Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Podzimní zeleninový špíz v těstíčku. Špízy „baví“ kuchaře i strávníky.  Špízy jsou energeticky lehké, nutričně vyvážené, rychle připravené, vzhledově atraktivní.  Špízy jsou především chutné.  Těstíčko špízu dodá na zajímavosti.  Podzimní skladba lilkovité zeleniny, cibule a papriky je harmonická.  Vyzkoušíte? 

spizy-v-troube-recepty

Podzimní zeleninový špíz je proto podzimní, že se na špejli/jehle potkají samí vrstevníci: lilek, cuketa, paprikový lusk a všudypřítomná cibule. Když vegetariáni vynechají šunku, bude to špíz přesně podle jejich představ. Špíz není těstíčkem obalen a pak smažen, ale v poslední fázi pečení je těstíčkem zalit a pak zapečen. Tím se výrazně sníží obsah tuku, aniž by pokrm ztratil na chuti. Za zkoušku to stojí.

Podzimní zeleninový špíz v těstíčku, recept

2_lilek-recepty

Podzimní špíz v těstíčku, suroviny na 4 jehly

  • 2 cibule
  • 1 střední lilek
  • 1 menší cuketa
  • 2 větší paprikové lusky
  • 200 g krájené šunky nebo šunkového salámu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce mléka
  • zelené koření
  • sůl, pepř
  • kořenící pasta nebo omáčka
  • asi 50 ml oleje podle vlastní volby

Poznámka: Tuřín do focené společnosti nepatří. Nehodí se do ní. Utekl ze skupiny polévkové zeleniny a nedal se odehnat.

3_zeleninove-spizy-v-troube-recept

Myslet dopředu i při krájení

Při krájení očištěné zeleniny je třeba myslet na to, že se bude navlékat na jehlu nebo na špejli. Papriky proto nakrájím na čtverce, cuketu na širší lamely, lilek i s jadřincem na kruhové výseče.  Speciální péči potřebuje cibule. Rozkrojím ji na čtvrtinu a rozeberu na lupeny.

  • Aby byly všechny špízy stejně hodnotné, je možno nakrájené suroviny rozpočítat na hromádky podle počtu připravovaných kusů. Tuto práci rádi vykonají malí pomocníci. Na špízu si pak lépe pochutnají.
Čtěte také:  Co vařit k obědu? Klopsy. Masové kuličky z mletého masa s rajčaty a paprikami

Na jehlu/špejli střídavě napichuji kousky zeleniny, prokládám sbaleným plátkem šunky nebo šunkového salámu. Plátek ve špízu chutná vzdušněji, jemněji, než kdybych na špejli napíchla ukrojený širší kousek uzeniny. Také proto používám šunku, a ne uzené maso, slaninu nebo klobásu. Ty dávám do špízů masových.

4_podzimni-zelenina-lilek-cuketa-spizy

Konečná úprava je v rukou kuchaře

Špízy naskládám do pekáče, jemně posolím a opepřím, pokapu olejem. Svrchu na ně nanesu nějakou domácí kořenící pastu/omáčku. Nechci psát jakou, protože v každé domácnosti si hospodyňka připravuje vlastní. A také někdy záleží na tom, jakou kořenící omáčku má v lednici právě otevřenou: paprikový protlak, rajčatovou omáčku, feferonkovou salsu…

  • Já jsem tentokrát použila směs ze skleničky jednoho „paprikového speciálu„, která mi při zavařování „nechytla“ a byla určena k rychlé spotřebě. Ono na tom celkem nezáleží, ale nějaké pikantní dochucení to chce.

Povrch obsahu pekáče jsem poházela bylinkami: mátou pomerančovou a bazalkou. Lze použít také čerstvý tymián nebo decentně šalvějDo pekáče kolem špízů jsem ještě nasypala zeleninu, která se už nevešla na špejle.

5_zeleninove-spizy-recepty-z-lilku

Špízy upéct a zapéct

Pekáč se špízy přikryji pokličkou, vložím do trouby a při 220 °C tak 15 minut dusím. Pak podliji asi 100 ml vody, aby se zelenina nepřipálila. Připravím těstíčko, třeba úplně jednoduché ze dvou celých vajec, dvou lžic polohrubé mouky a asi čtyř lžic mléka. Těstíčko rozšlehám. Mělo by mít konzistenci jako těstíčko na smažení zeleniny nebo masa.

Z trouby vytáhnu pekáč se špízy a pomalu je svrchu polévám těstíčkem. Proto nesmí být moc řídké, aby nesteklo, ale na vřelých špízech se udrželo. Odkryté v troubě zprudka zapeču, až je těstíčko ztuhlé a opečené. Vyndám z trouby.

6_likek-cuketa-inspirace

Jemná práce s ostrým nožem

  • Ostrým nožem rozříznu těstíčko mezi špízy.
  • Uchopím za oba konce a jemným tahem vzhůru zjistím, zda není špíz zespoda přichycen ke dnu nádoby. Protože jsem zeleninu podlila, nemělo by se to stát ani s těstíčkem.
  • Kdyby snad, tak podebráním lopatkou jemně uvolním.
  • Přeložím na talíř. Přidám i trochu rozpečené volné zeleniny.
Čtěte také:  Jako od maminky? Hovězí s rajskou omáčkou podle bývalé normy a dle receptu "Kluků v akci"

7_spizy-se-zeleninou-recepty

Kam se poděla špejle/jehla?

Když je špíz na talíři, jednou rukou uchopím špejli a zavrtím jí ve špízu. Zelenina neklade žádný odpor, a tak se podélná „osa“ snad uvolní, a právě tak snadno vytáhne.

Protože spečené těstíčko drží jednotlivé elementy u sebe, na talíři zůstane „špíz bez špejle“, a přesto je zelenina v úhledném a nerozsýpavém zástupu. 

8_spizy-v-troube-lilek-cuketa-recepty

Teplý nebo studený? Toť otázka

Podzimní zeleninový špíz v těstíčku báječně chutná i studený s chlebem. Podezírám z toho přítomný lilek, že je tato krmě doslova „líbezná“, a to teplá nebo studená.

A ještě nakonec

Foto: Všechny fotky k článku o podzimním špízu s lilkem, cuketou a cibulí (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/09/8_spizy-v-troube-lilek-cuketa-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/09/8_spizy-v-troube-lilek-cuketa-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasé jídlo,co se hodí na podzimní zeleninový špíz,cuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,jak na podzimní zeleninový špíz,jak připravit podzimní zeleninový špíz,jak udělat podzimní zeleninový špíz,lilek nejlepší recepty,lilek recepty,lilek úprava,Podzimní zeleninový špíz recept,Podzimní zeleninový špíz s cuketou,Podzimní zeleninový špíz s lilkem,Podzimní zeleninový špíz s paprikou,Podzimní zeleninový špíz v těstíčku,Podzimní zeleninový špíz zapečený,recepty z cukety,recepty z lilku,špízy,špízy v troubě,zapečený lilekPodzimní zeleninový špíz v těstíčku. • Špízy 'baví' kuchaře i strávníky. • Špízy jsou energeticky lehké, nutričně vyvážené, rychle připravené, vzhledově atraktivní. • Špízy jsou především chutné. • Těstíčko špízu dodá na zajímavosti. • Podzimní skladba lilkovité zeleniny, cibule a papriky je harmonická. • Vyzkoušíte? • Podzimní zeleninový špíz je proto podzimní, že se na špejli/jehle...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.