Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Masové koule s cuketovou rajskou omáčkou, recept. Při jednom vaření lehký rychlý oběd pro všechny skupiny strávníků: nízko sacharidový, masitý, bezmasý, pestrý, lehký, „zdravý“. Masové koule s petrželí – zajímavá varianta ochucení masa po způsobu našich babiček. Cuketa v rajské omáčce? Vyzkoušejte. Tip na rychlé letní vaření.

Masové koule s rajskou omáčkou mohou mít různé podoby. Jednou z nich je nabízená rychlá letní varianta. Omáčka je zpestřena cuketou, masové koule ozvláštněny zelenou petrželí coby hlavním kořením. Místo knedlíků či těstovin koule doplníme vařenými luštěninami. Typicky letní jídlo „jako vyšité“.

Jak vyhovět všem požadavkům?

Ach, hospodyňka u plotny má někdy trápení. Třeba když se u stolu mají sejít strávníci se „zvláštními“ požadavky: Jeden nejí maso, druhý konzumuje vše bez sacharidových příloh, třetí by chtěl něco echt zdravého: „Třeba jen trochu luštěnin, zeleniny a kousek masa k tomu…“ Společným požadavkem je, aby to bylo hotovo hned, anebo co nejdřív.

  • Že měla kuchařka v plánu masové koule s rajskou omáčkou a těstovinami? No tak to bude jinak.

Docela důvtipným řešením by mohly být masové koule s rajskou omáčkou a cuketou. Protože se na jídlo spěchá, bude tentokrát na omáčku použit rajský protlak z konzervy. Zdravotnímu požadavku zase vyhoví, když namísto těstovin či moučných knedlíků přiložím k pokrmu vařené luštěniny. Třeba vařenou cizrnu nebo fazole. Však je mám v mrazáku z předchozího vaření.

  • „Rajda“ s kolínky se odkládá na dobu, kdy se kolem stolu sejdou dětští konzumenti.

Masové koule s rajskou omáčkou a cuketou

Suroviny na masové koule

350 g vepřové plece

1 vejce

sůl, hrubě mletý černý pepř

notná hrst zelené petržele

4 plátky slaniny

Vepřovou plec nakrájím na kostky a jemně rozkutruji sekáčkem. Do fáše nebudu přidávat žádné „sacharidové“ pojivo, tak ať se maso nerozpadá. K masu přidám sůl, pepř, jedno vejce, plnou hrst překrájené zelené petržele a zamíchám. Žádné jiné koření do masové fáše nepřidávám. Petržel maso dochutí dostatečně – a překvapivě chutně. Ostatně, tak to čteme i ve starých kuchařských knihách.

  • Hmotu rozdělím na osm dílků a namočenými dlaněmi vytvořím pokud možno stejné koule. Pro ještě lepší soudržnost kousky masa nejdřív několikrát „plesknu“ o pracovní plochu a až pak zakulatím.
  • Koule naskládám do kastrolku vytřeného olejem, na každou položím půl plátku slaniny. Do třetiny zaliji vodou.
  • Kastrol zavřu poklicí a dám do trouby zapnuté na 200 °Celsia. Předehřívat není třeba. Peču 25 až 30 minut, občas koule poliji tekutinou z kastrolu.
Čtěte také:  Rolovaná vepřová plec na houbách s hráškem. Zbytek sníme s cibulkou a kaší

Cuketová rajská omáčka: Suroviny

1 větší cibule

4 stroužky česneku

1 mladá cuketa

140 g rajského protlaku (tj. jedna plechovka)

sůl, pepř, špetka skořice

80 g oleje

Než se koule upečou, připravím omáčku.

  • Cibuli nakrájím na kolečka nebo na měsíčky,
  • česnek na plátky,
  • cuketu na hranolky.

Cibuli a česnek nechám zesklovatět, přidám cuketu a společně opékám. Když se z cukety odpaří část vody, vyklopím na zeleninu jednu plechovku rajského protlaku a tři plechovky vody (tím z obalu dostanu i zbytky protlaku). Rozvařím, přisolím, ochutím pepřem a špetkou skořice. Rajskou omáčku povařím do požadované hustoty – a je hotovo.

Důkladně prohřeji přílohovou luštěninu. Ničím ji neochucuji ani nezahušťuji, o to se „postará“ rajská omáčka.

Na talíř rozložím prstenec vařených fazolí, doprostřed naliji zeleninovou rajskou omáčku s cuketami, kterou korunuji dvěma masovými koulemi.

  • Místo fazolí lze pokrm podat s cizrnou, s vařenými kukuřičnými zrnky, anebo obligátně s rýží či s těstovinami. Fazole nebo cizrna jsou ovšem příjemným prázdninovým vybočení ze „zajetých kolejí“.

Pro strávníka, který nechce sacharidové přílohy, bude rajská omáčka se zeleninou. K pečeným petrželovým koulím úplně postačí.

Naopak vegetarián si pochutná na fazolích se zeleninovou rajskou omáčkou.

Při jedné práci kuchařky si pochutnali všichni.

  • Tip: Vadí někomu kupovaný rajský protlak? Chcete raději omáčku z čerstvé zeleniny? Podívejte se do receptu na masové klopsy a inspirujte se.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/08/masove_koule_rajska_fazole_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/08/masove_koule_rajska_fazole_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezsacharidové jídlo,co s cuketou,cuketa recepty,fazole s rajskou omáčkou,kuličky z mletého masa,lehká letní jídla,levné jídlo,masové koule,masové koule do rajské,masové koule s fazolemi,masové koule s petrželí,masové koule s rajskou omáčkou,masové koule v rajčatové omáčce,masové koule v rajské,masové koule v rajské omáčce,masové kuličky,masové kuličky do rajské,masové kuličky recept,masové kuličky s rajskou,masové kuličky s rajskou omáčkou,masové kuličky v rajské,masové kuličky v rajské omáčce,mleté maso recepty,rajská omáčka masové kuličky,rajská omáčka recept,rajská omáčka z protlaku,recepty z cukety,recepty z mletého masa,recepty z vepřové plece,vaříme z cukety,vegetariánské jídlo,vepřová plec,vepřová plec co uvařit,vepřová plec receptyMasové koule s cuketovou rajskou omáčkou, recept. • Při jednom vaření lehký rychlý oběd pro všechny skupiny strávníků: nízko sacharidový, masitý, bezmasý, pestrý, lehký, 'zdravý'. • Masové koule s petrželí - zajímavá varianta ochucení masa po způsobu našich babiček. • Cuketa v rajské omáčce? Vyzkoušejte. • Tip na rychlé...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.