Meruňková metýnka z kynutého těsta. Koláč našich babiček a prababiček výborně chutná i s borůvkami či rybízem
Nejnovější recepty na řezy na plech? Proč, když stačí sáhnout po obyčejných receptech našich prababiček a babiček? • Co tedy po celé léto pekly? Metýnky s ovocem, jak postupně dozrávalo. • Kromě meruněk vhodné jsou i třešně, borůvky, rybíz nebo broskve. • Proč se říká metýnka? • Kynuté těsto: klasika, které se hospodyňka nesmí bát. • Čím je meruňková metýnka zvláštní? Drobenkou, ale víc je uvedeno v článku. • Chcete „naštvat“ sousedy? Dejte meruňkovou metýnku chladit na terasu nebo na balkon. Puknou závistí, že nemají také.
Kynutá metýnka s ovocem, to je nejjednodušší a nejlevnější letní moučník. Na českém venkově se ovocné metýnky v létě pekly skoro každou sobotu, a to z jakéhokoliv šťavnatého ovoce. Ovocné metýnky z kynutého těsta mají chuť, kterou snad máme „geneticky zakódovanou“, chutnají opravdu každému.
Na rozdíl od jiných těst kynuté těsto na metýnku obsahuje jen málo tuku a cukru jen tak „pro kvasinky“. Kynuté ovocné metýnky, to je pravá česká kuchyně.
Metýnka: Asi, že je pometena?
Metýnka, moučník, se připravuje tak, že:
- se na rovný plech natáhne slabá vrstva kynutého těsta,
- na to se položí nějaká náplň
- a povrch se posype máslovou drobenkou.
Náplní může být mák, tvaroh, povidla – nebo také nic, potom metýnku tvoří jen plát těsta s drobenkou. Nejobvyklejší náplní metýnek v létě a na podzim je sezonní ovoce: rebarbora, třešně, borůvky, rybíz, angrešt, meruňky, broskve, renklódy a švestky (viz švestková metýnka) . Jablka a hrušky se na metýnky nedávají, zato jablková a hrušková povidla ano.
Někdy se metýnka udělala i při pečení plněných buchet – buď bylo těsta málo na další plech buchet, anebo hospodyňka začala pospíchat.
Metýnka je posypána drobenkou. Snad od toho „pometení, metání“ se vyvinul název? Od slovesa „metati“? Vysvětlí někdo, poradí, podá svůj názor?
Metýnky celé léto
Na metýnkách z kynutého těsta jsem vyrostla.
- Babička-městská pekla metýnku borůvkovou. Kynuté těsto bylo spíš koláčové, cukrářského typu: máslo, žloutky, cukr. Vyšší základ vyvažovala štědrá vrstva borůvek a jemná měkká vanilková „moučka“, tak se u nás říkalo drobence.
- Babička-selka pekla v sezoně metýnku snad každou druhou sobotu (aby bylo na neděli, kdy se nedělalo). Na málo sladké a málo tučné tenké těsto dávala: angrešty, rybíz, také borůvky, švestky a renklódy.
Babička městská mě naučila kamarádit s knížkami. Babička-selka mě spřátelila s kynutým těstem. Tak tady je pravá venkovská metýnka s meruňkami z docela obyčejného kynutého těsta.
Suroviny na meruňkovou metýnku
- 20 g čerstvých kvasnic
- 1 lžíce krupicového cukru
- 150 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 1 celé vejce
- 1/2 čajové lžičky soli
- Asi 1000 g vyloupaných meruněk
Na drobenku
- 80 g másla nebo rostlinného tuku s míslovou příchutí
- 80 g krystalového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 15 – 20 rotlučených nebo nastrouhaných meruňkových jader
- ½ kávové lžičky české rumové tresti
Je mi líto, ručně nemohu. Nemám štokrle
Mouku promíchám v zadělávací míse se solí a s cukrem. Uprostřed vytvořím dolíček, do něj rozdrobím droždí (20 g je „menší“ polovina běžné kostky), zaliji vlažným mlékem a nechám vzejít.
Mezitím rozehřeji tuk, vytřu jím plech a zbytek vliji do mísy. Rozklepnu vejce. Protože u ovocné metýnky nehrozí ztvrdnutí, dávám celé.
Hnětačem začnu zpracovávat. Jde to snadno, takže bych to mohla dělat ručně jako naše babičky: sednout na štokrle, mísu vložit do klína, zajistit zástěrou. A pak hbitými pohyby hníst. Těsta je málo a je řídké, tak tentokrát by postačilo jen dvacet minut.
- „Já ovšem nemám štokrdle, ani správnou zástěru. Tak musím elektrickým hnětačem.“ Z již uvedených důvodů postačí deset minut. Dám kynout.
Těsto kyne. A mezitím…
… se na mě šklebí meruňkové pecky. Proč se šklebí? Z pocitu zadostiučinění. To bylo totiž tak…
Když jsme byly se sestrou ve školním věku, roztloukat meruňkové pecky a vyjídat z nich jádra patřilo k našim letním zábavám. Sedávaly jsme na terase babiččina domu a tloukly pecky na kuchyňském prkénku. Sestra měla malé kladívko, já sekerku se skautskou lilií po dědečkovi. Jader jsme vždy snědly jakékoliv množství. Dětství jsme přežily v pevném venkovském zdraví a až v dospělosti zjistily, jak jsme s těmi meruňkovými jádry měly namále. Toho spořádaného jedu! Podle tou dobou panující osvěty jsme tedy svým dětem roztloukat meruňkové pecky nedovolily. Našim potomkům se v důsledku toho:
- zbystřil čich (naučili se vyčmuchat ve spížích všechny balíčky ořechů, oříšků a mandlí)
- a upevnil pud sebezáchovy (vyslíděné jádroviny spořádali dřív, než se stačili zeptat, nejsou-li třeba určeny na vánoční cukroví).
Jádra jsou zdravá, tresť neškodná. Pro tuto chvíli
Jenže onehdá jsem z nějakého důvodu zadala do vyhledávače heslo „meruňková jádra“. A hele. Ona už nejsou jedovatá, nýbrž jsou zdraví prospívající! Jen snad, že dnes se už nevytloukají z pecek, ale prodávají v sáčku.
Tomu rozumím. Je tady ta generace lidí, která vyrostla pod zákazem roztloukání, a tedy ani netuší, kde se meruňková jádra berou. Zato bravurně dokážou jednou rukou sypat jádra z pytlíku přímo do úst (levou, protože v pravé se drží myš).
Tak abych nepropásla dobu, kdy zrovna platí, že jsou meruňková jádra přeukrutně zdravá, honem jsem přibližně dvacet pecek zručně roztloukla a jádra nastrouhala. Přidala jsem 80 g másla, stejně cukru a polohrubé mouky. Přikapala asi půl lžičky rumové tresti (je na olejové bázi). Z materiálu jsem prsty vypracovala drobenku na metýnku.
- Ještě na jaře 2018 bych měla z rumové tresti obavy, ale už to je zase „dobré“, dostali jsme další výjimku, česká rumová tresť může po další výjimečné období do českého cukroví.
- A ano, myslím to sarkasticky.
Práce s těstem bez přestupní stanice
Těsto je po asi 30 až 40 minutách tak vykynuté, že vypadá jako polštářek.
- Zapnu troubu na nejvyšší stupeň.
- Bez žádného mezistupně práce na vále těsto přímo vyklopím na pomazaný plech.
- Dlaně si potřu tukem (třeba ze stěn hrníčku) a těsto rozestřu po ploše plechu. Snažím se, aby byl vrstva stejně silná. Jde to snadno.
- Na těsto položím meruňky a meruňky posypu drobenkou.
- Vložím do vyhřáté trouby a teplotu snížím na 200 °Celsia.
Metýnka si řekne sama
U metýnek se snadno pozná, kdy už jsou dostatečně upečené – drobenka začne zlátnout až červenat, a právě tak okraje těsta.
Plech vytáhnu z trouby a po vzoru babičky-selky položím „na dlážka“. V našem případě to ale není klasická břidlicová dlažba, kterou měla babička v síni, ale klasický Taurus na terase. ;=)
- Vůně, která se z plechu line, je neodolatelná. Bezpečně zajistí, že za pár minut zazvoní návštěva. A kdybychom měli nějaké znepřátelené sousedy, puknou pro tu vůni závistí.
Jak je ctěná libost
- Metýnku nakrájím na různě velké porce, aby si mohl vzít další kousek i ten, kdo už je plný. Jak je ctěná libost.
- Tento méně sladký moučník nemá dlouhou životnost. Ne snad, že by se kazil, ale protože se příjemně pojídá. K obědu, svačině, večeři, snídani… Jak je ctěná libost.
- U nás meruňková metýnka „frčí“ se studenou bílou kávou z Melty. Ale chutnat bude i s jinými nápoji. Jak je ctěná libost.
Foto: Všechny fotky k článku o meruňkové metýnce (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/merunkova-metynka-z-kynuteho-testa-kolac-nasich-babicek-a-prababicek-vyborne-chutna-i-s-boruvkami-ci-rybizem/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/rezy-na-plech-nejnovejsi-recepty-merunky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/rezy-na-plech-nejnovejsi-recepty-merunky-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco to je metýnka,hnětýnky,jak se dělá metýnka,jak se peče metýnka,luxusní meruňkový koláč,meruňková metýnka,meruňkový koláč,meruňkový koláč na plech,meruňkový koláč s drobenkou,meruňkový kynutý koláč,meruňkový moučník,meruňky,meruňky recepty,metýnka s angreštěm,metýnka s borůvkami,metýnka s meruňkami,metýnka s ovocem recept,metýnka s rybízem,metýnka s rynglemi,metýnka se švestkami,metýnka z kynutého města,moučníky a řezy recepty,ovocný koláč s drobenkou,recept na hnětýnky,recepty z meruněk,řezy na plech nejnovější recepty,rychlá buchta na plech,rychlý koláč na plech,staročeská metýnkaNejnovější recepty na řezy na plech? Proč, když stačí sáhnout po obyčejných receptech našich prababiček a babiček? • Co tedy po celé léto pekly? Metýnky s ovocem, jak postupně dozrávalo. • Kromě meruněk vhodné jsou i třešně, borůvky, rybíz nebo broskve. • Proč se říká metýnka? • Kynuté těsto: klasika, které se hospodyňka nesmí bát....receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Před časem jsem byla svědkem bratrovražedné diskuse na téma „ovoce skládat slupkou na těsto“ nebo „ovoce skládat slupkou nahoru“ 🙂
Kterou metodu volí Maková panenka?
Dobrý den, Marie. Ó, to jsem pyšná, že jste si mě vybrala za forenzního znalce v oboru pečení ovocných moučníků.
Můj názor: slupkou nahoru, řeznou plochou na těsto. Odůvodnění: šťáva při pečení vytékající z řezné plochy v takovém případě vsakuje do těsta, kterému dává chuť.A také se s těstem lépe spojí. Povrch moučníku je pak úhledný a jakžtakž „suchý“, dá se vzít do ruky.
Když by se ovoce dalo slupkou na těsto, byl by povrch moučníku nevzhledný, mokvavý, no prostě „rozblemcaný“, moučník by se nedal vzít do ruky a těžko by se uchovával. Také by se ovoce nespojilo s těstem. Zejména, kdyby byla na ovoci ještě drobenka, vytvořila by se při pečení vrstva rozpečeného ovoce a spečené drobenky. Při jednom kousnutí by se mohla strhnout. Jedlík by sice měl bonusové sousto tvořené ovocem a drobenkou, ale zbyla by mu smutná holá buchta.
Paní Marie, to je tak závažné téma, že bych to viděla na nějakou bakalářskou diplomovou práci. Když občas vidím, jaká téma jsou v bakalářkách zpracovávána, bylo ty toto téma mezi nimi doslova perlou – a závěr by mohl být přínosem lidstvu. Nenavrhneme to někomu k podrobnějšímu zpracování? ;=))))
Zdravím – a děkuji za příspěvek, pobavila jsem se. M.P.
Dobrý den, tak teď jsem objevila Ameriku!!! Vaše stránky jsou úžasné a musím si najít čas více je prostudovat neb to jsou témata, co mě baví!!!
K metýnce! U nás doma nejpopulárnější sladký zákusek, kynuté těsto s ovocem, nejlépe meruňky a trnky, to prý nic nepřekoná!! Recept už mám vlastně po babičce a vždy jsme kladli ovoce řeznou stranou nahoru a na to posýpku (rozuměj po česku drobenku). A hodně mi vadilo, že je výsledek „rozblemcaný“, hlavně u meruněk. Takže od teď už vždycky naopak!! Sranda je, že nikdy nás nenapadlo ovoce otočit… Asi jsme se báli, že se bude hůře kousat.
Dobrý den, Blanko. Děkuji za příspěvek. Ovoce položené slupkou navrch také můžete ukousnout celé, člověk si „nenamočí nos“ a neušpiní pusu. Zase se musím usmívat, jak se o obyčejné metýnce mohou vést debaty, které debatující baví. ;=))))
Zdravím a zase se někdy na stránky, prosím, vraťe. M.P.
Moje žena dávala vždy slupkou na těsto, aaby se to lépe krájelo. Nikdy problém se šťávou neměla. Včera jsem pekl švestkový koláč a zvědavě jsem dal každou půlku plechu jinak. Krájelo se to stejně blbě. Povrch se mi líbil v obou případech. Mně osobně při jídle klouzala více rozmokvavá švestka položená řezem na těstu. Řekl bych, že s malým náskokem se lépe kousala šlupka na těstu.
Tak je v troubě.Směs borůvek, malin a rybízu, takže netřeba řešit orientaci. Jinak ale kopu za tábor slupkou dolů, protože spečená drobenka prosáklá šťávou je to nejlepší a nepadá dolů 🙂
No vidíte! Taková „veledůžitá“ věc JAK POKLÁDAT OVOCE OVOCE NA BUCHTU, a jak hezky si o tom dokážeme popovídat. Díky za příspěvek! Zdravím a přeji pěkné léto plné ovoce. M.P.
Já jsem taky pro ovoce slupkou dolů a to ze stejných důvodů, jako vy 🙂
;=))). Děkuji za příspěvek. M.P.
Dobrý večer, tento recept jsem našla asi před třemi týdny. Ráda dělám nové věci. Tento koláč jsem dělala asi 10x s různým ovoce a často doma nezůstává, dávám ho za něco, jako malé sladké poděkování. Zpětnými telefonáty s pochvalou se mi vrací jeho chutnost. Děkuji za něj, je opravdu výborný a recepty rozesílám dál!
Děkuju za super recept! Strašně dlouho jsem dumala proč ovocné koláče na návštěvě chutnají jinak než ty moje… 😀 jasně, bylo to kynuté vs moje obyč těsto s kypřicím práškem. Aha! Tak letos jsem na to šla od lesa a dala si pořádnou rešerši a vybrala si váš recept. Doma kilo meruněk a jdem na to! Když jsem zjistila že se nedozvím dobu pečení šel na mě infarkt 😀 Ale dobře to dopadlo, metýnka s meruňkama chutná jak od babičky, voněl celý byt, prostě dokonalost, vrátilo mě to do dětství :))) Děkuju moc
Prázdninový pozdrav, Julie. Inu, nejdůležitější je, že to s tou meruňkovou metýnkou dobře dopadlo. A že, až někdy budete mít vnoučata, budete jim péct takovou „buchtu“, jakou jste mívala sama ve svém dětství. Hmmm, v každé z nás je skryta budoucí babička, ten štafetový kolík volky-nevolky přebíráme. ;=)))
Hezký zbytek léta přeji. A hojnost ovoce na koláče. MP
Dobrý den, máte výborné a podrobné se spousty rad napsané recepty. Čtou a studují se skvěle a občas i s dojetím, protože tam uvádíte i vzpomínky z mládí u své babičky, které mám i já. I píšete trochu z historie a původu. Tzv. smekám klobouk před Vámi. Přeju Vám hodně zdraví, štěstí a inspirace při psaní dalších skvělých receptů.
Zdraví Václav N.
PS.- Mám ještě dotaz, jak nahradit kvasnice nebo se k nim aspoň přiblížit. Kypřící prášek je nenahradí. Kvasnice jsou kvasnice.
Ale protože jsem vážně onemocněl a léčím se na hematologii, mám živý kvásek zakázaný. Děkuji předem za odpověď.