Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Plněná cuketa se smetanovou omáčkou, recept a tipy. Cuketa je přírodou předurčená k plnění. Tak proč ji něčím nenaplnit a neupéct?   Nádivky mohou být masité i bezmasé.   Smetanové omáčky zažívají boom. Výtečně je ochutí karí nebo garam másala koření, houby či „balkánská“ zelenina.  Těstovinová rýže připravená jako tarhoňa příjemně rozšíří rejstřík přílohových těstovin.  Plněná cuketa se smetanovou omáčkou: Nechte se inspirovat. 

plnena_cuketa_tit_mp

Co je duté, lze něčím naplnit. Cuketa je skoro dutá. Naplnit se dá jakoukoliv osvědčenou nádivkou. Plněnou cuketu lze proto předložit masojedům i vegetariánům. Skoro při jedné práci se připraví chutný a hodnotný sos. Stačí přidat smetanu – a na světě je výtečná omáčka.

Dospělí i děti uvítají příjemnou změnu v servírovaném druhu těstovin, když se k plněné cuketě podá dušená těstovinová rýže.

Plněná cuketa bez zbytečných řečí

Tvrdit, že je plněná cuketa „zdravé“ jídlo, by byla zbytečná fráze vezoucí se na módní vlně. Cuketa plněná mletým masem je právě tak zdravá/nezdravá, jako třeba sekaná pečeně se zelným salátem.

Plněná cuketa se dá ovšem bez rozpaků „zaškatulkovat“ mezi jídla racionální, případně ji lze zařadit mezi pestrou stravu. Je-li kompletní menu tvořeno:

  • cuketou (vláknina, minerály),
  • masem (bílkoviny),
  • smetanovou omáčkou (mléko)
  • a těstovinovou přílohou (sacharidy),

asi žádný lékař-dietolog nebude proti skladbě pokrmu nic namítat.

Cuketu plníme také z jiných důvodů: Pokrm vypadá zajímavě a lákavě. A lákavost pokrmu se nevytvoří tím, že z jídla vyskládáme na talíři „pajduláčky“ a „srdíčka“. Někdo tomu nevěří? Tak ať se zeptá skutečného vystudovaného specialisty přes stravování. ;=)

Plněná cuketa se smetanovou omáčkou: Tipy a triky

plnena_cuketa_maso

Výběr masa do cukety

Tentokrát jsem náplň do cukety připravila z 300 gramů vepřové plece. Nebylo to čistě libové maso, tak jsem je důkladně rozmělnila elektrickým sekáčkem. Kdybych je mlela na masovém mlýnku, tak je semelu dvakrát. Rychleji tepelně upravené by bylo maso kuřecí.

  • Kuřecí stehna bych vykostila, maso stáhla z kůže a semlela, z odpadu vyvařila bujon
  • Kuřecí prsa bych asi na mletí vůbec nepoužila. Přišlo by mi to jako znehodnocování kvalitní svaloviny.
  • Syrové hovězí maso nebo směs syrového hovězího a vepřového nejsou vhodné, v cuketě by se málo propekly. Když hovězí nádivku, tak z masa vařeného.
Čtěte také:  Houskové knedlíky snadno a rychle? Výtečný nekynutý knedlík s bylinkami, ve vodě i v páře

S masem jsem nasekala také zelené bylinky – tentokrát to byl kousek máty pomerančové a kousek šalvěje. Mohla by to ovšem být třeba bazalka, dobromysl, petrželová nebo celerová nať, česnek, cibulová nať, z kupovaných směsí třeba provensálské koření, adžika…

Při sekání jsem do masa nalila asi čtyři lžíce studené vody, přidala sůl a trochu mletého pepře.

cuketa_plnena_smes_mp

Nádivka do cukety

Cuketu lze plnit jakoukoliv nádivkou – masovou i bezmasou. V podstatě je třeba dodržet jen to, aby v nádivce byla nějaká rozpínavá složka – vejce nebo třeba předvařená rýže, aby byla dutina dobře vyplněna. Kdyby bylo použito samotné mleté maso, při pečení by naopak ztrácelo na objemu. Nádivka by měla mát takovou konzistenci, aby držela tvar a neroztékala se. 

  • Připravovaná plněná cuketa byla naplněna jemně sekaným vepřovým masem, zeleným kořením  a strouhankou.
  • Dala by se použít třeba i nádivka z jater,
  • náplň z uzeného masa,
  • náplň stejná, jakou jsme zvyklí dávat do plněných paprik.

Bezmasé nádivky mohou být:

  • z podušených hub či vařené zeleniny, spojené vejci a strouhankou (pro soudržnost)
  • a vlastně kterákoliv z obvyklých žemlových nádivek.
  • Do nádivek lze přimíchat vydlabaný vnitřek cukety.

cuketa_plnena_plneni_mp

Cuketa je k plnění jako stvořena

Cuketu omyji od venkovních nečistot, škrabkou na zeleninu oloupu, konce odříznu.

  • Podélně rozkrojím, úzkou lžicí vydlabu jaderník, hmotu uchovám.
  • Vnitřek cukety posolím a opepřím. Také by bylo možno vytřít drceným česnekem.
  • Do jedné půlky vložím nádivku tak, aby byla mírně navršena.
  • Přiklopím druhou polovinou.
  • Pevně usadím a zajistím párátky.

plnena_cuketa_kastrol_mp

Pečení plněné cukety na obloze

Na dno pekáče jsem tentokrát dala dvě na měsíčky nakrájené cibule a vydlabanou masu z cukety. Na cuketu plněnou masem jsem nalila asi 50 g oleje a povrch posolila.

  • Jindy bych pro změnu cuketu obložila cibulí, nakrájenými rajčaty a nakrájenými paprikami (2 + 2 + 2).
  • V sezoně hub lze cuketu obložit cibulí a houbami.
Čtěte také:  Štědrovečerní rybí polévka. Že ji nejíte? Možná nadešel čas vyzkoušet ji

cuketa_plnena_pecena_mp

Cuketu pečeme zvolna a dohněda

Pod pokličkou a zprvu bez podlití peču cuketu asi 40 minut při 180 °Celsia. Pak odkryji, zvýším teplotu na 200 °C a „pod kontrolou“ peču, dokud nezačne zelenina pod cuketou hnědnout. Trochu podliji horkou vodou, aby se nepřipálila, a ještě peču, dokud není cibulový základ světle hnědý.

  • Kdybych plněnou cuketu pekla s oblohou z rajčat a paprik, postup by byl stejný.
  • V případě hub se musí cuketa víc hlídat, aby se houby nepřipálily.

testovinova_ryze_mp

Čas na přílohu

Zatímco se plněná cuketa peče, připravím přílohu. Protože se k zamýšlené závěrečné úpravě hodí těstoviny, zvolila jsem tentokrát těstovinovou rýži. Upravila jsem ji tak, jak se dělá tarhoňa.

  • Dva hrnky těstovinové rýže jsem nejdřív na troše oleje dorůžova opražila,
  • osolila a zalila čtyřmi hrnky vody.
  • Pět minut jsem těstovinu prudce vařila,
  • pak stáhla teplotu plotýnky na stupeň jedna a pod pokličkou nechala dojít, dokud se voda nevstřebala a těstovinová rýže nebyla tak akorát.

K rajčatové variantě by se hodily vařené či pečené brambory nebo rýže. K houbové by někomu mohl chutnat jednoduchý kulatý houskový knedlík.

omacka_smetana_mp

Omáčka jedna báseň

Upečenou cuketu jsem opatrně vyjmula z pekáče. Musela jsem ji podebrat dvěma lopatkami, kdyby měl někdo tři ruce, je ve výhodě.

Nad tím, co na dně kastrolu zbylo, musí každý kuchař jásat. Úžasný výpek, kterému dala chuť masová šťáva vyteklá z náplně, rozpečená cibule a lekce zkaramelizovaný vnitřek cukety.

Pekáč jsem postavila na plotýnku, obsah lehce zastříkla vodou, aby se rozpustila šťáva přichycená na bocích nádoby. Přidala jsem kelímek zakysané smetany, plnou čajovou lžičku karí koření a omáčku jsem při mírné teplotě a za stálého míchání přivedla k varu. Protože byla dost hustá, naředila jsem ji několika střiky mléka, ale voda by také postačila.

Ochutnala jsem, přisolila, připepřila a přidala ještě trochu karí koření. To vše musí každý podle svého gusta. Omáčka byla jedna báseň.

  • Místo karí koření jsem mohla dát lžičku dvě koření garam másala. Omáčka by pak pro někoho mohla být jako dvě básně.
  • Naopak sladkou smetanu bych dala do rajsko-paprikové varianty (rajčata jsou kyselá dost). Tu bych dochutila mletou pálivou paprikou.
  • Kdyby se (v obou variantách) smetana srazila, je tady zázračná pomoc ponorného mixeru. Sraženiny rozmixuje a učiní omáčku hladkou.
  • Sladkou smetanou bych  zalila i houbovou bázi. Sražení naštěstí nehrozí (v základu není nic kyselého), mixování by houbové omáčce neprospělo.
Čtěte také:  Recepty z cukety: Plněné zapečené mladé cukety. Atraktivní pokrm, který nezatíží zažívání ani kapsu

plnena_cuketa_kari_mp

Servírování podle aktuální situace kolem stolu

Cuketu nakrájím na plátky, které ihned pokládám na talíř. Nejsou příliš soudržné. Kdyby u stolu měly být děti „jistého věku“, rovnou se jich zeptám, budou-li cuketu jíst, a jak to tedy  s jejich jídlem bude. Obvykle však toto jídlo návštěvám s dětmi raději nedělám.

  • I když… Omáčky jsou tak výtečné, že by se děti obešly i bez cukety.

Ke karí nebo garam másala variantě se dobře hodí naložená sušená rajčata.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/plnena_cuketa_kari_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/plnena_cuketa_kari_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcuketa nejlepší recepty,cuketa plněná mletým masem,cuketa recepty,cuketová nádivka,cuketové recepty,jak na plněnou cuketu,jak na smetanovou omáčku k cuketě,jídla z cukety,plněná cuketa,plněná cuketa bez masa,Plněná cuketa bezmasá,plněná cuketa mletým masem,plněná cuketa originální recept,Plněná cuketa pestrá strava,Plněná cuketa racionální strava,plněná cuketa recept vynikající,Plněná cuketa s houbami,plněná cuketa s kuřecím masem,plněná cuketa s masem,Plněná cuketa s masovou nádivkou,Plněná cuketa s omýčkou garam masala,Plněná cuketa s těstovinovou rýží,Plněná cuketa se smetanovou karí omáčkou,Plněná cuketa se smetanovou omáčkou,Plněná cuketa vegetariánská,plněné cukety,plněné cukety mletým masem,plněné zapečené cukety,pokrmy z cukety,recept na cuketu,recepty na jídlo z cukety,recepty s cuketou,recepty z cukety,recepty z cukety s mletým masem,zapečená cuketa,zapečená cuketa s mletým masem,zapečená plněná cuketa,zdravé recepty z cuketyPlněná cuketa se smetanovou omáčkou, recept a tipy. • Cuketa je přírodou předurčená k plnění. Tak proč ji něčím nenaplnit a neupéct? •  Nádivky mohou být masité i bezmasé. •  Smetanové omáčky zažívají boom. Výtečně je ochutí karí nebo garam másala koření, houby či 'balkánská' zelenina. • Těstovinová rýže připravená jako tarhoňa příjemně rozšíří...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.