Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Retro: Salát z uzeného sýru, pražský sýrový salát a vaječná majonéza. Recepty podle bývalých ČSN. Salát z taveného sýru? Není to omyl? Není. Salát z červeného zelí s jogurtem. Vaječná majonéza, co to je? Překvapení, které nikdo nečeká.

Protagonista dvou nabízených receptů podle bývalé československé normy (ČSN) je uzený tavený sýr. Ten ve střívku a ve voskovém obalu. Stále ještě se vyrábí. Trojici doplňuje výrobek, kterým se možná rozetne „gordický uzel“ dohadů, zda se do vajíčkového salátu „z mlíčáku“ dávaly nebo nedávaly brambory. Vítejte v raných šedesátkách!

Na scénu vstupuje uzený tavený sýr

První dvě speciality studené kuchyně z knihy Normy mléčných nápojů a jídel z roku 1962 uvádějí jako základní surovinu uzený tavený sýr. Je to takový „starodávný“ výrobek, ale lze jej sehnat i v současné době.

  • Mívají jej prodejny s masem a lahůdkami, které bývají ve vestibulu jednoho supermarketu;
  • nebo v odděleních sýrových nářezů v hypermaketech.
  • Je v běžné nabídce Makra, jestli tam někdo nakupuje.

Pozná se podle voskového obalu. Pod voskem je ještě slupka. Některým lidem se pod pojmem „tavený sýr“ vybaví něco, co je měkké a roztíratelné. Tak to tento typ sýru není. Je sice tavený, ale je tuhý.

V uvedených receptech se nedá nahradit jiným typem uzeného sýra: uzeným eidamem, tak zvaným uzeným bločkem, a tak. Ne. Je to vyzkoušeno. Receptury počítají s tím, že sýr změkne a salát dochutí. Saláty se spojují jogurtem, a ten s jinými (netavenými) uzenými druhy sýrů „nepohne“. Jestliže uzený tavený sýr právě nemáte, počkejte s první výrobou na dobu, až jej budete mít. Vyhnete se zklamání.

Salát z uzeného sýra, ČSN 60907

Salát z uzeného sýra 60907     
   normana 10 kgna 1 kgna 1/2 kg
Tavený sýr uzený 3 kg3000 g300 g150 g
Zelený hrášek, konzerva 0,80 kg800 g80 g40 g
Paprika kapie 0,80 kg800 g80 g40 g
Vejce 25 ks25 ks2,5 ks1 ks
Cibule  0,40 kg400 g40 g20 g
Okurky sterilované 1 kg1000 g100 g50 g
Hořčice 0,20 kg200 g20 g10 g
Jogurt 3,5 l3500 ml350 l175

Rozpočet na 500 g salátu: Tavený sýr uzený 150 g, zelený hrášek sterilovaný 40 g, paprika kapie 40 g, vejce vařené 1 kus, cibule 20 g, okurky sterilované 60 g, hořčice 10 g, jogurt 176 g.

Výrobní postup: Oloupaný tavený uzený sýr se nakrájí navlhčeným nožem na stejnoměrné kostičky, přidá se na stejné kostičky nakrájená paprika, na tvrdo vařená vejce, sterilovaný hrášek a jemně krájená cibule. Nakrájená směs se přesype několikrát z jedné nádoby do druhé, aby se mícháním nenarušila konzistence hlavně vajec. Přidá se s hořčicí rozmíchaný jogurt a lehkým promícháním se vše dobře spojí.

Připomínky k výrobnímu postupu

Oloupáním je míněn voskový obal a dále „střívko“. Uzený tavený sýr má ještě tužší a tmavší slabou kůrku, tak tu ponecháme. Poznámka o navlhčení nože je věcná, uzený tavený sýr sice je tuhý a „krájitelný“, ale nůž se k němu dost lepí.

Čtěte také:  Eintopf, jídlo z jednoho hrnce. Původem z Německa, doma je na celém světě

Kromě hořčice se jiné koření nedává. O konečné dochucení se postará sýr, který v jogurtové zálivce změkne a trochu se rozpustí.

Není proto ani třeba salát během výroby ochutnávat, zato je nutná alespoň čtyřosmihodinová odstávka. Teprve pak ochutnejte. Uznáte, že mu nechybí nic.

Sýrový salát pražský, ČSN 60906

Sýrový salár pražský patří do skupiny stále oblíbených salátů se sterilovaným červeným zelím. Je spojen jogurtem, a tak uspokojí ty, kdož nemají v oblibě saláty majonézové.

Sýrový salát pražský     
   normana 10 kgna 1 kgna 1/2 kg
Tavený uzený sýr 2 kg2000 g200 g100 g
Vejce 20 ks20 ks2 ks1 ks
Zelený hrášek 0,80 kg800 g80 g40 g
Paprika kapie 0,50 kg500 g50 g25 g
Sterilované červené zelí 2,50 kg2500 g250 g125 g
Sterilované okurky 0,80 kg800 g80 g40 g
Cibule 0,40 kg400 g40 g20 g
Hořčice  0,20 kg200 g20 g10 g
Pažitka 0,20 kg200 g20 g10 g
Jogurt 3 l3000 ml300 ml150 ml

Rozpočet na 500 g: Tavený uzený sýr 100 g, vejce 1 kus, zelený hrášek sterilovaný 40 g, paprika kapie 25 g, sterilované červené zelí 125, sterilované okurky 40 g, cibule 20 g, hořčice 10 g, pažitka 10 g, jogurt 150 ml.

Okapané sterilované zelí se drobně pokrájí. Ostatní ingredience se nakrájí na malé kostičky, promíchají se. Směs se zalije jogurtem s rozmíchanou hořčicí.

Pražskému sýrovému salátu s červeným zelím postačí jen vychlazení, dlouhé odležení nepotřebuje. Což neznamená, že by se se běhen dvou tří dnů zkazil, to ne. Já jen, že se dá jíst hned. Lze jej podávat samotný, anebo jako přílohu k méně tučnému masu.

Čtěte také:  Rybí salát z makrely aneb My se ani mrazených makrel nebojíme

Vaječná majonéza, ČSN 60802, vajíčkový salát bez brambor

Pokaždé, když jsem „dala do placu“ recept na originál vajíčkový salát podle bývalých ČSN, našla se osoba nespokojená tím, že jsou v receptuře uvedeny brambory. Byla jsem z toho až nešťastná: Salátky s nimiž jsem recepturu 50951 na vajíčkový salát konzultovala, se mi smály:

„Uvědom si, že brambory vajíčkový salát zlevňovaly. Proč by se dělal vajíčkový bez brambor? Kdo by z toho měl prospěch? Zákazník? To byl ten poslední, koho výrobní podnik zajímal…“

A přesto se vzpomínky na „vajíčkový salát“ bez brambor neutuchaly. Až Normy mléčných nápojů a jídel mi daly akceptovatelné vysvětlení. V nabídce mléčných jídelen / „barů“ totiž mohla být i 60802 Vaječná majonéza.

Když tehdy zákazník viděl produkt v gastronádobě u pultu, vnímal jej jako dražší vajíčkový salát. A ten si koupil, bez ohledu na to, že se výrobek nazýval jinak.

Dotazované tehdejší „salátky“ (kuchařky pro výrobu studené kuchyně) ovšem měly s těmi bramborami pravdu. Odpovídaly na to, nač byly tázány: na vajíčkový salát. A kdyby salátky položily ověřovací otázku: „Chcete recept na vajíčkový salát, anebo na vaječnou majonézu?“, asi bychom je ujišťovali, že na vajíčkový salát. No a ten je s bramborami.

Je to sice jen moje teorie, ale zapadá to do další „mé“ teorie, že v kuchařské knize nalezneme víc než na internetu.

  1. Protože internetový vyhledávač najde jen to, na co se ptáme, a tedy o tom víme.
  2. Kdežto kniha nabízí všechno, co v ní je. Tedy i to, o čem nevíme.

Třeba vaječnou majonézu 60802, která je od pohledu „vajíčkovým salátem (bez brambor)“.

Vaječná majonéza 60802: Suroviny   
 norma10 kg1 kg
Vejce125 ks125 ks13 ks
Majonéza3,50 kg3500 g350 g
Okurky sterilované0,80 kg800 g80 g
Cibule0,25 kg250 g25 g
Sůl0,10 kg100 g10 g
Ocet 8%0,10 kg100 g10 g
Mléko0,50 l500 ml50 ml
Pepř mletý0,01 kg10 g1 g
Worcester0,05 kg50 g5 g
Cukr písek0,05 kg50 g5 g

Poznámky k přípravě

Vajíčka oloupu a nakrájím na osminy (podélně napůl, podélně na čtvrtiny a pak napříč). K cibuli není co komentovat, ale ty okurky na plátky, tak to je tedy „vychytávka“, která se velkolepě odrazí v celkovém výsledku. Dobře se to dělá velkým širokým, těžkým a ostrým nožem.

Čtěte také:  Pečené vepřové ocásky, k tomu květák dvou barev s mrkví. Pochoutka

Majonézu připravuji vlastní. Potřebných 350 gramů ušlehám ze tří velkých nebo čtyř menších žloutků a asi 300 g oleje. Ostatní ingredience pak přivažuji do nádoby s majonézou, abych je mohla zašlehat. Recept nepočítá s koupenými, již dochucenými majonézami. Majonézou zaliji vejce s cibulí a okurkami, promíchám a dám vychladit. Podávám v misce s bílým nebo celozrnným pečivem.

  • Vaječná majonéza je výrobek opravdu excelentní. A třeba je to konečně recept na „vaječný salát bez brambor“, na nějž někteří pamětníci mlsně vzpomínají.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/04/prazsky_taveny_vejecmajoneza_titulmp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/04/prazsky_taveny_vejecmajoneza_titulmp-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyjak na sýrové saláty s jogutem,Normy mléčných nápojů a jídel,retro saláty,salát z červeného hlávkového zelí,salát z červeného zelí,salát z uzeného taveného sýru recept,saláty s jogurtem,salít z červeného zelí podle norem,sýrové saláty podle norem,sýrový salát,sýrový salát recept,vaječná majonéza podle čsn,vaječná majonéza podle norem,vaječný salát bez brambor,vajíčkový salát bez brambor čsn,zelný salát z červeného zelíRetro: Salát z uzeného sýru, pražský sýrový salát a vaječná majonéza. Recepty podle bývalých ČSN. • Salát z taveného sýru? Není to omyl? Není. • Salát z červeného zelí s jogurtem. • Vaječná majonéza, co to je? Překvapení, které nikdo nečeká. • Protagonista dvou nabízených receptů podle bývalé československé normy...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.