Müsli koláč s dýní a müsli chlebíček na cesty. K tomu poctivé kakao
Moučník s přídavkem směsi na müsli, recepty. • Když není prostor ani čas namíchat si müsli s mléčným výrobkem. • Vláknina, minerály, bílkoviny i sacharidy v jedné porci müsli koláče. • Fandíte dýním? • Přidejte kousek do těsta. • Také se vám už přejedly svačinové sendviče? • Zkuste si na výlet upéct mírně nasládlý chlebíček s müsli. •
Müsli je báječná věc. Jenže se nedá konzumovat všude. A také müsli nelze podávat každému. Jak by to vypadalo, podat tchyni nebo prastrýčkovi misku müsli zalitého jogurtem? Nebo pojídat müsli při cestě vlakem či autobusem? Ovšem müsli koláč, tak to už jiná. Lze jej servírovat a pojídat se vší elegancí.
Není toho müsli na koláč škoda?
Někdy se stane, že ve spíži přebývá suchá směs na přípravu müsli. Jak k tomu stavu může dojít? Protože jsem si navykla müsli nakupovat při velké objednávce základního „vařiva“ na e-shopu a někdy nakoupím víc, než pak spotřebujeme. Müsli s ovocným salátem snídáme především v létě. Na podzim a v zimě müsli přidávám do perníků a podobného pečiva. Mám totiž obavy, aby směs nežlukla či ji „nevyčmuchali“ molové.
Typickým „reprezentantem“ cereální, a přesto buchtové snídaně, je müsli koláč. Na podzim, když nemám nouzi o dýně, do takové buchty kousek dýně zakomponuji.
Výživný müsli koláč s dýní
Suroviny na müsli koláč
2 hrnky směsi k přípravě müsli
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek cukru (podle vlastní preference)
250 – 300 g dýně hokaido nebo dýně máslové
3 vejce
šťáva z poloviny citronu
200 ml jogurtu nebo nějakého zakysaného mléčného výrobku
mléko podle potřeby
Poleva (suroviny na ni) podle vlastní volby
Kupované směsi na přípravu müsli jsou různé. Podle vlastní volby je můžeme obohatit o nějaké další sušené ovoce nebo semínka, které bychom v moučníku chtěli nalézt. Nepřidávám je ovšem k již odměřenému müsli, ale do odměřovaného müsli. Aby objem suché směsi zůstal stejný.
Dýně v buchtě: Sezonní zpestření
Na podzim buchtu ozvláštní přídavek nějaké pevné dýně: Hokaidó, máslové dýně nebo žaludové. Zkrátka takové, která se nerozpeče na kaši, nýbrž změkne, ale kousky zůstanou celé.
Přibližně čtvrt kila dýně rozkrájím na malé kousky a zakapu citronovou šťávou. To ve snaze dýni alespoň nějak ochutit – a citron k dýni „sedí“.
Práce podle obvyklé šablony
Vyšlehám žloutky, cukr a mléčnou složku. Tím myslím jogurt (obyčejný bílý, u nás je nejběžnější „z Valašska“) nebo kefír, acidofilní mléko nebo i zakysaná smetana, ale to už by byla skoro rozmařilost.
Do vyšlehané hmoty vmíchám mouku s kypřicím práškem, müsli směs s případně přidanými semínky nebo drobným sušeným ovocem (tentokrát jsem vločkovou směs zpestřila hrstí sušené arónie a hrstí slunečnicových semínek) a důkladně zašlehám
V podzimní variantě ještě vmíchám citronem ochucenou dýni. Dýni vmíchám ručně, anebo pomocí šlehače, u nějž nastavím nízké otáčky.
Dává někdo do těsta řídký sníh?
Šlehací metly dobře umyji a z odložených tří bílků a malé špetky soli vyšlehám sníh. Ručně jej vmíchám do těsta.
- Mimochodem, všimli jste si, že se v kuchařských receptech vždy připomíná, že by bílkový sníh měl být tuhý? Myslíte, že jinak by kuchařka do těsta lila sníh řídký?
Tedy ano, i do tohoto těsta přijde sníh do tuha ušlehaný. ;=)
Pečení pozvolné, zkouška špejlí nezbytná
Zapnu troubu a teplotu nastavím na 200 °Celsia.
Dortovou formu vymažu máslem, vysypu strouhankou a vliji do ní těsto. Formu svrchu volně zakryji alobalem. Formu vložím do vyhřáté trouby a teplotu hned snížím na 180 °Celsia. Peču asi 45 minut.
Po půl hodině zkontroluji stav. Sundám alobal a poslední čtvrt hodiny dopeču moučník odkrytý. Pak učiním „špejlovou zkoušku“, v případě, že by se těsto ve středu formy lepilo na špejli, ještě pět deset minut přidám.
Polevou se nic nezkazí
Moučník nechám vychladnout. Nakonec jej opatřím nějakou jednoduchou polevou. Nemusela by být. Ale moučník s polevou dostane konečný kabátek.
Chutný by byl led z citronové šťávy nebo barevný led z cukru a nějakého džemu. Já našla v tajných „pekařských“ zásobách tabulku arašídové čokolády. Rozehřála jsem ji, vmíchala do ní tři vrchovaté lžíce zakysané smetany (15%), a byla to poleva „jako hrom“.
Poctivé kakao k müsli moučníku
K takovéhle výživné müsli buchtě se náramně hodí poctivé kakao. Proč říkám „poctivé“? Protože tím míním kakaový nápoj vyrobený z mléka a základního kakaového prášku. Na rozdíl od kakaových přípravků neobsahuje cukr, a tak jeho „sílu“ můžeme podle libosti stupňovat, aniž bychom tím zvyšovali jeho sladkost (což nelze dělat s instantními přípravky. Nechci jmenovat, všichni je známe).
Do rendlíku dám vařit mléko. Když je teplé, asi decilitr odeberu do pracovního hrnku a v něm rozmíchám kakaový prášek (na půl litru mléka vrchovatou polévkovou lžíci, anebo podle chuti). Přes sítko vliji do mléka v rendlíku. Protože v sítku zbyly hrudky kakaa, sítko opatrně částečně potopím do mléka a lžičkou hrudky rozmíchám. Mléko nechám přejít varem a hned odstavím. Protože se na svařeném mléce někdy udělají škraloupy, do hrnečků nalévám nápoj přes sítko. Osladí si každý sám.
Müsli buchta a k ní kakao, to je vlastně jen jiná forma doporučované „cereální“ snídaně. Výborně se hodí také do krabičky na výživný „lunch“.
Turistický müsli chlebíček
Müsli prakticky sbalené na výlet
Pečivo, jehož důležitým stavebním materiálem je směs na přípravu müsli, peču také z kynutého těsta. Hlavně tehdy, když máme v plánu nějaký celodenní pěší výlet nehostinnou přírodou. Protože na pěší výlety chodíme často, už se nám „přejedly“ různě mazané slepované chleby nebo jiné sendviče (šunka+sýr+kus salátu+a podobně).
Zejména v nevlídném počasí potěší kus poměrně hutného výživného chlebíčku (méně sladkého a měně tučného) a k tomu čaj, káva nebo melta z termosky. Je to takové „müsli sbalené na výlet“.
Müsli chlebíček: Suroviny
250 g směsi na müsli
250 g polohrubé mouky
lžička soli
1 celé vejce (není nutné)
60 g cukru
60 g másla nebo oleje
30 g čerstvých kvasnic
300 ml vody (nebo mléka, kyselého mléka)
Jediná změna jsou cereálie v mouce
Z uvedených surovin připravím obvyklým způsobem těsto, nechám vykynout. Vykynuté těsto zformuji do podlouhlé veky a upeču na vymazaném plechu nebo v příhodné vymazané formě. Peču při 200 °Celsia do zezlátnutí povrchu. Špejlí vyzkouším upečenost. Po zchladnutí zabalím do pergamenu nebo do alobalu.
Trvanlivost cereálního chlebíčku
Müsli chlebíček vydrží při dobrém uložení (zabalený a v chladu) celý týden, možná i déle. V domácnosti poslouží také třeba jako brzda náhlých chutí.
- Na výletě / na cestě: Člověk spořádá dávku vloček, ovoce a semínek, aniž by kolem sebe nadrobil a ušpinil „hromadu“ nádobí.
- Pro delší trvanlivost je možno chlebíček nakrájet na plátky a v mírně vyhřáté troubě jej usušit, čímž se vyrobí lehké, skladné a výživné suchary. (Pamatujete na lomnické suchary?)
- Moučník se trochu podobá nákypu z ovesných vloček. Je však nutričně pestřejší, a také víc soudržnější.
Sladkost bez zažívací újmy
V nevlídném počasí přijde taková „cereální“ buchta / suchar s horkým nápojem náramně vhod. I pantáta (který má ze všeho pečiva nejradši strouhanku na vepřovém řízku) se do chlebíčku s horkým čajem rád zakousne. Právě proto, že je málo sladký a málo tučný, takže nehrozí zažívací potíže, které při turistice mohou přijít po sladkém a tučnějším pečivu.
- Já vím, to musím vysvětlit: Na černém hrnečku není strašidlo, ale kopie stylizovaného portrétu výtvarníka Andy Warhola. Koupeno v někdejším domku jeho rodičů v Medzilaborcích.
Napsat komentář