Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Výborné koláče s máslovou dýní, recepty. S máslovou dýní je pečení radost. Je libo pestrý slaný koláč s masem? Voní kořením a dýně v něm patru lahodí.  Kdo má ale raději sladké, může vyzkoušet křehký koláč s máslovou dýní ochucenou citronem. • Recepty z máslové dýně. •

1_maslova-dyne-recepty-vyborne

Hruškovité tykvičky máslové dýně, butternut, jsou po dýni Hokaido dalším druhem tykve, která postupně „dobyla“ českou kuchyni. Máslová dýně je představitelem nejen jiného rostlinného druhu, ale i jiné chuti. Ta se těžko popisuje. Nejjednodušší je prostě máslovou dýni vyzkoušet. Třeba jako náplň slaného nebo sladkého koláče. 

Dýně máslová pro slané i sladké pečení

Ranější odrůda muškátové dýně, u nás zvaná dýně máslová, ve světě butternut, je hruškovitého tvaru světle zelené, později béžové barvy. Plody jsou velké tak 15 krát 30 až 50 centimetrů. Jemná masitá dužnina nabízí máslově ořechovou chuť a málo semen. Máslová dýně chutná skvěle ve všech úpravách a hodí se i do sladkých i sladkých jídel.

2_maslova-dyne

Dýně už nejsou jen symbolem podzimu

V našich přírodních podmínkách se máslové dýni dobře daří, a to i v podhorských oblastech. Stačí mít jen několik rostlinek k bohaté sklizni. V Česku vypěstované máslové dýně jsou v obchodech k dostání od poloviny srpna až do Vánoc. Dovážené jsou v prodeji přes celou zimu až do jara. Vzhledem k trvanlivosti je možno koupit si máslové dýně v sezoně, kdy je jejich cena nejnižší.

  • Celé máslové dýně stačí uskladnit na suchém místě, které nemusí být nutně chladné (třeba i na parapetu).
  • Nakrojená dýně vydrží v chladničce v mikrotenovém sáčku týden až dva.
  • Uvařené a rozmixované dýňové pyré lze velmi dobře zmrazit.

Před použitím se máslová dýně musí oloupat a odstranit z ní jaderník. Není velký, máslová dýně je hodně masitá. Není dutá. Pokud je v receptech uvedeno „očištěná dýně“, znamená to bez semínek a slupky.

Recepty z máslové dýně: Slaný a sladký koláč s dýní

3_dynovy-kolac-na-plech

Pestrý koláč s máslovou dýní a masem

Suroviny na slaný koláč s máslovou dýní na plech

Těsto

  • 400 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 21 g čerstvého droždí (půlka standardní kostky)
  • 40 g + 20 g sádla
  • ½ lžičky soli
  • Lžička cukru
  • Voda podle potřeby

Náplň

  • ½ máslové dýně (nebo podle potřeby víc)
  • 250 g libového vepřového nebo kuřecího masa
  • 2 cibule
  • Miska polních žampionů nebo jiných hub
  • 4 větší zeleninové papriky
  • 1 větší rajce
  • 4 – 6 stroužků česneku (podle velikosti)
  • Sůl, drcený kmín, mletý pepř, provensálské koření, olej
  • 50 g nivy

4_recept-na-dynovy-kolac

Hubené těsto bez mléka a vajec

Do zadělávací mísy nasypu 400 g mouky, rozmíchám v ní sůl a cukr. Doprostřed naliji asi deci vlažné vody a rozdrobím do ní půl kostky droždí.

Čtěte také:  Zavařujeme třešně: Třešňový džem s celými kousky ovoce a další způsoby zavařování třešní bez pecek

Když kvasnice vzejdou, přidám 40 g rozehřátého sádla (nebo olej) a ručním hnětačem začnu zpracovávat v těsto. Podle potřeby přilévám vlažnou vodu. Těsto na slaný koláč by mělo být tuhé asi jako na vdolky nebo na rohlíky středně. Přikryji a nechám kynout.

5_slany-kolac-kis

Maso dá dýňovému koláči „šmrnc“

Libové maso (na obrázku vepřová plec, ale hodila by se i kýta nebo kotleta) nakrájím přes vlákno na drobné kousky nebo na tenké nudličky. Jednu cibuli oloupu a také drobně nakrájím.

  • Cibuli restuji skoro do hněda, přidám maso, sůl, ¼ lžičky drceného kmínu, trochu mletého pepře a jen velmi málo soli – na špičku lžičky.
  • Orestuji, zaliji vodou, aby bylo maso jen zakryté a pod pokličkou dusím. To trvá asi 35 minut – záleží na kvalitě masa. Kdybych použila maso kuřecí, bude čas kratší.
  • Jakmile je maso měkké, odkryji pokličku a za prudkého varu zredukuji výpek na minimální množství, ale ne úplně. Jen aby ho zbylo trochu mezi kousky masa.
  • Odstavím, aby maso zchladlo.

6_recepty-z-maslove-dyne

Zelenina: Voňavá, čerstvá a ladící k sobě

  • Oloupanou a jadřince zbavenou máslovou dýni nakrájím na asi 30 milimetrů silné plátky.
  • Oloupu a nasekám hrubě česnek.
  • Druhou cibuli nakrájím na měsíčky.
  • Očistím a na proužky nakrájím papriky
  • a na velmi tenké plátky nakrájím velké rajče.
  • Na lístky nařežu houby (v tomto případě to byly polní pečárky, žampiony).

7_dynovy-kolac-na-plech

Těsto musí při pečení dýchat

Než dokončím přípravy, těsto na koláč vykynulo. Zapnu troubu na nejvyšší teplotu. Plech standardní velikosti vytřu asi 20 g sádla (koláč pak bude křupavější, než kdyby se použil jiný tuk). Prsty po něm roztáhnu těsto. Snažím se, aby bylo rovnoměrně silné.

DSC06550Na těsto naliji masovou přípravu i s hustou šťávou a rozetřu. Posypu česnekem a cibulí, pokladu houbami.

Na houby rozložím plátky máslové dýně. Nedávám je těsně vedle sebe, aby mohla odcházet pára z hub a aby se těsto „nevařilo pod pokličkou“.

Na dýni přijdou plátky rajčat, které maličko posypu provensálským kořením. Rajčat nedávám mnoho, protože pustí hodně šťávy. Ta sice dobře ochutí dýni, ale kdyby ji bylo příliš, rozmáčela by těsto.  Trochu je osolím, ale jen mírně, maso a výpek už jsou také trochu slané.

Poslední vrstvu tvoří proužky papriky. Spolu s dýní potřebují být při pečení „na forhontě“, aby se dobře propekly.

Plech dám do rozpálené trouby a její teplotu snížím na 200 stupňů Celsia. Když jsou okraje koláče zlatavé (asi za 15–20 minut), posypu jej nastrouhanou nivou. Kdo sýry nemá rád, tento krok může vynechat a ušetří tak kousek sýra. Dál peču, dokud se sýr nerozpustí a okraje koláče nemají zlatohnědou barvu.

Čtěte také:  Jitrnicový prejt: Rozborka a sborka klasické české masopustní krmě

Vyndám z trouby a nechám asi pět minut stát, protože horký koláč by se špatně porcoval.

8_quiche

Teplý, vlahý, studený

Upečený koláč porcuji ostrým nožem. Také by se dalo použít rádýlko na krájení pizzy, jestli je někdo má.

Pestrý masový koláč se zeleninou a dýní nejvíc chutná teplý nebo vlahý. Když zbude a vystydne, lze jej krátce přihřát v mikrovlnce. Znám ovšem i jedince, kteří zbylý kousek slupnou za studena – a také jim přijde k chuti.

9_dynove-recepty

Kečup ano? Raději ne…

Polévat tento koláč kečupem se mi „nějak nejeví“.

  1. Dostane potom takovou povšechnou, skoro až lacinou chuť pouliční stravy. „Přerazí“ velmi chutnou a vyváženou náplň.
  2. A krom toho – všechno, co vytváří chuť kečupu bylo na koláč použito v čerstvém stavu.

Kečupovým „závislákům“ samozřejmě nikdo nemůže bránit. Proti gustu žádný dišputát.

A když už kečup, tak domácí: Jednoduchý recept na výrobu domácího kečupu

10_linecky-mrizkovy-vyborny-kolac

Křehký citronový koláč s máslovou dýní

Suroviny na citronový koláč s dýní

Těsto

  • 375 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení (Hra, Stella a podobně)
  • 125 g cukru
  • Kůra z poloviny citronu
  • 2 lžíce mléka nebo vody

Náplň

  • 1/2 máslové dýně
  • 3 lžíce cukru
  • Šťáva z jednoho citronu
  • 1 citronový pudinkový prášek
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce meruňkové marmelády

11_recepty-z-muskatove-dyne

Bez vajec, ale i bez prášku

Z mouky, tuku, cukru a dvou lžic mléka nebo vody vypracuji křehké těsto. Je na ně použit „zlatý linecký“ poměr mouky, tuku a cukru, ale není v něm vejce.

Soudržnost zajistí lepek, který se z mouky uvolní přidanou tekutinou. U čajového nebo vánočního pečiva by to bylo na škodu, protože by pak bylo tvrdší, ale v případě tohoto typu koláče to nevadí, těsto zvláční náplní.  Nedávám ani prášek do pečiva, jednak není třeba, jednak mám i osobní důvod: „štípe“ mě na jazyku a pálí mě po něm žáha.

Hroudu těsta nechám odpočinout, dokud nepřipravím náplň. Chvilka stačí.

12_citronovy-kolac-s-dyni

Dýně podlehne citronu

  • Polovinu dýně nastrouhám na hrubém struhadle, vymačkám na ni šťávu z celého citronu a zamíchám 3 lžíce pískového cukru. Nemačkám ji, nechám ji zvláčnět přirozenou osmózou vyvolanou citronem a cukrem.
  • Těsto rozdělím na dva díly v přibližném poměru 3/5 a 2/5 (abych neříkala „na větší a menší polovinu“). Větším dílem vyložím dno (netřeba vymazávat) a udělám asi dva tři centimetry vysoký okolek (rantl).
  • Formu dám trouby, nastavím 180 stupňů a předpeču do fáze, kdy těsto zbělá a nebude se do něj bořit prst. Je to třeba proto, že bude vrstva náplně vyšší, tak aby se dobře propekl i střed koláče. 
  • Koláč vyndám z trouby. Po dnu rozetřu meruňkovou marmeládu.
  • Do nastrouhané dýně vmíchám citronový pudinkový prášek (ano, je to umělá příchuť, ale vanilkový pudink také není z vanilky. Kdo pudink nepoužívá,  může použít maizenu nebo bramborovou moučku. Náplň pak bude jen méně „citronová“ ).
  • Polovinu rozprostřu na těsto, posypu rozinkami a rozložím zbytek dýně.
Čtěte také:  Müsli perník, moučník pro nevlídné podzimní dny

13_mrizkovany-kolac-vyborny

Ze zbylého těsta bude mřížka koláče

  • Z druhé části těsta vyvaluji tenké válečky, trochu je zploštím a vytvářím z nich mřížku. Spoje nebo „křížení“ pak vidličkou upravím – aby spoje držely a aby v místě křížení nebylo těsto moc silné.
  • Koláč vrátím do trouby, kterou jsem nevypínala. Ponechám 180 stupňů a peču asi 45 minut. V polovině doby koláč svrchu překryji alobalem, aby se nepřipálil. Delší doba volnější pečení je třeba, aby dýně změkla.
  • Koláč nechám ve formě zchladnout. Je dobrý vlažný, ale ještě lepší je druhý den, kdy je náplň působením přidaného škrobu kompaktní. Máslová dýně se nerozpeče jako jablka. A to jej právě činí „jiným“.

Citronovému dýňovému koláči svědčí nějaký přeliv na mléčné bázi: jogurt, zakysané smetana. Když se přidá ještě trochu meruňkové marmelády nebo džemu, nemá zákusek chybu.

14_tykev-maslova-recepty

Foto: Všechny obrázky k článku o koláčích s máslovou dýní (receptar)

TIP: Upečte si doma výborný koláč z máslové dýně na slano – se sýrem a zeleninou recept pochází od protinožců

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_maslova-dyne-recepty-vyborne.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/09/1_maslova-dyne-recepty-vyborne-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcitronový koláč s máslovou dýní,co s máslovou dýní,dýně,dýně butternut,dýně muškátová,dýně recepty,dýňové recepty,dýňový koláč,dýňový koláč na plech,francouzský citronový koláč,francouzský slaný koláč quiche,jak na máslovou dýní,koláče,křehký koláč s máslovou dýní,linecký mřížkový výborný koláč,máslová dýně,máslová dýně butternut,máslová dýně jak uvařit,máslová dýně na koláč,máslová dýně pečení,máslová dýně recepty,máslová dýně recepty výborné,máslová dýně sladký koláč,máslová dýně slaný koláč,muškátová dýně recepty výborné,pizza s máslovou dýní,pokrmy z dýně,quiche,quiche recept,recept na dýňový koláč,recept na quiche,recepty dýně,recepty máslová dýně,recepty z dýně,recepty z máslové dýně,recepty z muškátové dýně,slaný koláč,slaný koláč kiš,slaný koláč kyš,slaný koláč quiche,slaný koláč s máslovou dýní,tykev máslová,tykev receptyVýborné koláče s máslovou dýní, recepty. S máslovou dýní je pečení radost. • Je libo pestrý slaný koláč s masem? Voní kořením a dýně v něm patru lahodí. • Kdo má ale raději sladké, může vyzkoušet křehký koláč s máslovou dýní ochucenou citronem. • Recepty z máslové dýně. • Hruškovité tykvičky máslové dýně, butternut,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.