1_plnene-papriky-v-rajcatove-omaccePlněné papriky? Z obyčejného jídla sváteční. Plněné papriky pro starého mládence. Chutná, a nebo to je zvyk? Nemám na papriky, tak je kupuju. Malinová rajčatová omáčka. Rajská nebo rajčatová? Netrapme maličké.

Třebaže se papriky a rajčata dají koupit celoročně, nechutnají tak jako v době přirozeného zrání. Pokrmy z nich připravené mají úplně jinou hodnotu, a to po všech stránkách: chuť, obsah vitaminů, žádné umělé dozrávání v chemickém prostředí, nízká cena. A když uvaříme plněné papriky s rajčatovou smetanovou omáčkou, povýšíme všední pokrm do třídy svátečních jídel.

Čas plněných paprik

Plněné papriky jsou pokrmem, který bychom si měli dopřávat v létě a zkraje podzimka, dokud jsou k  mání čerstvé. V tu dobu můžeme s klidným svědomím oželet  v paprikách obsažený a varem zničený vitamin C, protože ho máme dost z konzumace jiné syrové zeleniny a ovoce. Papriky, ale i rajčata, z nichž se obvykle připravuje omáčka k plněným paprikám, jsou v ten čas v „nejlepší kondici“: jejich dužnina je silná, plná přirozených chutí a vůní. Protože je příprava plněných paprik trochu pracnější, vyplatí se je dělat pro větší počet strávníků.

2_plnene-paprikove-lusky

Papriky pro starého mládence

Každým rokem kolem svatého Vavřince k nám přijíždí na pár dní „měšťák“ Jaromír. Je to padesátník, neženatý, takový „starý jezevec“. Než se k nám vypravil poprvé, dostal jako všichni naši hosté možnost volby uvítacího jídla. Z nabídky si vybral plněné papriky.

„Celý rok jí jenom po hospodách,“ říkám si, „udělám mu je lepší. Se smetanovou omáčkou.“ Usedáme k první večeři. Jaromír si nabral čtyři plátky knedlíků, jeden lusk. Pak si přidal další tři knedlíky a omáčku. Nakonec jeden knedlík, omáčku a menší papriku. A nic. Ani slovo. „Chutnalo vám?“ pípla jsem zkroušeně, protože moje kuchařské sebevědomí bylo to tam. „Ale ano. Ostatně, já sním všechno.“ A bylo to. Mohla jsem být ráda, že ze zvyku nevytáhl stravenku a dvacku diškerece.

Když měl Jaromír přijet příští rok, zase mohl volit první jídlo. Plněné papriky jsem raději nenabízela. „No, zní to všechno lákavě. Ale ty excelentní plněné papriky s tou rezatou omáčkou bych si nemohl přát?“  Měl je mít, a pak pokaždé, když kolem svatého Vavřince přijíždí.

Jen nevím: Opravdu mu tak chutnají, a nebo jídlo zařadil mezi své staromládenecké rituály? Poměr čtyři, tři a jeden knedlík plus dva lusky totiž stále zachovává.

3_plnene-papriky-mletym-masem

Plněné papriky s rajčatovou smetanovou omáčkou

Sama pěstuji papriky, nemám ale na ně tolik místa, jak bych si sama přála. Proto mívám většinou jen pár keříků „speciálek“: beraní rohy, feferonky, v květináči chilli papričky. Bílou papriku proto většinou dokupuji, nejčastěji na farmářských trzích od pěstitelů.

  Chutnají po kečupu, ale kečup v nich není. Letní omáčky z čerstvých rajčat a paprik

Zato rajčata, ta mám vždy svoje. A různých druhů. Na rajčatovou omáčku ráda používám „malináče“, rajče malinové. Ne, nemá malinovou, naopak sytě rajskou chuť. Jen barvu má méně zářivou, tmavě malinovou. Má hutnou dužninu, není vodnaté, což je na omáčku vhodné.

Na plnění paprik používám syrové mleté maso, kupuji u našeho řezníka nebo si sama melu. Jako „odlehčovací výplň“ někdy místo rýže používám trhané ječné krupky, mají jadrnější chuť.

K paprikám dělám jinou omáčku, než je klasická rajská (tu jsem odkoukala: Jak se vaří rajská omáčka podle Zdeňka Pohlreicha). Proto ji – jen pro „interní“ rozlišení – nazývám omáčkou rajčatovou.

Suroviny

  • 8 velkých masitých bílých paprik
  • 100 ml suchých trhaných krupek
  • Asi kilogram dobře zralých masitých rajčat
  • 3 střední cibule
  • 1 vejce
  • 2 stroužky českého nebo 2 lžičky sušeného česneku
  • Tymián nebo provensálské koření
  • Sůl, mletý pepř, bobkový list, mleté nové koření
  • Olej, ocet, cukr
  • 200 ml sladké smetany ke šlehání

4_plnena-paprika-v-rajcatove-omacce

Pracovní postup

  • Nejdřív dám předvařit krupky. Ve 250 ml vařím asi pět minut, to stačí, dál budou bobtnat a měknout v paprikách. Scedím, propláchnu studenou vodou, aby dřív zchladly.
  • Špičatým ostrým nožem z paprik vyříznu jadřinec. Lusky propláchnu a nechám vykapat.
  • Oloupu a opláchnu cibule. Půlku jedné odložím, zbytek nahrubo nasekám a dám na dno olejem vymazaného kastrolu (zapékací nádoby).
  • Rajčata opláchnu, hrubě nakrájím a přidám na cibuli.
  • Zeleninu mírně osolím a jemně popráším mletým novým kořením.
  • Do mletého masa dám půl sekané cibule, půl lžičky soli, na špičku kulatého nože mletý pepř, česnek a zarovnanou lžičku tymiánu. Když není tymián, lze použít provensálské koření. Rozklepnu vejce, přidám předvařené krupky a dobře promísím.

5_plnene-papriky-s-rajskou

  • Lžičkou naplním papriky, dobře pěchuji, aby se směs dostala až do špičky. Když paprika při plnění praskne, spíchnu párátkem.
  • Papriky položím na zeleninu, pokapu olejem, posypu tymiánem (nebo provensálským kořením), mezi lusky přidám pár bobkových listů.
  • Bez podlévání dám na 15 až 20 minut (záleží na velikosti lusků) dusit pod pokličkou při 180 stupních Celsia.

Mezitím připravím těsto na houskový knedlík z kypřícího prášku. Šišky houskových knedlíků dám vařit do parního hrnce. Víc se o knedlíky nemusím starat.

6_recept-na-plnene-papriky

  • Podušené papriky lopatkou vyjmu a dočasně uložím na pracovní talíř.
  • Z rozdušené zeleniny vyjmu bobek, přidám asi 250 ml horkého vývaru (ne však z kostky) nebo vody.
  • Ručním mixerem rozmixuji. Podle potřeby přidávám tekutinu, ale jen tolik, aby vznikla hladká zahoustlá omáčka. Nsmí být řídká, nebude se ničím jiným zahušťovat a ještě do ní přijde smetana.
  • Rajčatovou omáčku přivedu k varu, provařím.
  • Vypnu sporák a začne dochucování. Nejdřív je třeba zkontrolovat slanost – jen dostatečně slanou omáčku pak lze dobře dochutit. Přidám lžíci octa, lžíci cukru. Promíchám, ochutnám – a pak po troškách přidávám podle potřeby cukr nebo ocet. Rajská jablíčka jsou někdy sladší, jindy kyselejší, tak nelze určit přesně potřebné množství.
  Co k lehké večeři? Plněné papriky nebo plněný zelný list. Dnes ale trochu jinak

7_plnene-papriky-s-rajskou

  • Když je omáčka akorát, přidám smetanu. Promíchám, ještě ochutnám a případně znovu doladím. Měla by mít plnou, jemně sladkokyselou chuť. Omáčku přeliju do servírovací mísy.
  • Velký kastrol vypláchnu, narovnám do něj papriky a dám odkryté zprudka zapéct na asi osm minut při 220 stupních.

Mezitím nakrájím domácí knedlíky, narovnám na mísu. Na jinou mísu přeložím zapečené papriky.

Je hotovo, papriky plněné mletým masem, rajčatovou omáčku a domácí houskový knedlík můžeme dát na stůl. Každý si bere podle své chuti.

8_plnene-papriky-podle-pohlreicha

Netrapme maličké

Plněné papriky patří mezi pokrmy, kterým lidé přicházejí na chuť až v dospělosti. Značnému množství dětí nechutnají a ještě dřív, než začnou jíst, paprikový lusk oloupou. V horším případě ty menší natahují moldánky, nezvedenci zahájí stávku. Nastane pak kritická chvilka, kdy tatínek začne dítě plísnit a maminka “zachraňovat“ tím, že přes stůl děcku vlastním příborem „operuje v talíři“, aby opečený lusk přendala na svůj. Zbývajícím kolem stolu je trapně.

Proč to všechno, vždyť to je zbytečné. Máme-li ke stolu děti, předem se zeptáme, zda plněnou papriku jedí. Když čekáme děti cizí, preventivně s jejich nechutí počítáme. Z mletého masa vytvoříme pár masových bochánků a dáme je spolu s paprikami dusit a péct jako klopsy. Žádnou velkou práci navíc to nepřidá. Děti si na masových kuličkách a knedlících s výtečnou omáčkou pochutnají, u stolu bude pohoda.

A když to budou chtít zkusit, jeden plněný paprikový lusk na ně jistě zbyde.

9_plnene-papriky-s-rajskou

 

Foto k receptu na plněné papriky s rajčatovou omáčkou: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/8_plnene-papriky-podle-pohlreicha.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/8_plnene-papriky-podle-pohlreicha-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAmaminčiny recepty plněné papriky,mleté maso,mleté maso recepty,náplň do plněných paprik,omáčka k plněným paprikám,plněná paprika,plněná paprika v rajčatové omáčce,plněné paprikové lusky,plněné papriky,plněné papriky mletým masem,plněné papriky na smetaně,plněné papriky omáčka,plněné papriky podle Pohlreicha,plněné papriky recept,plněné papriky s mletým masem,plněné papriky s rajskou,plněné papriky s rajskou omáčkou,plněné papriky se smetanovou omáčkou,plněný paprikový lusk,rajčatová omáčka z rajčat,rajská omáčka smetanová,recept na plněné papriky,smetanová omáčka z rajčatPlněné papriky? Z obyčejného jídla sváteční. • Plněné papriky pro starého mládence. • Chutná, a nebo to je zvyk? • Nemám na papriky, tak je kupuju. • Malinová rajčatová omáčka. • Rajská nebo rajčatová? • Netrapme maličké. • Třebaže se papriky a rajčata dají koupit celoročně, nechutnají tak jako v době přirozeného...Blog o zahradničení, pěstování a receptech