Boží milosti, vyzkoušené recepty, tradice • Boží milosti našich babiček? Symbol hojnosti. • Boží milosti jsou smažené, lehce nafouklé drobné křehké pečivo. • Kontrolní test: „V minulosti se boží milosti připravovaly na Vánoce,  v masopustě, na Velikonoce, nebo jako pečivo svatební?“ • Vyhodnocení je rychlé – všechny čtyři možnosti jsou správně. Záleželo na regionu a místních zvycích. • Kde a jak se boží milosti připravovaly? Vyzkoušené recepty •

boží milosti

Boží milosti by se daly novodobou frází označit za „kalorickou bombu“. Jenže jídla na všechny čtyři vyjmenované slavnostní příležitosti nikdy nebyla žádná dieta, ale naopak – možností dopřát si. Mastné a sladké, tedy tuk a cukr, to byly někdejší atributy hojnosti. Chceme-li občas do slavnostní kuchyně předků „sáhnout“, musíme se podřídit recepturám. Jen tak se tradice udrží – a předá dalším generacím. Pak už je jen na naší vůli, kolik božích milostí sami sníme a kolik nabídneme svátečním hostím či rozdáme koledníkům.

Boží milosti – symbol hojnosti

Naši předkové měli boží milosti za vrcholně sváteční pochoutku. Však na jejich přípravu bylo zapotřebí velkého množství tuku a cukru, což byly vzácnosti. masopust_maskary_mpProto se připravovaly jedenkrát do roka, a nebo při vzácných příležitostech.

  • Po dlouhých půstech na Vánoce či Velikonoce
  • Na Slovácku tvořily součást svatebního menu.
  • Nejčastěji se tradice božích milostí váže k masopustu, jako poslední sladká a tučná tečka za obdobím hojnosti. Masopust byl ohraničen svátkem Tří králů a Velikonocemi. Závěru se říkalo fašank, fašung, končiny nebo ostatky.

Masopust vrcholil tři dny před Popeleční středou, která byla prvním postním dnem. Posledním dnem, kdy bylo možno božích milostí nasmažit, bylo masopustní úterý, kdy vesnicemi procházel průvod maškar, maškarádů. Těm – a jejich doprovodu – se boží milosti nabízely (vedle nebo místo masopustních koblih).

Z regionálních muzeí

  • Chrudimsko (pardubický kraj): “Na Chrudimsku se lze dnes s typickou „maškarou“ setkat v obcích Studnice, Vortová, Hamry a místní části Hlinska Blatno, ale i v jiných částech Vysočiny. (Jsou zapsány do seznamu nehmotného dědictví UNESCO). Přetrvává rovněž tradice výroby masopustního pečiva – točenic, ptáčků, růží, šišek, křehútek či božích milostí, uvádějí folkloristé.
  • Hluk,  město v okrese Uherské Hradiště:K hlucké svatbě patřila jedna zajímavost. Děti dostaly na krk na niti navlečená smažená kolečka vykrájená z pečiva nazývaného boží milosti. Tak si sladkou pochoutku k ozobávání nosily stále při sobě.” 
  • Horácko. Na Horácku se boží milosti smažily na Vánoce. Zdobil se jimi vánoční stromek.
  • Luhačovické Zálesí. Ve zdejším regionu patřily boží milosti k pečivu masopustnímu. “Už od točného čtvrtku, před masopustní nedělí to všude vonělo pečením a smažením trdelníků a božích milostí, které měly na Luhačovickém Zálesí tvar slunce s nařezanými okraji,” uvádějí kronikáři.
  • Podhorácké muzeum v Předklášteří (obec v okrese Brno-venkov) připomíná zvyky a obyčeje. “Pro velikonoční svátky je mimo jiné typické pečení božích milostí, perníků, jidášů, z těsta vyrobených zvířátek, mazanců, beránků…“
  • Valašsko. “Jen jedenkrát v roce se připravovalo pečivo smažené. Typicky masopustním jídlem byly na vesnicích koblihy smažené na másle, nebo na bukvicovém oleji a ve městech se pekávaly boží milosti, drobné kosočtverečky na kratších stranách nakrojené. Od konce 19. století se už boží milosti smažily také na vsích.”

Recept: Boží milosti v současné domácnosti

bozi-milosti-nasich-babicek-2

Suroviny na boží milosti

  • 250 g hladké mouky
  • 2 špetky soli (bez ní by bylo pečivo „jalové“)
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 50 g cukru
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 5 lžic zakysané smetany (je to skoro celý kelímek)
  • kůra z poloviny citronu
  • šťáva z poloviny citronu
  • hladká mouka na podsypání
  • olej na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr a mletá skořice
  Velikonoční dekorace: Jak vypěstovat mladé velikonoční obilí a co se zbylým pšeničným zrnem

recept-na-bozi-milosti-vyzkouseny-3

Z odvážených surovin vypracuji rukama nejdřív v míse a po částečném zpracování na válu kompaktní hladké těsto. Nechám asi půl hodiny odležet (mohla by to být i delší doba) na chladném místě (lednice, spíž).

Těsto tence vyválím – je třeba podsypávat. Radélkem nařežu pásy, z nich pak obdélníky. Ty různým způsobem naříznu: buď jen vprostřed, nebo dva zářezy dokončím a volné proužky propletu – zde je prostor pro kreativitu.

vyborne-krehke-bozi-milosti-4

Nařezané kousky vkládám do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažím po obou stranách. Horké vhazuji do misky s moučkovým cukrem, který ochutím nejdřív vanilinovým cukrem a pro druhou várku božích milostí do cukru ještě přidám mletou skořici. 

  • Kdo by chtěl mít cukroví méně sladké a tučné, odkládá na papírový ubrousek, aby vsákl olej a kousky jen pocukruje sypátkem.

bozi-milosti-tradice_5

Množství kousků v míse je z jedné uvedené dávky. Mísa má ∅ 230 mm a výšku 60 mm.

Boží milosti nejlépe chutnají čerstvé. Když bychom je chtěli uchovat na další den, necháme je jen volně v míse nebo v plechové krabici na sladké pečivo. Nepřikrýváme folií ani nevkládáme do sáčku, cukr by na nich zvlhl.

bozi-milosti-od-karoliny_6

bozi-milosti-kluci-v-akci_7

Boží milosti: Regionální a tradiční recepty

Boží milosti z Horácka

  • Šest žloutků se rozmíchá se lžicí cukru, lžicí rumu, lžicí smetany a troškou mléka. Přidá se 20 až 30 dkg hladké mouky a špetka soli.
    Dobře vypracujeme těsto, až se dělají puchýřky. To necháme 20 minut odpočinout zakryté, aby neoschlo. Vyválíme placku asi tři milimetry silnou a vykrajujeme rádýlkem čtvercové tvary, které uprostřed dvakrát prořízneme. Smažíme na sádle s troškou oleje. Horké balíme ve směsi cukru s vanilkovým cukrem.

Slovácké boží milosti

  • 3 žloutky, 1/8 l šlehačky, 1 kávová lžička cukru, 1 kávová lžička octa, trochu soli a mouky dle potřeby.
    Pracovní postup: Ze surovin vypracujeme vláčné těsto a vyválíme plát. Rádlem vykrájíme čtverečky, které nařízneme na několik částí. Jednotlivé části propleteme do uzlu a usmažíme v rozpáleném tuku. Podáváme posypané vanilkovým cukrem.

Boží milosti a smažené růže podle M. D. Rettigové

  • 30 dkg hladké mouky, 5 dkg másla, 2 žloutky, 1 celé vejce, 3 lžíce smetany, 3 lžíce vína (či rumu), 2 lžíce cukru tlučeného, trochu soli, cukr na posypání, 30 dkg másla na smažení.
    Pracovní postup: Dej mouku na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej uprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu smetanu, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli a těsto dobře propracuj jako na tuhé nudle, pak je rozválej a rozkrájej kružadlem buď na čtverhránky, nebo na tříhránky a tyto usmaž v rozpáleném másle, načež je posyp cukrem a dej na stůl.
    Z tohoto těsta mohu se také dělat tak zvané „růžové koblihy“ (růže), a sice takto: těsto rozválej, načež z něho kulatou, okrouhle vroubkovanou formičkou vypíchej růžičky, pomaž uprostřed trochu bílkem, vždy tři přilep na sebe, uprostřed prstem udělej důlek, pak hoď do rozpáleného přepuštěného másla a nech je smažit. Musí ale být hodně másla, aby plavaly. Když jsou hezky do zlatova usmaženy, dej doprostřed každé buď kousek zavařeného rybízu nebo jednu zavařenou višni a posyp cukrem ­ tak to na stole pěkně vypadá.

Boží milosti I

  • 50 dkg hladké mouky, 5 dkg tuku, 4 lžíce cukru, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, sůl, citronová kůra, olej na smažení.
    Pracovní postup: Na vál prosijeme mouku a cukr, přidáme citrónovou kůru, sůl, rozdrobíme tuk, uděláme důlek, do kterého dáme žloutek a rum. Zaděláme těsto vláčnější než na nudle, vypracujeme a vyválíme na tenký plát. Rádýlkem vykrajujeme různé tvary a ihned smažíme
  Masopust: Makové koblihy s brusinkami, skořicové šišky a bavorské vdolečky

Boží milosti II

  • 150 g hladké mouky, 35 g másla, 35 g cukru, 3 žloutky, 2 lžíce kyselé smetany, 1 lžíce rumu. Mletý cukr promíchaný se skořicí na obalení.
    Postup práce: Ze všech přísad vypracujeme těsto a necháme je 30 minut odležet. Potom ho na válu tence rozválíme, několikrát přeložíme a znovu tence vyválíme. Z plátu vykrajujeme tvary, které smažíme v horkém tuku. Usmažené tvary se obalují ve skořicovém cukru. Jemným smaženým cukrovím sypaným skořicovým cukrem se hostí koledníci.

Boží milosti III

  • 300 g hladké mouky, 3 žloutky, 30 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 lžíce bílého vína, 1 lžíce rumu, trocha smetany nebo mléka, špetka soli, půl lžičky na strouhané citrónové kůry, cukr na posypání a tuk na smažení.
    Pracovní postup: Na vále smícháme mouku s cukrem a solí. Přidáme žloutky, změklé máslo, víno a podle potřeby smetanu. Vypracujeme vláčné těsto, které velmi dobře propracujeme. Na pomoučněném vále těsto tence vyválíme. Vykrajujeme různé tvary. Usmažíme ve vyšší vrstvě tuku a na papírovém ubrousku necháme odkapat. Posypeme cukrem.

Boží milosti (točené na vařečce)

  • 5 žloutků, 3 lžíce šlehačky, 2 lžíce rumu a hladká mouka podle potřeby.
    Pracovní postup: Dobře zpracované těsto se rozválí na sílu stébla (těsto se nechá asi 30 minut před rozvalováním v chladnu v igelitovém sáčku odpočívat). Z placky se rádýlkem nakrájejí úzké proužky a ty se na vařečce vytvarují do spirály. Z vařečky se shrnují do rozpáleného tuku a vysmažují.
    Horké se sypou moučkovým cukrem.

Boží milosti z piva (překládané)

  • I. těsto: 250 g hery (či másla) a 200 g hladké mouky
    II. těsto: 500 g hladké mouky, asi 1,25 dl mléka (podle suchosti mouky), 1,25 dl piva, 1 žloutek a špetka soli a cukru.
    Pracovní postup: II. těsto trochu rozválíme, vložíme doprostřed ztuhlé I. těsto a složíme do obálky; postupujeme jako při lístkovém těstě. Překládáme ho a převalujeme třikrát po půl hodině.
    Z těsta pak vyválíme pásky, z nich vykrájíme obdélníky, ty prořežeme a propleteme, usmažíme v horkém oleji a horké sypeme cukrem moučkou.

Foto: Snímek maškar je ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku o božích milostech (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/bozi-milosti.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/bozi-milosti-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíboží milosti,boží milosti kluci v akci,boží milosti masopustní,boží milosti naší babičky,boží milosti našich babiček,boží milosti od karolíny,boží milosti pečené,boží milosti podle babiček,boží milosti podle karolíny,boží milosti podle rettigové,boží milosti recept,boží milosti s rumem,boží milosti s vínem,boží milosti skořicové,boží milosti slovácké,boží milosti smažené,boží milosti starodávné,boží milosti sváteční,boží milosti tradice,boží milosti v troubě,boží milosti vanilkové,boží milosti velikonoční,boží milosti z moravy,boží milosti ze šlehačky,boží milosti ze zakysané smetany,masopust,masopust 2018,masopust 2018 termín,masopust 2019 termín,masopust 2020 termín,masopustní jídla,masopustní pečivo,masopustní recepty,recept na boží milosti,recept na boží milosti vyzkoušený,velikonoční cukroví,velikonoční pečení recepty,velikonoční recepty,velikonoční zvyky a tradice,výborné křehké boží milostiBoží milosti, vyzkoušené recepty, tradice • Boží milosti našich babiček? Symbol hojnosti. • Boží milosti jsou smažené, lehce nafouklé drobné křehké pečivo. • Kontrolní test: 'V minulosti se boží milosti připravovaly na Vánoce,  v masopustě, na Velikonoce, nebo jako pečivo svatební?' • Vyhodnocení je rychlé - všechny čtyři možnosti jsou správně. Záleželo na regionu a...Blog o zahradničení, pěstování a receptech