Velikonoční nádivka s uzeným masem? Nádivky ke kuřeti nejen na Velikonoce. • Sváteční černá nádivka: Víte, z čeho se dělá? • Chlebová nádivka – dvě mouchy jednou ranou. • Velikonoční hlavička – které bylinky do ní patří? • Nádivky, jimiž se nic nenadívá: Jak to vysvětlit Marťanovi? •

velikonoční nádivka s uzeným masem

Žemlová nádivka, prapůvodně určena k tomu, aby vyplňovala dutý vnitřek zvířete nebo ptáka pečeného vcelku, překročila svůj stín. Stala se samostatným pokrmem. Pečenou nádivku podáváme jako „příkrm“ k pečeným masům, ale často nádivku pečeme jako hlavní jídlo, ke kterému nic jiného nemusí být. Výjimečné postavení má nádivka velikonoční. Nádivky chutnají teplé i studené.

Nádivka, která povýšila

Nelze říct, že by se v české kuchyni upustilo od techniky nadívání. Sice už téměř nejsou k mání drobní lovní ptáci – koroptve, křepelky, kvíčaly, holubi. Nadívaných zajíců, podsvinčat a telecích ledvin už také mnoho nepojíme. Ovšem krocany, kuřata, masové kapsy a navíc ještě i různou zeleninu stále rádi plníme.

Receptů na nádivky a náplně je dost. Ovšem jen jedna jediná nádivka se dočkala toho, že si ji připravíme pro ni samotnou – nádivka žemlová. Peče se na mnoho způsobů.

Nejíte bílé pečivo? Zkuste nádivky ze staršího chleba. Jsou chutné, možná i zdravější. A také využijeme chleba, o který už není zájem a hrozí mu zkáza.

alien-1170225

Vysvětlete Marťanovi, že u nás se nádivkou nenadívá…

Představte si, že byste na oběd pozvali Marťana. A nebo člověka žijícího na druhé půlce zeměkoule. Předložili byste mu sváteční oběd.

„Co to, prosím, je?“ ptá se Marťan. „Pečené kuře, vařené brambory a nádivka,“ ukazujete na talíři. „Co znamená nádivka?“ chce se přiučit Marťan. „Nádivka je náplň, hmota, kterou se vyplňuje něco dutého, třeba kuře.“ Marťan porozuměl: „Takže ta nádivka byla předtím v kuřeti?“

No to je ale trdlo, kroutíme hlavou. „Ne, to kuře se peklo bez nádivky a nádivka se pekla bez kuřete,“ už pomalu ztrácíte trpělivost. Marťan dloubne do nádivky. Rozzáří se: „Ale vždyť to je soufflé, slaný nákyp! Tak proč tomu říkáte nádivka?“

Tady nás zachrání jen zmatečný manévr odkoukaný kdysi v mateřské škole. Zatleskáme a zvoláme: „Tak ruce za záda, vidličku do levé a do pravé ruky. Dobré chutnání – žádné povídání.“

2_nadivka-ke-kureti

Nádivkové desatero

  1. Žemlová nádivka se připravuje z hmoty, jejíž základní složky jsou starší pečivo a vejce.
  2. Pečivo by mělo být tak tři dny staré, aby nebylo v nádivce tvrdé, ale ani lepkavé. Nemusí být nutně jen bílé, dobrá nádivka je i ze zbytků pečiva celozrnného nebo z chleba.
  3. Zvlhčuje se smetanou, mlékem, vývarem nebo jen vodou.
  4. Vejce se někdy ho hmoty zamíchají celá, ale častěji se oddělí bílky a vyšlehá ze s nich sníh, který nádivku víc nakypří.
  5. Do hmoty se dále mohou přidat další suroviny podle zvyklostí nebo volby: uzené nebo vařené maso, uzenina (šunka, klobása, salám, slanina), houby, tykev (cuketa), hrášek.
  6. Když do nádivky nedáváme maso, uzeninu nebo slaninu, musíme přidat kousek másla, aby nádivka nebyla suchá.
  7. Pro nádivky je typické kořenění muškátovým květem nebo ořechem a česnekem.
  8. Nádivku solíme jen opatrně, a to i tehdy, když nedáváme slané maso nebo slaninu – tekutina se vypaří a nádivka bude slanější než původní hmota.
  9. Nádivku pečeme ve vymazané a vysypané nádobě (pekáče, forma na pečení), a nebo nádivku vaříme v ubrousku, v tlačenkovém střevě nebo v igelitovém sáčku (to se dělá plnka, plnina hlavně na Slovensku).
  10. Pečenou (vařenou) nádivku podáváme jako přílohu (příkrm) k pečenému masu. Nebo nádivku pečeme jako hlavní chod k obědu nebo k večeři.

3_kure-s-nadivkou-pohlreich

Nádivka-bábovka? Tak leda jednou, a pak dost

Tu a tam se jako „vychytávka“ doporučuje upéct nádivku ve formě na bábovku. Já si myslím, leda tak tak jednou.  Jako vtípek, když třeba máme ke stolu „svátečníka“. A pak už dost. Jíme i očima a bábovka vzbuzuje sladkou představu. Naše čivy pak jsou zmatené a na nádivkovou bábovku nemáme moc chuť. Slaná bábovka je podle mne takový gastronomický kýč, jestli rozumíte, co tím chci říct.

4_pecene-kure-s-nadivkou

Sváteční černá nádivka s ořechy a žampiony

Potřebujeme

  • 6 – 8 krajíců staršího chleba
  • 6 vajec
  • 100 g másla nebo rostlinného másla
  • 6 žampionu, 100 g vlašských ořechů, 1 menší cibule
  • Sůl, kmín, mletý zázvor, česnek

5_nadivka-do-kurete-s-rohliky

Příprava černé nádivky

  • Starší chleba nakrájím na kostky, zaliji asi decilitrem vody a nechám provlhnout.
  • Drobně nakrájenou cibuli osmažím dorůžova na másle, přidám na plátky nakrájené žampiony (nebo houby), sůl, trochu kmínu a pepře. Restuji, dokud trochu nezavadnou.
  • Rozmělním namočený chleba, přidám k němu hrubě nasekané ořechy, prochladlé houby s cibulkou, tři prolisované stroužky česneku, půl lžičky mletého zázvoru a šest žloutků.

6_velikonocni-peceni

Dobře promíchám a opatrně ochutnám (jinak to nejde), jestli je hmota dost slaná a vyváženě kořeněná. Vymažu pekáč a vysypu krupicí.

Z šesti zbylých bílků vyšlehám tuhý sníh a opatrně vmíchám do chlebové směsi. Tou naplním pekáč, stěrkou uhladím. Při 200 stupních Celsia peču asi 30 minut. Pak špejlí zkontroluji, jestli je pečená – nádivka se na špejli nesmí lepit, musí zůstat suchá.

7_velikonocni-recepty

Vyndám z trouby asi 10 minut nechám odstát. Pak řežu porce, které zespodu podebírám lopatkou.

Teplou černou ořechovou nádivku dávám k pečeným kuřecím stehnům. Zbytek sníme později zastudena – s nějakou zeleninou.

8_kure-s-nadivkou

Rychlá nádivka s uzeninou

Budeme potřebovat

  • 6 – 8 krajíců staršího chleba nebo 6 – 8 rohlíků
  • 2 dobré špekáčky nebo 150 g jiné uzeniny
  • 6 vajec
  • Dvě hrsti zelených natí (petržel, celer a jiné sezonní)
  • Muškátový ořech, česnek, sůl
  • 80 g másla

9_velikonocni-hlavicka

Nádivka raz dva tři

  1. Pečivo nakrájím, zaliji 100 ml vody, rozmělním.
  2. Přidám špekáčky nakrájené na kostky, šest celých vajec, trochu soli, tři rozetřené stroužky česneku, dvě hrsti bylinek a na špičku kulatého nože strouhaného muškátu nebo muškátového květu.
  3. Formu vymažu máslem, vysypu strouhankou nebo krupicí, přeliji hmotu, urovná. Na povrch rozkrájím zbylé máslo. Peču 30 minut při 200 stupních.

Tuto nádivku jíme jako hlavní jídlo se zeleninovým salátem.

10_velikonocni-kure

Velikonoční nádivka s uzeným masem

V české gastronomii má nádivka připravovaná na Velikonoce zvláštní postavení. V mnoha regionech se nazývá hlavička a coby náplň se nikdy nepoužívá, ale vždy peče. Obsahuje větší množství vajec, méně žemle (nebo je žemle nahrazena krupicí), hodně masa (původně maso obrané z vařených kůzlečích nebo skopových-beránčích drobů), uzené maso a pokud možno zelené jarní byliny, které v době Velikonoc už někdy vyrážejí. Velikonoční nádivka – hlavička tvořila součást slavnostního menu na Hod boží velikonoční (neděle), ale v současné době se připravuje kdykoliv po postním Velkém pátku.

Bylinky do velikonoční nádivky

  1. Z planých bylin můžeme do velikonoční nádivky přidat: kopřivy i hluchavky, všechny druhy popence, bršlice kozí noha, výhonky chmele otáčivého, rozrazil lékařský, mladé lístky jahodníku, lístky fialek, jahodníku, lístky i kvítka sedmikrásky, jitrocel, řebříček.
  2. Z domácích zdrojů to může být:  pažitka, petrželka, špenát, zelené výhonky cibule česneku.
  3. Ostatní domácí bylinky se nehodí – a v minulosti se nepoužívaly: řeřicha získá tepelnou úpravou mýdlovitou chuť, rozmarýna a šalvěj jsou příliš aromatické a přehluší vše ostatní, po bazalce a dobromysli bude nádivka chutnat jako pizza.

11_velikonocni-nadivka-recepty

Bylinky na obrázku: Popenec, sedmikráska, bršlice, jahodník, kopřiva, hluchavka nachová a kontryhel, violka vonná (fialka), celerová nať, petrželová nať.

Velikonoční nádivky: Recepty

Babiččina velikonoční nádivka

  • 200 g vepřového ramínka, 250 g hovězího nebo telecího masa, 250 g uzeného masa, 6 rohlíků, 1/2 l vývaru z masa, 6 vajec, jarní bylinky, mletý pepř, muškátový oříšek, tuk na vymazání pekáčku.
    Postup: Maso dáme do mírně osolené vody a uvaříme doměkka. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zalijeme prochladlým masovým vývarem. Maso nakrájíme na malé kostičky, přidáme namočené rohlíky, žloutky, posekané bylinky, okořeníme a osolíme. Nakonec do hmoty vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.
    Směs rozložíme do tukem dobře vymazaného pekáčku a v předehřáté troubě upečeme dočervena.

Velikonoční klobásová nádivka

  • 7 rohlíků, 1/2 l vývaru z uzeného masa, 200 g klobásy, 200 g vařeného uzeného masa (nejlépe bůčku), 1 menší pórek, 6 – 7 vajec, jarní bylinky, mletý pepř, mletý kmín, sůl, tuk na vymazání pekáčku, 2 – 3 vejce uvařená natvrdo.
    Příprava klobásové nádivky: Rohlíky namočíme v uzeném vývaru, potom je vymačkáme, přidáme na kolečka pokrájenou klobásu, umletý bůček, nadrobno pokrájený pórek, žloutky, posekané bylinky, koření a sůl. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.
    Směs vložíme do tukem dobře vymazaného pekáčku, do povrchu zatlačíme čtvrtky natvrdo uvařených vajec a zvolna upečeme dočervena.

Foto k receptům na nádivky: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/1_velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/1_velikonocni-nadivka-s-uzenym-masem-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbábovka z nádivky,chlebová nádivka,kuře s nádivkou,kuře s nádivkou pohlreich,nádivka do kuřete,nádivka do kuřete s rohlíky,nádivka ke kuřeti,nádivka s uzeninou,nádivka s žampiony,nádivka z rohlíků,nádivková bábovka,ořechová nádivka,pečená nádivka,pečené kuře s nádivkou,rychlá nádivka,sváteční nádivka,tradiční nádivka,velikonoční hlavička,velikonoční kuře,velikonoční nádivka,velikonoční nádivka s uzeným masem,velikonoční pečení,velikonoční recepty,žemlová nádivkaVelikonoční nádivka s uzeným masem? Nádivky ke kuřeti nejen na Velikonoce. • Sváteční černá nádivka: Víte, z čeho se dělá? • Chlebová nádivka – dvě mouchy jednou ranou. • Velikonoční hlavička – které bylinky do ní patří? • Nádivky, jimiž se nic nenadívá: Jak to vysvětlit Marťanovi? • Žemlová nádivka, prapůvodně určena...Blog o zahradničení, pěstování a receptech