Co s přebytkem letních jablek? Ovocná dřeň je řešení. Jablečná dřeň jako užitečná konzerva. Jablečná dřeň pro děti, babičky a dědy, ale i pro běžné vaření. Jablečná pěna a domácí nadýchaná ovocná zmrzlina z jablečného základu. Jablečná šťáva s meduňkou jako vedlejší produkt. Co s jablečnými slupkami? Nasušíme je na ovocný čaj. 

jablecne_presnidavky_jablka_jecnistata

Jablečnou dřeň jsme si navykli vnímat jen v podobě dětské ovocné přesnídávky. V domácnosti má ale mnohem širší uplatnění, a nemusí to být jen pro děti. Jablečná dřeň je dobrý způsob, jak rychle naložit s přebytkem letních jablek, která volají po zpracování.

Ani jedno letní jablko nesmí přijít nazmar

Začíná to letními jablky. Nejrozšířenější sklovitá a křehká světle zelená jablka se pomologicky nazývají „průsvitné letní“. Tato osvědčená odrůda z 18. století, k nám přišla z Ruska. I když má v současné době jen zahrádkářský význam, moudří sadaři si ji v sadu cení. Sice není na uskladnění (jejich zprvu nakyslá a křehká dužina při pozdější sklizni moučnatí), ale jsou to první jablíčka po dlouhé době jablečného půstu.

Dozrávají v době žní, což se odráží i v jejich lidovém označení: ječnišťata (východní Čechy), režničky (Haná), žňovky (obecně na různých místech). Ve vyšších polohách se udrží déle.

Po „ječnišťatech“ dozrávají a padají ze stromů další ranější odrůdy. Majitelé jabloní sice mají radost z úrody, ale také to znamená práci: jablka sbírat, otrhat – a pak rychle zpracovat. Svařit je na ovocnou dřeň je jeden z možných způsobů. Není to moc práce. Jablečná dřeň se v domácnosti neztratí. Je to moc prima ovocná konzerva a je příjemné mít ji po ruce.

Na ovocnou dřeň se hodí i nakyslá podzimní jablka, která jsou třeba trochu mechanicky poškozena a je nutno urychleně je zpracovat.

DSC08684a

Vařené ovoce je někdy jedinou možností

Sterilizovaná jablečná dřeň je užitečná domácí konzerva, která je dobrá nejen když jsou v rodině děti všeho věku. Ovocná dřeň je vhodnou potravinou i pro lidi s různými zdravotními problémy a pro seniory.

  • Skoro už vidím ty, kteří se v tuto chvíli nadechují, aby honem sdělili, že jen syrové ovoce má tu pravou hodnotu. Že varem se vše dobré v jablku zničí. A podobně. Mají pravdu. Ale jen z jednoho úhlu pohledu.

Mohla bych položit demagogickou otázku: „A je tedy podle vás proto lepší v případě nadúrody hodit nesnědená jablíčka na kompost, než je zavařit jako koncentrát?“ To by ale byla příliš laciná odpověď.

DSC08830

Mám ve prospěch vařené jablečné dřeně  jiný argument, který si, bohužel, mnozí samozvaní „evangelisté“ zdravé výživy neuvědomují, ale lékaři to dobře vědí.  Je velká skupina lidí, kteří syrová jablka prostě nemohou. Nedělají jim dobře nebo jim dokonce způsobuje zdravotní potíže či komplikace. A přitom uvařená jablka bez slupek jim nevadí. Jsou to lidé:

  • s různými zažívacími chorobami,
  • se sklonem k tak zvanému překyselování žaludku a refluxní chorobou jícnu,
  • žlučníkáři,
  • lidí s chorobami jater,
  • s nemocemi slinivky břišní,
  • lidé trpící některým druhem potravinové alergie,
  • ti, kteří mají problémy s nadýmáním a meterorismem ve střevech.

A pak je tu velká skupina lidí vyššího až vysokého věku, kterým syrové ovoce nedělá dobře z komplexu příčin, z nich většina byla vyjmenována, a dále proto, že je třeba nemohou ukousat nebo jim připadá příliš „ostré“. Zároveň ale trpí chronickou zácpou a dalšími neduhy, které vysoký věk přináší.

Kaše z vařených jablek, tedy jablečná dřeň, pyré, se hodí při dietách:

  • jaterních,
  • žlučníkových,
  • je-li neslazená, tak jako dezert při cukrovce,
  • při léčbě obezity,
  • při zácpě,
  • při odlehčovací nebo šetřící dietě.
  • Je to báječně osvěživé lehké jídlo, které snadno pozře člověk s horečkou při nemocech z nachlazení.

Snad jsem ta rozvařená jablka dostatečně obhájila. Komu by ztracený vitamin C  chyběl, může jej nahradit přídavkem čerstvé citronové šťávy do vody nebo porcí strouhaného křenu. Ale při vyvážené pestré stravě avitaminóza C v našich zeměpisných podmínkách nijak nehrozí.

jablka_priprava

Jablečná dřeň

Na jablečnou dřeň se musí vybrat kyselejší odrůda jablek. Ta se dobře rozvářejí, sladká jablka tuto vlastnost nemají.

  • Pěkné, velké neporušené plody dám stranou k přímé konzumaci. Jablíčka nevzhledná, malá, napadená obalečem (známka toho, že nejsou chemicky ošetřována) nebo jablka mechanicky poškozená zpracuji.
  • Nejdřív je operu (hlavně „padavky“ to potřebují),
  • pak oloupu, rozčtvrtím a vyříznu jaderníky.
  • Pěkné slupky – nepoškozené – odkládám stranou. Pak je usuším na zimní ovocný čaj.
  • Když bych chtěla zavařit jablečnou dřeň je ke „kuchyňským“ účelům, neloupu je.

DSC08702

Připravím větší kastrol, nasypu jablka, do poloviny zaliji vodou a prudce svařím. Stačí asi pět minut. Když vidím, že jablka povolila (už na pohled ztratila pevná tvar), naběračkou je vyberu do cedníku, cedník položím na mísu, aby co nejvíc vykapala.

Do stejné vody nasypu další várku jablek, svařím – a tak dál, až do zpracování všech jablek. Kdyby bylo málo tekutiny, trochu přidám, ale jen tak, aby byla ani ne z poloviny ponořena – jablka při vaření sama pustí šťávu.

Vykapaná jablka z cedníku vyklápím do pracovní mísy, tekutinu vracím do kastrolu. Kdybych zároveň s loupanými vařila jablka neloupaná, dám je po vykapání do jiné mísy.

  • V kastrolu byl poměrně silný jablečný odvar. Přidám do něj „otýpku“ asi patnácti kusů nati meduňky a odložím na později (třeba i do druhého dne, ale to bych kastrol po vychladnutí roztoku přikryla poklicí a uložila do sklepa nebo lednice).

Co dál s tím rozvarem?

Protože jsem nechala rozvaření jablka vykapat, není v nich přebytečná šťáva, kterou by bylo třeba odpařovat. Ovocný materiál je připraven k dalšímu použití. Oproti původnímu se objem značně zmenšil. Rozdělím podle toho, co hodlám dál vyrábět.

Část jablek dám do větších sklenic a zavařím tak, jak jsou. Jablka se slupkami nahrubo rozmixuji a rovněž dám do sklenic bez přídavku cukru. Pak steriluji 20 minut při 90 až 95 stupních Celsia. Na štítky napíšu o jaký druh produktu se jedná, aby pak věděla, že jsou neslazená nebo se slupkami. 

DSC08794

Ovocná přesnídávka různých chutí

Ovocnou přesnídávku z jablečné dřeně můžeme připravit z oloupaných rozvařených jablek buď jen „natur“  nebo k jablkům přidáme nějaké jiné chuťově výrazné ovoce.

  • Jablečná přesnídávka: Jablečnou dřeň nejlépe ručním mixerem jemně rozmělním. Přidám trochu cukru – kyselá jablíčka se varem stala ještě kyselejší. Cukr také napomůže konzervaci. Když se dá cukr třinový, bude produkt chuťově zajímavější, a také zdravější. Cukru přidávám podle chuti. Ještě chvíli mixuji, aby se cukr rozptýlil.
    Pak přesnídávku nalévám do čistě umytých a propařených zavařovaček. Velikost volím podle odhadu spotřeby: buď klasické malé jednoporcové, kdo má víc dětí, může i do větších (obsah se spotřebuje najednou). Víčka sklenic nesmí být cítit předchozím obsahem.
    Steriluji 20 minut při 80 stupních Celsia.
  • Přesnídávka jahodová. Jablečnou dřeň mixuji spolu s povolenými jahodami, které jsem – i pro tento účel – zkraje léta uložila do mrazáku. Pak osladím.
    Kdyby mrazené jahody nebyly, je možno „obětovat“ jednu skleničku jahodového rozvaru nebo jahod zavařených ve vlastní šťávě. V tom případě už nepřislazuji.
  • Rybízová přesnídávka. Do jablek rozmixuji skleničku rybízové marmelády.
    Samozřejmě by se – v případě časové shody v dozrávání – mohl použít i čerstvý černý rybíz. Bylo by ovšem třeba ho nejdřív vylisovat (třeba v nějakém odšťavnovači) nebo prudce svařit a propasírovat přes ostré síto. Je to práce navíc, proto dávám marmeládu.

Takovým způsobem lze jablečnou dřeň ochuit i jiným aromatickým ovocem. Meruňky a broskve  je třeba nejdřív rozdusit a pak propasírovat, právě tak maliny nebo ostružiny. Švestky jsou poměrně mdlé, přesnídávku nijak přesvědčivě neochutí.

Jablečná pěna

Když už mám jablka rozvařená, asi tři čtyři deci – nerozmixovaných – odložím do ledničky. Až bude klid a ukončena akce „dřeň“, připravím z nich jablečnou pěnu.

Tady bych prosila o pozornost zejména maminky dorůstajících potomků, jejichž hnacím motorem je neustálá chuť na „něco – nevím co“.  Jablečná pěna spolehlivě zabrzdí jejich nutkání „ztláskat“ vše sladké, co vyšmejdí. Je to prakticky vyzkoušeno.

130828-41s

Dva vaječné bílky vyšlehám do pěny, přidám dvě lžíce pískového cukru a postupně zašlehávám rozvařená jablka . Případnou oddělenou šťávu sliji. Nevadí, že jsou jablka v kusech – jednak si s tím metla poradí, jednak nejsou kousky ovoce v pěně na závadu, naopak. Hotovo. Celá práce trvá asi tři minuty.

  • Porci ze dvou bílků není schopen jeden spořádat, ať mu je třináct nebo šestnáct let. Dostane se i na ostatní.

Pěnu lze dochutit i malým množstvím vanilinové cukru nebo lžičkou džemu – potom ale dávám jen jednu lžíci cukru. Pěna se musí zkonzumovat bezprostředně.

Pěnu lze vyrobit i ze sterilovaných nerozmixovaných rozvařených jablek – na dva bílky jedna sklenice 0,3 litru.

DSC08792

Jablečná zmrzlina

Za použití vaječného bílku se dá z jablečné dřeně vyrobit i skvělá ovocný zmrzlina. Na rozdíl od prostě zmraženého jablečného protlaku má pěnovitou, odlehčenou konzistenci, díky které se dobře porcuje a příjemně pojídá.

  • Vyšlehám jeden bílek a postupně do něj zašlehávám takové množství rozvařených jablek, aby se hmota stále jevila jako pěna – i když bude trochu řidší. Je to asi půl litru jablek.
  • Přisladím cukrem (může být třtinový)
  • nebo přidám dvě plné lžíce jahodového rozvaru nebo jahod zavařených ve vlastní šťávě.
  • Ochutnám, jestli je pěna tak sladká, jako má být koneční zmrzlina, případně přisladím, ale ne moc,
  • naliji na misky a nechám zmrazit. Není třeba míchat.

Místo jahod lze použít i jiné rozdušené a propasírované ovoce – jako při výrobě dřeně. Dobrá je i čerstvá limetková nebo citronová šťáva, pak je třeba sladit víc.

DSC03969

Jablečný pudink

Jablečný pudink je jeden z nejlahodnějších lehkých dezertů. Můžeme ho udělat buď hned při rozváření jablek, a nebo později využijeme zavařenou nerozmixovanou dřeň z jablek loupaných. Příprava jablečného pudinku je velice snadná.

  • K varu přivedeme 0,4 litru jablečného rozvaru (dřeně),
  • podle chuti přisladíme,
  • v jednom deci vody rozmícháme jeden pudinkový prášek
  • a vlijeme do vroucích jablek.
  • Provaříme.
  • Nalijeme do misek, do mísy, na moučník – jak je ctěná libost.

Můžeme si i vyhrát: dortovou formu vyložíme piškoty, nalijeme vrstvu pudinku, pak piškoty, navrch zase pudink (v tom případě je třeba udělat pudin z dvojité dávky). Necháme ztuhnout do druhého dne.

Jablečný pudink chutná samotný, ale naprosté dokonalosti dosáhneme, když ho doplníme sladkou šlehačkou.

DSC08720

Meziprodukt: Jablečná šťáva s meduňkou

Je čas vrátit se odložené jablečné šťávě, ve které se louhovala meduňka.

  • Šťávu s meduňkou svařím, nechám zchladnout, aby bylinka pustila své aroma a obsažené látky.
  • Pak přecedím přes husté síto,
  • odměřím 0,75 litru (ze zbytku namíchám nápoj na okamžité vypití) a doplním do jednoho litru vodou. Ředím i proto, že jablečný odvar obsahuje množství pektinů, které se z jablek vyvařily a sirup by po přidání cukru zrosolovatěl (důkaz pro “nevěřící Tomáše”, že je pektin skutečně přírodní produkt).
  • Přivedu k varu, rozpustím kilogram cukru (může být i hnědý nebo třtinový),
  • přidám dvě vrchovaté lžičky kyseliny citronové – jinak by byl sirup mdlý,
  • přivedu k varu, odstavím
  • a ještě vřelý plním do propařených lahví s alkoholem vylitými víčky.

Protože jsem získala padesátiprocentní sirup, měla bych ho sterilovat. Ale vzhledem k tomu, že jej do lahví slévám opravdu vřelý, nesteriluji. Jablečný sirup obsahuje byliny, a bylinkové sirupy se nemají skladovat déle než tři měsíce, proto dám jablečný sirup s meduňkou hned k použití. O meduňce se uvádí, že nemá žádné vedlejší účinky, tak lze sirup běžně pít.

  • Když šťáva zhoustne, stačí protřepat – a pak zamíchat.

Jablečná dřeň, další použití

Zavařenou jablečnou dřeň používám:

  • k přípravě různých dezertů (třeba s tvarohem);
  • přidávám někdy do makové náplně;
  • dávám v závěru pečení nebo dušení k masu (výtečné třeba kuře na jablkách);
  • používám k přípravě nepečeného vánočního cukroví (jablečný „salám“ nebo kuličky)

Na rozdíl od zavařených strouhaných jablek se ještě nestalo, že by jablečná dřeň ve sklepě zbyla do další sezony.

 

Foto: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC08792.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/08/DSC08792-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníbílková pěna s jablky,co s jablky,co s přebytkem jablek,domácí přesnídávka,domácí zmrzlina,domácí zmrzlina bez přístroje,Jablečná dřeň,jablečná pěna,jablečná přesnídávka,jablečná přesnídávka recept,jablečná zmrzlina,jablečný dezert,jablečný dort,jablečný pudink,jablečný sirup s meduňkou,jablka vitaminy,jablková přesnídávka,jahodová dřeň,jahodová přesnídávka,jak jablečná přesnídávka,jak zavařovat jablka,jak zpracovat letní jablka,jak zpracovat padaná jablka,meduňkový sirup,ovocná dřeň,ovocná pěna,ovocná přesnídávka,ovocná zmrzlina,přesnídávka z černého rybízu,přesnídávka z jablek,recept na domácí zmrzlinu,recepty z jablek,Sirup z jablek,sirup z meduňky,výroba domácí dětské přesnídávky,výroba domácí zmrzliny,zmrzlina receptCo s přebytkem letních jablek? Ovocná dřeň je řešení. • Jablečná dřeň jako užitečná konzerva. • Jablečná dřeň pro děti, babičky a dědy, ale i pro běžné vaření. • Jablečná pěna a domácí nadýchaná ovocná zmrzlina z jablečného základu. • Jablečná šťáva s meduňkou jako vedlejší produkt. • Co...Blog o zahradničení, pěstování a receptech