Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Neskutečně dobrý! Ořechový dort s jahodami – obzvlášť lahodný. • Když jsou samé dobré suroviny – musí to i dobře dopadnout. • Tvarohové dorty? Chce to změnu: zkuste ořechový dort s jahodami. • Dorty od mámy, k narozeninám, dětské dorty? •  Málo cukru, málo tuku, překvapivá chuť. • Korpus i náplň originál a poctivě.

1_orechovy-dort-neskutecne-dobry

Připravovat počátkem léta jiné než ovocné zákusky, tak to je skoro až hřích. A máme-li jahody, je volba ovoce jasná. Vždyť sezona jahod je tak krátká, proč si jí jaksepatří neužít? Módou posledních let se staly jahodové dorty s tvarohovými náplněmi. Jsou výtečné, ale… Ale stále tak nějak stejné. Jahodový dort s ořechy je jiný: jemný, chuťově zajímavý. Ale také mnohem levnější. Zejména máme-li vlastní jahody a z loňské sklizně zbyly nějaké ořechy nebo oříšky.

Jahodové dorty à la mode

Říkat o nějakém jídle, že je právě v danou dobu módní, to by mohlo znít i tak nějak nepěkně. Jenže ono to tak bývá, a tento fakt je třeba přijmout. Jak říká Jára Cimrman: „Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.“

V každou dobu frčí něco, co chce mít každý na talíři. A týká se to i takové speciality, jako je jahodový dort. Nevěříte? Stačí si procházet dobové kuchařky, nebo – ještě lépe – dobové výstřižky z různých novin a časopisů. Protože média v každém čase věděla, co jejich čtenáři chtějí.

2_jahodovy-dort-recept

  • Předválečným hitem to bylo například bezé (sněhový korpus z hmoty jako třeba na laskonky) pokrytý šlehačkou a zdobený jahodami. (Ano, byl to v podstatě dort Pavlova, svět je malý.)
  • V 50. letech hospodyňky nedostatek surovin řešily křehkým korpusem z margarinu a dvou žloutků, který poryly sněhem ze zbylých bílků a posázely jahodami.
  • Lepšící se ekonomická situace umožnila korpus piškotový potřený džemem a šlehačkou, zdobený jahodami.
  • Jiným hitem byl piškot posázený ovocem a zalitý želatinou.
  • Když se stala želatina „úzkoprofilovým“ zbožím, ale tuku na pečení už bylo dost, česká hospodyňka si poradila: piškot se nahradil korpusem třeným a ovoce se zalévalo vodovým ovocným pudinkem.
  • „Osmdesátky“, éra nezdravého přejídání, poznamenal další šlágr, jahodový dort „pod sklem“: třený korpus, vrstva máslového krému, jahody a na ně želatina. (Sníst víc než jeden kousek, tak to už byl výkon).
  • V 90. letech trh zaplavily nové zahraniční polotovary. Tak proč péct doma? Kupovaly se hotové dortové korpusy, připravoval se krém vyšlehaný ze smetany a dortové náplně z prášku. Navrch jahody.
  • Ale to už do Česka nakukovalo italské tiramisu, které kreativní české ruce dokázaly připravit z tvarohu a pomazánkového másla a doplnily jahodami.
  • Vlna „udělej si sám“ vrátila hospodyňky k plotně. No, k plotně, spíš jen do kuchyně. Nač riskovat nezdar při pečení, když je trh plný sušenek, piškotů, ztužovačů krémů, agaru, želatiny, tvarohu, mascarpone, pfiladephie. Nejsou moc pracné, ty nepečené dorty, a chutný výsledek vždy zaručen. A když dílo náhodou nezatuhne, nahrne se do sklenic/misek a bude vydáváno za kreativní „dort do skleniček/misek“.
Čtěte také:  Dort s nugátovou šlehačkou. Pečení podle starých ČSN je někdy dobrodružství

Éra nepečených tvarohových zákusků ještě neskončila. To ovšem neznamená, že bychom pro jednou nemohli vypadnout ze stereotypu. Tím vybočením by mohl být ořechový dort s jahodami. Splňuje všechny požadavky doby: je jemný, málo tučný, méně sladký, nakyslý, navlhlý – a proti dortům na tvarohové bázi mnohem levnější. Je trochu pracnější, ale ne zas tak moc. A výsledek? Zkuste sami.

3_jahodovy-orechovy-dort

Ořechový dort s jahodami

Dortový korpus

  • 2 celá vejce
  • 1 čtvrtlitrový hrnek hladké nebo polohrubé mouky
  • ¼ hrnku cukru
  • ¼ hrnku oleje
  • ½ hrnku ořechových jader
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce mléka

Náplň dortu

  • ½ l mléka
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 100 g másla
  • Rum nebo rumová tresť
  • Drobečky z korpusu
  • Asi 500 g očištěných jahod

Na rozvar

  • asi 20 větších jahod
  • 1 lžíce cukru
  • 1 vanilkový pudinkový prášek

4_orechovy-korpus-na-dorty-recepty

Příprava dortové základny

  • Ořechová jádra velkým nožem hrubě posekám.
  • Dortovou formu se snímatelným okolkem vymažu tukem a vysypu strouhankou.
  • Vejce šlehám s cukrem a olejem, přisypu mouku s práškem do pečiva a nakonec ořechy. Kdyby bylo těsto moc tuhé, přidám dvě lžíce mléka.
  • Vliji do formy, stěrkou uhladím a dám do trouby zvolna péct na 170 stupňů (nemusí být vyhřátá, těsto alespoň nabude rovnoměrně). Korpus je upečený asi za 15 minut (zkouška špejlí).
  • Sundám bok formy, korpus nechám na spodní části formy vychladnout a boční díl čistě umyji.

5_peceni-dortu-postupy

Tajemství té dobré dortové náplně

  • Z mléka a dvou prášků do pudinku uvařím hustou kaši. Odstavím, do horké hmoty vmíchám dvě lžíce cukru a dám vychladnout.
  • V asi 150 ml vody rozvařím tak deset velkých rozmačkaných jahod a půl lžíce cukru.
  • Z vychladlého korpusu dortovým nožem s pilkou tence seříznu horní vrstvu. Tím srovnám případné vybouleniny, obnažím póry buchty, ale také získám materiál – plnidlo do nádivky. Seříznuté těsto jemně rozdrobím.
  • Vychladlý pudink rozšlehám ručním šlehačem za přídavku změklého másla a dvou tří lžic rumu (nebo trochy rumové tresti). Mám na mysli rum a tresť „tuzemákového“ aroma. Když je krém hladký, zašlehám drobečky (jsou v nich i kousky ořechů z těsta.)
  • Seříznutý vychladlý korpus znovu sevřu dortovou obručí.
  • Rovnoměrně svlažím jahodovým rozvarem. Jen co buchta vsákne a nevadí, že trocha šťávy zbude. Ještě se zužitkuje.
  • Na zvlhčený korpus nanesu pudinkovou hmotu.
  • Stěrkou urovnám a hustě do ní vtlačím jahody.
Čtěte také:  Eintopf, jídlo z jednoho hrnce. Původem z Německa, doma je na celém světě

6_jak-upect-dort

Jdeme do finále – dort jedna báseň

  • V půllitrovém hrnku rozmačkám dalších asi 10 větších jahod.
  • Přiliji zbytek rozvaru a doplním studenou vodou, aby byl celkový objem 400 ml.
  • Přeliji do kastrolku, přidám půl lžíce cukru, celý pudinkový prášek a ručním mixerem rozmixuji. (Jenom jsem vyměnila šlehací metly za mixovací tyč.)
  • Dám na plotnu a za stálého míchání rychle svařím.
  • Kastrolek postavím do jiného se studenou vodou (a nebo do dřezu se studenou vodou) a rychle míchám, aby trochu zchladl, ale nezatuhl.
  • Naliji na jahodovou vrstvu, zatřesu, aby ovocný pudink zatekl do všech mezer.

A nakonec dám dort do lednice a nikomu o tom neřeknu, protože potřebuje alespoň šest hodin k tomu, aby se zpevnil a proležel. Když by to bylo do druhého dne, prospěje mu to ještě víc. Jestliže bychom spěchali a dort otevřeli dřív, pudink ztratí tvar. A to je chyba nenapravitelná.

7_dorty-recepty

Před podáváním dortu velice opatrně otevírám sponu formu, abych se přesvědčila, jestli je dort po celém obvodu volný. Jestli byl bok formy opravdu čistý, mělo by tak tomu být.

Když ne, tenkým nožem dort opatrně obříznu. Právě tak podříznu spodek, aby šel dort dobře přesunout na servírovací talíř nebo plató. Krájím na porce.

8_nepečený-jahodový-dort

A co dortu dodat?

Když dílek dortu ozdobíme trochou jogurtu či smetany, čerstvými jahodami a lístečkem meduňky, získá dort na vzhledu.

Ale není toho vůbec třeba, protože ořechový dort s jahodami je i bez příkras – no prostě obzvlášť lahodný.

9_jednoduchy-dort-recept

Vlastně dodatek přeci jen bude…

Výrobní postup třeba může někomu připadat dost složitý. Ne, není. To se jenom zdá, že to všechno rozepisuji tak krok za krokem. Ve skutečnosti to jde jako po drátku. A dost možná, že si zkušená hospodyňka dokáže některé kroky zjednodušit.

Čtěte také:  Listové těsto od A do Zet a listové žloutkové šátečky

Dort není příliš sladký (my moc nesladíme), takže je možno jej přisladit. Kdybyste měli lískové oříšky a dali je místo vlašáků, úplně si umím představit tu „něžnou“ celkovou chuť.

A mimochodem, už jste si spočítali výrobní náklady? 

Foto: Historická fotka dortu se sněhem a jahodami je z kuchařky Vaříme zdravě, chutně a hospodárně, 1958. Ostatní snímky k receptu na dort (receptar)

Tip: Když se jahod urodí na zahradě dostatek, vyrábí se u nás v kuchyni domácí jahodová marmeláda, jahodový kompot a další jahodové pamlsky.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/1_orechovy-dort-neskutecne-dobry.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/06/1_orechovy-dort-neskutecne-dobry-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s jahodami,dětské dorty k narozeninám,dort s jahodami,dort s ořechy,dorty k narozeninám,dorty od mámy,dorty postupy,dorty recepty,jahodový dort,jahodový dort korpus,jahodový dort se šlehačkou,jahodový dort se želatinou,jahody,jahody pod sklem,jahody recepty,jednoduchý dort,korpus na dort,krém do dortu,levný jahodový dort,mascarpone s jahodami,nepečený jahodový dort,ořechový dort,ořechový dort kluci v akci,ořechový dort neskutečně dobrý,ořechový korpus na dort,ořechový korpus na dorty recepty,ovocný dort,ovocný dort se želatinou,pečení dortů,piškotový korpus na dorty recepty,pudinkový dort s jahodami,pudinkový krém,recept na ořechový dort,recepty na dorty,recepty z jahod,tvaroh jahody dort,vlašské ořechy jahody dort,zdravý jahodový dortNeskutečně dobrý! Ořechový dort s jahodami - obzvlášť lahodný. • Když jsou samé dobré suroviny – musí to i dobře dopadnout. • Tvarohové dorty? Chce to změnu: zkuste ořechový dort s jahodami. • Dorty od mámy, k narozeninám, dětské dorty? •  Málo cukru, málo tuku, překvapivá chuť. • Korpus i náplň originál...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.