Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Retro: Žloutkové šlehačkové řezy Florida podle norem. • Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. Co přinesla čtenářská kooperace? Originál řezy Florida podle původní receptury. Co je to „písčitý korpus“?  • Jak se dělá tuhý žloutkový krém? Pozor, bude to delší čtení.

dort florida recept

Řezy Florida se dost podobají „ikonickému“ dortu Brusel. Může-li být zákusek ještě lahodnější než dort Brusel, jsou to řezy Florida. Řezy Florida byly zrekonstruovány podle bývalých československých norem na základě dálkové virtuální čtenářské pomoci. Dílo se zdařilo a je hodno následování.

Řezy Florida: Cesta k původní receptuře

V povídání o retro zákuscích jsme si na závěr upekli dort Brusel. Nenabídla jsem ovšem originální recepturu, ale kompilát domácích receptů na dort Brusel posbíraných na internetu. Originální recept jsem totiž neměla.

Prosím, má-li někdo profesionální recepturu Bruselu z někdejších norem pro cukrářskou výrobu a je-li ochoten se o ni podělit, ať recept napíše do diskuse. I s číslem normy, prosím. Byla by totiž škoda, aby se originální recept ztratil v čase,“ vyslala jsem v článku do virtuálního prostředí prosbu o pomoc.

Klepej, a bude ti otevřeno

Prosba byla vyslyšena. Čtenářka Helena zjistila, že na přípravu dortu Brusel jsou použity stejné základní suroviny, jako na dort Florida. „Ok, opíšu. Nejsem profesionál, ale protože jsem knihomol, mám knihy roztahané na několika místech, a normy používám hlavně k listování a případně ke vzpomínkám. Po napsání příspěvku jsem od nich odjela. A tak si píšu upomínku do mobilu a tak cca za 3 týdny napíšu.
Zdravím.“
Čtenářka Helena si opravdu dala tu práci, recepturu opsala a zveřejnila v diskusním okénku pod článkem.

Po čase se zapojil čtenář Viktor: „Dobrý den, mohu Vám naskenovat příslušnou stránku/stránky dortu Florida z cukrářské ON. Raději asi na e-mail – nevím, zda by nebyl nějaký problém s autorskými právy. Chcete-li, pošlete mi e-mail. Hezký den.“ Za nabídku jsem jen poděkovala. To už jsem totiž vlastnila Normy mléčných nápojů a jídel (tip na ně mi pro změnu dala čtenářka Irena), v nichž jsem řezy Florida také našla a které cukrářská norma naprosto přesně doplňovala. Dokumentace už byla kompletní.

  • Náš koncert via diskusní okénko pod článkem nakonec ohodnotila čtenářka Magda: „Děkuji všem za úžasnou a příkladnou práci, jste báječní.“
ČSN normy dort florida

Stejná Florida pro cukrárny i mléčné bary

Z dokumentů vyplývá, že se řezy / dort Florida připravovaly:

  1. jak pro mléčné jídelny (fotokopie z Norem mléčných nápojů a jídel),
  2. tak pro cukrárny (Helenin přepis receptury z Cukrářské oborové normy jakosti).
Čtěte také:  Jemná a lehká kuřecí huspenina je dietnější sestra klasického sulcu

Oborová norma byla podřízena normě celostátní, a měla také jinou nomenklaturu, ale v obou recepturách nacházíme naprostou shodu a vzájemné odkazy.

žloutkově šlehačkové řezy Florida

Zdroj: Normy mléčných pojů a jídel

Florida dort – ON 56 2056 (přepis)

Dortová hmota s olejem – korpus K/28 – 0,450 kg
Žloutkový krém máslový NM/17 – 0,700 kg
Šlehačková náplň N/3 – 0,500 kg
Cukrářská kakaová poleva – 0,050 kg
Ovoce kompotované U/13 nebo ovoce čerstvé U/10 – 0,700 kg

Vrstvy: ½ rozkrojeného korpusu, kompotované ovoce (meruňky, broskve) nebo čerstvé ovoce (jahody), žloutkový máslový krém, šlehačková náplň, zdobeno neředěnou strouhanou cukrářskou kakaovou polevou.

Zdroj: Cukrářská oborová norma jakosti / Merkur-Praha-1973

Co to je, ten korpus písčitý?

Základem řezů Florida byl korpus písčitý K/28. Jenže – aha! Copak asi je ten písčitý korpus?

  • Profesionální cukrářka si právě netrpělivě „poposedla na židli“, protože vědět, co je písčitý korpus, patří k cukrářské abecedě.

Jenže my, naprostí laici, to nevíme a musíme se proto podívat do nějaké učebnice technologie:

Nahřívané šlehané hmoty. Nazývají se též hmoty písčité. Výhodou hmoty je jednoduchá příprava – nevýhodou je poměrně řídká hmota – nelze tvarovat stříkáním.
Postup: Vaječná směs – celá vejce se smísí s cukrem a za stálého míchání se nahřeje na 45° C. Potom se vyšlehá do husté pěny. Po vyšlehání se do hmoty zamíchá mouka a chuťové přísady a tuk v tekutém stavu. Získanou hmotu je nutno ihned tvarovat.
Význam nahřívání: Nahříváním se sníží povrchové napětí zvyšované přítomnosti tuků ve žloutcích, tím se zvýší šlehatelnost hmoty.

Tak už to víme. Písčitá označuje určitý technologický postup, recepty mohou být různé. Oborová norma uvádí recepturu na korpus písčitý K/28. Norma mléčných jídel jen písčitý korpus předepisuje.

  • Do tabulky jsem zařadila původní údaj z normy zaslaný čtenářkou Helenou, sjednocené jednotky pro 10 kusů, přepočet na jeden kus. A protože se korpus rozřízne podélně na polovinu, také gramáž na korpus v poloviční hmotnosti. A ten nás zajímá.
Korpus písčitý K/28 Norma 10 kusů 1 kus1/2 kus  Poznámky
Cukr krupice 1,300 kg1300 g130 g65 g 
Vanilinový cukr 0,050 kg50 g5 g2,5 g 1 lžička
Mouka hladká T 650 1,700 kg1700 g170 g85 g 
Jedlý olej 0,340 kg340 g34 g17 g 
Vejce tekutá 2,000 kg2000 g200 g100 g2 velká
Citropasta0,050 kg50 g5 g2,5 gcitr. kůra
Pitná voda0,200 kb200 ml20 ml10 ml vroucí

Postup: Vejce + cukr šlehat (na začátku nahřát max. na 45 °C), přidat chuťové přísady a vodu, zamíchat mouku a zalít olejem. Peče se při 200 st. °Celsia (oborová norma).

Čtěte také:  Koláče plněné makovou nádivkou s dýní. Ochutnejte!

Jak jsem postupovala doma

  1. Asi hodinu před pečením jsem dvě velká vejce v misce postavila na přímé slunce. Jiný způsob „ohřevu“ mne nenapadl.
  2. Dortovou formu jsem vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou.
  3. Troubu jsem zapnula na 220 °Celsia.
  4. Do šlehací nádoby jsem nalila vařící vodu z konvice a mísu nechala asi pět minut prohřát.
  5. Do hrnku jsem odměřila 10 ml vody,
  6. do odlivky olej,
  7. do misky jsem navážila hladkou mouku.
  8. Do šlehací nádoby jsem odvážila cukr se lžičkou vanilkového cukru a kůru z 1/4 citronu,
  9. k cukru rozbila ta dvě (sotva vlažná) celá vejce,
  10. hrnek s odměřenou vodou jsem dala do mikrovlnky a zapnula ohřev.
  11. Vejce jsem šlehala s cukrem a když byla napěněna, přilila jsem tu vřelou vodu a šlehala dál.
  12. Pak jsem zvolna přisypávala mouku
  13. a nakonec přilila olej.
  14. Těsto jsem vlila do formy, formu vložila do trouby, v které jsem zároveň snížila teplotu na 200 °Celsia.
  15. Za 13 minut bylo upečeno.
písčitý korpus

Korpus mě překvapil. Bez prášku do pečiva a bez šlehání sněhu, a povedl se na poprvé. Byl sice nízký, ale kyprý, měkký, a tak to bylo třeba. Nechala jsem jej vychladnout, vyjmula z formy, otočila a sloupla z něj „dilatační“ vrstvu mouky. Formu jsem umyla a korpus do něj vrátila (obráceně než se pekl). Připravila jsem suroviny na základní krém.

  • V tomto případě jsem narazila na systémovou nejednotnost oborových norem. Zatímco gramáž na korpus byla uvedena na deset kusů (po rozříznutí na dvacet), rozpis na žloutkový základní krém odpovídal dávce na jeden, respektive dvě poloviny korpusu. Do čtvrtého sloupce jsem rozpočítala gramáž na jeden korpus. A to nás zajímá.
Žlout. krém základní N/1     
Cukr krupice 0,250 kg250 g125 g 
Žloutky tekuté 0,080 kg80 g40 g2 kusy
Sušené mléko odstředěné 0,100 kg100 g50 gx
Krémový prášek 0,150 kg150 g75 g2 Zlaté klasy
Voda pitná  1,000 kg1000 ml500 ml550 ml mléka
Vanilinový cukr 0,030 kg30 g15 g 3/4 sáčku

Krémový prášek pro cukrářskou výrobu se v malospotřebitelském balení jmenuje v současné době Zlatý klas. Jen tehdy, když jej neseženeme, nahradíme vanilkovým pudinkovým práškem.

Čtěte také:  Krtkův dort: Upečeme menší verzi oblíbeného dětského zákusku

Odměřím 550 ml mléka. Z toho množství asi čtvrtinu odliji do hrnečku a v tom rozmíchám dva balíčky Zlatého klasu a dva žloutky. Zbytek naliji do rendlíku a zahřívám k varu. Mléko s rozmíchaným práškem a žloutky vliji k tomu vařícímu se. Za stálého máchání uvařím hustou kaši.

Žloutkový krém máslový NM/17  norma gramy 2 ks 1 ks
Žloutkový krém základní N/1 5,000 kg5000 g500 g250 g
Cukr krupice  0,250 kg250 g25 g12 g
Mlékárenské máslo I. jakosti 1,000 kg1000 g100 g50 g

Rendlík s uvařenou kaší postavím do dřezu se studenou vodou. Kaši stále míchám, až je vlažná. Vyjmu z vody, přidám cukr a máslo a metlami prošlehávám do hladké konzistence.

řezy florida

Kompletace jde ráz na ráz

K plnění dortu Floridy obě normy na prvním místě doporučují meruňkový kompot. Nenapadá mne, proč asi? Florida je známá pěstováním citrusů. Meruňky (a broskve) chápu jako atribut Kalifornie. Tady ovšem není prostor k nějaké etymologii, tady se připravuje zákusek. ;=)

  • Na korpus o průměru 23 cm postačí sklenička / plechovka kolem čtyř set mililitrů, tedy „malá“. Meruňky jsem slila z nálevu, překrájela na čtvrtiny a obložila jimi korpus.
  • Na meruňky jsem nanesla ještě tekutý krém. Formou jsem opatrně „cukla“, aby krém zatekl mezi meruňky. Při uhlazování jsem z téhož důvodu trochu tlačila na stěrku.
  • Pak šel dort na dvě hodiny do ledničky.
  • Po dvou hodinách jsem vyšlehala smetanu s jedním balíčkem vanilinového cukru (20 g) a ztužovačem šlehačky. Tuhou šlehačku jsem nanesla na žloutkový krém.
  • Povrch jsem posypala hoblinkami nastrouhané čokoládové polevy (koupené).
  • A tak jak byl ještě ve formě jsem zákusek zase dala do lednice.
žloutkové řezy florida

Já vím, mohlo to vypadat lépe. I naši mužští mi doporučili, že kdybych se někdy řezy Florida prezentovala, měla bych ukazovat spíš jen porci na talířku, než celý kus.

žloutkové řezy recept

Ale chuťově byl zákusek hodnocen vysoko. Bylo kvitováno, že korpus je mechovitě kyprý, měkký a že ho je jen nízká vrstva.

Já jsem byla ráda, že rekonstrukce receptury sloučené ze dvou zdrojů vyšla přesně. Že mohu rodině nabídnout velmi chutný zákusek a všem ostatním původní recepturu na originál dort Florida.

  • S konečnou úpravou si jistě každý s cukrářskými vlohami poradí sám.
dort florida řezy
  • Pozor. Díky tomu, že jsou řezy málo tučné, málo sladké a meruňkami svěží, jeden kousek většinou nestačí.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/04/dort-florida-rezy_8.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/04/dort-florida-rezy_8-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdort florida,dort florida krem,dort florida kuchařská pohotovost,dort florida maminčiny recepty,dort florida mirka van gils,dort florida podle oborové normy,dort florida praha,dort florida původní recept,dort florida recept,dort florida retro,dort s meruňkami,dort s ovocem,dortový korpus,dorty,dorty recepty,Florida řezy toprecepty,jak udělat dort florida,korpus na dort,korpus na dorty recepty,nejlepší dort florida recept,ovocné dorty,původní recept na řezy florida,recept na korpus na dort,recepty na dorty,řezy florida,řezy florida recept,řezy na plech,šlehačkové řezy florida,výborné moučníky a řezy recepty,výborné řezy na plech,žloutkové řezy,žloutkové řezy florida,žloutkový krémRetro: Žloutkové šlehačkové řezy Florida podle norem. • Když se ruka k ruce vine, tak se dílo podaří. • Co přinesla čtenářská kooperace? • Originál řezy Florida podle původní receptury. • Co je to 'písčitý korpus'?  • Jak se dělá tuhý žloutkový krém? • Pozor, bude to delší čtení....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.