Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Palačinka s tvarohem a palačinka obyčejná, recept. • Čím se lišila tvarohová palačinka z mléčné jídelny od obyčejné palačinky z restaurace? • Proč byla palačinka z „mlíčáku“ tak nadýchaná? • Jak má vypadat těsto na palačinky? • Není to zbytečné, předávat recept na palačinky? Není. •

Starší si možná rádi vzpomenou, mladší lidé třeba rádi ochutnají. Tvarohové palačinky lahůdkové. Takové, jako se prodávaly v mléčných jídelnách, v mléčných barech. Když chceme vařit hospodárně a neplýtvat surovinami, je dobré mít k ruce přesnou recepturu. Třeba tu kdysi závaznou pro veřejné stravování.

Palačinka z „mlíčáku“ byla jiná

Nebyly to obyčejné palačinky. Jejich těsto bylo sice silnější, zato mechové, kypré, skoro jako piškotové. Štědře naplněné tvarohem s rozinkami. Když někdo snědl jednu tvarohovou palačinku, měl dost, tak byly syté. Však také vážily 190 gramů, jak přikazovaly Normy mléčných nápojů a jídel.

Vedle nich figurovaly palačinkyobyčejné“, které si člověk mohl dát v restauraci. Byly tenké, tak jako je známe ze současnosti. Jejich plnění bylo rozmanitější. Od prostě marmelády po čokoládu se šlehačkou. I na tyto obyčejné palačinky pamatovaly československé státní normy, a to v Recepturách teplých pokrmů.

K čemu jsou dobré normy na palačinky

Někdo řekne: „K čemu recept, nebo dokonce normu, na palačinky? Ty přece dokáže udělat i desetileté dítě.“ Ano, to je pravda.

  • Ale pamatujete si ještě na své první palačinky (bez receptu, samozřejmě, k čemu nějaký recept)? Jak jste postupně přidávali mouku a přilévali mléko, protože jednou toho bylo málo, a podruhé moc? A jak jste potom ze zoufalství půl mísy těsta vylili, protože ho nakonec bylo k „neusmažení“?
  • A nebo jak vás – už coby zkušenou hospodyňku – vyvedlo z rovnováhy, když si potomci „přitáhli“ domů bandu kamarádů a poručili si palačinky pro všechny hladové krky?
Čtěte také:  Brokolicová polévka. Pohlreich by ji ocenil. Recept na brokolicový krém

To pak do norem nahlíží i profesionální kuchařka.

Tvarohové palačinky přesně jako z „mlíčáku“

Lahůdkové palačinky: Suroviny

Tvaroh 5 kg5000 g500 g250 g
Cukr písek 0,70 kg700 g70 g35 g
Vanilkový cukr0,30 kg300 g30 g15 g
Žloutky syrové30 ks30 ks3 ks1,5 ks
Mléko 2 l2000 ml200 ml100 ml
Rozinky 0,75 kg750 g75 g37,5 g

Legenda: Nejdřív jsem sjednotila jednotky na obvyklejší „gramáž“, v předposledním sloupci je rozpočet na deset kusů, v posledním na pět kusů palačinek.

Jako první na řadě je třeba umíchat tvaroh. Aby rozinky měly trochu času na provlhnutí. Jejich máčení předem není v předpisu, a už vůbec ne v rumu. To se v posledním době stalo takovým klišé, že jsme už málem zapomněli na přirozenou chuť rozinek.

  • Doporučuji vyšlehat tvaroh se žloutky a cukrem a až naposled po malém množství přilévat mléko a kontrolovat hustotu. Tvaroh musí zůstat pevný, neroztékavý. Proto se třeba ani všechno množství nepoužije. Záleží hlavně na kvalitě použitého tvarohu – úplně nevhodné jsou tvarohy ve vaničce. Vyhovující jsou tvarohy balené ve staniolu („stříbře“) a různé tvarohy farmářské – ty bývají v každém regionu jiné.
  • Nakonec rozinky.

Těsto na lahůdkové palačinky

 Originál100 kusů10 kusů5 kusů
Vejce 50 ks50 ks5 ks2,5
Cukr 0,50 kg500 g50 g25 g
Mléko 6 l6000 ml600 ml300 ml
Mouka 3 kg3000 g300 g150 g
Sůl 0,02 kg20 g2 g1 g
Olej  1 l1000 ml100 g50 g

Sníh má funkci kypřidla

Těsto na lahůdkové palačinky je trochu pracnější než těsto na palačinky obyčejné. Tu jejich kyprost a přímo mechovou konzistenci způsobuje bílkový sníh. Mám nacvičeno, že jej vyšlehám (s cukrem) jako první úkon výroby těsta. Přesunu jej do pracovní misky. To abych mohla použít jednu stejnou šlehací nádobu. V té metlami vyšlehám žloutky, sůl, mléko a mouku. Ručně (stěrkou) vpracuji sníh.

Čtěte také:  Retro: Kuře na soli aneb Jak kuchařky přicházejí o iluze

Olej v pánvi je třeba dobře rozehřát. Je docela běžná chyba, že se těsto na první palačinku nalije do málo rozehřátého tuku a první palačinka se pak při obracení roztrhá.

  • Proto je dobré udělat zkoušku. Doprostřed pánve s olejem kápnout trochu těsta. A jak to říkala Tonička v Robinsonce: „Když se olej vrhne na zkušební kapku s hlukem, je do dost rozehřátý“.

Palačinkové těsto se sněhem se nedá příliš tence rozetřít, palačinka tedy bude silnější. Zato nadýchaná a křehká.

Palačinka se štědře potře tvarohem (připravuji variantu pět kusů, tak hledím opravdu pětinu tvarohu na palačinku namazat). Palačinku nepotírám po celé ploše – menší část kruhové úseče ponechám čistou, aby se dala palačinka zabalit a tvaroh se z ní nevytlačil.

Lahůdková palačinka s tvarohem

Palačinku pocukruji – a servíruji. Někomu teplou, někomu studenou. Jak kdo chce. Tvarohovou palačinku je dobré zapíjet. Ideální je mléko. Ale nechám to na každém.

Palačinka obyčejná – z restaurace

Palačinky: Suroviny na deset kusů

3 vejce

5 g soli

500 ml mléka

250 g polohrubé mouky

Tuk na smažení

Džem

Cukr moučka

Vejce pečlivě rozmícháme, mírně osolíme, rozředíme mlékem a za stálého prošlehávání přisypeme prosátou polohrubou mouku. Z hotového hladkého těstíčka pečeme v pánvích vytřených tukem tenké palačinky (pečeme je po obou stranách). Upečené horké palačinky potřeme tence džemem, svineme je nebo složíme, popřípadě překrojíme, posypeme je prosátým moučkovým cukrem a expedujeme.“ (Text normy)

„Obyčejná“ palačinka, ilustrační obrázek

Palačinky s čokoládou a šlehačkou, ČSN 19506/A

Palačinky se šlehačkou: Suroviny na 10 kusů

3 vejce

Cukr krupice 20 g

Sůl 5 g

Mléko 500 ml

Mouka polohrubá 250 g

Tuk na smažení 150 g

Džem 200 g

Cukr moučka na posypání 50 g

Čokoláda na vaření 50 g

Smetana na šlehání 33 % 200 ml

„Vejce pečlivě rozmícháme s krupicovým cukrem, mírně osolíme, rozředíme mlékem a za stálého rozšlehávání přisypáváme polohrubou mouku. Z hotového těstíčka upečeme v tukem vytřených pánvích tenké palačinky (pečeme je po obou stranách). Upečené horké palačinky potřeme tence džemem, v polovině je přeložíme a překrojíme. Vzniklé šátečky srovnáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem, nastrouhanou čokoládou a ozdobíme (nastříkáme) ušlehanou neslazenou smetanou (šlehačkou).“ (Text normy)

Čtěte také:  Kachní roláda? Základem je umět vykostit kachnu. Pak už jde všechno jako po drátku
Palačinky se šlehačkou, ilustrační obrázek

Ochutnejte také babiččiny palačinky s tvarohem podle starého receptu na sesterské stránce Babiččiny recepty.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/palacinky_titulka_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/03/palacinky_titulka_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny palačinky,domácí palačinky,francouzské palačinky,jak na palačinky s tvarohem,jak na palačinky se šlehačkou,jak udělat palačinku s tvarohem,jednoduché palačinky,jemné palačinky,nadýchaná palačinka s tvarohem,nadýchané palačinky,nejlepší palačinky,nejlepší těsto na palačinky,palačinka s marmeládou rozpočet,palačinka s tvarohem jako z mléčné jídelny,palačinka s tvarohem jako z mlíčáku,palačinka s tvarohem podle čsn,palačinka s tvarohem přesný rozpočet,palačinka s tvarohem recept,palačinka se šlehačkou rozpis,palačinkové těsto,palačinky,palačinky podle babičky,palačinky recept,palačinky recepty,palačinky rozpis surovin,palačinky s tvarohem,palačinky z polohrubé mouky,pancakes recipe,piškotová palačinka s tvarohem,plněné palačinky,recept na dobré palačinky,recept na palačinky,recept na výborné palačinky,recept palačinky,rychlé a výborné palačinky,tenké palačinky,tenké palačinky recept,těsto na palačinky,těsto na palačinky recept,tvarohové palačinky,výborné těsto na palačinkyPalačinka s tvarohem a palačinka obyčejná, recept. • Čím se lišila tvarohová palačinka z mléčné jídelny od obyčejné palačinky z restaurace? • Proč byla palačinka z 'mlíčáku' tak nadýchaná? • Jak má vypadat těsto na palačinky? • Není to zbytečné, předávat recept na palačinky? Není. • Starší si možná rádi...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.