Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Tlačenkový salát, bulharský salát, saláty z volské tlamy; receptury. Saláty podle ČSN? Jeden někdy žasne. Tlačenkový salát? To není výmysl, i na něj byla norma. Bulharský salát s pečeným vepřovým? Nebo saláty z volské tlamy? Zadáno pro muže: Masité saláty podle starých norem.

Salát tlačenkový, bulharský a z volské tlamy. Zadáno hlavně pro muže

Kdo je znal, rád na ně vzpomíná: bulharský salát, tlačenkový salát, saláty z volské tlamy. Kdo je nezná, třeba se rád přiučí. I takové masité speciality byly znormovány a zařazeny do souboru Normy studené kuchyně. Do kdysi závazného souboru receptů pro československé jídelny, bufety. Padesátileté receptury možná přijdou vhod i v současnosti. Zaměřeno na „pánské“ chutě. Ženám je ovšem vstup povolen.

Žádné dlouhé řeči: Jde se na věc

Výběr nabízených salátů z letitého sborníku Normy studené kuchyně byl inspirován tématy, o nichž na stránkách Makové Panenky diskutovali hlavně muži.

Tlačenkový salát, ČSN 50181

Tlačenkový salát: Suroviny

570 g tlačenka světlá,

300 g paprikový salát v oleji,

85 g cibule,

45 g paprika kapie,

50 g olej jedlý,

10 g hořčice,

10 ml ocet,

5 g worcester,

10 g sůl,

1 g pepř mletý

tlačenkový salát

Salát ze světlé tlačenky a zeleniny, spojený olejem. Tlačenka je v tenčích větších plátcích, paprika na nudličky. Chuť po tlačence, ovlivněná přísadami.

Výrobní postup: Tlačenku nakrájíme na tenké čtverce a promícháme s paprikovým salátem. Do směsi vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájenou papriku, olej a hořčici a ochutíme octem worcesterem, pepřem a solí.“

tlačenkový salát

Poradit si s padesát let starou recepturou

Protože není jasné, co by v současné době mohlo být tím, co normy nazývaly „paprikovým salátem“, sáhla jsem do vlastního sklepa. Norma předepisuje paprikový salát a kapii. Asi zřejmě proto, že byl ten předepsaný „paprikový salát“ z paprik bílých (zelených) a pokrm barevně oživily kapie? Měla jsem naloženou různobarevnou směs paprik, ale nakonec to dopadlo i s tím kouskem kapie docela dobře.

Do paprik, kapií a drobně nasekané cibule jsem zamíchala olej, worcester, hořčici, sůl a pepř. Rozmíchala jsem to předem, abych pak tlačenku příliš „nerozbila.“ Myslím ale, že to bylo zbytečné, beztak mícháním utrpěla. Ačkoliv mám dobré a ostré nože, nakrájet tlačenku na tenké plátky a pak je rozřezat na čtverce se mi moc nepodařilo. Rozdrobila se mi už při krájení. To byl ale jeden jediný „flash point“  celé práce.

Tlačenkový salát, ČSN 50181
Tlačenkový salát, ČSN 50181

Ekologické okénko ;=)

Tlačenkový salát jsem z výrobní misky přeložila do litrového kbelíčku po nějakém jogurtu, přiklopila víčkem a uložila do lednice.

Čtěte také:  Chlebíčky podle někdejších norem: šunkový, s vajíčkem i s francouzským salátem

Poměrně často kupuji jogurty v litrovém balení, a je mi pak líto kbelíčky vyhodit. Použiji je znovu pro domácí účely. Myslím, že se to tak dělá v každé domácnosti. Ony totiž „oficiální“ plastové krabičky na potraviny rády převezmou odér uloženého jídla – sýrů, česneku, cibule. Což u kbelíčků nevadí. Později poslouží ještě na zahradě, a teprve pak putují do žlutého kontejneru, do „plastů“.

  • Já vím, není to hezké, moderní, stylové, designové… Ale v lednici na to nikdo nekouká, a na stůl bych to přece nepředložila. ;=)
Tlačenkový salát, ČSN 50181

Po dvou hodinách odpočinku je tlačenkový salát ke konzumaci.

  1. Kdo má třeba proteinovou dietu, slupne salát bez přílohy.
  2. Jedlík bez omezení k němu rád přikousne krajíček chleba.
Tlačenkový salát, ČSN 50181
Tlačenkový salát, ČSN 50181

Bulharský salát s vepřovým masem, ČSN 50173

V diskusních příspěvcích na stránkách makova-panenka.cz byl čtenáři několikrát připomínán „bulharský salát“. Podle pamětníků byl prodáván spíš v bufetech („jídelna“) než v mléčných barech („mlíčák“). Normy studené kuchyně nabízejí položku „bulharský salát“ v několika variantách.

Protože neznám ani jednu z nich, vybrala jsem na vyzkoušení recept 50173, Bulharský salát s vepřovým masem.

Bulharský salát s vepřovým masem: Suroviny

Vepřová kýta pečená 300 g,

paprika kapie 144 g,

lečo konzervované bez vajíček 260 g,

česnek 7 g,

sůl 15 g,

cibule 170 g,

rajčatový protlak 100,

olej jedlý 70 g,

divoké koření 1 g,

worcester 10 g,

ocet 15 g,

cukr 5 g,

červené víno přírodní 20 ml.

Popis výrobku: „Salát z vepřové pečené kýty, leča a uzeniny zalitý vařenou marinádou z oleje a koření. Maso je v drobnějších kostkách, cibule a paprika krájené na nudličky. Salát má být dobře spojený, proleželý. Konzistence složek je přiměřeně měkká. Chuť výrazná, ostřejší.

Čtěte dobře „příbalový“ návod:
„Ke studené vepřové pečené kýtě, kterou jsme nakrájeli na drobnější kostky, přidáme i vlastní studenou šťávu z pečeně, na nudličky nakrájené paprikové lusky, konzervované lečo bez vajíček a česnek utřený se solí. Směs dobře promícháme a pak vmícháme do marinády. Tu připravíme z cibule nakrájené na nudličky a slabě podušené na oleji (nesmí být osmažená, jen takřka bílá), rajčatového protlaku, koření, soli, worcesteru, octa, cukru a červeného vína, což vše vaříme nejdéle 20 minut.

Základní směs i marinádu dobře promícháme a necháme několik hodin v chladu proležet.

Rekonstrukce bulharského salátu 50173

Při rekonstrukci bulharského salátu jsem musela částečně improvizovat, protože jsem ne všem pokynům dobře rozuměla, anebo jsem měla jiné suroviny.

  • Pečenou vepřovou kýtu jsem nahradila hotovým koupeným výrobkem, který je prodáván jako „Vepřové pečené maso, patky“. Asi to jsou zbytky, které už nepobral nějaký nářezový stroj. Výrobce deklaruje 99 % masa a špičkovou kvalitu. Je to opravdu moc dobré maso, absolutně libové, čistá svalovina. Na můj vkus však dost kořeněné. Což na druhou stranu nahradilo ten předepsaný sos. A úplně jsem z přípravy salátu vyloučila sůl.
Čtěte také:  Gulášová polévka z růžovky aneb falešná dršťková z masáku
Produkt s obchodním názvem "Vepřové pečené maso, patky".
Produkt s obchodním názvem „Vepřové pečené maso, patky“.
  • Usoudila jsem, že kapie z rozpisu má být sterilovaná. Všechny ostatní složky jsou vařené, tak tam kapie asi nebude syrová. To nebyl problém, mám dost vlastního produktu, vizte sterilované kapie.
  • Ve sklepě mám také vlastní lečo. Jen zeleninové, bez vajec, bez uzeniny. A to je další otazník. Postřehli jste také první větu charakteristiky výrobku? „Salát z vepřové pečené kýty, leča a uzeniny…“ O jaké uzenině je řeč? V rozpisu surovin žádná není! Tak nic, použila jsem domácí zeleninové lečo. S tímto rébusem se musí každý vypořádat po svém.
Bulharský salát 50173 se suchými topinkami
Bulharský salát 50173 se suchými topinkami

Dál jsem postupovala krůček po krůčku podle výrobního postupu, což také doporučuji. Proto jsem dala na stránku nejen fotokopii z „knihy příprav“, ale text normy jsem jsem rovněž slovo od slova opsala.

  • Názor? Nevím, jak to mělo chutnat. Ale to, co jsem podle normy připravila, bylo dobré. Hlavně pantátovi to chutnalo. Sama pro sebe jsem si porci lehounce zakapala tabaskem. Ale to je věc každého.

Bulharské saláty z volské tlamy 50171 a 50172

Onen vzpomínaný bulharský salát ovšem také mohl být z volské tlamy. V normách najdeme dva takové. Ale tady má moje „nauka o surovinách“ povážlivou trhlinu. Nevím totiž, co to je „volská tlama“. Je to snad synonymum pro hovězí líčka?

Přátelé, kamarádi, čtenáři, kdo vysvětlí, co to je volská tlama?

Bulharský salát z volské tlamy 50172 je pro nás, řekla bych, celkem k ničemu. Jeho základ tvoří jakýsi polotovar „dodávaný masným průmyslem„, což je surovina soukromým osobám v současné době nedostupná (a pochybuji, že by ji podnikatelské subjekty měly k dispozici). Zbytek receptury je stejný jako u normy 50171.

Bulharský salát z volské tlamy I., ČSN 50171

  • Volská tlama 8500, pepř celý do vývaru 20 g, okurky konzervované 540 g, cibule 2125 g, paprika kapie bez nálevu 900 g, olej jedlý 500 g, ocet 700 g, cukr 50 g, worcester 100 g, hořčičné semínko 50 g, pepř mletý 20 g, sůl 100 g.
    Příprava: Očistěné maso z volské tlamy uvaříme do měkka v osolené vodě okořeněné celým pepřem. Vařené maso necháme vychladit ve studené vodě, necháme okapat a nakrájíme na slabé plátky. K nakrájenému masu přidáme nakrájené okurky, na kolečka krájenou cibuli a na slabší nudličky nakrájené paprikové lusky.
    Vše zalijeme marinádou z oleje, octa, cukru, worcesteru, hořčičného semínka, mletého pepře a podle chuti i soli.
Čtěte také:  Vepřenky. Placičky z mletého masa podávané s hořčicí a cibulí. Pamatujete?

Salát z volské tlamy s majonézou, ČSN 50170

Asi by nebylo fér připomenout recepturu na bulharský salát z volské tlamy a opomenout jiné recepty na tyto masové delikatesy.

Saláty z volské tlamy jsou v obchodní síti i v současné době. Jak to chutná, jsem nikdy nezkoušela. Tak raději přidávám recepturu, jak se saláty z volské tlamy připravovaly kdysi.

  • Mimochodem, ve svém repertoáru jej má i Mistr Vilém Vrabec.

Lahůdkový salát z volské tlamy, ČSN 50169

  • Volská tlama 10200, okurky konzervované 540, cibule 2125, olej jedlý 500, ocet 700 g, sůl do vývaru 100, hořčičné semínko 20 g, worcester 50 g, cukr 50 g, pepř mletý 20 g.
    Příprava: Očištěné maso z volské tlamy uvaříme ve slané vodě do měkka. Vařenou tlamu vychladíme ve studené vodě, necháme odkapat a nakrájíme na tenké plátky.
    Přidáme na plátky krájené okurky, na slabá kolečka krájenou cibuli a vše zalijeme marinádou z oleje, octa, soli a koření.

Salát z volské tlamy s majonézou, ČSN 50170

Také salát z volské tlamy 50170 předpokládá využití polotovaru. Ale asi by nabyl problém vyrobit salát z volské tlamy 50169 a prostě jej doplnit majonézou.

  • Salát z volské tlamy (dodávaný masným průmyslem) 6300 g, majonéza 2000 g, cibule 1700 g, cukr 50 g, sůl 50 g.
    Příprava: Ze salátu z volské tlamy odcedíme nálev a necháme jej ještě na cedníku odkapat. Pak do salátu přidáme majonézu, jemně krájenou cibuli, promícháme a podle potřeby ještě ochutíme solí a cukrem.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC09415.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC09415-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybulharský salát,masité saláty,masové saláty,normy studené kuchyně,recept na salát z tlačenky,recepty dle čsn,recepty podle čsn,recepty podle normy,retro recepty,salát z tlačenky,salát z vepřového masa,salát z volské tlamy,salát z volských tlam,saláty z masa,studená kuchyně,studená kuchyně recepty,tlačenka,tlačenkový salát recept,volská tlama receptTlačenkový salát, bulharský salát, saláty z volské tlamy; receptury. • Saláty podle ČSN? • Jeden někdy žasne. • Tlačenkový salát? To není výmysl, i na něj byla norma. • Bulharský salát s pečeným vepřovým? • Nebo saláty z volské tlamy? • Zadáno pro muže: Masité saláty podle starých norem....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.