Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Listové těsto, lístkové žloutkové šátečky, recept.Proč se říká listové těsto? Protože lístkuje.Proč lístkuje listové těsto? Kdo je zkusí vyrobit, pochopí.Listové těsto – zápočet z domácí „cukrařiny“. Žloutkové šátečky z listového těsta voní máslem, vanilkou a dětstvím.

listové těsto šátečky z listového těsta

Vyrobit vlastní listové těsto a upéci z něj zákusky, to je čistá radost pro kuchaře i konzumenty. Kdo si osvojí dovednost přípravy listového těsta, obvykle se už k tomu z obchodu nevrátí. Žloutkové šátečky z máslového listového těsta, to je zákusek v každé době aktuální, v každé době výtečný. Vyzkoušejte těsto i šátečky.

Listové těsto: Ano, dokážeme to

Jsou kuchařské mety, kterých jsem chtěla (nebo stále chci) dosáhnout, a jsou cíle, o jejichž zdolání se ani nebudu pokoušet. Některé výkony řadím do „zlatého fondu“, který by měl zvládnout každý, kdo chce být považován za toho, kdo „umí vařit“.

recepty z listového těsta

Všeobecné dovednosti

Umění vyrobit listové těsto jsem dokonce postavila na úroveň „všeobecných dovedností“. Jako třeba řídit vůz (a vlastnit řidičský průkaz), ovládat osobní (i cizí) počítač, poskytnout první pomoc či uvařit českou smetanovou omáčku.

recepty z listového těsta slané

Vždyť se dá listové těsto koupit!

Když jsem poznala rozdíl mezi listovým těstem koupeným a doma zhotoveným, už nikdy jsem je nekoupila. Rozdíl je:

  • chuti,
  • ve vůni,
  • kvalitě
  • a v ceně.

V současné době je – podle mého názoru – listové těsto v receptech až nadužíváno. Dokonce se někdy použije jako „z nouze cnost“. Protože se dá i ve venkovské „sámošce“ hotové koupit (dokonce i už vyválené). Upečeno je hned, na peníze se moc nehledí, výrobek se zdá být efektní, ať z něho vytvoříme cokoliv.

A protože lístkové těsto málokdo připravuje od základu doma, málokdo také pozná, že to kupované těsto není takové, jaké by mohlo být.

listové těsto trubičky

Volba je na každém. I když…

Listové máslové těsto nepřipravuji příliš často. Nepoužívám je na záviny, pirohy, ani na drobné slané pečivo. K tomu se mi osvědčila jiná křehká a lístkující těsta. Dokonce i sněhové trubičky dělám z jiného materiálu. Jsou však výrobky, které by s jiným těstem ztratily na autentičnosti: žloutkové řezy, maďarské kremeše, starodávná jablka v županu, šátečky se žloutkovým krémem…Tedy moučníky nevšední, sváteční.

  • Je věcí každého, jak s koupeným listovým těstem naloží. Na klasické jemné cukroví však doporučuji máslové listové těsto domácí. Protože „Kdo jednou zkusí, nechce už jinak“.  

Listové těsto: Recept a výroba

domácí listové těsto

Na tradiční, klasické a léty prověřené listové těsto se nejprve připraví dvě složky:

  1. jedna je vysoce tučná směs tuku s trochou mouky,
  2. druhé je naopak naprosto netučné moučné těsto.
Čtěte také:  Preclíky, slané tyčky, krekry: Recepty na tradiční i méně známé slané pečivo

Naše babičky říkávaly tučnému těstu bochánek, netučnému vodánek. V některých základních kuchařkách (například Maria Hajková, Moučníky) je vodové netučné těsto nazýváno také těstem „závinovým“, protože je skladbou podobné těstu na tažený závin.

návod na domácí listové těsto

Začínáme bochánkem

Odvážím 100 g hladké mouky, připravím 250 g másla přímo z ledničky. Skoro ve všech receptech (kromě historického) se pro „bochánek“ doporučuje poměr 1 : 2,5. Není důvod jej měnit.

Domácí listové těsto připravuji hlavně proto, aby vonělo a chutnalo po másle. Postupně jsem vyzkoušela i jiné druhy tuků na pečení. Buď aroma tukového výrobku „proráželo“ těstem, anebo tuk obsahoval příliš vody, a ta není pro „bochánek“ žádoucí.

  • Zjednodušeně bych to shrnula: Je to jako s vánočním cukrovím. Který tuk na pečení by chuťově vyhovoval na vánoční cukroví, nebude vadit ani v listovém těstě.
    (Mému mlsnému jazyku vyhovuje jen máslo. Obvykle pravé máslo na pečení koupím v nějaké slevové „akci“ a uchovám v mrazáku. Vždyť to znáte.

Máslo rozkrájím do odvážené mouky. Nejprve nožem, pak rukama rychle vypracuji moučnou tukovou hmotu. Zformuji do nízkého kvádříku, zabalím do igelitu a dám do lednice.

jak udělat listové těsto

Netučný „vodánek“

Poté zadělám vodánek, netučné těsto. Odměřím 100 ml vody, jeden velký nebo dva malé žloutky, špetku soli a jednu lžíci citronové šťávy nebo osmi procentního octa. Rozmíchám.

Vliji do 250 g hladké mouky (Hajková v Moučnících uvádí 150 g, Břízová ve Vaříme zdravě, chutně hospodárně uvádí 150 g pro variantu základní, 250 g pro variantu levnější). Ručně vypracuji hladké těsto. Protože je v mouce dost tekutin, jde to snadno.

Těsto musí být hladké, bez „cucků“, takže výroba vyžaduje asi 15 až 20 minut soustavné práce. Málo namáhavé. Zabalím do mikrotenu a nechám odpočívat (dokud neztuhne tukový bochánek, ale minimálně 15 minut).

  • V některých zdrojích se doporučuje nechat „vodánek“ odpočívat pod nahřátou mísou (jako nudlové těsto). Igelitový obal odvede stejnou práci.
co z listového těsta

Základní nutnost: Volný prostor

Uklidím pracovní plochu. Pro následující práci bude třeba hodně místa na vyvalování, tak ať je dost volného prostoru.

Pracovní plochu (vál) a velký ruční váleček posypu hladkou moukou. Kdo má praktičtější silikonovou podložku a silikonový váleček, podsypávat nemusí. Nejprve tence vyválím netučné těsto, pokud možno do čtvercového tvaru, přičemž jeho strany by měly být dvojnásobně dlouhé než je delší hrana tukového bochánku.

Doprostřed vodového čtverce položím na koso tukový komponent. Rozválené vodové těsto do něj zabalím systémem „psaníčko“ – rohy doprostřed. Stiskem pevně spojím.

Čtěte také:  Tapiokové perly. Jak si s nimi poradit v české kuchyni?
pečení z listového těsta

Rozválet a složit, rozválet a složit

„Psaníčko“ rozválím na placku. Po délce je složím na třetiny a vzniklou „nohavici“ složím na třetiny po šířce. Tento „útvar“ zabalím do folie a dám na 15 až 20 minut do lednice. Proces rozválet – složit po délcesložit po šířce opakuji tak třikrát, čtyřikrát, vždy po 15 až 20 minutách. V mezičasech těsto tuhne v chladu.

  • Pak je těsto připraveno ke zvolenému konečnému použití.

Tentokrát to budou žloutkové šátečky

listové těsto recepty

Protože jsem zamýšlela vytvořit z listového těsta šátečky plněné žloutkovým krémem, nachystala jsem v čekacích dobách při rozvalovaní další „přípravy“ (jak říkají kuchaři).

Žloutkový krém

550 ml mléko

2 balíčky krémového prášku Zlatý klas

1 vanilinový cukr

3 malé nebo 2 velké žloutky

80 g másla

4 lžíce rumu

Odměřím 550 ml mléka. V části rozmíchám dva Zlaté klasy a žloutky, zbytek mléka dám vařit. Žloutkovou emulzi vliji do vroucího mléka. Stále míchám (ode dna), asi tři minuty, aby se prášek důkladně provařil a krém zhoustl tak, že se začne odlupovat od stěn rendlíku.

Uvařený krém odstavím a jeho povrch posypu vanilinovým cukrem (cukr zabrání utvoření škraloupu). Krém nechám vychladit, ale ne úplně ztuhnout.

Pomocí elektrického přístroje vyšlehám 80 gramů másla asi 80 až 100 gramů cukru. Jsou to nižší množství, než se pro tento typ krémů obvykle uvádí. Ale krému bude v zákusku poměrně dost, tak ať není příliš tučný a přeslazený.

Do zpěněného másla s cukrem po částech přidávám chladnou kaši a čtyři až pět polévkových lžic tuzemáku. Mohla by se použít i tresť s rumovou příchutí.

  • (Kdo má výhrady k „chemii“ v potravinách, tak to vyjde nastejno, protože tuzemáku dává typickou chuť rovněž synteticky vyrobená tresť.)

Hotový krém ochutnám (podle mne mu nic nechybí, ale je možno doladit). Uložím do lednice, aby byl později při ruce.

listové těsto

„Tahák“, dobrý pomocník

Ještě před výrobou šátečků navrhuji učinit „laboratorní“ zkoušku, takový „tahák“. Z papíru vystřihnout čtverec a vyzkoušet, jak velké musí být kousky těsta, které se pak úhlopříčně navinou na trubičku. Aby to odpovídalo požadované konečné velikosti pečiva.

Chtěla jsem šátečky malé, takže mi „mustr“ vyšel na šest krát šest centimetrů.

Těsto jsem tence vyválela, radélkem nakrájela na šesti centimetrové pásy, které jsem nakrátila na čtverce po šesti centimetrech.

šátečky z domácího listového těsta

Třicet kousků z celé dávky

Čtverci těsta jsem ovinula formy na trubičky. Není třeba je mazat tukem, listové těsto je tučné, a jsou-li trubičky čisté, těsto se nepřichytí. Cípy těsta, které bylo třeba spojit, jsem trochu navlhčila vodou (jen namočeným prstem). Na plech jsem je ukládala spojem dolů.

  • Použila jsem formy s průměrem 18 mm (širší konec) a 11 mm (užší konec). Z celé dávky těsta bylo 30 kousků, včetně asi čtyř trubiček, které jsem navinula z krajních „odkrojků“.

Troubu jsem vyhřála na 200 °Celsia. Šátečky na plechu měly zatím dvacetiminutovou „technologickou odstávku“. Pak jsem je pokropila studenou vodou (hodí se k tomu rozprašovač) a dozlatova upekla.

  • Poprvé otevřít troubu pro kontrolu stavu se doporučuje nejdřív sedmi minutách.
Čtěte také:  Kapr na česneku, kapří hranolky a ještě devatero způsobů, jak připravit kapra nejen na Velikonoce
trubičky šátečky z listového těsta

Pozor! Křehké zboží

Upečené šátečky se snadno svléknou z kónické formy. Dala jsem je vychladnout.

Cukrářský sáček jsem opatřila širší řezanou špičkou. Naplnila jsem jej krémem a z obou stran naplnila šátečky. Je třeba pracovat opatrně, protože těsto je velmi křehké.

Šikovní ve výhodě

Žloutkové šátečky se obvykle pouze sypou moučkovým cukrem. Byla jsem tentokrát „příliš aktivní“ a spoje, které jsou po naplnění nahoře, jsem chtěla zakrýt střikem čokoládové polevy. No, opět mne nějaký šotek „drcnul do ruky“ – a víc o tom nebudeme mluvit. ;=)

  • Žloutkové šátečky každý dozdobí podle svého.
šátečky z listového těsta

Žloutkové šátečky podávám s černou kávou, dobrým pravým čajem nebo s „kapkou“ dezertního vína. Třeba dezertního vína šípkového.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/10/listove-testo-trubicky_4.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/10/listove-testo-trubicky_4-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco upéct z listového těsta,co z listového těsta,dezert z listového těsta,doma vyrobené Listové těsto,domácí Listové těsto,jak dlouho se peče listové těsto,jak na Listové těsto,jak péct listové těsto,jak se dělá Listové těsto,jak se vyrábí Listové těsto,jak udělat listové těsto,kupované Listové těstované,listové šátečky,listové šátečky s pudinkem,listové šátečky s tvarohem,listové těsto,Listové těsto doma,Listové těsto osvědčený recept,Listové těsto recept,listové těsto recepty,listové těsto recepty sladké,Listové těsto šátečky,Listové těsto žloutkové šátečky,máslové Listové těsto,nej recepty z listového těsta,pečeme z listového těsta,pečení z listového těsta,plněné listové těsto,plněné šátečky z listového těsta,recept na domácí listové těsto,recept na listové těsto,recept na žloutkové šátečky,recepty z listového těsta,rychlé recepty z listového těsta,šátečky z listového těsta,šatečky z listového těsta,šátečky z listového těsta s tvarohem,top recepty listové těsto,tvarohové šátečky z listového těsta,zákusek z listového těsta,zákusky z listového těsta,žloutkové šátečky z listového těstaListové těsto, lístkové žloutkové šátečky, recept. • Proč se říká listové těsto? Protože lístkuje. • Proč lístkuje listové těsto? Kdo je zkusí vyrobit, pochopí. • Listové těsto - zápočet z domácí 'cukrařiny'. • Žloutkové šátečky z listového těsta voní máslem, vanilkou a dětstvím. • Vyrobit vlastní listové těsto a upéci...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.