Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Patizon, recepty. Bělavé létající talíře nebo snad ozdobné atletické disky? To jsou patizony (patisony), oblíbená podzimní plodina vhodná k všemožným úpravám. Vyzkoušíte recept na patizon opékaný s cibulí? Ragú s patizonem? Smažený v trojobalu nebo v těstíčku? A co patizonovou přílohu upečenou na plechu s jinou podzimní zeleninou? Ďábelský patizon? V nabídce je jedenáct receptů na jídla z patizonu. Jedno chutnější než druhé.

patizon-recepty

Ne, patizony nepřiletěly z vesmíru (UFO) ani ze sportovních skladů (disk). Patizony jsou odrůdou tykví. Patizon nechutná jako dýně (dýně hokaido recepty), nechutná jako cuketa (recepty z cukety). Ani jako lilek. Proto se pěstuje a proto se z něj vaří. Patizon neimituje žádnou jinou zeleninu.  Patizon je svůj, má vlastní chuť, je nezaměnitelný.

Patizon z „jednoho pytle“ tykví

tykvovite_mpČeleď tykvovitých rostlin představuje množství rodů a druhů. Autor fotografie výstižně naaranžoval cuketu, dýni i patizon – opravdu jsou „z jednoho pytle“.

Zástupci tykvovitých rostou v teplých oblastech celého světa. České výrazy „tykev“ a „dýně“ jsou velmi staré. Není snadné zjistit, čemu naši předkové takto říkali, ale přinejmenším znali okurky a melouny.

Archeologické nálezy potvrdily, že indiánským praobyvatelům Ameriky byla známa tykev obecná už před sedmi až devíti tisíci lety. Později se jejich pěstování po světě rychle rozšířilo, na evropském kontinentě to bylo zejména na jihu a východě.

Pravděpodobně v Severní Americe byl vyšlechtěn patizon (Cucurbita pepo), tykev diskovitého tvaru, na okraji zvlněná.

Patizon je vhodný pro diety

Po obsahové stránce je patizon dosti chudý, s poměrně malým množstvím vitamínů a minerálních látek. Při vhodné úpravě je však vhodný pro redukční nebo nízkokalorickou dietu, protože 100 g patizonu má jen 53,3 kcal. Patizon obsahuje:

  • 93,71 % vody,
  • 4,27 % sušiny,
  • 1,50 g% bílkovin,
  • 0,11 g% tuků,
  • 4,12 g% sacharidů,
  • 0,10 mg% provitamínu A,
  • 29,30 mg% vitamínu C.

Z minerálních látek v patizonech jsou uváděny: sodík, draslík, železo, měď, chlor či fosfor.

Patizony jsou ovšem velmi chutné, a proto je lidé pěstují – vedle jiných tykví. Mají typickou chuť, která je odlišuje od jiných druhů.

Patizony se připravují dušené, s vejci, v zeleninových a masových směsích, se smetanovými omáčkami, zapečené s bramborami i bez brambor, smažené. Chutné jsou i patizony sterilované: malé nakládáme celé, větší krájíme na kostičky či nudličky.

recepty-z-patizonu-2

Patizon: „To jsou mi ale věci…“

„Patizon je pozapomenutá zelenina, která se právě vrací na náš stůl. Patizony jsou nejlepší vyzrálé. Zralé patizony jsou moučnaté. Patizon nemusí být jen podzimní dekorace, můžeme jej také jíst…“

Tak tohle všechno jsem se dozvěděla, když jsem procházela různé internetové stránky s tematikou patizonu. „To zase vím, co jsem ani netušila.“

autumnTřeba je pro mne novinkou, že „nejlepší patizony jsou ty hodně zralé.“ No vida, a já vždycky byla přesvědčena, že lepší je patizon mladý: spotřebuje se celý, nemusí se vykrajovat, odřezávat z něj slupka, nařeže se na celistvé plátky, takže jsou porce větší. A má příjemnou, nasládlou chuť, kterou dodává jadřinec s měkkými jadérky.

A nebo že je patizon moučnatý. „Kýho výra. To jsem také nevěděla.“ Všechny patizony, které jsem v životě jedla a vařila, smažila, pekla, tepelnou úpravou naopak zesklovatěly, což je opakem moučnatosti.

Aby na patizony někdo mohl  „pozapomenout“, tak ani to jsem netušila. Že je třeba autor článku neznal, že se z patizonu u nich doma nevařilo, tak to je jiná. Ale stačila by jedna procházka kteroukoliv zahrádkářskou kolonií s kouknutím na komposty, aby bylo jasné, že je patizon běžně pěstovanou zeleninou. Jestliže jsou cukety na českých zahrádkách relativními mladicemi (asi od první půlky 80. let) a dýně hokaido zahrádkářským batoletem (první dekáda nového milénia), patizony a obří tykve „turci“ jsou zahrádkářskou klasikou.

Čtěte také:  Co to je, když se řekne rizoleta. Špenátové rizolety z žitné mouky a odlehčená verze květákových rizolet

patizon_stary_casopisPrávě těmito „exponáty“ se zahrádkáři vždy chlubili na podzimních výstavách pořádaných Českým zahrádkářským svazem. Ročně jich bývá v republice na sedm set (údaj 2017).

Ostatně, důkazy, že se na patizony nikdy nezapomnělo, jsem našla i při procházení receptů ze starých novinových a časopiseckých výstřižků. Recepty na patizony se v nich vyskytují kontinuálně, vždy na podzim. Ve výstřižku z časopisu Květy z roku 2001 jsem našla první zmínku o „moučnatosti“ patizonů. Že by se tehdy někdo „upsal“ a od těch dob se to „táhne“?

A opravdu si někdo myslí, že je patizon jen „dekorační“ přírodninou? Na to ať si každý odpoví sám, já jenom nevěřícně kroutím hlavou.

Kompost v zahradě našich rodičů byl rok co rok osázen dýněmi a patizony. Až na tu největší byly všechny dýně rozdány či za něco směněny. Patizony jsme snědli všechny. Naše máti je nejčastěji obalovala „jako řízek“. S bramborami a okurkovým salátem „na mlíce“ to bývala oblíbená večeře v týdnu nebo oběd v sobotu. Patizon také zapékala s bramborami. Z nastrouhaného připravovala placičky, „karbanátky“. Nebo jej opékala na sádle s cibulí, a to se jedlo s chlebem.

Patizonovou štafetu nesu dál. Když jsem žila ve městě, kupovala jsem patizony na tržnici. V současné době jsou i v hypermarketech. Na venkově je pěstuji sama. Jen jeden rok jsem byla bez patizonů. To bylo tehdy, když jsem si u zahradníka koupila sadbu, ale z roztržitosti si vybrala podobně vyhlížející sazenice, z kterých mi pak vyrostla armáda okrasných nepoživatelných tykviček. Tak jestli třeba ta „novinka“, že lze patizon také i jíst, nemá podobné kořeny?

Patizon: recepty

opekany-patizon-s-cibuli-recept-3

1. Patizon opékaný s cibulí a česnekem

Patizon překrojím. Když je natolik zralý, že jsou jádra uvnitř tuhá a střed patizonu měkký, jaderník vykrojím. Naporcuji na asi půl centimetru silné plátky. Kdyby byla slupka velmi tvrdá, a to tak, že se plod těžko krájí, plátky  pomocí malého ostrého nožíku oloupu. Loupat celý patizon je obtížnější a vzniká přitom dost odpadu. Patizon posolím a opeřím.

  • Oloupu a na měsíčky nakrájím cibuli – může jí být dost, protože je součástí pokrmu. Na jeden střední patizon alespoň čtyři velké cibule.
  • Oloupu a prolisuji (rozetřu nebo nastrouhám) dva velké stroužky česneku.
  • Na oleji (k této úpravě používám olivový, ale lze i jakýkoliv jiný, a nebo vepřové sádlo) začnu smažit cibuli. Když je nažloutlá, přidám plátky patizonu a společné opékám, dokud není cibule temně zlatá.
  • Teprve pak přisypu česnek. Kdyby se dal hned odpočátku, připálil by se a zhořkl.
  • Ještě chvíli restuji, dokud není cibule v takovém stavu osmažení, jak to máme rádi – u nás lehce nahnědlá. 

patizony-recepty-4

Patizon opékaný s cibulí a česnekem podávám horký s chlebem, kterým při konzumaci vytíráme báječně ochucený olej. Opečený patizon s cibulí je výtečná večeře, navíc připravená velmi rychle.

smazeny-patizon-5

2. Patizon smažený

Asi nejoblíbenější klasikou je patizon smažený v trojobalu. Obalený v těstíčku  je také chutný, a co budeme povídat – méně pracný.

Mladý patizon, který má ještě pevný střed, nevykrajuji. Řízky jsou větší a mladá jadérka mají příjemnou chuť. Starší kus je třeba odjádřit. Kousky k obalovaní pak mají tvar podkovy a jsou menší. Slupku odkrajuji jen u hodně zralých plodů – pozná se podle stavu jader a odporu, který slupka klade při krájení. Proto je k obalování vhodnější patizon mladý, ještě ne zcela vyzrálý.

Čtěte také:  Jarní koláč z kynutého litého těsta s náplní z křížal

Patizon na obrázku byl smažen v pivním těstíčku z celozrnné mouky, ochuceném solí a troškou pálivé papriky. Místo piva lze použít mléko, bílé víno, vejce…

recepty-z-patisonu-6

Tradiční přílohou jsou kaše. Nemusí to být jen bramborová. Komu nevadí gastronomická „chyba“ – podávat tykev k tykvi – pochutná si i na dýňové kaši podávané ke smaženému patizonu.

Ti, kdo mají smaženou zeleninu spojenou s tatarskou omáčkou, udělají ke smaženému patizonu vařené brambory a tatarskou omáčku. Jen bych se přimlouvala, aby byla tatarka domácí a ne to „cosi“, co se pod názvem tatarská omáčka prodává. Proč si zkazit čerstvé jídlo chemickou emulzí?

  • Recepty: Zhotovit domácí majonézu a z ní skutečnou tatarku je víc než snadné, levné a rychlé.
  • Kdo nemá rád majonézu, může si k vařeným bramborám a smaženému patizonu připravit nějaký dip na bázi jogurtu nebo zakysané smetany. 

zapeceny-patizon-7

3. Podzimní ragú s patizonem a kuřecím masem

Dvě kuřecí stehna vykostím (kosti a kůže dám vyvařit na polévku), nakrájím na kousky, osolím, opepřím a na cibuli udusím do měkka.

Zatímco se maso dusí na jiné pánvi orestuji směs podzimní zeleniny nakrájené na větší kusy: cibuli na „osminky“, patizon, mrkev na rozčtvrcené delší špalíky, jiný druh tykve (hokaido, máslovou dýni), lilek, pečárky nebo žampiony… Nedávám ovšem rajčata a papriky, aby pokrm nedostal „srbskou“ nebo „lečovou“ příchuť.

  • Když je zelenina poloměkká, zastříknu sojovou omáčkou (osvědčila se houbová). Krátce zarestuji.
  • Přisypu maso, podliji sběračkou bujonu z kostí a kůží, uvedu do varu a zahustím trochou jíšky nebo ořechem moučného másla (když to má být ragú).
  • Tekutinu zredukuji, aby maso a zelenina „neplavaly“.

patizonovy-gulas-8

Ragú se klasicky podává jako teplý předkrm s pečivem, třeba s domácími houskami, a tak. Ale u nás se teplé předkrmy „nevedou“, ragú připravuji jako hlavní jídlo a jako přílohu k němu dělám rýži nebo brambory.

  • Kdo nejí maso, bude mít přípravu jednodušší – ragú chutná výtečně i bez masové složky.

patison-recepty-9

4. Patizon pečený, přílohová zelenina, která má švih

Podobnou skladbu podzimní zeleniny (patizon, tykev, cibuli, mrkev, lilek…), doplněnou ještě o brambory nakrájené na klínky, promíchám se solí, troškou olej a rozmarýnem a dám péct na plech. Místo rozmarýnu lze použít jiné koření: kmín a pepř, provensálské koření, šalvěj, adžika, tymián – podle volby a oblíbenosti.

  • Pečená zelenina je svižnou přílohou k pečeným nebo dušeným masům.
  • Nebo ji můžeme jíst samotnou, třeba s nějakým dipem.

Patizon: Recepty ze sešitu novinových výstřižků

patizon_10

5. Patizonová omeleta

  • 1 patizon, 2 vejce, lžíce sekaného kopru, lžíce zakysané smetany, lžíce prosáté strouhanky, lžička oleje, sůl.
    Pracovní postup: Na pánvi rozpálíme lžičku oleje a přidáme na hrubé nudličky nastrouhaný patizon, osolíme a na mírném ohni dusíme pod pokličkou. Mezitím si z vajec, strouhanky a smetany připravíme řídké těstíčko, kterým měkký patizon přelijeme. Posypeme sekaným koprem a pod pokličkou necháme na mírném ohni dopéci. Podáváme s bramborem.

6. Patizony s vejci

  • 80 dkg patizonů, 6 dkg slaniny, 1 cibule, 8 vajec, 4 lžíce nastrouhaného sýra, pažitka, pepř, kmín, sůl.
    Pracovní postup: Očistěné a oloupané patizony rozkrájíme na kostičky. Na nakrájené rozškvařené slanině zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme patizony, sůl, pepř, kmín a dusíme doměkka. Poté patizony zalejeme rozšlehanými vejci, osolíme a mícháme, dokud se vejce nesrazí. Na talíři pokrm posypeme nastrouhaným sýrem a pokrájenou pažitkou. Jako přílohu podáváme brambory (nejlépe opečené) nebo chléb, vhodný je navíc zeleninový salát.
Čtěte také:  Šlehačkový dort Harlekýn. Originální československá receptura z roku 1962

7. Zapékané patizony s rajčaty

  • 1 patizon asi 500 g, 6 středních rajčat, 2 vejce, 2 dl mléka, 100 g tvrdého sýra, lžíce oleje, lžička bazalky, sůl.
    Pracovní postup: Patizon oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do vymazaného kastrůlku uložíme vrstvu patizonu, osolíme, okořeníme a navrch poklademe plátky rajčat, osolíme, okořeníme a necháme v troubě zapékat. Mezitím si v mléce rozšleháme vejce a po 20 minutách pečení jimi přelijeme patizon, zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut zapékáme.
    Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami.

8. Patizon s Nivou

  • 500 g patizonu, 100 g sýra Niva, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce sekaného kopru, 2 lžíce másla, 2 lžíce sladké smetany, sůl.
    Pracovní postup: Patizon oloupeme a pokrájíme na plátky, které osolíme a necháme chvíli odležet. Pak je osmahneme na lžíci másla a mírně podlité, aby se nepřipalovaly, dusíme doměkka. Mezitím nastrouháme sýr a rozmícháme ho s rozpuštěným zbytkem másla, smetanou a bylinkami na řidší pastu, kterou polijeme na talířích dušený patizon.
    Podáváme s vařenými brambory.

9. Ďábelský patizon

  • 500 g patizonu, cibule, 2 stroužky česneku, lžíce octa, lžíce oleje, lžíce rajského protlaku, tymián, zázvor, chilli, sůl.
    Pracovní postup: Patizon očistíme, pokrájíme na kostičky, osolíme a zakapaný octem necháme půl hodiny odležet. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme patizon, okořeníme a dusíme doměkka.
    Nakonec dochutíme rajským protlakem a česnekem utřeným se solí.

10. Zapékaný patizon se zázvorem

  • Větší patizon, 100 g sýra, bílý pepř, zázvor, karí, lžička oleje, sůl.
    Pracovní postup: Patizon oloupeme, zbavený jader nakrájíme na kostičky a osolený necháme půl hodiny odležet. Pak ho okořeněný zázvorem a karí podusíme na oleji ve vlastní šťávě téměř doměkka, přendáme do pekáčku nebo zapékací misky a posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme dorůžova, sýr nesmí zhnědnout.
    Podáváme s bramborovou kaší.

11. Zeleninová příloha k masu

  • Cuketa, patizon, květák, malá cibule, 2 dl bílého vína, lžíce oleje, česnek podle chuti, bazalka, sůl.
    Pracovní postup: Na oleji necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme oloupanou cuketu a patizon, které jsme nakrájeli na kostičky, na drobné růžičky rozebraný květák a rozetřený česnek. Osmahneme, podlijeme vínem a dusíme doměkka.
    Podáváme k vařenému nebo grilovanému masu.

priprava-patizonu-11

Foto: Skupinky tykví a patizonů pocházejí ze serveru pixabay.com. Děkuji za ně. Ostatní fotky k článku o využití patizonu v kuchyni (receptar).

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/patizon-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/10/patizon-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je patizon,jak chutná patizon,jak na patizon,jak připravit patizon,jak uvařit patizon,je zdravý patizon,kde sehnat patizon,mladý nebo starý patizon,omeleta s patizonem recept,patison,patison recepty,patisony recepty,patisson rezepte,patizon,patizon ďábelský recept,patizon dieta,patizon dietní,patizon jako řízek,patizon na zahradě,patizon pečený na plechu,patizon recepty,patizon s cibulí recept patizon,patizon s masem,patizon s rajčaty recept,patizon s vejci,patizon se slaninou,patizon se sýrem recept,patizon tykev,patizon úpravy,patizon v trojobalu,patizon zhubnout,patizonový guláš,patizony recepty,pěstovat patizon,příprava patisonu,ragú z patizonu recept,recept na patizon,recepty na patizony,recepty z patisonu,recepty z patizonu,smažený patison,smažený patizon,tykev,tykev recepty,zapečený patizonPatizon, recepty. Bělavé létající talíře nebo snad ozdobné atletické disky? To jsou patizony (patisony), oblíbená podzimní plodina vhodná k všemožným úpravám. Vyzkoušíte recept na patizon opékaný s cibulí? Ragú s patizonem? Smažený v trojobalu nebo v těstíčku? A co patizonovou přílohu upečenou na plechu s jinou podzimní zeleninou? Ďábelský patizon?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.