Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Nejnovější recepty na řezy na plech? Proč, když stačí sáhnout po obyčejných receptech našich prababiček a babiček? • Co tedy po celé léto pekly? Metýnky s ovocem, jak postupně dozrávalo. • Kromě meruněk vhodné jsou i třešně, borůvky, rybíz nebo broskve. • Proč se říká metýnka? • Kynuté těsto: klasika, které se hospodyňka nesmí bát. • Čím je meruňková metýnka zvláštní? Drobenkou, ale víc je uvedeno v článku. • Chcete „naštvat“ sousedy? Dejte meruňkovou metýnku chladit na terasu nebo na balkon. Puknou závistí, že nemají také.

1_merunkovy-kolac-s-drobenkou

Kynutá metýnka s ovocem, to je nejjednodušší a nejlevnější letní moučník. Na českém venkově se ovocné metýnky v létě pekly skoro každou sobotu, a to z jakéhokoliv šťavnatého ovoce. Ovocné metýnky z kynutého těsta mají chuť, kterou snad máme „geneticky zakódovanou“, chutnají opravdu každému.

Na rozdíl od jiných těst kynuté těsto na metýnku obsahuje jen málo tuku a cukru jen tak „pro kvasinky“. Kynuté ovocné metýnky, to je pravá česká kuchyně.

Metýnka: Asi, že je pometena?

Metýnka, moučník, se připravuje tak, že:

  1. se na rovný plech natáhne slabá vrstva kynutého těsta,
  2. na to se položí nějaká náplň
  3. a povrch se posype máslovou drobenkou.

metynka_rebarbora_mpNáplní může být mák, tvaroh, povidla – nebo také nic, potom metýnku tvoří jen plát těsta s drobenkou. Nejobvyklejší náplní metýnek v létě a na podzim je sezonní ovoce: rebarbora, třešně, borůvky, rybíz, angrešt, meruňky, broskve, renklódy a švestky (viz švestková metýnka) . Jablka a hrušky se na metýnky nedávají, zato jablková a hrušková povidla ano.

Někdy se metýnka udělala i při pečení plněných buchet – buď bylo těsta málo na další plech buchet, anebo hospodyňka začala pospíchat.

Metýnka je posypána drobenkou. Snad od toho „pometení, metání“ se vyvinul název? Od slovesa „metati“? Vysvětlí někdo, poradí, podá svůj názor?

2_merunkova-buchta-recept

Metýnky celé léto

Na metýnkách z kynutého těsta jsem vyrostla.

  1. Babička-městská pekla metýnku borůvkovou. Kynuté těsto bylo spíš koláčové, cukrářského typu: máslo, žloutky, cukr. Vyšší základ vyvažovala štědrá vrstva borůvek a jemná měkká vanilková „moučka“, tak se u nás říkalo drobence.
  2. Babička-selka pekla v sezoně metýnku snad každou druhou sobotu (aby bylo na neděli, kdy se nedělalo). Na málo sladké a málo tučné tenké těsto dávala: angrešty, rybíz, také borůvky, švestky a renklódy.
Čtěte také:  Rozinkový koláč opravdu rozinkový. Vyzkoušený recept z Nového Zélandu

Babička městská mě naučila kamarádit s knížkami. Babička-selka mě spřátelila s kynutým těstem. Tak tady je pravá venkovská metýnka s meruňkami z docela obyčejného kynutého těsta.

3_merunky-recepty

Suroviny na meruňkovou metýnku

  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 celé vejce
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • Asi 1000 g vyloupaných meruněk

Na drobenku

  • 80 g másla nebo rostlinného tuku s míslovou příchutí
  • 80 g krystalového cukru
  • 80 g polohrubé mouky
  • 15 – 20 rotlučených nebo nastrouhaných meruňkových jader
  • ½ kávové lžičky české rumové tresti

4_recepty-z-merunek

Je mi líto, ručně nemohu. Nemám štokrle

Mouku promíchám v zadělávací míse se solí a s cukrem. Uprostřed vytvořím dolíček, do něj rozdrobím droždí (20 g je „menší“ polovina běžné kostky), zaliji vlažným mlékem a nechám vzejít.

Mezitím rozehřeji tuk, vytřu jím plech a zbytek vliji do mísy. Rozklepnu vejce. Protože u ovocné metýnky nehrozí ztvrdnutí, dávám celé.

Hnětačem začnu zpracovávat. Jde to snadno, takže bych to mohla dělat ručně jako naše babičky: sednout na štokrle, mísu vložit do klína, zajistit zástěrou. A pak hbitými pohyby hníst. Těsta je málo a je řídké, tak tentokrát by postačilo jen dvacet minut. 

  • „Já ovšem nemám štokrdle, ani správnou zástěru. Tak musím elektrickým hnětačem.“ Z již uvedených důvodů postačí deset minut. Dám kynout.

5_merunkove-pecky

Těsto kyne. A mezitím…

… se na mě šklebí meruňkové pecky. Proč se šklebí? Z pocitu zadostiučinění. To bylo totiž tak…

Když jsme byly se sestrou ve školním věku, roztloukat meruňkové pecky a vyjídat z nich jádra patřilo k našim letním zábavám. Sedávaly jsme na terase babiččina domu a tloukly pecky na kuchyňském prkénku. Sestra měla malé kladívko, já sekerku se skautskou lilií po dědečkovi. Jader jsme vždy snědly jakékoliv množství. Dětství jsme přežily v pevném venkovském zdraví a až v dospělosti zjistily, jak jsme s těmi meruňkovými jádry měly namále. Toho spořádaného jedu! Podle tou dobou panující osvěty jsme tedy svým dětem roztloukat meruňkové pecky nedovolily. Našim potomkům se v důsledku toho:

  • zbystřil čich (naučili se vyčmuchat ve spížích všechny balíčky ořechů, oříšků a mandlí)
  • a upevnil pud sebezáchovy (vyslíděné jádroviny spořádali dřív, než se stačili zeptat, nejsou-li třeba určeny na vánoční cukroví).
Čtěte také:  Rýžový nákyp s ovocem. Ze švestek, s meruňkami nebo jablky? Jak na to, aby nákyp byl hebký, vláčný a vůbec "nedusil"?

Jádra jsou zdravá, tresť neškodná. Pro tuto chvíli

drobenka_jadra_mp

Jenže onehdá jsem z nějakého důvodu zadala do vyhledávače heslo „meruňková jádra“. A hele. Ona už nejsou jedovatá, nýbrž jsou zdraví prospívající! Jen snad, že dnes se už nevytloukají z pecek, ale prodávají v sáčku.

Tomu rozumím. Je tady ta generace lidí, která vyrostla pod zákazem roztloukání, a tedy ani netuší, kde se meruňková jádra berou. Zato bravurně dokážou jednou rukou sypat jádra z pytlíku přímo do úst (levou, protože v pravé se drží myš).

Tak abych nepropásla dobu, kdy zrovna platí, že jsou meruňková jádra přeukrutně zdravá, honem jsem přibližně dvacet pecek zručně roztloukla a jádra nastrouhala. Přidala jsem 80 g másla, stejně cukru a polohrubé mouky. Přikapala asi půl lžičky rumové tresti (je na olejové bázi). Z materiálu jsem prsty vypracovala drobenku na metýnku.

  • Ještě na jaře 2018 bych měla z rumové tresti obavy, ale už to je zase „dobré“, dostali jsme další výjimku, česká rumová tresť  může po další výjimečné období do českého cukroví.
  • A ano, myslím to sarkasticky.

6_merunkovy-kolac-na-plech

Práce s těstem bez přestupní stanice

Těsto je po asi 30 až 40 minutách tak vykynuté, že vypadá jako polštářek.

  • Zapnu troubu na nejvyšší stupeň.
  • Bez žádného mezistupně práce na vále těsto přímo vyklopím na pomazaný plech.
  • Dlaně si potřu tukem (třeba ze stěn hrníčku) a těsto rozestřu po ploše plechu. Snažím se, aby byl vrstva stejně silná. Jde to snadno.
  • Na těsto položím meruňky a meruňky posypu drobenkou.
  • Vložím do vyhřáté trouby a teplotu snížím na 200 °Celsia.

7_merunkovy-kynuty-kolac

Metýnka si řekne sama

U metýnek se snadno pozná, kdy už jsou dostatečně upečené – drobenka začne zlátnout až červenat, a právě tak okraje těsta.

Čtěte také:  Zavařování meruněk: Kompoty, marmeláda, meruňky v alkoholu, koncentrát na džus

Plech vytáhnu z trouby a po vzoru babičky-selky položím „na dlážka“. V našem případě to ale není klasická břidlicová dlažba, kterou měla babička v síni, ale klasický Taurus na terase. ;=)

  • Vůně, která se z plechu line, je neodolatelná. Bezpečně zajistí, že za pár minut zazvoní návštěva. A kdybychom měli nějaké znepřátelené sousedy, puknou pro tu vůni závistí.

rezy-na-plech-nejnovejsi-recepty-merunky

Jak je ctěná libost

  1. Metýnku nakrájím na různě velké porce, aby si mohl vzít další kousek i ten, kdo už je plný. Jak je ctěná libost.
  2. Tento méně sladký moučník nemá dlouhou životnost. Ne snad, že by se kazil, ale protože se příjemně pojídá. K obědu, svačině, večeři, snídani… Jak je ctěná libost. 
  3. U nás meruňková metýnka „frčí“ se studenou bílou kávou z Melty. Ale chutnat bude i s jinými nápoji. Jak je ctěná libost. 

10_merunkovy-moucnik

Foto: Všechny fotky k článku o meruňkové metýnce (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/rezy-na-plech-nejnovejsi-recepty-merunky.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/rezy-na-plech-nejnovejsi-recepty-merunky-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco to je metýnka,hnětýnky,jak se dělá metýnka,jak se peče metýnka,luxusní meruňkový koláč,meruňková metýnka,meruňkový koláč,meruňkový koláč na plech,meruňkový koláč s drobenkou,meruňkový kynutý koláč,meruňkový moučník,meruňky,meruňky recepty,metýnka s angreštěm,metýnka s borůvkami,metýnka s meruňkami,metýnka s ovocem recept,metýnka s rybízem,metýnka s rynglemi,metýnka se švestkami,metýnka z kynutého města,moučníky a řezy recepty,ovocný koláč s drobenkou,recept na hnětýnky,recepty z meruněk,řezy na plech nejnovější recepty,rychlá buchta na plech,rychlý koláč na plech,staročeská metýnkaNejnovější recepty na řezy na plech? Proč, když stačí sáhnout po obyčejných receptech našich prababiček a babiček? • Co tedy po celé léto pekly? Metýnky s ovocem, jak postupně dozrávalo. • Kromě meruněk vhodné jsou i třešně, borůvky, rybíz nebo broskve. • Proč se říká metýnka? • Kynuté těsto: klasika, které se hospodyňka nesmí bát....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.