DSC03787České kyselky versus hodolanská omáčka. Kyselka z králíka, kuřete či z hub.  Jedla hodolanku, narodilo se jí krásné zdravé dítě. Tradiční venkovské bílé omáčky. Střední Morava nebo východní Čechy?

Kyselky se ve východních Čechách říká bílým mléčným nebo smetanovým omáčkám, které se připravují jako hlavní chod. Ke kyselkám se podávají nejčastěji brambory vařené ve slupce. Hodolanská omáčka je „kultovní“ pokrm ze střední Moravy. Obě jídla mají k sobě velmi blízko. Přesto je v Čechách „hodolanka“ neznámá. A pod pojmeme kyselka si Moraváci představí černovírskou, těšíkovskou či ondrášovskou minerálku.

Putování za kyselkami a hodolanskou omáčkou

Tak zvané kyselky v současných kuchařkách asi nenajdeme. A když, bude se jednat o jiný pokrm, než o hutnou bílou omáčku lehce sladkokyselé chuti. Ono i ve starých knihách se musí být při hledání kyselek ve střehu. Mohou se skrývat třeba pod názvem „Telecí kořínek na smetaně“, „Lišky v bílé omáčce“ a podobně.

Hodolanskou omáčku najdeme leda tak v nějaké regionální kuchařce ze střední Moravy (nese název po Hodolanech, dříve samostatné obci, dnes městské části Olomouce). Recept na „hodolanku“ ale nikdo nevyhledává – kdo ji zná, vaří ji podle rodinného receptu. Hodolanská omáčka je na Olomoucku tak běžná, jako třeba buřtguláš ve zbytku republiky. Vaří se i ve školách, závodních jídelnách, v nemocnicích. Ale hlavně doma. Co rodina, to vlastní recept, třebaže základní ingredience a konečná chuť musejí být podobné.

Omáčky jsou ze stejného rodu

  1. Hodolanská omáčka se tak jako kyselky koření jen bobkovým listem, novým kořením a případně trochou pepře.
  2. Oba typy omáček se zadělávají zátřepkou z mouky a mléka nebo smetany, dochucují se octem a cukrem. A musejí být akorát.
  3. Kyselkám i hodolance neuškodí přídavek kořenové zeleniny nebo jemně sekané kyselé okurky.
  4. V sezoně kopru ladí s oběma omáčkami lehké přichucení čerstvou koprovou natí.
  5. Hodolanka i kyselka jsou chutnější ohřáté, ale toho se málokdy dočkají.
  6. Protože hodolanky a kyselky není nikdy dost a obvykle se jí tak dlouho, dokud není hrnec prázdný.

1_hodolanska-omacka-recept

Jedla hodolanku, narodilo se jí krásné zdravé dítě

Protože jsem „vyrostla na kyselkách“, hodolanka mi zachutnala, hned co jsme se přestěhovali na moravský venkov. Měla jsem dobré učitelky: z Olomouce, z Dolan, Bohuňovic, a k tomu další konzultantky. Já jen, abyste mi věřili, že jsem se ji naučila vařit správně.

Je celkem předvídatelné, že když na první návštěvu přijela z Čech přítelkyně nejmilejší s chotěm, hodolanku dostali na uvítanou. Pořádný kotel jí byl uprostřed stolu. Jedli jsme, povídali, vyprávěli, přeháněli, naběračka byla pořád v permanenci, až zazvonila o dno. Samozřejmě následovalo: „Dáš mi recept – dám ti recept, děkuji – není zač, fakt nám chutnala – to jsem fakt ráda,“ a tak.

  Karbanátky bez masa? Z pšeničných vloček: Komu nechutnají, ať jde z kola ven

Po čase si takhle jednou s přítelkyní nejmilejší chatujeme. „Včera jsem dělala hodolanku. Měla jsem na ni děsnou chuť,“ píše mi. Vyplázla jsem jazyk a zkřížila prsty na nohou, abych zmátla poťouchlé duchy. „Mám tomu rozumět tak, jak jsem tomu měla rozumět?“ ptám se tajnou řečí, aby poťouchlý duch nepochopil, o co jde. Nepochopil. Přítelkyně nejmilejší potom stále jen vařila hodolanku, až omáčku nakonec uvařil manžel a přinesl ji v kastrolku do porodnice.

A když se narodilo děvčátko, bylo zdravé, mělo smetanová líčka, a i všechno ostatní bylo tak akorát, že by se skoro chtělo říct – jako koflíček hodolanské omáčky.

DSC04174

Hodolanská omáčka

Suroviny na asi 10 porcí

  • 1000 g brambor
  • 400 g klobásy nebo kvalitní uzeniny
  • 6 vajec
  • 200 ml sladké šlehačky
  • Bobkový list, nové koření
  • Sůl, ocet, cukr
  • Hladká neb o polohrubá mouka (asi 3 až 4 lžíce)

Hodolanská omáčka: Recept

Brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na větší kostky. Zalijeme asi litrem vody. Přidáme půl lžíce soli, dva tři bobkové listy a asi pět kuliček nového koření.

  • Klobásu nebo jinou kvalitní uzeninu oloupeme, nakrájíme na kousky, jak velké máme rádi a přidáme k bramborám. Uvedeme k varu, stáhneme teplotu a zvolna vaříme.
  • Dáme uvařit vejce natvrdo. Po deseti minutách vejce zchladíme a oloupeme.
  • Když jsou brambory měkké, doplníme množství vody, aby jí bylo alespoň pět centimetrů nad brambory.
  • Ve šlehačce rozkvedláme tři lžíce hladké nebo polohrubé mouky (já mám raději polohrubou) a za stálého míchání vlijeme do brambor. Provaříme a zkorigujeme hustotu.
  • Odstavíme a mimo plotnu dochutíme nejdřív solí a když je tak akorát slaná, pak teprve octem a cukrem. Chuť musí být vyvážená, ale ne ostrá.
  • Nakonec přidáme nahrubo posekaná vejce.

Podáváme v hlubokých talířích nebo v miskách, jíme lžicí. Někdo k hodolance rád chleba, tak ho nabídneme. Počítáme, že jeden dospělý sní alespoň půl litru („na posezení“).

K bramborám můžeme přidat malé množství kořenové zeleniny, na závěr jemně sekanou okurku nebo sekaný čerstvý kopr.

2_kureci-kyselka

Kyselka z kuřete

Kyselky se dělají z méně kvalitních částí jatečných zvířat: z vepřového a telecího kořínku, kůzlečího nebo králičího předku. Protože je toto maso málokdy k mání, vyzkoušela jsem kyselku z kuřete, a byla velmi dobrá. Recept je stejný i pro jiný druh masa.

  • Do velkého hrnce jsem dala vařit kosti a kůže, které zbyly po vykostění dvou stehen použitých na jiné jídlo, a dále dvě celá kuřecí stehna i s kůží. Uvařila jsem je doměkka, přecedila. Polovinu bujonu jsem odložila do lednice na polévku v jiný den.
  • Do asi dvou litrů vývaru přidáme tři bobkové listy, pět kuliček nového koření, a dále buď jednu drobně pokrájenou střední mrkev a menší řez pokrájeného celeru.
  • Nebo může do vývaru přidat obsah domácí naložené zeleninové směsi do salátu (mrkev, okurky, celer) bez nálevu.
  • Asi deset minut vaříme. Mezitím obereme z kostí čisté maso.
  • V šálku rozmícháme 200 ml smetany ke šlehání se třemi lžicemi polohrubé nebo hladké mouky.
  • Vlijeme k vývaru, provaříme, zkorigujeme hustotu přidáním mouky nebo vývaru.
  • Odstavíme, vybereme koření, dochutíme solí, octem a cukrem.
  • Vložíme maso, které se prohřeje v omáčce.
  "Paprika" z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií

Podáváme s vařenými brambory.

3_houbova-kyselka-houbova-omacka-na-smetane-recept

Houbová kyselka

  • Asi litr menších pevných hub očistíme a nakrájíme na větší kousky.
  • Ve vyšším kastrole rozpustíme lžíci másla a houby na něm podusíme, až se svaří.
  • Pak přilijeme asi litr vody, osolíme, přidáme dva tři bobkové listy, pět kuliček nového koření a asi 15 minut vaříme přímým varem.
  • V šálku rozmícháme 200 ml smetany ke šlehání a dvě lžíce hladké nebo polohrubé mouky, vlijeme do hub, provaříme na hustotu, která nám bude příjemná.
  • Odstavíme a dochutíme solí, cukrem a octem.

Houbovou kyselku podáváme s vařenými brambory.

Foto: K ošálení poťouchlého ducha jsem si fotku miminka vybrala na freeimages.com, ostatní foto receptar.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/1_hodolanska-omacka-recept.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/1_hodolanska-omacka-recept-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAhodolanka,hodolanská omáčka,houbová omáčka na smetaně,houbová omáčka recept,houby na smetaně,houby se smetanou,houby se smetanovou omáčkou,hříbky na smetaně,hřiby na smetaně,kuře na smetaně,kuřecí máčka,kyselka z hub,kyselka z kořínku,kyselka z králíka,kyselka z kuřete,kyselka z kůzlete,levné jídlo,levný oběd,máčka,máčka z kuřete,olomoucká omáčka,omáčka z kuřete,recepty z hub,rychlé jídlo,rychlý oběd,smetanová houbová omáčka,smetanová omáčka kuřeČeské kyselky versus hodolanská omáčka. • Kyselka z králíka, kuřete či z hub. • Jedla hodolanku, narodilo se jí krásné zdravé dítě. • Tradiční venkovské bílé omáčky. • Střední Morava nebo východní Čechy? • Kyselky se ve východních Čechách říká bílým mléčným nebo smetanovým omáčkám, které se připravují jako hlavní chod. Ke kyselkám se podávají nejčastěji...Blog o zahradničení, pěstování a receptech