Pečené vepřové ocásky, k tomu květák dvou barev s mrkví. Pochoutka
Recept na vepřové pečené ocásky. • Vepřový ocásek není to, co si myslíme. • Z jednoho ocásku oběd pro čtyři lidi. • Vepřový ocásek, nebo křížová kost? • Pečené vepřové ocásky jsou pro labužníky. •
Vepřový ocásek je lidovější označení pro kus masa, která se správnou terminologií nazývá křížová kost. Třebaže křížová kost patří k levnějším druhům vepřového masa, mnohými labužníky je vysoce ceněna. Při správné úpravě a vhodném servírování si něm pochutná i ten, koho označení vepřový ocásek trochu děsí. Vepřový ocásek připravujeme pečený se zeleninou, zelím, špenátem a nebo jako marinovanou specialitu.
Kde má prase křížovou kost?
Křížová kost, lidově vepřový ocásek, se na těle vepře nachází v místech kořene ocasu. Řeznicky upravený kus prodávaný coby křížová kost obsahuje poměrně dost velice kvalitního masa, menší díl vepřového sádla, kůži a obratle s vazivem. Když při pečení křížovou kost dostatečně podléváme, nejen že se sádlo vypeče, ale z rozvařeného kolagenu z kůže a vaziva získáme silnou a chutnou masovou šťávu. Maso z křížové kosti je rovněž velmi šťavnaté.
Přijďte k nám, peču dva vepřové ocásky
A tuhle znáte? „Přijde slečinka z nóbl rodiny k řezníkovi a žádá si: Dejte mi kilo prasečích ocásků pro psa. Náš tatíček to má rád.“
No, asi jste se při tom prvorepublikovém vtípku moc nezasmáli. Já si na něj vzpomněla, když k nám před časem přišel soused s pozváním: „Zastavte se večer na kus řeči. Přijela dcerka s mladým, přivezli dobré víno. Naložil jsem dva vepřové ocásky, upeču je, ať je k tomu něco na oblíznutí.“ Představila jsem si dvě zkroucené prasečí antény na pekáči a bylo mi všelijak. Pozvání se samozřejmě přijímá. Ale pro jistotu jsem hned zadělala na preclíky. Abychom nepřišli s prázdnou, a i z obavy, že dva vepřové ocásky by mohly být pro šest dospělých přece jenom málo. Přestože já se nejspíš svého dílu prasečího ocasu pod výmluvou nějaké diety vzdám.
Když jsem pak tu nádheru uviděla a když jsem chlebem šťávu z pekáče vytírala, věděla jsem, že se pořád mám co učit. Na preclíky došlo až k půlnoci.
Kupujeme vepřový ocásek
Křížová kost se prodává v řeznictvích. V chladících boxech hypermarketů ji nenajdeme. Může být buď syrová nebo uzená, ale i tu je nutno tepelně upravit. Uzená křížová kost je dražší, což to je u uzeného masa normální. Na křížové kosti (ocásku) je tolik masa, že jedna docela stačí na oběd pro čtyřčlennou rodinu – když se nebudeme moc přejídat a podáme k ní krom přílohy ještě zeleninu.
Nejčastější úpravou vepřové křížové kosti je pomalé pečení, aby se dobře rozpekly kůže, sádlo a vazivo. Křížovou kost můžeme před pečením různě marinovat, pak k ní nejlépe chutná dobrý čerstvý chléb.
Pečený vepřový ocásek s květákem a mrkví
Přesnější označení by bylo pečená křížová kost s mrkví a květákem dvou barev. Květák dvou barev si ale mohou dovolit jen lidé, kteří mají karfiol svůj nebo jej kupují od pěstitelů či na farmářských trzích. To je můj případ. Kdo je odkázán jen na velké obchody, musí mít květák jen jedné barvy. Konzumovat listy bůhvíjak skladovaného a starého květáku nedoporučuji. Ale popořadě.
Úprava křížové kosti
- Křížovou kost opláchneme studenou vodou.
- Protože má kyjovitý tvar, ve dvou třetinách ji přesekneme, aby zabírala ekonomicky místo v pekáči.
- Do kůže naděláme zářezy, aby se sídlo pod ní vypékalo.
- Osolíme z obou stran, posypeme drceným kmínem, podlijeme vodou a dáme péct.
- Nejdřív pečeme při nejvyšší teplotě asi 20 minut.
- Pak obrátíme, doplníme vodu a teplotu snížíme na 150 stupňů. Zvolna pečeme asi hodinu.
- Během ní kontroluje stav tekutiny, případně doléváme a maso obracíme.
Květák dvou barev s mrkví
- 1 růžice čerstvého květáku i se zeleným lupením
- 1 velká cibule
- Asi 500 g mrkve (nebo víc, jestli ji máme rádi)
- Lžíce másla
- Sůl, mletý pepř, ocet, cukr
Z čerstvé květákové růžice odřízneme zelené listy, odkrojíme nejsilnější část hlavního žebra (kde přisedá ke košťálu). Listy důkladně propereme a nasekáme na kousky. Jde to dobře.
- Mrkev očistíme, opláchneme a nakrájíme na kolečka.
- Cibuli oloupeme a nasekáme nahrubo.
- V dostatečně velkém kastrolu nebo hlubší pánvi rozpustíme máslo, necháme na něm zezlátnout cibuli.
- Nasypeme mrkve a květákové řapíky, lžičku soli, trochu pepře, chvíli restujeme.
- Pak postříkneme menším množstvím vody a pod poklicí dusíme do poloměkka.
- Přidáme květák rozebraný na malé růžičky a ještě chvíli dusíme (květák nepotřebuje dlouhou dobu).
- Vypneme plotýnku, dokončíme, až bude maso upečené.
Blížíme se do finále
Když je maso tak měkké, že se snadno odděluje od kostí, sundáme poklici, zvýšíme teplotu a zprudka je dopečeme do vábně zlaté barvy. Pak maso vybereme na pracovní talíř a obereme z kostí. Tím máme vyřešenu estetičnost servírování – nikdo se nebude muset na talíři potýkat s obratli. A rovněž oddělíme tučnější kousky, abychom je nedali na talíř někomu, kdo je nesmí nebo nerad.
Šťávu z masa vlijeme do zeleniny. Dáme znovu na plotýnku. Zredukujeme tekutinu. Ničím nezahušťujeme, odvařené kousky zeleniny směs dostatečně zahustí. Přidáme lžíci octa a lžíci cukru. Ochutnáme a chuť doladíme přídavkem soli, octa, cukru, aby zelenina lahodila.
Vepřové ocásky podáváme s vařenými bramborami.
Foto k receptu na vepřové ocásky: receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/pecene-veprove-ocasky-k-tomu-kvetak-dvou-barev-s-mrkvi-pochoutka/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/prasátko-1.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/prasátko-1-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je Křížová kost,co je vepřový ocásek,jak se dělá vepřový ocásek,jak upéct křížovou kost,jak upéct vepřový ocásek,kde koupit vepřový ocásek,křížová kost pečená,Křížová kost s květákem,Křížová kost s mrkví,květák s mrkví,listy z květáku,recept na vepřové pečené ocásky,recepty na vepřové maso,vepřové křížové kosti recept,vepřové maso recepty,vepřové maso v mrkvi,vepřový ocásek pečný,vepřový ocásek s květákem,vepřový ocásek s mrkví,vepřový ocásek syrový,vepřový ocásek uzenýRecept na vepřové pečené ocásky. • Vepřový ocásek není to, co si myslíme. • Z jednoho ocásku oběd pro čtyři lidi. • Vepřový ocásek, nebo křížová kost? • Pečené vepřové ocásky jsou pro labužníky. • Vepřový ocásek je lidovější označení pro kus masa, která se správnou terminologií nazývá křížová kost. Třebaže...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Děda byl řezník, takže pamatuji ty opravdové vepřové ocásky, jak je babička pekla, pěkně srovnané na plechu na 69, protože jeden konec byl vždy o poznání silnější, než jeho protějšek. Opravdu, díky koženému potahu a mírně tučnějšímu širšímu konci to byla záležitost na „obíračku“ s vytíráním pekáčku chlebem… ale opatrně, neb jak dědeček říkával: „masa si vem kolik chceš, ale chlebem šetři, na ten musíme dělat!“
Křížová kost je sice také dobrá, ale poetiku pečených ocásků nenahradí… 🙂
Dobrý den, děkuji za příspěvek a Vaši vzpomínku. Náš děda při zabíjačce podobně říkal: „Chleba
než…nejez, ten se musí kupovat“. . Z opravdového prasečího ocásku (koncového) na mne v dětství šly mrákoty, stejně tak jako z jiných okrajových částí prasete – rypák, uši, nožičky na sulc… Pratetička, jejíž manžel byl před „únorem“ městský jatecký, zase vzpomínala na pajšl (plíce), brzlík, volskou oháňku, býčí žlázy. „Nevíš, co je dobrýho. Nemáš z toho rozum,“ hodnotila moje grimasy. Na rypák, uši a pajšl asi ještě stále rozum nemám. Ale když čirou náhodou vidím v řeznictví ostatní jmenované, beru to okamžitě. A u křížové kosti uzené, která je rovněž výtečná, si jsem jista, že je v ní podíl masa doopravdy stoprocentní. ;=) Zdravím – a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.