Meltový dort a jiné pochoutky z Melty, recepty, tipy. Co je to za zajímavou příchuť v zákusku? Obyčejná Melta.  Po čem jenom ten výtečný krém chutná? Po Meltě.  Báječná tvarohová náplň! To je s kávou? Ne, s Meltou.  Ten perník je dnes úplně jiný, čím to? Meltou v těstě.   Meltu lze využít i k jiným účelům, než jen k přípravě tradiční české “curifindy”. • Melta je tajná zbraň mazané domácí „cukrářky“. • Uznal by patentní úřad Pardubický dort? • 

1_melta-recepty

Melta, tradiční vyvážená česká směs kořene čekanky, cukrové řepy, ječmene a žita, má nikoliv kávovou, ale svou vlastní osobitou chuť. Cukrářské výrobky z Melty rozšíří rejstřík zákusků a dezertů. A téměř zadarmo, protože cena Melty je v porovnání s jinými surovinami na pečení skoro zanedbatelná. Melta neobsahuje žádná aromata, konzervanty a jiná „ečka“. Právě naopak, obsažená čekanka i obilí lidskému zdraví prospívají.

Melta není náhražka kávy. Melta je kávovina

Když se řekne Melta, je tím míněna suchá kávovinová směs. A když se řekne melta, máme na mysli nápoj z Melty připravený. Ve skutečnosti ale „meltou“ často označujeme jakoukoliv obilnou kávu, ale i tak se bude jednat jen o přenesení významu. Melta, směs kořene čekanky (cikorky), cukrové řepy, ječmene a žita, nemá v současné době postavení náhražky pravé zrnkové kávy. Je představitelem samostatné skupiny nápojů, a to kávovinových.

  • Víc o genezi kávovin a Melty v samostatném článku Dobrodružství Melty aneb Rodokmen Melty sahá až k Napoleonovi

Melta má typickou lahodnou chuť, která přímo „provokuje“ k tomu, aby ozvláštnila i jiné typy sladkých výrobků, než jenom nápoje. Jemnou chuť Melty do cukrářských výrobků „dostaneme“:

  • prostřednictvím silnějších vodových nebo mléčných výluhů svařené Melty
  • či koncentrovaným meltovým sirupem.

Ale pozor: Protože v Meltě není nic nejedlého, natož škodlivého, je možno využít ji přímo v sypkém stavu, a to jako přídavek do piškotových, třených a litých perníkových těst. Výsledek je překvapivě chutný.

2_dortove-rezy-z-melty

Třeba se najdou pamětníci, bývalí školkaři z Mozartovy

Moje zaujetí Meltou má kořeny v nevinné vášni, s níž se stále „hrabu“ ve starých kuchařkách a starých soukromých notesech s recepty. Recept na řezy z Melty, u nějž je poznámka, že pochází z mateřské školy v Mozartově ulici (v Olomouci), mě před časem zaujal z několika důvodů:

  1. Jednak jsem do té doby žádný takový nečetla,
  2. pak také jsem usoudila, že asi bude dobrý (proto byl zapsán),
  3. ale také to nebude nezdravé, protože autorka zápisku byla dětská lékařka, do jejíž péče školka spadala (schvalování jídelníčku patřilo k jejím povinnostem).

Recept jsem vyzkoušela, a už jsem „v Meltě lítala“.

  • Ale ještě než se pohroužíme do světa Melty, vraťme se k té školce v olomoucké Mozartově ulici (funguje dodnes): Není někdo čirou náhodnou pamětník doby, kdy po obědě nebo ke svačině býval meltový řez? Se šlehačkou, na to se nezapomíná. Odhadem by se mohlo jednat o polovinu 60. až polovinu 70. let, takže by to byli ti, kteří kráčejí od abrahamovin ke kopuletosti (abych to tak nějak řekla). 

Melta v těstu: Žádný rozmar, ale nouze a šetrnost

kavoviny_pardubice_meltaAmatérská badatelská činnost mě zavedla do let druhé světové války. Inu, dál jsem se dostat nemohla, protože Melta byla pardubickými odborníky z továrny na kávové náhražky vyvinuta právě ve válečných letech. V té době začaly hospodyňky Meltu přidávat do těsta. Jenže ne suchou, ale spařenou, respektive tu, která jim v cedníku zbyla po slití černé melty.

Rekonstrukce: Jak to asi bylo

  • Melta byla nový výrobek a i ve válečném přídělovém systému byla k mání. Kuchařky ji chtěly vyzkoušet. 
  • Hospodyňka udělala kafe, v cedníku zůstal voňavý a příjemně nasládlý zbytek samých jedlých a výživných kousků – cukrovky, obilí.
  • „Přece to v té bídě o potraviny nevyhodím!“
  • Usušila na plechu a při sobotním pečení přimíchala k mouce.
  • Hospodyňky se pak v pondělí scházely u hokynáře, kde před krámem sdílely výsledky dalších pokusů s druhotným využitím meltového logru.

(Vysvětlení zdroje informací: To není nějaký výplod romantického pohádkáře. Rekonstrukce vychází z dobového tisku a archivních vzpomínek pamětníků.)

Meltové pečení: Od perníku k báječnému meltovému dortu

perník z melty

Meltový perník

Nejjednodušší buchta pro seznámení se s výsledkem přidání suché Melty do syrového těsta je litý perník. Do sypkých ingrediencí (podle konkrétního receptu, počítáno na plus mínus půl kila mouky)) stačí přimíchat dvě plné polévkové lžíce kávovinové směsi. Kakao, ořechy nebo jiné přísady v tomto případě už nedáváme.

Upečený perník proříznu  a naplním meruňkovým džemem nebo meltovým pudinkovým krémem (lze i oboje). Potáhnu kakaovou vodovou polevou, kterou někdy melíruji menším množstvím cukrové vodové polevy citronové.

4_meltovy-pudinkovy-krem-do-zakusku

Meltový pudinkový krém do zákusků

Meltový krém je jemný a jeho chuť je tak osobitá, že se liší od od krémů kávových. Meltový krém tak rozšíří chuťový rejstřík zákusků.

V závislosti na výsledném množství krému připravím základní silný odvar Melty v mléce: na 400 ml mléka tři vrchovaté lžíce. Nechám alespoň deset minut louhovat.

Pak přecedím a odměřím, kolik tekutiny zbylo. Odečtu od 500 a výsledkem je potřebné množství studeného mléka, ve kterém rozmíchám 60 g pudinkového prášku (to je 1,5 balíčku), 60 g maizeny nebo 60 g bramborové moučky. Když používám pudinkový prášek, dávám kakaový nebo vanilkový.

  • Rekapitulace: Celkový poměr surovin na kaši bude 500 ml tekutiny a 60 g pudinkového prášku nebo škrobu.

Přecezenou mléčnou meltu dám znovu vařit a zaliji rozmíchaným práškem. Uvařím hustou kaši, nechám ji dokonale vystydnout. Pak našlehám máslo s dvěma lžícemi cukru do pěny a postupně zašlehávám meltovou kaši. Másla moc nedávám – na kaši z půl litru melty 125 gramů.

  • Kdo má rád sladší, dá cukru o víc.
  • Hnědý nebo třtinový cukr krému po všech stránkách prospěje.

5_je-libo-kousek-dortu

Meltový tvarohový krém na zákusky

Na ochucení tvarohových (ale právě tak smetanových nebo jogurtových) krémů do pečených i nepečených dortů používám meltový sirup vlastní výroby. Plně nahradí sirupy s čekankou a kávou, které se prodávají v zemích Commonwealthu (a jsou tam docela „hitem“), ale u nás jsem je viděla jen v nabídce některých e-shopů. S tvarohovými krémy dál pracuji obvyklým způsobem – cukr, případně ztužovač krémů nebo želatina – a tak, to znáte. Podle typu zákusku. 

6_meltovy-sirup

Meltový sirup je cukrářským přípravkem širokého použití: do krémů, na přelivy dezertů, zákusků, palačinek, pudinků, zmrzliny, do mléka, do máchaných nápojů…

Recept na domácí meltový sirup na webu Zkrajů.cz

Všechny části „stavebnice“ známe, můžeme se dát do stavění meltového dortu. Podobu a konečnou fasádu ať si mu dá každý podle svého.

7_meltovy-dort-recept

Dort od hlavy až k patě meltový

Suroviny na korpus meltového dortu

  • 2 celá vejce
  • 3/4 hrnku pískového cukru
  • 130 g másla nebo rostlinného másla
  • 2 polévkové lžíce suché Melty
  • 2 hrnky (250 ml) hladké mouky
  • 1/2 kypřicího prášku do pečiva (6,5 g)
  • 200 ml mléka

8_korpus-na-dorty-recepty

Celá vejce šlehám s cukrem a tukem do pěny. Přisypu mouku s práškem, Meltu, zašlehám a pomalu přilévám mléko.

Těsto rozetřu do polohrubou moukou nebo jemnou strouhankou vysypané dortové formy (ø 230 mm) a ve středně vyhřáté troubě (180 stupňů Celsia) zvolna peču asi 35 minut (záleží ovšem na troubě).

Korpus musí být propečený –  na tři různá místa pro kontrolu vpíchnutá špejle musí zůstat suchá a těsto se oddělilo od stěn formy. Vyndám z trouby a nechám dokonale vychladnout (třeba na terase, na balkoně a podobně).

Zatímco se korpus peče, vyšlehám melto-kakaový krém z půl litru meltové pudinkové kaše, dvou tří polévkových lžic cukru a 125 g másla. Odložím do lednice.

Kuchyňsky upravím asi půl kilogramu ovoce podle toho, jaké je:

  • oloupu a na měsíčky nakrájím měkké broskve;
  • rozpůlím a nakrájím sladké meruňky;
  • vypeckuji a na měsíčky nakrájím ryngle;
  • vypeckuji višně;
  • otrhám kuličky rybízu, přeberu borůvky…

V zimě pokrájím banán a zakapu citronovou šťávou nebo přinesu ze sklepa broskvový kompot.

9_kremy-na-dort-recepty

Odepnu sponu a sundám bočnici dortové formy, kterou umyji. Korpus rozříznu a zbavím drobečků. Čistou bočnici zase nasadím na formu. Spodní díl korpusu potřu pudinkovým melto-kakaovým krémem. Nasadím vrchní díl dortu.

Umíchám meltový tvarohový krém z 500 g tučného tvarohu, meltového sirupu (nebo několika lžic velmi silného meltové odvaru). Ochutnám, případně přisladím. Podle návodu na sáčku smíchám s želatinou na nepečený dort nebo s klasickou želatinou.

Asi čtvrtinu tvarohového krému vliji na korpus, rozetřu. Posázím hustě ovocem a zaliji zbytkem krému. S formou jemně zatřesu, aby krém zatekl mezi ovoce. Uložím do lednice. Dort je v ideálně formě za šest až 12 hodin. Nejlepší je připravit jej večer před zamýšleným dnem podávání.

  • Poznámka: U krémů neuvádím hmotnost surovin, protože si je každý i jen trochu zkušený připraví podle svého – co do sladkosti, či do množství. Želatina do krémů se prodává různá – liší se to krajově. Příprava tvarohového krémů je ale stejná jako na kterýkoliv jiný tvarohový dort – „Jde tu o tu Meltu“. Kuchyňská poezie. ;=)

10_recepty-na-nejlepsi-dorty-melta-dort

Je libo kousek dortu? Pardubický dort od Makové panenky

Je to ve mně jako v koze, musí to jít ven. Napadlo mne, že by se ze všech těch popsaných dortových komponentů dal sestavit Pardubický dort.

  1. Pro většinu lidí (asi ale krom Pardubáků a Hradečáků) je symbol Pardubic perník. My tu máme návod na perník s Meltou.
  2. Melta se odjakživa vyrábí v Pardubicích.

Sestavit meltový perník s oběma meltovými krémy, to by nemuselo být špatné. Ovoce bych nedávala, ale bylo by třeba dobré (teď si ovšem bohapustě vymýšlím) pokapat korpus višňovkou. Pardubičtí už vědí, ostatním musím ten „vtípek“ vysvětlit: Kávoviny, továrna na Meltu, se rozprostírají dvě tři ulice od pardubické čtvrti Višňovka, na kole dvě minuty.

  • Ten Pardubický dort, ten by stál za zkoušku. Že bych si ho nechala patentovat?

Kdyby však někoho zajímaly Pardubice víc než váhání nad možným dortovým patentem, nabízím virtuální pozvání „do města s koně půlkou ve štítu.“

Pardubice: 1. Zelená brána; 2. a 3. Radnice a renesanční dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí; 4. Pardubický zámek; 5. Kostel svatého Bartoloměje.
Pardubice: 1. Zelená brána; 2. a 3. Radnice a renesanční dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí; 4. Pardubický zámek; 5. Kostel svatého Bartoloměje.

Foto: Obrázek historické balení melty je galerie na webu společnosti Kávoviny Pardubice. Ostatní fotky (receptař).

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/1_melta-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/1_melta-recepty-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčekanka recepty,cikorka,dort s meltou,dorty,dorty k narozeninám,dorty od mámy,dorty recepty,jak připravit meltu,jak se vaří melta,je libo kousek dortu,jednoduchý dort,korpus na dort,korpus na dorty recepty,krém na dort,krém s meltou,krém z melty,krémy na dorty recept,máslový krém s meltou,mateřské škola mozartova olomouc,melta,melta historie,melta její vliv na zdraví,melta recept,meltová dort,meltové řezy,meltový dort recept,meltový perník,meltový tvaroh do dortů,pardubický dort,perník s meltou,pudinkový krém s meltou,recept na dort,Recept na meltový sirup,recepty na nejlepší dorty,řezy nejlepší recepty,řezy s meltou,tvarohový krém s meltouMeltový dort a jiné pochoutky z Melty, recepty, tipy. • Co je to za zajímavou příchuť v zákusku? Obyčejná Melta. • Po čem jenom ten výtečný krém chutná? Po Meltě. • Báječná tvarohová náplň! To je s kávou? Ne, s Meltou. • Ten perník je dnes úplně jiný, čím to? Meltou v...Blog o zahradničení, pěstování a receptech