Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Domácí tvarohová zmrzlina, někdejší norma. Jak připravovali tvarohovou zmrzlinu profesionálové v 60. letech? Dáte si domácí tvarohovou zmrzlinu kokosovou, oříškovou, jahodovou, meruňkovou, jablečnou, a nebo ještě jinou? Vaříme zmrzlinu v retro stylu.

Tvarohové zmrzliny podle Československé státní normy (ČSN) chutnají trochu jinak, než bychom si mohli představit. Jejich chuť a konzistenci nelze popsat. To se musí vyzkoušet. Trocha vynaložené práce se vyplatí, výsledek je překvapivý.

Nebude řeč o zmrzlině typu „Míša“

Rozmíchat tvaroh s mlékem (smetanou), přisladit a dát zmrznout, tak připravují české maminky svým dětem „domácího Míšu“ od dob, kdy se mrazničky staly běžným vybavením.

Dobře si vzpomínám, jak jsem kdysi vymyslela, aby to byl „Míša“ na špejli (tvořítka na nanuky se ještě neprodávala): Tvarohovou hmotu jsem nalila na mělký porcelánový talíř a paprskovitě na ni rozložila plochá dřívka tak, aby částečně přesahovala okraj talíře. (Tedy, nebyly to klacky z lesa, ale špachtličky podávané k zamíchání kávy z nějakého stánku.) Když tvaroh v mrazničce ztuhl, nalila jsem druhou vrstvu, která dřívka zafixovala. Dala znovu zmrazit. Zmrzlý tvaroh se na porcelánovém talíři dal dobře krájet. Domácí „Míša“ měl ovšem tvar úzké kruhové výseče. Hochovi to vůbec nevadilo.

Tak o takové tvarohové zmrzlině dnes vůbec nebude řeč. Přeneseme se totiž do roku 1962, kdy vyšly Normy mléčných nápojů a jídel. A podle z nich budeme vařit tvarohovou zmrzlinu. Že vařit? Na tom není nic divného. Mnohé zmrzlinové hmoty se na samém počátku výrobního procesu vaří.

Tvarohová zmrzlina podle ČSN 61321

Aby se se starou československou státní normou dobře pracovalo, je vhodné sjednotit jednotky – převést na gramy. Zároveň také určit, kolik konečného produktu budeme chtít, a podle toho suroviny propočítat.

Čtěte také:  Šunkofleky z uzených žeber: Nejlepší recept bývá ten nejjednodušší

V posledním sloupci je množství ingrediencí na jeden litr základní hmoty. Když bychom jí připravili víc, můžeme při jedné práci vyrobit domácí tvarohové zmrzliny různých příchutí.

Výrobní postup na zmrzlinu současným pohledem

Z odměřených 460 g (=460 ml) mléka se odlije asi 250 ml a vsype se do něj 10 mleté želatiny, což je polovina standardního sáčku. Když je želatina v jiném než dvacetigramovém balení, je nutno prášek odvážit. Hodinu se nechá máčet. Želatina hodně nabobtná. Do zbývajícího mléka se dá jedno vejce (50 g odpovídá velikosti M), cukr, namočená želatina a za stálého míchání metličkou se směs zvolna přivede k varu. Nechá se vychladnout.

Tvaroh není třeba lisovat, leda by někdo chtěl použít tvaroh přímo z farmy. Tvarohy v běžné obchodní síti jsou v současnosti již prolisované. Tvaroh se šlehá za postupného přilévání vychladlé uvařené směsi, až je všechna zašlehána. Výsledný produkt bude tekutý (zejména použijí-li se tzv. vaničkové tvarohy).

  • Takto připravená a dobře rozšlehaná směs se používá na přípravu tvarohových zmrzlin.

Závěrečné ochucení tvarohové zmrzliny

Ovocné tvarohové zmrzliny jsou prima. Ovocný protlak si však musíme zhotovit sami. Doporučovaná Pribinka (trvanlivý ovocný koncentrát vyráběný v Pribině Přibyslav) už dávno skončila v propadlišti dějin.

Atraktivní chuť mají i tvarohové zmrzliny s ořechy a oříšky. Pro tentokrát jsem vybrala ořech kokosový.

Kokos je třeba povařit

K dochucení připravovaného množství zmrzliny bude potřeba 100 g kokosové moučky (mletého kokosu). Nejdřív se krátce povaří ve 150 ml mléka. Jde to celkem snadno, kokos nemá tendenci při vaření se přichytávat ke dnu kastrolu. Uvařenou hmotu necháme zchladnout.

Závěrečná kompletace. A domácí zmrzlina je hotová

Obě vychladlé složky zkompletujeme vyšleháním. Stačí cukrářská metla nebo ruční šlehač.

Čtěte také:  Záhorácký závitek podle bývalých Receptur pro teplou kuchyni. Retro na talíři

Ideální by bylo hmotu dokončit ve strojku na zmrzlinu. Ten ale každý nemá. Také jej nevlastním, a tak budoucí zmrzlinu prostě přeliji do plastových krabiček a dám do mrazáku. Nebo je možno ji nalít do tvořítek (malých krabiček). Během mražení ji asi dvakrát třikrát promíchám. Ale není to třeba. Zmrzlina neztuhne „na kost“, i zmrazenou v „bloku“ se dá dobře vybírat ostrou lžicí.

Kokosová tvarohová zmrzlina se hodí jako chladivý dezert, plnohodnotná svačina nebo třeba druhá večeře. Nahradí malé jídlo. Je poměrně sytá a je třeba počítat s její vyšší kalorickou hodnotou.

  1. Domácí si smlsnou,
  2. hosté budou překvapeni neobvyklou mraženou pochoutkou.

Ke slavnostním příležitostem můžeme připravit parfait z kokosové tvarohové zmrzliny. Třeba podle ČSN 61602.

Jiné druhy tvarohových zmrzlin

V souboru Normy mléčných nápojů a jídel roku 1962 jsou uvedeny ještě i další druhy tvarohových zmrzlin, hlavně ovocných, třeba jahodová zmrzlina, meruňkový zmrzlina, jablečná zmrzlina, oříšková zmrzlina nebo zmrzlina karotela. Při domácí přípravě lze jejich rejstřík rozšířit.

  • Základní tvarohovou hmotu můžeme dochutit třeba protlakem z čerstvých malin, lesních borůvek, ostružin.
  • Nebo kávou, meltovým s sirupem, karamelem (v tom případě dáme do základní hmoty méně cukru).
  • Případně mletými pistáciemi, mandlemi, vlašskými ořechy.

Brána k rozumné kreativitě je otevřena dokořán.

Dobrou chuť v retro stylu.

Tip Makové panenky na výlet: Kam vyrazit za zmrzlinou? Rodné hnízdo opočenské zmrzliny

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/07/tvaroh_kokos_zmrzlina_csn_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/07/tvaroh_kokos_zmrzlina_csn_titul_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčsn,domácí jablečná zmrzlina,domácí jahodová zmrzlina,domácí kokosová zmrzlina,domácí meruňková zmrzlina,domácí oříšková zmrzlina,domácí tvarohová zmrzlina,domácí zmrzlina,domácí zmrzlina recept,domácí zmrzlina z jahod,domácí zmrzlina z tvarohu,domácí zmrzlina-míša,jablečná zmrzlina,jahodová domácí zmrzlina recept,jahodová zmrzlina recept,jak na tvarohovou zmrzlinu,jak připravit tvarohovou zmrzlinu,kokosová zmrzlina recept,meruňková zmrzlina,neobvyklá tvarohová zmrzlina,normy čsn,parfait,pribinka,recepty podle čsn,retro recepty,retro tvarohová zmrzlina,tvarohová zmrzlina broskvová,tvarohová zmrzlina jahodová,tvarohová zmrzlina kokosová,tvarohová zmrzlina meruňková,tvarohová zmrzlina oříšková,tvarohová zmrzlina ovocná,tvarohová zmrzlina podle čsn,tvarohová zmrzlina recept,zmrzlina z tvarohuDomácí tvarohová zmrzlina, někdejší norma. • Jak připravovali tvarohovou zmrzlinu profesionálové v 60. letech? • Dáte si domácí tvarohovou zmrzlinu kokosovou, oříškovou, jahodovou, meruňkovou, jablečnou, a nebo ještě jinou? • Vaříme zmrzlinu v retro stylu. •
Čtěte také:  Pohádka o tatarském bifteku. Skrývá i starodávný recept na tatarák podle ČSN
Tvarohové zmrzliny podle Československé státní normy (ČSN) chutnají trochu jinak, než bychom si mohli...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.