty z květáku trochu jinak.  Čím kořenit těstíčka na smažení? Netradičně: smažené okurky, jitrocel, hlíva ústřičná, červená řepa – to vše v těstíčku. Smažené cibulové kroužky v těstíčku – jako cibulové kroužky Zdeňka Pohlreicha.   Smažení v těstíčku, díl Zelenina. 

1_testicko-na-obalovani
Smažení pokrmů v těstíčku
je prastará technologie, kterou – jen v jistých obměnách – vystopujeme v národních kuchyních celého světa. V těstíčku smažíme maso, sýry, ovoce, nejvíc ale asi zeleninu. V našem prostředí je nejběžnější těstíčko z vajec a mouky. Může mít však mnoho variant. Pokrm pak chutná pokaždé trochu jinak, ale vždy skvěle.

Smažení v těstíčku: Snadno a efektně

Třebaže v těstíčku na obalování můžeme smažit v podstatě cokoliv jedlého, v létě a na podzim to jsou nejčastěji zelenina či houby, které touto technologií připravujeme. Krom toho, že se jedná o úpravu chutnou, má to i další výhody: pokrm je vzhledný a má DSC02085 (2)tak trochu sváteční charakter, výroba je ovšem velice snadná a rychlá – mnohem jednodušší, než obalování a smažení v trojobalu mouka – vejce – strouhanka.

Těstíčko při smažení funguje jako ochranná vrstva propouštějící teplo dovnitř, ale už ne ven. Díky tomu projde základní surovina potřebně dlouhou tepelnou úpravou. Až poté, co je vnitřek dostatečně prohřátý, začne se těstíčko opékat na povrchu (stejný efekt vytváří i trojobal). Přesto některé druhy zeleniny předem předváříme (právě tak, jako při použití trojobalu).

DSC02088V Česku se nejčastěji smaží předvařený květák. Zatímco ve strouhance jej obalujeme rozebraný na drobné růžičky, těstíčko lépe drží drží na plochém tvaru. Proto květák buď po uvaření přímo nakrájíme na středně silné plátky, a nebo alespoň naplocho rozkrojíme.

Jako květák předváříme i jiné košťáloviny, kterým úprava v těstíčku svědčí: kapustu, kedlubnu, růžičkovou kapustu, brokolici, a nebo i celer.

Co naopak před smažením v těstíčku nepředvařujeme: baklažán, rajče, papriku, cuketu, patison, okurku, tykve, všechny houby, cibuli, bez černý a jiné jedlé divoké rostliny.

Tipy a recepty na přípravu různých těstíček na obalování

  1. Těstíčko se smetanou a vínem: 2 vejce, žloutek, 1 dl smetany, 4 lží ce bílého suchého vína, 100 g hladké mouky, sůl. Těstíčko připravíme smícháním všech přísad a necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Vše, co budeme do těstíčka namáčet, musíme předem obalit v mouce.
  2. DSC07558Těstíčko vinné: 1 lžička oleje, 1 vejce, 60 g hrubé mouky, 4 cl bílého vína, sůl. Vše smícháme a dobře rozšleháme. Zde se předem v mouce neobaluje. Hodí se výborně ke smažení ryb.
  3. Těstíčko vinné s hladkou moukou: 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce vína, sůl. Z přísad dobře rozšleháme těstíčko a ihned v něm namáčíme připravenou předvařenou zeleninu.
  4. Těstíčko s mlékem: 1/8 l mléka, 2 lžíce bílého vína, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, 2 až 3 lžíce polohrubé mouky. Opět vše smícháme a namáčíme očištěné kousky zeleniny nebo houby.
  5. Těstíčko s kypřicím práškem: 1/2 kypřicího prášku, 2vejce, 2 lžíce bílého vína, 4 lžíce hladké mouky, sůl. Ze všech přísad dobře umícháme tekuté hustší těstíčko.
  6. Těstíčko pivní: 1 dl piva, 4 žloutky, 200 g hladké mouky, 1 dl kyselé smetany, 40 g oleje, sůl, muškátový oříšek, 4 bílky na sníh. Vymícháme těstíčko, do kterého nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těstíčko je pikantní.
  7. Těstíčko se světlým pivem: 3 dl světlého piva, 2 lžíce oleje, sůl, sníh ze 2 bílků, 5 až 6 lžic hladké mouky. Připravíme těstíčko z piva, oleje a soli s moukou. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
  8. Těstíčko – vaječná směs: 2 vejce, strouhanka podle potřeby, kokosová moučka podle chuti. Do rozšlehaných vajec přidáme strouhanku a kokosovou moučku. Zamícháme do polotuhé směsi. Kousky zeleniny obalíme ve směsi.
Čtěte také:  Květáková polévka: Všechny své přednosti uplatní květák v polévkách. Tipy, recepty

2_cuketa-v-testicku

Aby těstíčko nechutnalo mdle

Těstíčka se dají dochutit: Mletou paprikou, karí kořením, drceným kmínem, muškátovým květem nebo ořechem, provensálským kořením, sušenou bazalkou, římským kmínem a chilli („orientální“ příchuť).

Zelenina smažená v těstíčku: Recepty

3_pivni-testicko

Květák v pivním těstíčku

  • 1 větší květák, 1 vejce, 1 dl světlého piva, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, tuk na smažení.
    Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a po scezení necháme trochu vychladnout. Vejce rozšleháme s pivem, moukou a troškou soli.
    Zeleninu namáčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova.

Květák marinovaný smažený v těstíčku

  • 1 větší květák, 2 citrony, 5 lžic oleje, pepř, sůl, petrželka; na těstíčko 1/4 l mléka, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, sůl; tuk na smažení.
    Květák krátce povaříme v osolené vodě, nakrájíme na porce vhodné k namáčení v těstíčku, opepříme, zakapeme citronovou šťávou i olejem a posypeme sekanou petrželkou.
    Necháme hodinu odležet, namáčíme v těstíčku připraveném z uvedených surovin a smažíme v tuku dozlatova.

Květák v sýrovém těstíčku

  • 1 větší květák, 100 g eidamu, 3 vejce, sůl, kari, citronová šťáva, olej na smažení.
    Květák uvaříme do poloměkka a nakrájíme na středně silné plátky. Sýr jemně ustrouháme a vmícháme do rozšlehaných, mírně přisolených vajec.
    V těstíčku namáčíme plátky květáku a smažíme v oleji dozlatova.

4_syrove-testicko-na-obalovani

Houby smažené v těstíčku

  • 400 g kloboučků hub (hřibovité, bedly, žampiony), 3 vejce, 4 lžíce hladké mouky, lžíce piva, sůl, olej.
    Z vajec, mouky, soli a piva ušleháme těstíčko jako na kapání. Očištěné kloboučky hub máčíme v těstíčku a smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

Hlíva v těstíčku

  • Plodnice hlívy ústřičné opereme, osolíme. Rozšleháme 1-2 celá vejce s trochou hladké mouky, mírně osolíme, přidáme 2-3 lžíce mléka.
    Houby obalíme v těstíčku a na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. Pak přiklopíme pokličkou a necháme chvíli podusit.

Houby v pivním těstíčku

  • 1/2 kg čerstvých hub, 3 vejce, 4 lžíce hladké mouky, pivo, sůl, strouhanku, olej.
    Kloboučky hub dobře očistíme. Z vajec, hladké mouky, trochy piva a soli umícháme hladké těstíčko, které mírně stéká.
    Houby po obou stranách v těstíčku omočíme, obalíme v prosáté strouhance a smažíme v horkém oleji do zlatova.
Čtěte také:  Melasové sušenky a perníky s melasou. Vyplatí se vědět, co jíme

Žampiony smažené ve vinném těstíčku

  • Dvě vejce rozmícháme s 1,5 dl mléka a dvěma lžícemi vína, ochutíme solí a špetkou mletého muškátového květu.
    Umícháme hladké těstíčko.
    Asi půl kilogramu žampionů oloupeme (stáhneme měkkou bílou slupku), obalíme v těstíčku a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji.

5_cibulove-krouzky

Červená řepa smažená v těstíčku

  • 4 menší červené řepy, 2 lžíce octa, hladká mouka, vejce, strouhanka, olej, pepř, sůl.
    Očištěnou řepu upečeme na plechu, oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka, která osolíme, opepříme a necháme odležet.
    Asi po půlhodině kolečka osušíme, máčíme v těstíčku z mouky a vajec, pak obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.

Jitrocel v sýrovém těstíčku

  • 20 velkých listů jitrocele kopinatého, 2 vejce, hladká mouka, 2 lžíce jemně strouhaného sýra, sůl, olej na smažení.
    Lístky jitrocele pečlivě opereme a osušíme. Z vajec, mouky a sýra si připravíme těstíčko jako na kapání a v něm listy obalíme a ihned smažíme oleji.

Smažené cibulové kroužky v těstíčku

  • 1/8 litru smetany dobře rozmícháme se dvěma vejci a 100 g hladké mouky, přidáme trošku soli a špetku prášku do pečiva.
    Do vzniklého hustšího těstíčka namáčíme silnější plátky či kroužky z půl kila cibule a smažíme dozlatova v rozpáleném tuku. Smaženkami můžeme obložit maso, nebo je jíst samostatně, třeba s rajskou omáčkou a těstovinami. Jsou dobré i jen tak s chlebem ke svačině.

Bezové placičky s parmezánem

  • 8 květů černého bezu, 1 vejce, 1 dl bílého vína, asi 4 lžíce hladké mouky, lžíce strouhaného parmezánu, sůl, olej na smažení.
    Květy černého bezu namočíme na půl hodiny do osolené vody, pak dobře propláchneme a necháme okapat, případně setřeseme zbytky vody. Z ostatních surovin připravíme těstíčko jako na kapání.
    Odstřihneme květy od stonků a zamícháme do těstíčka. V rozpáleném oleji lžicí tvarujeme placičky, smažíme dozlatova.

6_testicko-na-cibulove-krouzky

Růžičková kapusta v těstíčku

  • 400 g kapustových růžiček, 1 vejce, 2 lžíce hrubé mouky, sůl, tuk na smažení.
    Očištěné pevné kapustové růžičky spaříme ve vařící slané vodě (asi tři minuty), vyndáme je cedníkem, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Jednotlivé růžičky nabodneme na protýkačku nebo špejli, smočíme v těstíčku a vhodíme do horkého tuku. Smažíme je do zlato žluta.
    Je to výborný příkrm k pečenému kuřeti.
  • Další tipy na jiné varianty smaženého bezu-kosmatice jsou v samostatném článku Květ černého bezu: Bez bezu je lékárnička skoro prázdná a jarní jídelníček pustý – recepty
Čtěte také:  Květák jako mozeček 10x jinak. S bršlicí, jako palačinky na slano i na topinky

Okurky smažené v těstíčku

  • 2 velké salátové okurky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, hladká mouka, 3 lžíce piva, pepř, sůl, olej na smažení.
    Okurky oloupeme, rozpůlíme a podélně nakrájíme na centimetrové plátky, které osolíme a necháme půl hodiny vypotit. Pak plátky okurek osušíme, potřeme rozetřeným česnekem se solí a obalíme v mouce. Z vejce, soli, piva a hladké mouky připravíme opepřené těstíčko jako na kapání.
    Plátky okurek do něho namáčíme a hned smažíme na oleji.

Kedlubny v sýrovém těstíčku

  • 3 větší mladé kedlubny, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, stroužek česneku, lžička kurkumy, bílý pepř, sůl, olej na smažení.
    Kedlubny oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, které krátce povaříme v osolené vodě. Z vajec a hladké mouky ušleháme těstíčko, přidáme do něj strouhaný sýr a třený česnek se solí, okořeníme kurkumou a pepřem.
    V těstíčku máčíme vychladlé okapané plátky kedluben a prudce smažíme v oleji do temně žluta.

7_recepty-z-kvetaku-trochu-jinak

Foto: Všechny fotografie k článku o smažení zeleniny v těstíčku (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/1_testicko-na-obalovani.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/1_testicko-na-obalovani-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcibulové kroužky,cibulové kroužky v těstíčku,cuketa v sýrovém těstíčku,cuketa v těstíčku,lilek v těstíčku,pivní těstíčko,pivní těstíčko recept,recepty z květáku,recepty z květáku trochu jinak,smažená cuketa v těstíčku,smažené cibulové kroužky,smažené cibulové kroužky v těstíčku,smažené žampiony v těstíčku,smažený květák,smažený květák recept,smažený květák v těstíčku,sýrové těstíčko,těstíčko,těstíčko na cibulové kroužky,těstíčko na obalování,žampiony v těstíčkuTěstíčko na obalování - smažení v těstíčku: recepty a tipy. • Neradi obalujete květák a jinou zeleninu? Těstíčko je rychlé řešení. • Vyzkoušejte: Pivní těstíčko, vinné těstíčko, sýrové a další těstíčka. • Recepty z květáku trochu jinak. • Čím kořenit těstíčka na smažení? • Netradičně: smažené okurky, jitrocel, hlíva ústřičná, červená...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.