Plněné zapečené cukety, recepty a tipy.  Plněná cuketa, nejlepší efektní pokrm skoro zadarmo.  Čím plnit cukety?  Cuketové nádivky. Jde to i bez obligátní šunky a eidamu.  Fašírky, sekaninky, míšeninky, nádivky – i Magdalena Dobromila Rettigová vařila z domácích zbytků.  Rodina se brání cuketám? Předložte plněné cukety v lákavé úpravě.  Recepty z cukety: Cukety s kuřecím masem a rokfórem, plněné cukety s křehkou krustou, studená plněná cuketa – a ještě něco navíc. 

1_cuketa-recepty

Zapečené plněné mladé cukety jsou dobrým tipem, jak rychle, snadno, levně, atraktivně i kreativně připravit originální pokrm, a ještě přitom efektivně zpracovat suroviny, které zbyly po přípravě jiných jídel. Nebo jak zužitkovat malé porce hotových jídel, o které už není zájem, ale bylo by škoda je vyhodit.

2_cuketove-recepty

Mladé cukety už nejsou jen výsadou kuchyně zahrádkářů

Mladé cukety. Je báječné, že si tuto skutečně vynikající lahůdkovou zeleninu mohou dopřát i lidé nevlastnící pozemek a nemající vztah k rostlinářské samovýrobě. Ovšem mladé cukety si mnohdy koupí i pěstitelé cuket. Proč?

  1. Protože jim je líto trhat své vlastní v ještě nedozrálém stavu.
  2. A protože cukety jsou v sezoně opravdu levné.

3_pokrmy-z-cukety

Mladá cuketa sice nevydrží tak dlouho jako vyzrálý kus. V zeleninovém boxu chladničky se jí však týden dva nic nestane. A tak není na škodu mít cuketu v pohotovostní zásobě po celé léto. Protože pak najednou přijde chvíle – a „jak jsme rádi, že ji máme.“ Vždyť už z jedné mladé cukety lze doslova „vykouzlit“ originální večeři pro dva.

Vařit ze zbytků není ostuda

Zapečené cukety jsou dobrým tipem, když máme v létě vařit třeba jenom pro dva tři lidi. Můžeme přitom zužitkovat:

  • různé suroviny, které zbyly z předcházejícího vaření (třeba maso obrané z kostí po vaření bujonu – dost často bývá kuřecí z vyvařených skeletů),
  • zbylé malé porce vařených masitých jídel (i pro jednoho málo),
  • nesnědený kousek masa pečeného, dušeného, vařeného,
  • potraviny ze šetrnosti odložené do mrazáku, na které stále nepřichází řada.
  • Pro plnění mladých cuket je vhodnější použít maso již tepelně upravené. Mladou cuketu totiž není možno péct tak dlouho, kolik by potřebovalo maso syrové. Aby byla cuketa chutná, nesmí být rozpečena na kaši, musí zůstat pevná.

Recepty na plněné cukety? Říkejme raději „tipy“

Zpracovávat zbylé potraviny není vůbec nic zavrženíhodného, právě naopak. Pouze je dost obtížné sepisovat přesný recept na jídlo, v němž byly použity „přebytky“ z lednice a mrazáku, protože ty jsou v každé rodině jiné. Proto na následující návody na přípravu zapečených cuket pohlížejte spíše jako na tipy než na přesné receptury.

Cuketa zapečená s kuřecím masem, rokfórem a bramborami

Suroviny na dvě porce

  • 1 mladá cuketa o váze asi 500 g
  • Asi 150 vařeného kuřecího masa
  • Mletá paprika, sůl, česnek, drcený kmín, paprikový protlak
  • 6 středně velkých brambor
  • Asi 30 g rokfóru nebo Nivy
  • 1 větší cibule, zelené bylinky
  • Olej, sůl

4_nadivka-z-cukety

Zbylé kuřecí maso (třeba obrané z kostí, když jsem vařila kuřecí vývar) rozemelu nebo rozkutruji sekáčkem. Jestliže byly v kuřecím mase kůže, nevybírám, rozmixuji také. Dadají fašírce na vláčnosti a nikdo, opravdu nikdo je nepozná. Ochutím česnekem (množství podle jeho síly), solí, drceným kmínem, sladkou a pálivou mletou paprikou (nikoliv ale chilli).

  • Cukety opláchnu, odkrojím stopku, rozpůlím, vnitřek vydlabu do lodičky – konce nechám uzavřené. Vydlabanou hmotu dávám do misky, najde uplatnění.
  • Lodičky naplním masovou fáší a překryji pikantní domácí paprikovou pastou.
  • Zapékací misku (mám oblíbenou starodávnou z jenského skla), vytřu olejem a vyložím polovinou plátků cibule. Na ně položím půlky cukety.

5_zapecena-cuketa-recept-vynikajici

Brambory oškrábu, rozkrájím na klínky, a naskládám k cuketám. mírně posolím, mírně okořením drceným kmínem, pokapu jemně olejem, posypu druhou polovinou cibule a bylinkami a dám do trouby péct na 200 stupňů.

6_plnena-cuketaKdyž jsou brambory měkké a začínají zlátnout (to je asi za 20 minut), nastrouhám kousek rokfóru a pokrm jím posypu. Stačí opravdu jen malý kousek aromatického sýra. Asi pět minut zapékám.

Na talíře rozdělím cuketu, brambory a  opečenou cibuli. Cuketový pokrm podávám se salátem a na stůl dám k dispozici paprikový protlak, kdyby si ho někdo chtěl na zapečenou cuketu přidat.

 

Plněné cukety s mletým masem a krustou z těstíčka

Suroviny na cukety plněné mletým masem – dvě porce

  • 1 cuketa o váze asi 500 g
  • Asi 150 – 200 g zbylého vařeného masa
  • Sůl, pepř, sardelová pasta
  • 150 g křehkého těstíčka (víc v textu)
  • Cibule, olej
  • Studená omáčka na dochucení podle vlastní volby

7_vynikajici-recepty-z-cukety-naplne

Zbylé vařené nebo pečené kuřecí maso včetně kůží rozmixuji a dochutím troškou soli, mletým pepřem a asi lžičkou sardelové pasty.

  • (Poznámka: Sardelová pasta, respektive pasta z třených sardelí, se k dochucování masových fáší a „míšeninek“ či jiných masitých pokrmů (např. vepřové řízky na sardeli) používala už v době Magdaleny Dobromily Rettigové. Není to žádné „gastropeklo“). ;=)

8_cuketa-zapecena-s-mletym-masem

Podle stavu zásob udělám křehké těstíčko v ideálním poměru surovin „kolik tolik“:

  1. když mám třeba rozdělaný a nespotřebovaná tvaroh, bude tvarohové,
  2. když se v lednici krčí zapomenutý kousek sýra, bude sýrové.

Z 50 g mouky, 50 tuku, 50 g tvarohu nebo strouhaného sýra a špetky soli vypracuji ručně těsto, dám do sáčku a uložím do mrazáku.

DSC04536Cukety omyji, odříznu stopky, vydlabu, dřeň odkládám do misky. Vnitřky mírně posolím. Naplním masovou fáší.

Cibuli oloupu, nakrájím na kolečka a dám na dno olejem vytřené zapékací misky. Na cibuli položím naplněné cukety.

Z mrazáku vezmu těsto a na hrubém struhadle je nastrouhám – jako když se třeba dělají hraběnčiny řezy. Strouhaným těstem posypu naplněné cukety. Lze třeba ještě trochu posypat paprikou – nebo podle volby. Dám do trouby na 200 stupňů a peču, dokud není krusta vypečená.

Podávám se salátem a opečenými nebo jen vařenými bramborami. K pokrmu se hodí nějaká remuláda, zeleninová nebo jiná studená omáčka.

9_zapecena-cuketa

Plněná cuketa jako studené pohoštění

Suroviny na studenou plněnou cuketu

  • 1 mladá cuketa asi 500 g
  • Asi 100 g vařeného masa
  • 1 syrové vejce
  • Kousek sterilované kapie nebo petrželová nať
  • Sůl, pepř, worcesterská omáčka
  • Chleba a pochutiny podle volby na závěrečnou úpravu

10_cuketa-nejlepsi-recepty

Vařené maso rozemelu nebo rozmixuji. Ochutím solí, mletým pepřem a lžící worcesteru. Přidám kousek sekané kapie nebo asi vrchovatou polévkovou lžíci sekané čerstvé petrželky, případně lze i oboje.

Protože je třeba, aby masová nádivka při tepelné úpravě nabyla na objemu a vyplnila dutinu cukety, přimíchám k masu jedno syrové vejce.

Mladou cuketu omyji, přepůlím, vydlabu vnitřek. Nádivku nanesu vrchovatě na jednu polovinu, prázdnou přiklopím. Cuketu zpevním párátky (jehlami, špejlí…).

Naplněnou cuketu položím do formy na srnčí hřbet, kterou mám vyčleněnou pro slané pečení. Dám do trouby asi 20 minut péct.

  • Poznámka: Pokaždé hledím, abych pečení cukety zkoordinovala s pečením ještě něčeho jiného, aby se ekonomičtěji využila zapnutá trouba. Podlouhlá forma se do trouby vejde i k jinému kastrolu.

Cuketu nechám vychladnout a pak uložím do lednice, aby zatuhla. Před podáváním cuketu nakrájím na plátky, které kladu na podklad nařezaný z tenkých krajíců chleba. Zdobím kroužkem cibule, domácí hořčicí a kaparou. Je to nápadité a přitom velmi levné pohoštění – svěží, lehké a především velmi chutné.

11_recepty-s-cuketou

Když je lednice skoro prázdná

Co lze použít (tip, nikoliv recept)

  • 2 mladé cukety
  • Asi 100 g uzeniny (salám, buřt, kousek uzeného, šunka…)
  • 1 syrové vejce
  • Zbytek (tak 100 g) mražené zeleniny nebo vařené rýže, vařeného bulguru…
  • Cibule, česnek, malé rajče
  • Sůl, pepř, muškátový ořech nebo květ
  • Olej, bylinky

12_recepty-z-cukety

Když máme cuketu, lze z ní udělat chutné a rychlé jídlo, i když jinak je lednice skoro prázdná. Uvedené suroviny na naplnění jsou jen tipem, jak uvařit s minimálními náklady.

  • Mladé cukety omyji, odříznu stopku, vydlabu. Salám nebo uzeninu nastrouhám, smíchám se zeleninou (nebi zbytkem rýže, bulguru), spojím vejcem, okořením solí, pepřem a troškou muškátu.
  • Cukety naplním, pokladu kousky rajčete a bazalkou.
  • Zapékací mísu vyložím cibulí, nakrájeným česnekem a vydlabanými zbytky cukety. Na to položím naplněné „lodičky“, pokropím olejem a dám péct.
  • Podávám s chlebem nebo s vařenými bramborami.

13_pokrmy-z-cukety

A co s těmi vydlabanými zbytky?

  1. Vydlabané zbytky rozsekám a dám do polévky k ostatní zelenině.
  2. Nebo je přidám k podkladové cibuli a rozpeču na zeleninový sos k příloze.
  3. A nebo je rozsekám, přidám vajíčko, strouhanku a trochu soli a osmažím jako placičky, kterých není nikdy dost. A protože plněná cuketa není jídlo, kterým by se člověk přecpal, zmizí placičky mnohdy ještě dřív, než je umyto nádobí od plněných zapečených cuket.

14_cuketove-placicky

Foto: Všechny obrázky k článku o plněných mladých cuketách (receptar)

Anebo máte chuť na cuketový moučník? Ta nejlepší cuketová buchta v receptech

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/13_pokrmy-z-cukety.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/07/13_pokrmy-z-cukety-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s cuketou,co z cukety,cuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketa zapečená s mletým masem,cuketa zapečená v troubě,cuketová nádivka,cuketové placičky,cuketové recepty,jak na cuketu,jak na plněnou cuketu,jídlo z cukety,levné jídlo,levné jídlo z cukety,mleté maso recepty,nádivka z cukety,plněná cuketa,plněná cuketa mletým masem,plněná cuketa originální recept,plněná cuketa recept,plněná cuketa s masem,plněná cuketa s mletým masem,plněná cuketa s nivou,plněná cuketa se sýrem,plněná cuketa zapečená,pokrmy z cukety,recepty na jídlo z cukety,recepty s cuketou,recepty z cukety,recepty z cukety zapečené,rychlé jídlo,zapečená cuketa,zapečená cuketa recept vynikajícíPlněné zapečené cukety, recepty a tipy. • Plněná cuketa, nejlepší efektní pokrm skoro zadarmo. • Čím plnit cukety? • Cuketové nádivky. Jde to i bez obligátní šunky a eidamu. • Fašírky, sekaninky, míšeninky, nádivky – i Magdalena Dobromila Rettigová vařila z domácích zbytků. • Rodina se brání cuketám? Předložte plněné cukety v lákavé úpravě. • Recepty z cukety: Cukety s...Blog o zahradničení, pěstování a receptech