Sladká rýže? Nešizená rýžová kaše a její další využití. • Děti nechtějí rýžovou kaši? Třeba není moc dobrá. Jak udělat rýžovou kaši, aby chutnala. Rýžová kaše od babičky – v čem tkví její tajemství? Několik kroků k dobré rýžové kaši. Zbyla rýžová kaše? Uděláme z ní elegantní rýžové flameri nebo lahodnou mléčnou rýži. Recepty. 

1_ryzova-kase-recept-sladka-ryze

Rýžová kaše trochu ztratila na popularitě. A přece byly doby, kdy patřila k oblíbeným dětským jídlům. Nejeden dospělý vzpomíná, jakou výtečnou rýžovou kaši vařila maminka nebo babička. Možná to je tím, že „moderně“ připravované rýžové „rychlo kaše“ nejsou tak chutné, jako kaše vařená tradičním způsobem. O instantních rýžových kaších nemluvě, ty za slova ani nestojí. Co je základem dobré rýžové kaše? Nešetřit na surovinách a nešetřit čas. I tak bude rýžová kaše patřit k levným jídlům.

Rýžová kaše: „Vaše denní porce mléka“

Rýžová kaše by měla mít pevné místo v dětském jídelníčku.

  • Není nijak chuťově výrazná, takže jejím podáváním nezvykáme děti na překořeněná jídla.
  • Je výživná, obsahuje velký podíl mléčné složky.
  • Sice je mírně sladká, ale ne tolik, jako průmyslově vyráběné sladkosti, které reklamy označují za „denní porci mléka“ a podobně. Navíc sladivou složku máme ve svých rukou a rýžovou kaši můžeme osladit podle vlastního rozhodnutí.
  • Rýžová kaše se vaří jako hlavní jídlo. A na delší dobu „zabrzdí“ dětské nutkání shánět se po nějaké sladkosti.
  • Kaše se často podává s ovocnými kompoty, a to je také pozitivní.
  • Poctivá rýžová kaše může posloužit i k přípravě nápaditých dezertů nebo hodnotných školních přesnídávek.

2_mlecna-ryze-nasladko

Rýžová kaše se nesmí „odbýt“

Uvařit rýžovou kaši, aby byla opravdu jako od maminky (od babičky), není nic složitého. Chce to jen:

  1. poctivé suroviny,
  2. dobrý rendlík,
  3. čas a soustředěnost při vaření
  4. a dodržení jednoduchého postupu.

Všechny čtyři principy jsou provázané a nedodržení kteréhokoliv z nich konečný výsledek s největší pravděpodobností ovlivní k horšímu.

Zkrátka – kaše musí být taková, že děti nebudou stáčet pusu do podkůvky: „Rýžová kaše? Za co?“. Ale budou mlsně loudit:  „Nemohla by k obědu být rýžová kaše?“

3_recepty-s-ryzi

Vybíráme rýži na kaši

Na dobrou rýžovou kaši se používá kulatozrnná rýže. Má jemnější chuť, dobře se rozváří a vytváří potřebný pojivý šlem. Kulatá rýže je sice dražší než rýže dlouhozrnná, ale spotřeba není velká, takže je v konečné výsledku cenový rozdíl zanedbatelný.

Naopak nevhodné jsou levné dlouhozrnné rýže, které různé řetězce nabízejí v řadách „cenově nejvýhodnějšího“ zboží nebo rýže ve varných sáčcích.

  • Upozornění: Na dobrou klasickou rýžovou kaši nepoužíváme rýži již uvařenou, kaše by měla vodnatou chuť. To bývá příčina, proč dětem takové „rychlo kaše“ moc nejedou.

Rýži propláchneme v jedné dávce horké vody. Jen proto, abychom ji zbavili mechanických nečistot. Klasické propírání „ve třech vodách“ by rýži zbavilo části škrobu, který je pro vaření rýžové kaše potřebný.

Kolik mléka na kaši? Dost…

S mlékem při vaření rýžové kaše nemůžeme šetřit. Jestliže při dušení kulatozrnné rýže dáváme na jednu objemovou jednotku tři jednotky vody, při vaření kaše to jsou čtyři až pět jednotek tekutiny.

DSC08925Konkrétně: Na jeden hrnek (250 ml) suché rýže bude potřeba až 1250 ml tekutiny. Pětina z toho může být tvořena vodou (má to své výhody).

Mléko do kaše přiléváme postupně, podle potřeby. Může se stát, že ho bude potřeba i víc, proto s tím musíme počítat. Mléko se ztrácí jednak v rýži, jednak dochází k jeho odpařování. Právě to částečně kondenzované mléko tvoří poctivou rýžovou kaši tak lahodnou.

  Dýňový zákusek s kokosem stojí za vyzkoušení. Je bez másla a vajec

Trocha soli = méně cukru

Rýžovou kaši musíme hned zpočátku vaření trochu osolit. Nebude mít „prázdnou“ chuť a pro slazení bude potřeba mnohem méně cukru. Neosolená rýžová kaše je chuťově mdlá, a stále jí něco chybí.

Cukr až po dovaření

Cukr přidáváme až do hotové kaše – po odstavení z plotny. A to navzdory různým předpisům, kde se radí přidat cukr hned od počátku a nebo v polovině varu.

Cukr ve spojením s mlékem a škrobem je ne časovaná, ale už odjištěná bomba. Stačí maličko – třeba nevhodný rendlík – a kaše se připálí. Není nic horšího, než připálená mléčná kaše.

Jestli se rýžová kaše na závěr osladí cukrem bílým, hnědým, třtinovým, medem nebo vhodným diabetickým sladidlem (pro cukrovkáře), je už otázkou osobní volby nebo nutnosti.

Rendlík, patron úspěchu

Pro všechny typy rendlíků platí, že musí být čistě vydrhnuté, bez sebemenší stopy připálených zbytků. Ty jsou pak ložiskem dalšího připalování.

DSC08935

  • Ideální jsou kastroly s nepřilnavým povrchem.
  • Ale pozor. Některé rendlíky s nepřilnavou úpravou mají ten nešvar, že nasákají pachy. Jestli se v takové nádobě často připravuje maso s cibulí, česnekem a podobně, předá pak mléku a rýži část aroma.
  • Nerezové hrnce jsou také fajn, ale musí mít dvojité dno. V jednoplášťovém hrnku se mléko připálí raz dva.
  • Smaltované hrnce jsou dobré, když mají zesílené dno.

Plynový sporák: Sólo pro litinovou podložku

Když máme elektrický sporák, můžeme teplotu regulovat docela dobře. V případě plynového sporáku ale vaříme rýžovou kaši na litinové plotýnce, kterou přikryjeme hořák.

Poctivá rýžová kaše: Vyzkoušený postup

Suroviny na čtyři porce rýžové kaše

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 hrnek vody
  • 1 litr mléka
  • 3 špetky soli
  • 2 lžíce cukru

DSC08928Odměřenou rýži jednou promnu v misce s teplou vodou, sliji a dám vařit se solí a jedním hrnkem vody. Voda způsobí, že se rýže trochu “otevře” a pak lépe vsakuje mléko. Také se tím zabrání případnému připalování hned od počátku. Rýži nechám pět minut povařit – v této fázi ještě není nutné stálé míchání, ale odchod z kuchyně (zejména k počítači) nedoporučuji.

Když je voda vstřebaná a rýže trochu nabobtnala, přiliji asi půl litru mléka. Přivedu k varu, stáhnu teplotu (elektrický sporák stupeň 2) a pak už jen stojím nad rendlíkem a míchám a míchám a míchám…

  • Upozornění: Nedejte na časové údaje, které distributor uvádí na obalu rýže. Kaši musíme vařit tak dlouho, dokud nejsou zrnka dokonale měkká. A to trvá tak 20 až 25 minut (v tom není započítaná první doba varu s vodou).

DSC08939

Podle potřeby stále po troškách  přilévám mléko. Klidně studené, doba varu se tím nijak neprodlouží. Kaši odpařuji tak, aby – když už je rýže dostatečně měkká – byla v hustší konzistenci, než potřebuji. Pak odstavím, zamíchám dvě lžíce cukru.

  • Krok stranou: Protože pro tříčlennou domácnost, kde už nejsou malé děti, je navařené kaše víc než dost, vypláchnu tři kónické kávové hrnečky studenou vodou a nepěchuji je hustou kaší. A nebo jednu porci kaše odeberu do misky.

Pak teprve kaši dokončím. Aby rýžová kaše nebyla příliš hustá, a také aby „samovolně“ dál nehoustla, přiliji nakonec trochu mléka, které v kaši už bez vaření rozmíchám. Tolik, aby byla v příjemné kašovité konzistenci (roztékala se).

S čím rýžovou kaši podávám

DSC08941Rýžová kaše nám chutná sypaná kakaem. Jen tak, bez ničeho dalšího. Ale kakaový prášek musí být kvalitní. Když mám ale ke stolu děti, rozmíchám kakao s práškovým cukrem a trochu pokapu přepuštěným máslem. Instantní směsi na přípravu kakaových nápojů nedoporučuji. No comment.

  • Když bych si chtěla strávníky naklonit, posypu rýžovou kaši strouhanou čokoládou. Pak už máslo nedávám.
  • Ještě luxusnější je varianta je čokoláda a na tenké lístečky nakrájený banán.
  Dýňový zákusek s kokosem stojí za vyzkoušení. Je bez másla a vajec

Mnohem raději ale máme rýžovou kaši s kompotem.

  • Favoritem jsou nakládané borůvky ve vlastní šťávě.
  • Delikátní jsou i brusinky ve vlastní šťávě nebo červený rybíz na způsob brusinek.
  • Klasikou je kompot švestkový (bez pecek).
  • K rýžové kaši také ladí kompot z hroznového vína nebo z angreštů.
  • Kdo má rád dýni naloženou s citronem, bude mu na kaši chutnat.

Čerstvé ovoce se na kaši moc nehodí – je ostré, tvrdé a nemá šťávu na polití, kterou mají jedlíci kaše s kompotem tak rádi. Proto ji sliji do džbánečku a dávám na stůl „na přidání“.

4_flameri

Rýžové flameri – elegantní dezert pro malé i velké

Možná se ptáte, co s tou odloženou rýží v hrnečkách?

Uložím ji do ledničky, svrchu přikryji kouskem fólie, aby nenasákla nějakou „ledničkovou“ vůní. Den dva tam vydrží bez újmy. A pak, když už se na původní kaši pozapomnělo, ztuhlý obsah hrnečku opatrně vyklopím na talířky. V tomto případě se musí postupovat stylem „poveď se mi, bábovičko“, poklepáváním na dno nádobky. Nahřátí jako u želé by nepomohlo.

Mám základ klasického flameri. A ten dozdobím podle nálady a ročního období:

  • čerstvým nebo nakládaným pikantním ovocem (na snímku je kompot z arónie),
  • svěží ovocnou šťávou,
  • pro dospělé střikem likéru,
  • šlehačkou (přírodní i pařížskou),
  • čokoládovou omáčkou,
  • zakysanou smetanou (i ta může být ochucena kakaem)
  • – fantazii se meze nekladou.

Po tomto dezertu s chutí sáhnou i ti, kteří o rýžovou kaši moc nestojí.

5_recepty-pro-deti

Mléčná rýže ze zbylé kaše

Když hustou kaši před závěrečným naředěním odložím jen tak do misky, udělám z ní později jinou pochoutku.

Přidám do ní zakysanou smetanu a trochu vanilinové cukru, případně nějaké rozmačkané ovoce (když je čerstvé, je třeba ještě trochu přisladit). Nechám vychladit a podávám jako v posledních letech tolik oblíbenou „mléčnou rýži“.

Poslouží na svačinu, a nebo v krabičce jako přesnídávka do školy nebo do práce. 

Mohlo by vás zajímat

Foto: Všechny fotky k článku o rýžové kaši (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/09/4_flameri.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/09/4_flameri-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAflameri,mléčná rýže,mléčná rýže recept,recepty pro děti,recepty s rýží,recepty z rýže,rýže na sladko,rýžová kaše,rýžová kaše mléčná recept,rýžová kaše recept,sladká jídla k obědu,sladká rýže,sladká rýže recept,sladké receptySladká rýže? Nešizená rýžová kaše a její další využití. • Děti nechtějí rýžovou kaši? Třeba není moc dobrá. • Jak udělat rýžovou kaši, aby chutnala. • Rýžová kaše od babičky – v čem tkví její tajemství? • Několik kroků k dobré rýžové kaši. • Zbyla rýžová kaše? Uděláme z ní elegantní rýžové...Blog o zahradničení, pěstování a receptech