Lilek baklažán – recepty. Současné lilky už nejsou hořké. Vaření v malé domácnosti – vaření z lilku.  Zapečený lilek. Lilek s nádivkou: za málo peněz opravdu hodně muziky. Špíz z lilku, hmm, to zní lákavě. Smažený lilek, ale jinak. Preferujete superpotraviny? Vyzkoušejte ječné krupky s baklažánem.  Výborné recepty z lilku i v úpravě pro vegetariány. • Musaka s lilkem a mletým masem a plněné lilky. Jak na to? 

1_lilek-recepty Lilek má nejen zvláštní barvu, ale rovněž osobitou chuť. Není hořká, protože se pěstují jiné odrůdy lilku než v předminulém století. Tak dlouho se z lilku vaří u nás. Ve světě mnohem delší dobu. Lilek je vhodnou výchozí surovinou pro malé a singl domácnosti. A také pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst maso. Lilek odpovídá tomu, co se o něm píše. Je to zelenina lahůdková.

Lilky už nebývají hořké

Lilek, baklažán, patližán, patlažán, patličan. Všechny názvy patří dužnatým bobulím lilku vejcoplodého (Solanum melongena). Ačkoliv se u nás lilek nepěstoval, nebyl plodinou neznámou. Právě pod názvem patlažán se vyskytuje ve starých kuchařkách a ke koupi ve městech prý byl od konce 19. století.

Jen s oblibou lilku to bylo trochu „na štíru“ – mnozí se obávali inzerované hořkosti, která vyžadovala před-přípravu. Uklidňující zpráva: Odrůdy lilku pěstované v současné době už hořké nejsou.

2_-musaka-s-lilkem-mletym-masem

Ušlechtilý rodokmen baklažánu

Baklažán je stará kulturní rostlina, jejíž pěstování je rozšířeno především v teplých tropických krajinách.

lilky_pxb_mpÚdajně není spolehlivě doloženo místo jejího původu. Je pravděpodobné, že to je Indie, odkud se baklažán dostal nejprve do zemí tropického pásma, pak do subtropů a nakonec se dostal i do pásma mírného.

Někdy mezi 13. a 15. stoletím ho začali pěstovat v Itálii nebo ve Španělsku, odkud se rozšířil na Balkán a do Francie.

V dalším století již pronikl na Slovensko, kde se mu daří na jihu země. Ve středoevropských podmínkách se pěstuje jako jednoletá rostlina.

Výživová hodnota lilku

Přestože existují biologicky hodnotnější zeleniny, předností lilku je nízká energetická hodnota (100 g/24 kcal) a značná škála použití: lilek můžeme dusit, opékat, smažit i plnit, lze z něj připravit pomazánky.

Fialové plody, které mohou být až černé nebo bílé, žluté až do oranžova, obsahují provitamín A, vitamin B1 a C a stopové prvky molybden, bor a mangan, dále vápník, fosfor a železo.

Dužina baklažánu je křehká, bílá až nazelenalá, s drobnými žlutými semínky, s typickou kořenitou chutí a vůní.

  • Právě přítomnost drobných a ne tvrdých semínek zřejmě dala název jednomu tradičnímu pokrmu – „kaviáru“ z lilku.

Lilek baklažán: Recepty

3_zapeceny-lilek

Lilek plněný, zapečený

Tip pro malé domácnosti – dvě porce.

Lilek oloupu, podélně rozkrojím. Pomocí malého ostrého nože a dezertní lžičky jej vydlabu. Vnitřek vytřu jedním prolisovaným stroužkem česneku (jeden pro obě půlky) a buď jemně osolím, nebo vyložím jedním plátkem anglické slaniny (do každé půlky jeden).

Zbylou dřeň posekám, přidám jedno vajíčko a dvě lžíce mražené polévkové zeleniny, trochu soli, špetku muškátového květu nebo ořechu. Nádivku naložím do lilkových lodiček.

Do kastrolku dám trochu oleje a jednu větší cibuli pokrájenou na měcíčky. Na cibuli položím naplněný lilek, svrchu jemně pokapu olejem a dám do trouby. Při 200 °Celsia lilek peču, dokud není povrch nádivky zlatý.

Plněný zapečený lilek podávám s vařenými bramborami a kopečkem cibule ze dna.

4_plneny-lilek

  • K nádivce. Nádivku lze udělat jakoukoliv – podle chuti a momentálního stavu spíže. Kdyby to byly ovšem houby, je třeba předem je krátce podusit.
    Zelenina zase musí být předvařená nebo mražená.
    Maso předem tepelně zpracované (zbytek pečínky, vařené, dušené, uzené…).
    Doba zapékání je totiž krátká a syrovým surovinám by nepostačila. Vegetariáni slaninu vynechají. Mohou ji nahradit třeba plátkem uzeného sýra.
  • Poznámka: Nerada říkám takové infantilní fráze. Ale po zapečeném baklažánu se zeleninou mají strávníci „v žaludku jako v pokojíčku.“ (Uf, a vyslovila jsem to.)
  • Inspiraci lze najít v článku s recepty na plněné cukety.
  Letní tip: Zelenina smažená v těstíčku. Recepty na těstíčka na obalování

5_lilek-jako-spiz

Špíz z lilku

Z umytého lilku odkrojím stopku a dlouhým nožem jej po délce nakrájím na tenké plátky. Lilkové plátky jemně posolím a zprudka a krátce opeču na olejem jen trochu vytřené pánvi, jen aby změkly a daly se stáčet. Jde to rychle.

  • Opečené plátky lilku potřu rozdrceným česnekem.
  • Na širší část plátku položím po jednom plátku šunky.
  • Jednu cibuli a jedno rajče nakrájím na slabá kolečka.
  • Připravím si špejli (nebo jehlu).
  • Plátek lilku stočím do roličky. Navléknu na špejli, po roličce plátek cibule a rajčete, a další rolička z lilku.

Špízy vložím do trochu olejem vytřené zapékací nádoby (mám k podobným účelům vyčleněnu formu na srnčí hřbet, kterou nepoužívám na sladké těsto). Pokladu několika lístky čerstvé bazalky, jemně posypu strouhankou a trochu pokapu olejem. Dám zprudka zapéct.

Špízy z lilku jíme s chlebem. Ale s bramborami nebo s kaší by také byly dobré.

6_baklazan-recepty A ještě…

  • Při opékání plátku lilku je třeba dbát, aby tuku nebylo příliš. Lilek je velmi nasákavý, tak aby špízy nebyly příliš mastné.
  • Místo šunky lze použít jinou na velmi tenké plátky nakrájenou uzeninu (anglickou slaninu, uzené…)
  • Když by vegetariáni chtěli maso nahradit sýrem, je lepší plátky překrojit na pásky a poklást je na délku plátku lilku. Když by na šířku přesahoval, při zapékání by vytekl. Nebo lze použít neroztékavý sýr.

7_vyborne-recepty-z-lilku

Lilek se sardelí v těstíčku

Neoloupaný lilek nakrájím na asi půl centimetru silné plátky. Nesolím, zato potřu sardelovou pastou.

Namáčím v těstíčku z vajíčka a hladké mouky, jen „symbolicky“ osoleném.  Smažím obvyklým způsobem.

8_lilek-v-testicku

Není to nahodilý rozmar

Smažený lilek se sardelkou není nějaký můj nahodilý výmysl. Recept jsem našla v knize Zeleninová mísa vydané v roce 1964. Rozdíl je pouze v tom, že se v původní verzi doporučuje plátky lilku pomazat sardelovou pastou z obou stran. To nedokážu.

  • A ještě jedna poznámka: Sardele v minulosti patřily k běžným dochucovadlům. Smaženému lilku dodají příjemný „šmrnc“.

9_baklazanova-pomazanka

Krupeto s lilkem

Ve velkém hrnci uvařím krupky. Protože je vaření krupek trochu zdlouhavé, dávám do hrnce vždy celý balíček a neupotřebené v menších porcích zmrazím. Jsou pak hned při ruce do polévek (dávám hlavně do polévky z uzených žeber při výrobě šunkofleků s uzeným a do bramborové polévky s houbami). Var krupek kontroluji a podle potřeby dolévám vodu, aby stále „plavaly“.

  • Na dvou lžicích sádla smažím nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přihodím překrojené plátky neoloupaného baklažánu (na 1/4 kolečka). Zeleninu restuji do zahnědlé barvy.
  • Pak do pánve přidám uvařené necezené krupky – i s trochou vody, v níž se vařily. Množství podle počtu připravovaných porcí.
  • Osolím, opepřím, přidám dva tři rozdrcené stroužky česneku a nechám chvíli provařit.
  • Když má pokrm konzistenci, že se neroztéká, je hotovo.

10_baba-ganoush

Ke krupetu s lilkem se hodí osmažená cibule a  sušená rajčata, v sezoně plátky rajčat zprudka orestovaných na oleji.

  • Podávám s nakládanými houbami nebo se salátem z kysaného zelí.
  • V pokrmu by mělo být lilku „dost“, aby nezanikal. Na čtyři porce jeden baklažán.

Baklažán: recepty ze sešitu výstřižků

Lilek s ořechy

  • 1 šálek vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 1 menší lilek, 4 papriky, 5 rajčat, sůl.
    Postup práce: Lilek oloupeme, nakrájíme na menší kostky, osolíme. Do hlubší pánve nasypeme pokrájený lilek a na proužky nakrájené papriky, podlijeme vodou a necháme dusit 15 až 20 minut. Během vaření občas zamícháme a podle potřeby podlijeme vodou.
    Rajčata oloupeme a pokrájíme na menší kousky, přidáme je do pánve, vmícháme ořechy, olej, ocet, osolíme a ozdobíme petrželkou. Už nevaříme.
    Podáváme studené jako zajímavý salát k masitým jídlům, ale báječně chutná například jako osvěžující „noční“ večeře.
  Letní tip: Zelenina smažená v těstíčku. Recepty na těstíčka na obalování

Jednoduchý baba ganoug (baba ganuš, baba ghanoush)

  • 1 středně velký lilek, 3 lžičky sezamové omáčky (tahina), šťáva z půlky citronu, 1 stroužek česneku, sůl, 1 lžíce olivového oleje, 1 rajče, petrželová kadeřavá nať.
    Postup práce: Celý lilek dáme do trouby a rozpečeme do měkka. Pak jej oloupeme, rozmačkáme a přidáme rozdrcený česnek, sůl, citronovou šťávu, sezamovou omáčku, důkladně promícháme a naložíme do menších nahřátých misek.
    Směs zalijeme lehce olivovým olejem a ozdobíme drobně pokrájeným rajčetem a nasekanou petrželovou natí.
    Při stolování se vše promíchá a pojídá s arabským chlebem.

Musaka (moussaka) z mletého masa a s lilkem

  • 5 středních lilků, 4 větší brambory, 1/2 kg mletého masa, 2 lžíce másla, 2 dcl červeného vína, 4 větší zralá rajčata, skořice, pepř, sůl, olej.
    Na bešamel: 3/4 litru mléka, 6 lžic hladké mouky, 3 lžíce přepuštěného másla, 15 dkg strouhaného tvrdého sýra, 3 vejce, muškátový oříšek.
    Postup práce: Lilky omyjeme a nakrájíme podélně na plátky silné zhruba jeden centimetr. Osolíme z obou stran.
    Nastrouháme cibuli a dáme do hrnce na trochu vody spařit. Když se voda vpije, přidáme máslo a cibuli, lehce osmahneme.
    Ochutíme špetkou skořice, zalijeme vínem, necháme přejít varem a přidáme propasírovaná rajčata. Podlijeme asi 2 dcl vody, přikryjeme pokličkou a mírně vaříme, dokud se voda neodpaří.
    Po mírném vychladnutí pak vmícháme sníh z bílků (žloutky použijeme na bešamel).
    Opláchnuté lilky osušíme v utěrce nebo v hadříku, poklademe na pekáč a pomažeme máslem. Na dno pekáče dáme vrstvu mletého masa a vrstvu na plátky nakrájených brambor, nahoru nakrájené lilky. Vše zalijeme dobře rozmíchaným bešamelem.
    Musaku s mletým masem a lilkem pečeme v předem vyhřáté troubě.

Plněné lilky

  • 2 lilky, 5 dkg másla, 1 větší cibule, 25 dkg žampiónů, kudrnatá petrželka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olej.
    Lilky omyjeme, rozřízneme a vydlabeme. Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme žampióny a osmahneme. Přidáme vnitřek z lilků, sekanou petrželku a utřený česnek, osolíme, opepříme a 10 min. dusíme. Žampiónovou směsí naplníme půlky lilků a pečeme 20 minut.

Foto: Za fotky lilku na zahradě, trhu a bedýnkách děkuji serveru pixabay.com. Ostatní fotky jídel a jejich přípravy z baklažánu (receptar).

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_lilek-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_lilek-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbaba ganoug recept,baklažán,baklažán lilek,baklažán recepty,baklažán s ořechy recept,baklažán špíz,baklažánová pomazánka,co je baba ganoug,co je baklažán,co je to baklažán,jak na baklažán,jak na lilek,jak vařit baklažán,jak vařit lilek,kaviár z lilku,krupeto z lilku,Lilek,lilek a cuketa recepty,lilek baklažán,lilek krupeto,lilek levné jídlo,lilek od babičky,lilek recepty,lilek s ořechy recept,lilek smažený,lilek úprava,lilek v těstíčku,Lilek v těstíčku recept,lilek vegetariánský,moussaka z lilku,musaka,musaka recept,musaka s lilkem,musaka s mletým masem,musaka z lilku,musaka z mletého masa,nadívaný lilek recept,nejlepší lilek recept,nejlepší recepty z lilku,pečený lilek,plněný lilek,plněný lilek mletým masem,plněný pečený lilek v troubě,pomazánka z pečeného lilku,pravá řecká musaka recept,recepty lilek,recepty s lilkem,recepty z lilku,řecká musaka,špíz z lilku recept,výborné recepty z lilku,zapečený lilek,zapečený lilek podle pohlreicha,zapečený lilek recept,zapečený lilek s mletým masem,zapečený lilek se sýremLilek baklažán – recepty. • Současné lilky už nejsou hořké. • Vaření v malé domácnosti – vaření z lilku. • Zapečený lilek. Lilek s nádivkou: za málo peněz opravdu hodně muziky. • Špíz z lilku, hmm, to zní lákavě. • Smažený lilek, ale jinak. • Preferujete superpotraviny? Vyzkoušejte ječné krupky s baklažánem. • Výborné recepty z...Blog o zahradničení, pěstování a receptech