1_levne-recepty-na-obedLevné recepty na oběd.  Hovězí žebro trochu jinak. Svíčková bez svíčkové. Falešná svíčková z hovězího žebra.  Hovězí žebro na způsob roštěné. Poctivý hovězí vývar „za hubičku“. Tipy pro malou domácnost. Hovězí žebro není jen kost. • 

Třebaže se o hovězím žebru mluví jako o masu méně kvalitním, je to nespravedlivé hodnocení. Hovězí žebro není jen kost, ale i pěkný kousek čistého masa. Proto můžeme z hovězího žebra uvařit nejen poctivou hovězí polévku, ale i hodnotné hlavní jídlo. Vařit z hovězího žebra je také tipem pro malé domácnosti nebo pro rodiny, kde se při vaření zkrátka musí počítat každá koruna.

Hovězí žebro: Kost i špalík masa

Hovězí žebro se podle řeznické klasifikace řadí do kategorie masa předního. Třebaže se říká „žebro“, neprodává se jen holá, masem trochu obalená kost, ale i poměrně vysoká vrstva naprosto libové svaloviny, která k žebru náleží. A když si představíme hmotnost jatečných krav, je zjevné, že hovězí žebro není žádná „obíračka“.

Hovězí žebro je v žebříčku cen hovězího masa nejlevnější, a přitom s ním lze pracovat úplně stejně, jako s dražšími druhy masa. Proto, ale i pro příznivou stavbu svaloviny, která se dá dobře porcovat, je hovězí žebro tipem pro rodiny, kde by nákup zadního hovězího byl velkým zásahem do rozpočtu, a nebo pro malé domácnosti, kde se vaří třeba jen pro dva lidi.

Při jednom nákupu připravíme z kousku hovězího žebra velice chutný, plnohodnotný kompletní oběd. Jediné, s čím je třeba počítat, je delší doba přípravy.

DSC00975

Ono se to řekne – maso z argentinského býčka…

Svíčková z válečku, vývar z kila předního hovězího, bifteky z argentinských býčků…

A teď si představte, že jste máma dvou školáků, s třetím děckem na mateřské, že jste samoživitelka, které otec dětí neplatí výživné, že pro nemoc pobíráte jen invalidní důchod, jste právě bez práce, splácíte půjčku na bydlení, jste starobní důchodce, který nechce jen všechno projíst, ale i našetřit si třeba na dovolenou…

A nebo jiný příklad: Žijete single nebo jen ve dvou, a takových domácností je čím dál víc. Nechcete vařit kotle jídla a jíst hovězí polévku či svíčkovou celý týden. Jenže zkuste si koupit jen čtvrt kila svíčkové a 200 gramů polévkového masa. I když se řezník trefí do gramáže, (ale to se spíš netrefí), necháte u něj hromadu peněz. To pak už vyjde nastejno, jako zajít si na svíčkovou do hospody. Každá hospodyně ví, že množství porcí jídlo zlevňuje.

2_hovezi-zebra-recepty

Hovězí žebro: Polévka i hlavní jídlo

Hovězí žebro sice také něco stojí, kilogram kolem stokoruny (záleží na místě a typu obchodu), ale můžeme si vybrat menší kousek. Z necelých 800 gramů hovězího žebra pak připravíme dvě „dřevorubecké“, tři štědré, nebo dvě „dospělé“ a tři dětské porce nepravé svíčkové nebo tři velké porce nepravých roštěnek . A k tomu litr nebo trochu víc kvalitního hovězí polévky s masem. Obrázky to názorně dokládají.

3_hovezi-polevka-z-vyvaru

Falešná svíčková z hovězího žebra

Potřebujeme

  • Asi 800 g hovězího žebra
  • 3 menší mrkve nebo 2 velké
  • 1/2 středního celeru
  • 1 menší cibule
  • Nové koření, bobkový list, celý pepř, tymián
  • Sůl, pepř, ocet (nebo citronová šťáva)
  • Sladká smetana nebo mléko
  • 80 g másla nebo rostlinného tuku
  Hovězí líčka na víně. Proč se hovězí líčka "rýmují" se jménem Zdeněk Pohlreich?

4_rychly-a-levny-obed

Jak na to: Falešná svíčková z hovězího žebra

  • Maso opláchneme studenou vodou, osušíme. Svalovinu oddělíme od kosti. Jde to snadno, protože to stavba kusu masa přímo předurčuje.
  • Kost se zbytky masa a loje a odložíme na polévku. Horní blánu a malé kousky loje pokud možno odřízneme a přidáme ke kosti.
  • Zeleninu očistíme a nakrájíme nahrubo. Na másle zpěníme cibulku, nasypeme zeleninu, chvíli restujeme.
  • Špalík masa posolíme, vložíme k zelenině a zprudka ze všech stran opečeme. Přidáme pár kuliček nového koření, pepře, dva bobkové listy a špetku tymiánu.
  • Zalijeme vodou, aby bylo maso do poloviny ponořené, kastrol přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct při nejvyšší teplotě. Asi po půl hodině maso obrátíme, případně přilijeme vodu. Voda úplně stačí, protože šťávě dává chuť zelenina.
  • Pečeme do úplného změknutí (vidlice neklade při vpichu a vyndávání odpor). Bude to trvat asi hodinu a půl až dvě hodiny.

5_hovezi-falesna-svickova-recepty

Maso vyjmeme, odložíme. Ze sosu vybereme bobek a pokud se podaří i nové koření a pepř. Když kulička dvě zůstanou, nevadí. Ručním nebo jiným mixerem rozmixujeme dohladka.

Dáme na plotýnku, přidáme sladkou smetanu a tolik tekutiny, aby vznikla omáčka hustá podle našich zvyklostí. Místo smetany může být i mléko. Kdybychom chtěli omáčky víc (děti mají rády), zahustíme trochu zátřepkou z mléka a hladké nebo polohrubé mouky.

Provaříme, odstavíme. Mimo teplo ochutnáme a dochutíme nejdřív solí a pak octem a cukrem, které přidáváme po malém množství. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky.

Podáváme s knedlíkem (viz recept na houskové knedlíky snadno a rychle) nebo s širokými nudlemi.

6_co-je-falesna-svickova

Nepravé roštěnky z hovězího žebra

Suroviny

  • 800 g hovězího žebra
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • Sůl, pepř
  • Doplňky podle volby

Maso odřízneme od kosti, seřízneme vrchní tuhou žlutou blánu a všechen lůj. Všechny odřezky odložíme ke kosti. Maso přes vlákno nařežeme na plátky. Dobře naklepeme, posolíme, trochu opepříme.

V kastrolu, který má poklici, na sádle osmažíme drobně nakrájené cibule, vložíme plátky masa, z obou stran opečeme. Zalijeme vodou, aby bylo maso jen do poloviny potopené.

Přikryjeme poklicí a dusíme do měkka, asi necelou hodinu. Dušení kontrolujeme, aby se voda nevyvařila – je třeba dolévat. 

7_rostenky-z-hoveziho-masa

Když je maso napůl měkké, můžeme přidat nějaký doplněk:

  1. třeba žampiony nebo houby, dvě rajčata a dvě papriky.
  2. Nebo necháme maso přírodní.

Měkké plátky vyndáme je a dokončíme omáčku. Můžeme ji nechat jen přírodní, pouze varem zredukujeme hustotu.

Když k masu nebylo nic přidáno, jen původní cibule, můžeme sos vysmahnout tak zvaně na tuk, zaprášit trochou hladké mouky, opět vysmahnout, až se odděluje tuk a pak naředit vodou (nebo trochou vývaru z vedlejšího hrnce). Dochutíme solí, pepřem, mletým zázvorem, majoránkou, česnekem – podle vlastního gusta.

Když jsme k masu přidali houby nebo zeleninu, nejde šťávu vysmahnout na tuk, to by se zelenina připálila. Chceme-li sos zahustit, tak zátřepkou nebo kuličkou moučného másla.

  I kvasnice mohou být chutné aneb Jak se dostat droždí na kobylku

K nepravým roštěnkám z hovězího žebra se hodí rýže nebo brambory upravené na jakýkoliv způsob.

8_falesna-hovezi-rostena

Polévka z hovězího žebra: základem je poctivý hovězí vývar

Z koupeného 800gramové kousku hovězího žebra zůstane víc než 350 g kvalitního „materiálu“, což úplně stačí na litr (plus mínus) opravdu chutného hovězího vývaru. Obsahuje všechno, co se od polévkového masa žádá: kost, maso, lůj, vazivové tkáně, a to v přirozeně vyváženém poměru.

Suroviny na hovězí vývar

  • Asi 350 g kosti a masových odřezků z žebra
  • 1 cibule, 1 malá mrkev, ¼ menšího celeru, stroužek česneku
  • Případně malé rajče, kousek květáku
  • Sůl, 5 zrnek pepře, 2 kuličky nového koření
  • Zavářka nebo vložka podle volby

9_hovezi-vyvar-z-kosti

Kost s masem a všechny odřezky dáme do hrnce (ideální je tlakový), přidáme rozkrojenou cibuli i se slupkou, česnek, případně menší rajče (dodá „letní“ chuti“), lžičku soli, litr vody a dáme vařit. V běžném hrnci alespoň dvě hodiny, v tlakovém stačí hodina, ale delším varem se nic nezkazí, ba právě naopak.

  • Když je maso tak měkké, že přímo odpadá od kosti, vývar přecedíme,
  • hrnec umyjeme (na stěnách se usadila sražená bílkovina),
  • vrátíme na plotnu a přidáme nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu (podle domácí obliby), v zimě sušené zelené koření.
  • Krátce povaříme.
  • Květák přidáváme až s případnou zavářkou, stačí mu jen kratší var.
  • Když je doba bylinek, přidáme nakonec sekané čerstvé zelené koření (petržel, pažitku, libeček, celerovou nať).
  • Obereme čisté maso z kosti, nakrájíme a vrátíme do polévky.

Hovězí vývar můžeme podávat

  1. Docela čistý bujon, bez zeleniny, jen se syrovým žloutkem, který spaříme vroucím vývarem. Podáváme v bujonovém šálku nebo v misce. Krom toho, že je to delikátní, a i tak trochu „noblesní“, je čistý bujon rovněž velmi posilující a doporučovaný jako první jídlo pro těžce nemocné.
  2. Se zavářkou: nudle, strouhání, noky, vejce s krupicí, játrové nebo kvasnicové knedlíčky a podobně.
  3. S vložkou: celestýnské nudle, svítek, vaječná sedlina.

10_poctivy-hovezi-vyvar-recept

Foto k receptům na levný oběd: Hovězí vývar, falešná svíčková z hovězího žebra nebo roštěnky: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/5_hovezi-falesna-svickova-recepty.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/5_hovezi-falesna-svickova-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je falešná svíčková,co z hovězího žebra,falešná svíčková,falešná svíčková recepty,hovězí bujon,hovězí falešná svíčková,hovězí falešná svíčková recepty,hovězí polévka recept,hovězí polévka z vývaru,hovězí roštěná od pohlreicha,hovězí roštěná recept,hovězí roštěnky,hovězí svíčková,hovězí svíčková recepty,hovězí vývar,hovězí vývar podle pohlreicha,hovězí vývar z kostí,hovězí z argentinského býčka,hovězí žebra,hovězí žebro,hovězí žebro na smetaně,hovězí žebro roštěnky,hovězí žebro svíčková,jak svíčkovou z hovězího žebra,jak vařit hovězí žebro,levná svíčková,levné recepty na oběd,levný oběd,poctivá svíčková,poctivý hovězí vývar,polévka z hovězího,polévka z hovězího žebra,recepty hovězí maso,recepty z hovězího masa,roštěnky z hovězího masa,roštěnky z hovězího žebra,rychlé a levné obědy,rychlý a levný oběd,svíčková omáčka,svíčková z hovězíhoLevné recepty na oběd. • Hovězí žebro trochu jinak. • Svíčková bez svíčkové. Falešná svíčková z hovězího žebra. • Hovězí žebro na způsob roštěné. • Poctivý hovězí vývar 'za hubičku'. • Tipy pro malou domácnost. • Hovězí žebro není jen kost. •  Třebaže se o hovězím žebru mluví jako o masu méně kvalitním,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech