Recept na plněnou vepřovou kýtu na zázvoru. • Plněná vepřová kýta – málo práce, velký efekt. •  Zázvor – chuť, která nám je blízká. •  Jeden recept: oběd, večeře i originální pohoštění. •  Zázvor k masu odjakživa patří. Proč je ta náplň růžová?

1_veprova-kyta-podle-pohlreicha

Kýta je velmi kvalitní vepřové maso. Je sice trochu suchá, ale to se dá úpravou napravit. Jednou z možností je naplnit kýtu šťavnatou nádivkou. Vepřová kýta plněná masovou fáší při konzumaci poskytne dvojí chuťový zážitek – kvalitní jemné pečené libové maso a uvnitř náplň pikantně kořeněná zázvorem.

Vepřová kýta a zázvor, to se rýmuje

Kýta se řadí k nekvalitnějším kusům vepřového masa. A přitom není drahá. Je trochu suchá, ale to je pochopitelné, když se jedná vlastně jen o čistou svalovinu, bez tuku a mázder. Z vepřové kýty připravujeme:

Méně pracná, ale stejně chutná a efektní je vepřová kýta nadívaná. Pečená plněná kýta je svrchu pěkně opečená, ale uvnitř měkká. Nevyschne ani nádivka. Obě suroviny si navzájem předají chutě a vůně.

Masovou náplň do kýty je možno okořenit mletým zázvorem. Ten velmi dobře ladí s majoránkou, pepřem, česnekem, novým kořením a kmínem.

Proč nám je ta chuť tak blízká? Asi ji máme tak nějak „geneticky“ uloženou, protože tato kombinace koření je typická pro staročeskou kuchyni, zejména pro zabíjačkové produkty. Když masovou fáš do kýty okořeníme zázvorem, naše patro vyšle signál do mozku, který nám řekne: „Zabíjačka!“

2_recepty-z-veprove-kyty

Plněná kýta na zázvoru

Suroviny na šest porcí

  • 600 g vepřové kýty (podlouhlý kousek)
  • 100 uzené slaniny
  • 200 g mletého masa
  • Pepř, majoránka, mletý pepř, mletý zázvor, kmín
  • 2 velké cibule, plátek másla

Řež, ale proříznutí se střež

Jediný kritický bod při přípravě plněné kýty je správné proříznutí kapsy pro náplň. Protože nejsem od pánaboha manuálně zručná, musím si všechny ruční úkony nejdřív představit – jaký má být výsledek a jak jej docílím. Pak teprve se pouštím do práce.

Těm, kteří jsou na tom stejně, nabízím tento obraz: Představte si povlak na polštář, který má zapínací lištu kratší než je šířka polštáře. Jeho vnitřní prostor chceme vytvořit. Podaří se to menším špičatým a velmi ostrým nožem.

  1. Nejdřív nůž vnoříme do špalíku masa uprostřed po jeho kratší straně, ale nesmíme je proříznout.
  2. Pak uvnitř – nůž stále naplocho – kopírujeme tvar špalíku masa zevnitř. A zase aniž bychom jej ovšem prořízli. Prostě jakou bychom vložili ruku do povlaku na polštář.

3_veprova-kyta-nejlepsi-recepty

Zázvorová náplň bez soli

K mletému masu nepřidávám nic než ¼ čajové lžičky mletého zázvoru, na špičku nože mletý pepř a dvě špetky majoránky. Ne, není chyba, že nejmenuji sůl. Soli je až moc v uzené slanině, kterou k mletému masu přidám.

Plnění proříznuté kapsy

Masovou náplň nabírám čajovou lžičkou a nakládám do kapsy v mase. Spolu s masem vkládám hranolky slaniny – asi pět šest – a to tak, aby pokud možno směřovaly zdola nahoru. Kýta se při porcování bude krájet napříč, a uzený špek zajistí mozaiku na řezu.

Snažím se, aby byla kapsa co nejvíc naditá, ale zároveň si nechávám kousek prostoru „u zapínání polštáře“. Okraje pak přitisknu k sobe a křížem dvěma párátky sepnu.

  • (Když by se kapsa otevírala, dám prostě párátek víc.)

4_co-uvarit-z-veprove-kyty

Pečení je spíš dušení

Dvě velké cibule nakrájím na proužky a vyložím jimi dno pekáčku. Uzavřenou kýtu ze všech stran posypu zázvorem a drceným kmínem, aby měla odlišnou chuť než náplň. Pozor, zase nesolím, protože na kýtu a kolem ní rozložím zbylý špek na krájený na plátky – třeba i kůží, když byla na slanině.

Podliji vodou, přiklopím a dám do trouby na nejvyšší teplotu. Po 20 minutách doliji vodu, kýtu obrátím, teplotu stáhnu na 180 °C a peču asi hodinu a půl, přičemž maso několikrát zkontroluji, obrátím a doliji vodu, aby se kýta spíš dusila než pekla.

5_veprova-kyta-pecena-vcelku

Když je kýta měkká tak, že při vpichu masovou vidlicí neklade odpor a vidlice se zní snadno vyndá, sundám poklici, zvýším teplotu a prudce peču, než se všechna tekutina skoro vypaří. Maso v této fázi dostane dostane krásnou zlatavou barvu.

Vepřovou kýtu vyndám do nějaké pracovní nádoby s poklicí a odložím na teplé místo (třeba na nezapnutou plotýnku, protože sporák je od trouby celý dost ohřátý).

6_veprove-na-zazvoru-recept

Sos se nesmí „uspěchat“

Kastrolek přendám na sporák. Prudkým varem odpařím zbylou tekutinu. Za stálého míchání nechám cibuli a slaninu vyškvařit do světle hnědé barvy.

  • Přiliji asi 200 ml vody, chvíli povařím.
  • Vyndám případné kůže ze slaniny a zbylou omáčku přecedím.
  • Snažím se ještě propasírovat zbytky cibule a špeku.
  • Vrátím na plotnu, ochutnám.
  • Je-li třeba, přisolím, ale zřejmě to třeba není.
  • Je-li sos řídký, chvíli ještě odpařuji.
  • Ničím nezahušťuji, špek, máslo a cibule to zahustily a utvořily šťávu viskózní.

K plněné kýtě se hodí brambory na jakýkoliv „suchý“ způsob, hustší bramborová či dýňová kaše, dušená rýže či jiné obiloviny, dušená zelenina či kombinace zeleniny a přílohy.

7_vyborne-recepty-z-veprove-kyty

Červené maso není žádná výhra

Plněnou kýtu nařežu ostrým nožem nebo pilkou. Krájím jen potřebný počet porcí. Náplň bude trojbarevná.  Slanina bílá, mleté maso obvykle šedohnědé, ale v okolí slaniny bude sytě růžové. To dle mého ovšem není žádná výhra. Znamená to, že slanina byla před uzením naložena v Pragandě,uzenářské rychlosoli.

Já vím, používá se už od 19. století, možná i déle. A nakládá se do ní veškeré maso na průmyslovou výrobu uzenin, mimo jiné proto, aby maso po uvaření nešedlo. Odborníci tvrdí, že při kontrolovaném množství neškodí. Ale stejně, když si řeknete, že to je dusitan sodný

8_plnena-veprova-kyta

Plněná kýta nastudeno

Když je kýty víc a nesníme ji všechnu k obědu, vydrží v lednici a třeba příští den ji dám studenou k večeři. Je také moc dobrá – s chlebem, s kyselou okurkou a hořčicí.

A nebo, a to mám možná nejraději, nechám plněnou kýtu zcela vychladnout a pak ji pevně zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice, nejlépe do druhého dne, aby pořádně ztuhla.

  • Z ne úplně čerstvého, ale ještě chutného chleba nakrájím tenké krajíčky.
  • Potřu je tence pravým máslem – jen zacpat póry.
  • A na máslo slaboučkou vrstvičku hořčice, samozřejmě své vlastní, domácí hořčice.
  • Pak ostrým nožem nakrájím kýtu na velmi tenké plátky.
  • Položím na chleba, na volné místo na krajíci dám plátek rajčete a posadím dvě tři kapary.

Tedy, přátelé, to jsou chuťově delikátní chlebíčky, které bych se nestyděla předložit ani Zdeňku Pohlreichovi.

Inu, že bych ho pozvala?

9_chlebicky-veprove-maso

Foto k receptu na plněnou vepřovou kýtu: (receptar)

TIP: Vepřová kýta na víně a s kompotem z čerstvých švestek

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/7_vyborne-recepty-z-veprove-kyty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/01/7_vyborne-recepty-z-veprove-kyty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je praganda,co obsahuje praganda,co uvařit z vepřové kýty,dusitan sodný praganda,jak naplnit kýtu,kýta na zázvoru,masová fáš,mletý zázvor,nejlepší recepty z vepřové kýty,obložené chlebíčky,praganda složení,praganda závadnost,recepty se zázvorem,recepty z vepřové kýty,staročeské koření,studená vepřová kýta,vepřová kýta,vepřová kýta nejlepší recepty,vepřová kýta pečená vcelku,vepřová kýta podle pohlreicha,vepřová kýta recepty,vepřové maso recepty,vepřové na zázvoru recept,výborné recepty z vepřové kýty,zabíjačkové koření,zázvor koření,zázvor recepty,zázvorová náplňRecept na plněnou vepřovou kýtu na zázvoru. • Plněná vepřová kýta – málo práce, velký efekt. •  Zázvor - chuť, která nám je blízká. •  Jeden recept: oběd, večeře i originální pohoštění. •  Zázvor k masu odjakživa patří. Proč je ta náplň růžová? Kýta je velmi kvalitní vepřové maso. Je sice...Blog o zahradničení, pěstování a receptech