Pečená kuřecí stehna – devět různých receptů. • Koření na kuře – jde to i bez chemie. Ukážu jak na to. • Vyberte si: pečené kuře trochu jinak? Pověstné kuře á la bažant, lahodné kuře na jablkách, epesní kuře na rozmarýnu a nechybí ani recept na kuře kořeněné tymiánem? • Přispěji také recepty na klasiku, jako je kuře na paprice s česnekem, na kmínu nebo se pro pravé labužníky staročeské kuře se slaninou a cibulí.• A nemusíte být Pohlreich, abyste připravili to nejlepší kuře!
kure_pecene

Aby kuřecí pečínka nezevšedněla, je vhodné dochucovat ji různě a podávat s přílohami, které se ke způsobu úpravy masa nejlépe hodí. Tajemství báječné chuti pečených kuřecích stehen – a pokaždé opravdu jiné – tkví v jednoduchosti. Neochucovat průmyslovými namíchanými kořenícími přípravky, ale využívat  koření v původním stavu, a nebo kořenit jinými aromatickými surovinami.

brokolicova-polevka-pohlreichTIP: Že nevíte, jak udělat to nejlepší kuře na paprice? Souboj receptů: „Paprika“ z vepřové plece versus kuře na paprice se smetanou a kapií. Recept na kuře na paprice pikantní, od Rettigové a kuře na paprice podle Pohlreicha

Za výtečnou chutí stojí jedině kuchař

Kuřecí stehna mají všechny vstupní předpoklady k tomu, aby se stala výtečnou a zdravou pečínkou. Ale není tomu vždy tak. Když jíme mimo domov, pečená kuřecí stehna někdy dostaneme fádní, bledá a mdlá, jindy přesušená, příliš slaná. Největší jejich vada bývá v tom, že chutnají tak nějak stále stejně.

Všechno je však jen v rukách kuchaře. Když přistupuje i k tak jednoduchému pokrmu, jako jsou pečená kuřecí stehna:

  1. s určitou „úctou a pokorou“,
  2. když dobře zná vlastnosti a chuti surovin,
  3. když neexperimentuje a zbytečně si „nevymýšlí“,

musí se výsledek dostavit. A tím je pečínka měkká, ale křehká, vonící a chutnající po použitých surovinách a koření.

I u pečeného kuřete by měla platit zásada dodržování receptury. Každého strávníka potěší, když dostane přesně takové jídlo, jaké si pod jeho označením představil či jak mu chutnalo před měsícem, před dvěma lety. Každá určitá úprava chutná jinak. K některým způsobům dochucení se hodí typické přílohy. I to je dobré respektovat.

DSC09986

Dobře upečené kuře nezevšední. Snad

Mám strach o pečená kuřata. Obávám se jejich vymizení z českých seznamu nejoblíbenějších a svátečních jídel. Dávno pryč jsou doby, když se kuře kupovalo jen na neděli a děti litovaly, že nemá čtyři stehna. V současné době jsou kuřecí stehna nejlevnějším masem.

Ale to přece neznamená, že by se jejich úprava měla nějak odbývat, no řekněte. Vždyť když je stehýnko:

  • pod vykřupanou červenou kůrkou měkoučké až ke kosti,
  • když jasně rozpoznáme, jakým to voní a chutná kořením,
  • když je výpek pod kuřetem tak lahodný, že bychom si ho klidně někdy jindy dali na přílohu a pochutnali si na něm i bez masa,
  • když je pečené stehýnko chutné teplé i studené,

jedná se o skutečnou pochoutku. Z nízké ceny bychom se měli radovat a kuřecích stehýnek si užívat v pokud možno co nejchutnějších podobách.

kure_tymian_kastrol

Jiné názvy, stejná chuť

Kuřata nekořením průmyslovými dochucovadly či kořenícími směsmi. Ať se nazývají všelijak, chutnají stejně – převládá v nich sůl a taková nějaká ta povšechná „výraznost“ zabíjející cokoliv další. Z tradičních kupovaných směsí používám jen provensálské koření – a to jsou jen byliny, žádná sůl.  Třebaže jsem dřív ráda experimentovala (a kdo ne), teď je devízou mých kuřecích pečínek standardní kvalita.

Příklad: Kuře na rozmarýnu voní rozmarýnem – a dělám k němu nádivku. Kuře na špeku jen trochu osolím, zato k němu vždy přidám pravé máslo. A tak. Nabízím devatero vyzkoušených způsobů kořenění. Každý je jiný, všechny výtečné.
(Teda – tak si myslím já, ale hlavně moji blízcí, kterým se pečená kuřecí stehýnka nezajídají.)

Postup při pečení kuřecích stehen

  • Kuřecí stehna peču v železňáku.
  • Trochu je podliji (asi deci vody),
  • v troubě pod pokličkou peču při 200 stupních, až jsou dokonale měkká (asi 40 minut).
  • Neobracím, ale polévám.
  • Dbám, aby se nevypekla šťáva, takže někdy doplním vodu, někdy to není třeba.
  • Nakonec sundám pokličku, kůži dobře poliji výpekem a při 250 stupních nechám zčervenat.
  • Pak opatrně, abych nepolila kůži, včelou vodou naředím výpek, abych měla tak akorát podle počtu porcí.
  • Stehna nesmějí „plavat“.

Pečená kuřecí stehna: Fototipy

Psát recepty na pečené kuře, to byste nad tím asi kroutili hlavou. Proto tentokrát nenabízím klasické předpisy s rozpisem surovin, ale spíš jenom tipy s vypíchnutím toho, co je pro ten který způsob pečeně nejdůležitější.

kure_jablka_cibule

Kuře na jablkách a cibuli

Kuřecí stehna osolím, posypu hrubě mletým černým pepřem, posypu dvěma na měsíčky nakrájenými cibulemi, přidám dvě oloupaná sladkokyselá jablka a pokapu lžicí oleje. Podleji decilitrem vody a upeču do měkka. Na závěr přidám trochu chilli pasty nebo chilli koření. Ostrá musí být jen rozpečená směs, maso je delikátně ochuceno jablky, pepřem a cibulí. Podávám s rýží, kterou někdy jemně ochutím karí nebo kurkumou.

cibule_kure

Kuře na cibuli se zázvorem

Kuřecí stehna osolím, vložím do pekáče, posypu mletým pepřem, mletým zázvorem a hrubě nasekanými cibulemi (dvě tři). Pokapu lžicí oleje, podliji vodou, přiklopím poklicí a peču zvolna, aby se dobře rozpekla cibule. Když je maso měkké, odklopím poklici a peču tak dlouho, až je cibule zlatohnědá. Nakonec výpek zředím malým množstvím vřelé vody. Kuře podávám s chlebem či s bagetou a se zeleninovým salátem.

TIP: Místo mletého zázvoru lze použít zázvor čerstvý – asi tři centimetry oddenku, jak kdo rád. Potom podávám s rýží a se sterilovanou kapií. Je to vyladěná kombinace – pochoutka.

kure_spek

Kuřecí stehna na másle a na špeku

Tradiční staročeský způsob pečení kuřete (v mém žebříčku na prvním místě). Kuře jen trochu osolím, vložím do pekáče, pokladu plátky obyčejného uzeného špeku a několika lístečky másla. Podliji vodou, přiklopím, peču, polévám vypečeným sosem a kousky špeku přemisťuji, aby se vypekly do masa. Kuře na špeku podávám s vařenými bramborami, příležitostně ještě se základní žemlovou nádivkou, hitem je velikonoční nádivka s uzeným.

kure_bazant1

Kuře á la bažant

Pekáč vyložím několika plátky anglické slaniny a dvěma hrubě nasekanými cibulemi. Položím na ně osolená stehna, posypu divokým kořením. Podliji, peču pod poklicí do měkka, polili šťávou a odklopené dopeču dozlatova. Kuře á la bažant podávám s opečenými bramborami a červeným zelím nebo s bramborovou kaší (jako se podává bažant). Divoké koření – viz Co to je, když se řekne „divoké koření“

TIP: Jak udělat domácí červené zelí ke kachně v receptu na v troubě pečenou kachnu

kure_rozmaryn

Kuře na rozmarýnu

Kuře na rozmarýnu dělám tak, že kuře osolím, posypu drceným rozmarýnem (větvička na jedno stehno), pokladu lupínky másla a obvyklým způsobem upeču dozlatova. Kuře na rozmarýnu podávám s černou chlebovou nádivkou nebo s vařenými našťouchanými bramborami, do kterých naliji výpek se zbytky tymiánu.

TIP: Vypěstujte si rozmarýn doma. Čtěte můj návod na pěstování rozmarýnu 

kure_cesnek_paprika

Kuřecí stehna na česneku s paprikou

Den dopředu kuřecí stehna osolím, potřu rozetřeným česnekem, olejem a posypu sladkou a pálivou paprikou. Druhý den vložím do pekáče, přidám malé množství drceného kmínu, podliji a upeču do měkka. Upečené kuře podávám s chlebem, s bagetou nebo s bramborovou kaší.

kure_provensalske

Kuřecí stehna s provensálským kořením

Kuřecí stehna osolím, posypu provensálským kořením (neobsahuje sůl, jsou to jen bylinky), pokapu olivovým nebo stolním olejem a běžným postupem upeču. Takto upravené kuře podávám s různě upravenou zeleninou (podle ročního období). Když je zelenina jen vařená (třeba v parním hrnci), dochutím ji výpekem.

kure_kmin

Kuřecí stehna na másle a kmínu

Kuře dobře osolím, posypu drceným kmínem, pokladu lístky pravého másla – opravdu nic víc – a upeču doměkka a dozlatova. Máslo vytvoří vazkou a výtečně chutnající šťávu, a maso má překvapivě velmi příjemnou chuť. Kuře podávám s různě upravenými bramborami nebo s bramborovým knedlíky a dušeným bílým sladkokyselým zelím. Recept na bramborový knedlík podle babičky.

kure_tymian

Kuře na tymiánu

Kuře osolím, vložím do pekáče, posypu tymiánem, pokapu olovovým nebo stolním olejem, podliji vodou a upeču. Kuře na tymiánu podávám s vařenými nebo opečenými bramborami nebo brambory s výpekem trochu rozšťouchnu. Hodí se rovněž dušená rýže – může být i s karotkou nebo s hráškem.

Poznámka: Podobně jako tymián nebo rozmarýn lze použít také šalvěj – opět jen jeden druh bylinky. Víc o šalvěji a recept na kuřecí nudličky na šalvěji jsou v samostatném článku: pěstování šalvěje

Foto: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/04/DSC09986.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/04/DSC09986-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak kořenit kuřecí stehna,jak upéct kuře,koření na kuře,kuře ala bažant recept,kuře na česneku,kuře na cibuli,kuře na kmínu,kuře na paprice,kuře na rozmarýnu,kuře na šalvěji,kuře na špeku,kuře na tymiánu,kuře na zázvoru,kuře na způsob bažanta,kuře recepty,kuře s jablky,kuře s nádivkou pohlreich,kuřecí stehna recepty,pečená kuřecí stehna,pečené kuře,pečené kuře na másle,pečené kuře podle pohlreicha,pečené kuře trochu jinak,pečené kuřecí stehna,přílohy ke kuřeti,provensálské koření,rozmarýn,šalvěj,sváteční kuře,tymiánPečená kuřecí stehna – devět různých receptů. • Koření na kuře – jde to i bez chemie. Ukážu jak na to. • Vyberte si: pečené kuře trochu jinak? Pověstné kuře á la bažant, lahodné kuře na jablkách, epesní kuře na rozmarýnu a nechybí ani recept na kuře kořeněné tymiánem? •...Blog o zahradničení, pěstování a receptech