Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Retro: Arašídová kolečka, recept. Zapomenutá pochoutka, a nebo jen nostalgie?  Arašídová kolečka žijí!  Dosáhneme stejné chuti, jako měla původní a jakou mají vzkříšená arašídová kolečka?  Lze využít arašídy namísto oříšků a ořechů?  Recept na arašídové věnečky. 

krouzky_konvice

Arašídová kolečka byla jedním z produktů československého průmyslu trvanlivého pečiva (ČPTP). Jejich zvláštností byla nejen chuť po burských oříšcích, ale také typický posyp většími krystalky cukru. Dlouho nebyla v obchodech vidět. Už několik let se ale už zase sehnat dají. Jestli nejsou k mání ve vašem regionu, můžete se pokusit vyrobit si je doma. Pak budete moct posoudit, zda chuť, která stále ulpívá v paměti, je ta pravá. Arašídy lze využít i pro přípravu jiného pečiva – například na arašídové věnečky. Proč je dělat? Třeba pro někoho, kdo má na pravé ořechy a oříšky alergii.

Burský oříšek, burák, arašíd. Ale ne arašída

Arašídy (burské oříšky) jsou semena podzemnice olejné, která je tropickou bobovitou letničkou. Po opylení se stopka květu prodlužuje a zavrtá do země. Tam pak dozrává plod. Je příbuzná třeba fazolí nebo jiných luštěnin, mezi které patří. A to je možná důvod, že některým lidem, kteří mají alergii na ořechy, buráky nevadí. 

arasidy_loupane_mpPlody podzemnice olejné, arašídy, tedy mohou do jisté míry nahradit ořechy a oříšky v domácím pečivu. Proč říkám do jisté míry? Protože pečivo dostane jinou chuť. Ani lepší, ani horší, prostě jinou.

Když se podíváme do historie českých komerčně vyráběných sušenek, najdeme druhy, kde se s arašídy v receptuře přímo počítá. Například tradiční lomnické suchary se vyráběly a vyrábějí v arašídové verzi. A nebo možná už trochu pozapomenutá arašídová kolečka. Ta mají burák přímo v názvu.

  • Jazykové okénko: Když už jsme u toho arašídu: Gramaticky se řadí mezi podstatná jména rodu mužského neživotného a skloňuje se podle vzoru hrad. A to i množném čísle. V šestém pádě tedy mluvíme o arašídech (nikoliv o arašídách), v sedmém pádě je správně s arašídy (nikoliv s arašídami).

arasidova_kolecka_talir1_mp

“Mlsnému stačí se oblíznout”

Arašídová kolečka měl rád náš děda. Odpoledne si uvařil “kalfas” čaje. V něm si arašídová kolečka máčel a tak svačil. Nesnědl jich mnoho, vždyť  „mlsnému stačí se voblíznout”, jak říkal. Nemusel mít obavy, že bychom mu se sestrou na kolečka chodily. Arašídová kolečka nám připadala divná, vadily nám na nich ty tvrdé krystalky cukru. A namáčet si něco do nápoje, to pro nás tehdy bylo naprosto nepřijatelné. Měly jsme raději plněné oplatky, pišingry, a ty se v domácnosti prarodičů také daly “vyslídit”.

  • Teď mi je jasné, že tam ty pišingry byly právě kvůli našim loupeživým výpravám.
Čtěte také:  Páj s rebarborou. Je to křehký koláč, nebo páj? Výtečně chutná se smetanou, jahodami a vlašskými ořechy

arasidova kolecka(1)Na arašídová kolečka jsem docela zapomněla. Až onehdy jsem je uviděla v nějakém obchodu. Po letech odmlky se arašídových koleček “ujala” jedna firma z Královéhradecka. Není to – jak se říká – tradiční výrobce. Tím spíš je sympatické, že tradiční arašídová kolečka vzkřísili.

Hledala jsem na ně recept. Našla jsem, ale jen amatérský. To je možná příčinou, že moje domácí arašídová kolečka chutnají nepatrně jinak, než si pamatuji. Nebo že by si má paměť nechtěla vzít vzpomínku na dědovu svačinu?

Každopádně arašídová kolečka čas od času peču. Dokonce z dvojité dávky. Ukládám je do plechové krabice, aby bylo k odpolednímu čaji nebo ke kávě. Já si je v nápoji namáčím. Vydrží dlouho. Nesníme jich mnoho. Přece: “Mlsnému stačí se oblíznout”.

arasidova_kolecka_testo_mp

Arašídová kolečka: Rekonstrukce

Suroviny na arašídová kolečka

  • 375 g polohrubé mouky nebo
  • 200 g hladké mouky + 175 g polohrubé mouky,
  • 125 g cukru krupice,
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva,
  • na špičku nože soli,
  • 250 g Stelly nebo Héry,
  • pomerančová kůra nebo pomerančová esence,
  • 2 žloutky

Na potření

  • Zbylý bílek,
  • Drcené arašídy
  • 100 ml pískového cukru na krystaly

 

V prosáté mouce rozptýlím prášek do pečiva, cukr, sůl, postrouhanou kůru z asi 1/4 středního pomeranče. Přidám dva žloutky a rozkrájenou Stellu. Kdyby někdo místo pomerančové kůry použil pomerančovou esenci, tak asi 1/4 kávové lžičky nalije na tuk, lépe se pak rozptýlí.

Nejdřív v míse a pak na vále rukama vypracuji těsto. Zabalím do sáčku nebo mikrotenu a odložím do lednice.

cukr_krystal_mp

Svařit cukr na lom, ale neodcházet od sporáku

Charakteristickým prvkem arašídových koleček jsou velké krystaly cukru, jimiž jsou posypána. Protože starodávný cukr krystal s opravdu velkými krystaly jsem v běžných obchodech nikdy neviděla, připravuji si náhradu sama.

Čtěte také:  Kološvárské zelí, kolozsvari kaposzta. Léty prověřená jídla nejsou nikdy "in" ani "out"

V deci vody rozpustím 100 g cukru (písek nebo ten, který se jako krystal prodává) a začnu svářet. Sirup musí projít stádii nit, silná nit, bublina, řetěz – až se dostane do pátého stádia – na lom. Protože sváření tak malého množství cukru je docela “fofr”, není čas právě udělat zkoušku.

Zkouška svaření na 5. stupeň, lom: „Špejli ponoříme do svařeného cukru, vytáhneme a ihned ponoříme do studené vody. Pokud cukr na špejli ztvrdne natolik, že se při doteku nelepí a jemně jde od špejle odlomit, je správně hotov.“

Já to kontroluji zrakem. Jakmile se v cukru dělají husté a velké bubliny, nespustím z něj oko. V okamžiku, kdy začne cukr dostávat slabě nažloutlý cink, fáze „na lom“ kulminuje a začíná se formovat poslední fáze – karamel. To nechci, a tak rychle cukr odstavím a naliji do máslem trochu vytřeného talíře. Vychladlý cukr vyloupnu z talíře a roztluču na krystalky.

  • Při práci s vroucím cukrem je třeba maximální obezřetnosti. Popáleniny jsou fatální.
  • Jednou mně napadlo vyložit talíř potravinářsku fólií. Jako aby se pak ztuhlý cukr lépe sloupl. Co se stalo, to si jistě dokáže každý rozumný člověk představit. Takže nedoporučuji.
  • Je to takové diletantské, viďte. Ale třeba zná někdo jednodušší a elegantnější způsob a podělí se o něj v diskusi.

arasidova_kolecka_plech_mp

Konečně přišla řada na arašídy

Asi 50 g vyloupaných burských oříšků potluču v hmoždíři na hrubší kousky. Lze i jinak – podle vybavení domácnosti.

  • Plech na pečení vyložím papírem. V tomto případě to má své opodstatnění. Protože se kolečka budou natírat bílkem a ten tu a tam steče mimo cukroví, bude lze pak kroužky snadno sundat z plechu.

Těsto rozdělím na dvě půlky, aby se s ním lépe manipulovalo. Pracovní plochu trochu posypu hladkou moukou. Vyválím placku asi tři milimetry silnou. Vykrájím kolečka, kterým vypíchnu středy. Přenesu na plech. Potřu rozšlehaným bílkem, posypu drcenými arašídy a cukrem. Upeču při 180 stupních Celsia.

Po vychladnutí arašídová kolečka uložím do plechové krabice, stejně jako to dělám s anglickými suchary.

arasidova kolečka_kava_mleko_mp

Arašídové protlačované cukroví

Suroviny na arašídové sušenky

  • 140 g cukr moučka
  • 500 g hladká mouka
  • 300 g Héra, Stella, máslo
  • 250 g mleté arašídy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce kakaa

DSC04840

Když je dobrý nástroj, je příprava snadná

  • Arašídy pomelu na strojku na mák. Ze všech surovin vypracuji těsto. Do poloviny zapracuji kakao.
  • Strojkem na maso s hvězdičkovým nástavcem vytlačuji váleček, který stáčím do věnečků nebo do esíček.
  • Peču při 180 stupních.
  • Na plech dávám vždy světlé i kakaové kousky – na světlých se snadněji pozná, že jsou upečeny, hnědé-kakaové se snáz připálí, protože není vizuální kontrola.
  • Plech není třeba vystýlat papírem, i když to je na horní fotografii. Kousky se se nepřilepí.
Čtěte také:  Marokánky na stůl adventní, vánoční i tříkrálový

arasidove_protlacovane_cukrovi_mp

Kdo to má rád, může ještě horké kousky obalit v moučkovém cukru ovoněném vanilkou nebo vanilinovým cukrem.

  • Na obrázku vpravo je originální „universální nástroj“ československé výroby – zdobička z Kovozávodů Semily. Zkoušela jsem tím jednou těsto na arašídové věnečky protlačovat, protože to v návodu na obsluhu doporučovali. Já to ovšem nedoporučuji, leda by měl někdo sílu jako Gustav Frištenský. Je to ale „roztomilý“ nástroj, takže sběratelům fotek retro výrobků dávám ještě jednou:

zdobicka_semily_retro_mp

Foto: Všechny fotky k článku o arašídovém cukroví (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/krouzky_konvice.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/krouzky_konvice-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíArašídová kolečka jak upéct,Arašídová kolečka originální,Arašídová kolečka pro pamětníky,Arašídová kolečka recept,Arašídová kolečka retro sušenky,Arašídová kolečka s cukrem,Arašídová kolečka s krystalovým cukrem,Arašídová kolečka výrobce,arašídové cukroví,arašídové věnečky jak upéct,arašídové věnečky recept,arašídy,burské oříšky,co je podzemnice olejná,domácí sušenky,domácí sušenky recept,esíčka recept jako kupovaná,jak na Arašídová kolečka,jak na arašídové věnečky,jak se pečou arašídové věnečky,kakaové arašídové věnečky,netradiční vánoční cukroví recepty,recepty na domácí sušenky,recepty na vánoční cukroví,retro vánoční cukroví,sušenky esíčka,vánoční cukroví jako od babičky,vánoční cukroví našich babiček,věnečkyRetro: Arašídová kolečka, recept. • Zapomenutá pochoutka, a nebo jen nostalgie? • Arašídová kolečka žijí! • Dosáhneme stejné chuti, jako měla původní a jakou mají vzkříšená arašídová kolečka? • Lze využít arašídy namísto oříšků a ořechů? • Recept na arašídové věnečky. • Arašídová kolečka byla jedním z produktů československého průmyslu trvanlivého pečiva (ČPTP). Jejich zvláštností...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.