Pečená vepřová krkovice s pepřem a cibulí, recept. • Když na grilování není doba a u řezníka se směje pěkná krkovička.  • Nejlepší recepty? Mnohdy ty nejprostší.  Lákadla k vyzkoušení receptu: Vepřová krkovice skoro bez práce; dělá se v troubě a  přípravu zvládne i nešika nebo začátečník.  Svěřme vaření nedělního oběda troubě – dokáže to za nás!  Dobrý výsledek zaručen.•

1_veprova-krkovice-nejlepsi-recepty

Vepřovou krkovici nemusíme připravovat jen na grilu nebo jako výtečný obalovaný smažený řízek. A když si nepotrpíme na úpravy krkovice s omáčkami a nemáme dobré zkušenosti se steaky z krkovice narychlo opečenými na pánvi, můžeme plátky vepřové krkovičky upéct v troubě. Masu zůstane požadovaný přírodní vzhled, ale trouba zajistí jeho dokonalou měkkost, která je v případě vepřového masa žádoucí. Nedělní oběd se v troubě vyhotoví skoro sám.

Steak z krkovice: Pod střechou to je jiné

Zkušený „grilovači“, a tím je v Česku každý druhý muž tak od třicítky výš, považují krkovičku za sortu vepřového masa dobře se hodící na gril. Zatímco v případě grilování krkovičky je pánem situace kuchař, v kuchyni pod střechou se krkovička hlásí o svá práva, a na těch trvá. Rychlé minutkové úpravě na pánvi se mnohdy brání – zůstává tuhá, houževnatá, „flaksovitá“.

krkovice_pecena_kase_mpKdyž škvířící se plátek podlijeme vodou (což častěji napadne ženu než muže), rychlá úprava skončila definitivně. Plátek ztvrdne a potom nezbývá, než dokončit úpravu krkovičky klasickým dušením pod pokličkou. Maso nakonec dušením změkne, a bude chutné. Jenže podávání oběda se proti plánu minimálně o hodinu odkládá.

Nejlepší pečená krkovice? Úprava v troubě je takzvaně na jistotu:

  • Plátek vepřového masa si zachová přirozený vzhled,
  • dostane se mu dokonalé tepelné úpravy (z hlediska hygieny a ochrany zdraví),
  • předem počítáme s potřebným časem a podle toho naplánujeme podávání jídla,
  • masu můžeme při pečení dopřát společnost, které grilování nesvědčí – například cibuli.
  Ražniči chutná i "baví". 10 osvědčených receptů na špízy na špejli, na plechu v troubě i v remosce

A u té zůstaneme. Pověříme troubu, aby upekla pepřovou vepřovou.

Pepřová vepřová krkovice pečená na cibuli

Suroviny na pečenou krkovici s cibulí

  • Na každou porci plátek vepřové krkovice o váze 120 (bez kosti) – 150 g (s kostí)
  • 1 středně velká cibule na každý plátek
  • celý nebo drcený černý nebo barevný pepř
  • sůl
  • 500 kuřecího vývaru

2_recepty-z-veprove-krkovice

Minimální podíl práce

Vepřovou krkovici nařežu na plátky. Z obou stran naklepu a z obou stran osolím.

3_veprove-maso-na-pepri

Čerstvý pepř je voňavější

V tloučku hrubě podrtím pepř. Je aromatičtější a jeho struktura je pak na mase příjemnější než pepř jemně mletý. Může to být směs barevných pepřů, ale kdo nemá, postačí pepř černý. Lze také použít už koupený drcený pepř, bude jen vonět o trochu míň než čerstvě připravený.

Naklepané a osolené plátky krkovice drceným pepřem posypu.

4_krkovicka-maminciny-recepty

Společnost na cestu do trouby

Cibuli oloupu a hrubě nasekám na měsíčky, aby se tolik nerozpekla. Polovinou vyložím pekáč.

A teď přijde finta: Protože často vyvařuji různé kuřecí zbytky a odřezky na bujon, může nastat souběh s přípravou krkovice. V takovém případě vytáhnu z hrnce několik ještě ne zcela vyvařených kuřecích kůží a položím na cibuli. Kolagen z kuřecích kůží se dobře podepíše na silné chuti budoucí šťávy. Pak dám do pekáčku plátky krkovice, rozložím na ně druhou část cibule. Podliji dvěma naběračkami kuřecího vývaru, přiklopím poklicí a dám do trouby nastavené na 200 stupňů. 

  • Kdo právě kuřecí vývar nevaří, podlije bujonem ze zásoby.
  • Poslední možnou variantou je čistá voda.

Poznámka: Všimněte si, že rozpuštěná polévková kostka není mezi možnostmi.

5_pecena-krkovicka

Co se peče, neuteče

Maso je v troubě a já mohu s klidnou myslí za jinou činností. Protože je neděle, a bylo řečeno: „Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci, ale sedmý den je dnem odpočinku,“ pustím si třeba Toulavou kameru na jedničce.

  Osm odstínů dušené mrkve aneb Dušená mrkev s vepřovým masem i bez masa na osm způsobů

Asi po půl hodině se zvednu, abych „založila“ na přílohu (jakékoliv brambory, pečená dýně, rýže). Tentokrát jsem se rozhodla pro pečené brambory. Vložím je do formy na srnčí hřbet, kterou mám vymezenou pro slaná jídla. A když je dávám do trouby vedle masa, abych využila jedné energie,

  • sundám z kastrolu s krkovicí poklici
  • a z masa shrnu cibuli. 

Asi dvacet minut bude pěkně červenat a přebytečná voda z bujonu se odpaří. Brambory (nebo dýně) se vedle ní také hezky upečou. Mohu dokončit polévku a nachystat nedělní stůl.

6_pecena-krkovice-nejlepsi-recepty

To je tak dobré, že…

…  to nic víc nepotřebuje. Snad kopeček domácí hořčice a pár oliv? Velmi delikátní kombinace!

Pro tentokrát odpusťte spolustolovníkům, jestli podlehnout nutkavému požadavku doby – vyfotit svůj rozjedený talíř a nedělní oběd sdílet s veřejností. Protože „pepřová vepřová krkovice pečená“ nemá chybu a publikaci si zaslouží.

7_krkovice-veprovy-platek

Foto: Všechny obrázky k článku o krkovici pečené s cibulí a pepřem (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/1_veprova-krkovice-nejlepsi-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/1_veprova-krkovice-nejlepsi-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak na vepřovou krkovici,jak vepřovou krkovici v troubě,krkovice na gril,krkovička maminčiny recepty,krkovička recepty,nejlepší vepřové plátky,pečená krkovice,pečená krkovice nejlepší recepty,pečená krkovička,recepty z krkovičky,recepty z vepřové krkovice,recepty z vepřového masa,steaky v troubě,vepřová krkovice,vepřová krkovice na cibuli,vepřová krkovice na pepři,vepřová krkovice nejlepší plátky,vepřová krkovice nejlepší recepty,Vepřová krkovice plátky,vepřová krkovice plátky na cibuli,vepřová krkovice plátky na pepři,vepřová krkovice plátky recept,vepřová krkovice plátky v troubě,vepřová krkovice steak do trouby,vepřová krkovička nejlepší recepty,vepřové maso na pepři,vepřové maso recepty,vepřové plátky,vepřový řízek na cibuli,vepřový řízek na pepři,vepřový steak na cibuli pečenýPečená vepřová krkovice s pepřem a cibulí, recept. • Když na grilování není doba a u řezníka se směje pěkná krkovička.  • Nejlepší recepty? Mnohdy ty nejprostší. • Lákadla k vyzkoušení receptu: Vepřová krkovice skoro bez práce; dělá se v troubě a  přípravu zvládne i nešika nebo začátečník. • Svěřme vaření nedělního oběda troubě...Blog o zahradničení, pěstování a receptech