Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

DSC03566Bojíte se kynutého těsta? Kynutá buchta bez práce.  Lité kynuté těsto není méně hodnotné.  I začátečník může upéct českou klasiku. Recept na lité kynuté těsto od babičky.

Moučníky z kynutého těsta mají jinou chuť i charakter, než z těst třených (viz babiččina švestková bublanina). Proto je připravujeme pro obměnu. Jenže pro některé začínající kuchařky je kynuté těsto metou, které se raději ani nepokoušejí dosáhnout. Prvním seznámením proto mohou být buchty z kynutého těsta litého. Příprava je skoro bez práce, výsledek vždy dobrý.

Když se bojíme kynutého těsta

Kuchařky s „–cetiletou“ praxí u plotny řeknou, že na kynutém těstě není nic složitého a že balené kynuté buchty mají hotové raz dva. Na druhé straně je velká skupina lidí, kteří s domácím pečením moc zkušeností nemají.

  • Je zajímavé, a to jsem mnohokrát odpozorovala, že se hlavně mladé hospodyňky nezdráhají pustit do složitých řezů, dortů a pracného vánočního cukroví – s výborným výsledkem, ale o kynutém těstě prohlašují, že ho nedokážou udělat.

Nebylo by fér tvrdit, že se domácí balené buchty každému podařily na první pokus. Ale je zbytečné házet předem flintu do žita. Když si přípravu kynutého těsta „osaháme“, rychle zjistíme, že to nejen není nic složitého, ale že navíc rozšíříme repertoár domácího pečiva. Pro úplný začátek můžeme vyzkoušet kynuté těsto lité.

Sca1

Lité kynuté těsto: Nic na tom není

Lité kynuté těsto se používá na různé chlebíčky, bábovky nebo tak zvané metýnky. A ty nás právě zajímají.

TIP: Můj recept na vynikající makovou bábovku jako z Karkulčina košíčku

Lité kynuté těsto je mírně tekuté, protože se do něj přidá víc mléka. Tím pádem se velmi dobře zpracovává, v podstatě stačí jen dobře je rozmíchat, jako třeba těsto na lívance. Můžeme si klidně vypomoci i ručním šlehačem, ale je to zbytečné, rukou se to zvládne rychle a dobře.

Čtěte také:  Brněnský dort - žádné cizí vzory. Brněnský dort je klasika skutečně tuzemská!

Sca2

Zjednodušený pracovní postup

Z  uvedeného půl kila mouky a půl litru mléka je těsta na velký plech. Do pekáče zadělávám těsto jen z poloviční dávky. Na rozdíl od historického receptu (viz obrázek) používám zjednodušený pracovní postup.

  • Odměřené mléko zahřeji, aby bylo vlahé.
  • Rozmíchám v něm droždí, mouku, cukr, sůl, trochu tuku a vejce.
  • Dobře promíchám vařečkou a nechám na teplejším místě přikryté kynout (třeba na parapetu, kam svítí slunce).
  • Za půl hodiny je těsto vykynuté, mezitím mohu dělat cokoliv jiného.
  • Těsto pak vyliji do vymaštěného pekáčku, pokladu ovocem – hodí se borůvky, rybíz, angrešt, švestky.
  • Pak ovoce posypu drobenkou, do které někdy přidám skořici. A nebo těsto jen hustě posypu drobenkou s vanilinovým cukrem nebo skořicí. Takovou „prázdnou“ metýnku mají rády ženy a děti.

Pekáč se vloží do trouby vyhřáté na maximum. Asi po osmi minutách (když je „zapečené“, ale bledé) teplotu snížím na 180 stupňů a dál peču do zlato hněda, asi 25 minut, ale záleží na troubě.

DSC03560

V receptu je uváděna hladká nebo polohrubá mouka. Já mám raději polohrubou nebo hrubou, těsto má hrubší strukturu. Ale na frakci mouky opravdu nijak zvlášť nezáleží, zejména v případě metýnky.

Hladká mouka se víc hodí na jemnější lité těsto na chlebíčky a bábovky (prospěje mu v takových případech přídavek rozinek, citronátu, ořechů nebo mandlí).

Aby bylo patrno, že má lité těsto opravdu po upečení charakter obvyklého kynutého těsta, obrátila jsem jeden kousek pro ilustraci (viz obrázek).

DSC03564a

Lité těsto: Suroviny

  • 250 ml mléka
  • 250 g mouky
  • 20 g droždí (půl kostky)
  • 1 celé vejce
  • Půl čajové lžičky soli
  • 25 až 30 g cukru
  • 4 lžíce oleje

Promíchat, netřepat.

švestková metýnka

Po upečení necháme mírně zchladnout. Taková ovocná metýnka je upečena raz dva a bude chutnat báječně.

Nelze ji zkazit.

Čtěte také:  Nadúroda švestek: Tipy jak účelně zpracovat švestky: kompoty, ve vlastní šťávě, džus i švestkové omáčky

 

Foto: Historický obrázek a recept pochází z prastarého vydání „bible“ české kuchyně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, Praha 1958. Ostatní foto: receptar 

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/DSC03566.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/DSC03566-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjednoduché kynuté těsto,kynutá buchta se švestkami,kynutá švestková buchta,lité kynuté těsto,metýnka se švestkami,metýnka z litého těsta,recept na švestkovou buchtu,recepty ze švestek,snadné kynuté těsto,staročeská metýnka,staročeský recept,švestková buchta recept,švestková metýnka,švestky receptyBojíte se kynutého těsta? • Kynutá buchta bez práce. •  Lité kynuté těsto není méně hodnotné. •  I začátečník může upéct českou klasiku. • Recept na lité kynuté těsto od babičky. • Moučníky z kynutého těsta mají jinou chuť i charakter, než z těst třených (viz babiččina švestková bublanina). Proto je připravujeme...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.