Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Játrový drůbeží prejt, recept. Nechutnají vám játra, ale máte rádi domácí játrové paštiky?  Jste názoru, že jsou játra nezdravá, ale játrovou paštiku vyrábíte bez obav?  Zelné závitky s játrovou nádivkou a pečený játrový prejt jsou jídla přesně pro vás.  Zelné závitky s bramborami a tatarkou,  drůbeží játrový prejt klasicky se zelím.  Pochutnáte si. 

jatrovy_prejt_titulka_mp

Zelné závitky upečené s nádivkou z kuřecího masa a jater jsou jídlo vzhledově zajímavé a chuťově atraktivní. Dají se jíst teplé i studené. Totéž lze říct o pečeném prejtu z kuřecího masa a drůbežích jater. A ještě něco mají obě jídla společného – nízkou pořizovací cenu. 

Já rád játra, ty rád játra, on rád játra, trumpeta

Co se postavení týká, prošla si játra asi už vším. Dlouho nahoře, pak strmě dolů. Kdysi lék, pak jídlo méně majetných, potom delikatesa, v reálném socialismu podpultové zboží, předmět šmelení a demonstrace movitosti („My máme játra, máme totiž známého vedoucího masny!“)

jatra_cibulka_pixabayPak najednou bylo jater dost, ale nebyl zájem. Vlna zájmu o zdravé žití, jídlo a pití odhalila, že: „Játra nejsou zdravá, jsou naopak škodlivá! Vždyť jakou mají játra v těle funkci,“ psalo se. „Je to  filtr všech odpadních škodlivin.“
(V tomto bodě docházelo nejspíš k záměně jater s ledvinami).

Konec druhé dekády 21. století přinesl obrat. Játra už zase jsou: „Nezbytnou součástí pestrého jídelníčku.“ A už zase mají: „Vysoký obsah lidskému tělu prospívajících látek.“ Jen se prý nemají jíst často. 

Mne samotné se tyto řeči a názory nijak netýkaly. Já játra ráda nemám a nikdy jsem je ráda neměla. Nejsem schopna je vložit do úst, rozkousat a polknout. Na úpravě nezáleží, jsou to stále játra a chutnají vždy jako různě upravená játra.

A teď si představte tu rozpolcenost: Nejím játra, ale od dětství mám ráda játrové knedlíčkyjátrové paštikyDřív jsem paštiky jen jedla, pak jsem své domácí játrové paštiky začala i vyrábět.

  • A pak jsem zkusila udělat z vařených drůbežích jater nádivku: do žampionů, plněných kotlet, zapečených rajčat, plněného zelného listu… Chutnalo to našim i mně.
  • Jindy zas jsem zvyšovala poměr jater v domácím prejtu. Nakonec se z toho vyvinul samostatný pokrm, který má vedle tradičního prejtu své vlastní postavení.

Jestli jste na tom stejně jako já – nejíte játra, ale máte rádi játrové paštiky, možná by vám přišly k chuti pečené zelné závitky s játrovou nádivkou nebo pečený drůbeží játrový prejt.

prejt_zavitek_mp

Zelné závitky s játrovou nádivkou

Suroviny na játrové zelné závitky

  • 12 celých lupenů z hlávky zimního bílého zelí
  • 1 velké nebo 2 malá vykostěná kuřecí stehna i s kůží
  • 250 g drůbežích jater
  • 1 šálek vařené rýže (zbylé)
  • sůl, mletý pepř, mletý sušený zázvor, majoránka, česnek
  • olej nebo sádlo

zeli_zavitky_prejt_mp

Šikovné prsty výhodou

Celou menší hlávku zimního zelí nejdřív prohlédnu, abych pochopila, jak jsou složeny jednotlivé lupeny. Pak odříznu zbytek košťálu. Vrchnímu lupenu „přetnu žílu“, chci říct přeseknu středové žebro a lupen sloupnu. Tak postupuji, až svléknu alespoň dvanáct lupenů (podle počtu chystaných porcí, čtyřem k obědu 12 závitků postačí).

Čtěte také:  Setkání protinožců: Rakousko-uherský makový preclík a "kiwi" sýrový tymiánový krekr

Lupeny naskládám do vyššího hrnce s osolenou vodou a asi pět minut povařím. Pak přecedím a propláchnu studenou vodou, aby nepálily do prstů. Nechám je dobře okapat.

jatra_prejt_plněny_list

Práce sviští pod rukama

  • Vykostím jedno velké kuřecí stehno, pokrájím i s kůžemi.
  • Sekáčkem, mixerem nebo na masovém mlýnku rozmělním maso a syrová játra na jemnou fáš.
  • Okořením drceným česnekem, solí, pepřem, sušeným mletým zázvorem a majoránkou. Směs promíchám.
  • Nakonec vsypu šálek zbylé uvařené rýže. Znovu promíchám.
  • Oloupu dvě cibule, nasekám na měsíčky. Polovinu nasypu do tukem vymazaného kastrolu.
  • Z uvařených zelných listů naplocho seříznu silné žebro.
  • Do listu vložím lžíci náplně a stočím jej do závitku a hned ukládám na cibuli v kastrolu.
  • Kdyby se některé otevíraly, zajistím párátkem.
  • Tak pokračuji do spotřebování materiálu.
  • Zbytek cibule a odřezky zelných listů nasypu na závitky. Trochu je pokropím tukem.
  • Kastrol uzavřu poklicí a bez podlévání závitky peču asi 20 minut při 220 stupních.
  • Pak sundám poklici a odkryté nechám závitky ještě péct, dokud nemají sympaticky nahnědlou „kůži“.

zelne_zavitky_jatrove_mp

Nezapomenout na párátka!

Z upečených zelných rolek vytáhnu párátka.

  1. Závitky chutnají dobře s krajícem chleba.
  2. Ještě lépe s vařenými bramborami, které ochutím pečenou cibulí z kastrolu.

zelny_zavitek_jatrovy_tatarka_pl

Tatarka vede!

Asi nejoblíbenější varianta tohoto druhu zelných závitků u nás doma je s vařenými bramborami a domácí tatarskou omáčkouKdyby nějaké závitky zbyly, prochladlé nebo studené jsou také moc dobré.

Chutnala játrová náplň? Tak jdeme na játrový drůbeží prejt. (Obdobně se z jater, masa a rýže dělá „starodávná“ nádivka, kterou se plní kachna, krůta nebo vcelku pečené kuře.)

Pečený drůbeží játrový prejt

Dělala jsem v řeznictví velký nákup. Vzala jsem velikou hroudu vepřové plece, že to doma „rozbourám“ na menší části a uložím do mrazáku. Také jsem nakoupila levné kuřecí skelety, aby byl základ na polévky. A že měl pan řezník také krůtí játra, vzala jsem jich půl kila. Dostala jsem totiž nápad a chuť. Na co? Na pečený drůbeží játrový prejt. Se zelím.

jatrovy_prejt_koreni_mp

Suroviny na drůbeží játrový prejt

  • Maso a kůže obrané ze dvou kilogramů kuřecích skeletů
  • Asi 300 gramů vepřových odřezků (váha před vařením)
  • 500 g syrových drůbežích jater
  • 2 starší rohlíky
  • Asi 200 ml drůbežího vývaru
  • Česnek, mletý zázvor, černý pepř mletý, nové koření mleté, majoránka, sůl
  • Vepřové sádlo na pečení
Čtěte také:  Vepřové závitky plněné krůtími játry a zalité játrovou omáčkou. Dobrou sváteční chuť

jatrovy_prejt_suroviny_mp

Nic nepřijde nazmar

Doma jsem se nejdřív pustila do porcování vepřové plece (ale ano, ještě předtím jsem si vzala zástěru a umyla ruce). Všechny tučnější části jsem velkoryse i s kousky libového odřezala. Čisté maso jsem navážila do sáčků, aby v každém bylo přesně tak na jeden oběd. Dala do mrazáku.

jatrovy_prejt_vareni_mp

Nemám ráda játra, tak je vařím

Vepřové odřezky a drůbeží skelety jsem vložila do tlakového hrnce a asi 40 minut vařila. V jiném hrnci jsem uvařila krůtí játra. Nemuselo by to být. Do zabíjačkového jitrnicového prejtu se játra nevaří. Ale já jsem ten typ, co játra nemá rád, jak jsme o tom mluvili.

  • Kdo má játra rád, a nebo mu alespoň ve větších kouscích nevadí, nebude je do prejtu vařit. 

kureci_bujon_mrazeni_mp

Krok k původnímu záměru

Kuřecí skelety jsem primárně koupila na bujon. Čas od času to tak udělám, že uvařím „kotel“ silného vývaru. Rozdělím jej do krabiček, zmrazím. Pak vyjmu z krabiček, přeložím do sáčků, utěsním a znovu vrátím do mrazničky. Cihličky bujonu se lépe skladují a neblokují se krabičky, kterých není nikdy dost. Bujon ze skeletů je tak silný, že jej pak budu moci při vaření polévky ještě zředit. 

  • Zatím ale nechám přecezený bujon v hrnci, teď je ještě dost práce kolem prejtu.

jatrovy_prejt_mixovani_mpKocourům vstup zakázán

Kocourovi vysvětlím, že je pro tuto chvíli persona non grata a vyprovodím ho na dvorek. Umyji si ruce a pustím se do práce nijak příjemné:

  • do jedné misky odděluji pevné libové kousky uvařené vepřové plece a pevné kousky kuřecího masa z kostry.
  • Do druhé misky maso tučnější, kůže a rozdrolené kuřecí maso ze skeletu.
  • Do třetí mísy dávám chrupavky a kosti z kostry (odebírají je sousedi pro drůbež)

Horší maso s kůžemi rozkutruji, přihodím a rozsekám vařená játra. Totéž by se dalo udělat na masovém mlýnku.

  • Dva jaterní laloky jsem neuvařila, ale rozkutrovala syrové. Aby bylo na ukázku, jaký je rozdíl mezi fáší z vařených a syrových jater.

jatrovy_prejt_kastrol_mp

Natvrdlé rohlíky jsem nakrájela na kolečka a zalila asi 200 ml mastné polévky sebrané svrchu bujonu, aby se rozmočily.

  • V míse jsem smíchala rozkutrované maso, nevymačkané rohlíky, libové vařené maso (nekrájela jsem ho, ať jsou v prejtu chutné kousky).
  • Okořenila jsem zabíjačkovým kořením: sůl, česnek, majoránka, nové koření, pepř a mletý zázvor.
  • Fáš jsem nahrnula do sádlem vymazaného pekáče, svrchu pokladla kousky sádla.
  • Pod pokličkou jsem prejt pekla asi 30 minut při 220 stupních, pak ještě chvíli bez pokličky, dokud se neudělala červená kůrka.
Čtěte také:  Zapečená růžičková kapusta: Recepty rovnou ze zahrady

jatrovy_prejt_brambory_zeli_mp

Přílohy jako k tradičnímu prejtu

Pečený drůbeží játrový prejt chutná s přílohami obvyklými pro prejt jitrnicový. Brambory, zelí sladké, vařené zelí kysané, chleba.

Drůbeží játrový prejt je méně tučný a jemnější. Je v něm víc jater než se dává do zabíjačkového prejtu (myslím poměr maso : játra). A přesto bude chutnat i těm, kteří játra neradi, ale mají rádi játrovou paštiku. Jsem toho důkazem.

jatrovy_prejt_kysele_zeli

Promiňte, ještě jazykové okénko

A ještě něco. Onehdy jsem opět četla, že mám „játru“ zbavit žilek a v restauraci na jídelním lístku nabízeli „masovou směs s játrami“. Víte, je mi fuk, jak si kdo mluví doma, k tomu slouží čeština hovorová. Ale jakmile se vezme pero (klávesnici) do ruky a hodlá se zveřejnit nějaký text, vážně to chce češtinu bez gramatických chyb.

  • Játra jsou rodu středního a jsou pomnožná. Pomnožná znamená, že nemají číslo jednotné. Třeba jako „vrata.“

Játra skloňujeme (stejně jako ta vrata): Játra, bez jater, k játrům, pro játra, oslovovali bychom – játra, o játrech, s játry. Takže nikoliv „prejt s játrou“, a ani ne „prejt s játrami“. Učí se to v základní škole.

Foto: Obrázek jater na cibuli je ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku a játrovém prejtu (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/02/jatrovy_prejt_titulka_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/02/jatrovy_prejt_titulka_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbílé hlávkové zelí recepty,domácí prejt,domácí prejt recept,domácí zabijačka,drůbeží játra,hlávkové zelí,hlávkové zelí recepty,husí játra,jak na játrový prejt,jak udělat játrový prejt,jak udělat pečený zelný list,jaternicový prejt,játrová nádivka do kuřete,játrový prejt recept,játrový prejt z krůtích jater,krůtí játra,kuřecí játra,kuřecí játra recept,Pečený drůbeží játrový prejt,Pečený drůbeží játrový prejt jak udělat,Pečený drůbeží játrový prejt recept,Pečený drůbeží játrový prejt se zelím,pečený zelný list recept,plněné zelné závitky,Plněný zelný list,prejt,recept na zelné závitky,zabijačka,zelí,zelí recept,zelí recepty,zelné závitky,zelný list plněný,zelný lust plněný játrovou nádivkouJátrový drůbeží prejt, recept. • Nechutnají vám játra, ale máte rádi domácí játrové paštiky? • Jste názoru, že jsou játra nezdravá, ale játrovou paštiku vyrábíte bez obav? • Zelné závitky s játrovou nádivkou a pečený játrový prejt jsou jídla přesně pro vás. • Zelné závitky s bramborami a tatarkou,  drůbeží játrový prejt...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.