Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 319
    Shares

Sekaná pečeně na smetaně, recepty. Sekaná na smetaně není žádná „kreace“ sestavená ze zbytků.  Sekaná pečeně na smetaně je starý pokrm s kořeny v rakousko-uherské kuchyni.  Jak připravovaly sekanou pečeni na smetaně naše babičky?  A jak profesionální kuchaři v době platnosti československých norem?  Proč se sekané pečeni někdy říká sekaná svíčková?  K sekané pečeni domácí nudle: ke starodávnému jídlu starodávná příloha. 

sekaná pečeně

Sekaná pečeně na smetaně neimituje svíčkovou pečeni na smetaně. A jestli, tak pouze tvarem masa. Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou je docela obyčejné, všední jídlo. Recept by mohl zaujmout rodiny, kde hlavně děti mají rády smetanou omáčku s kořenovou zeleninou. A také ty děti, které raději snědí maso sekané, než celou svalovinu. Sekanou pečeni na smetaně uvítají i starší lidé. Nejenom proto, že se sekané maso lépe kouše, ale také pro vzpomínky na čas, kdy byl tento pokrm naprosto běžnou „hotovkou“.

Recept ještě pamatuje císaře pána

Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou se objevuje už v kuchařkách z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Dá se tedy předpokládat, že její pomyslné „datum narození“ bude začínat osmnáctkou a „rodný list“ bude mít rakousko-uherské razítko. Obliba pokrmu přešla i do kuchyní nově vzniklého státu, přečkala válku a udržela se i republice socialistické.

2_sekana-pecene-recept-brizova_mp

Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou bývala nabízena v lidových restauracích, veřejných jídelnách a v bufetech. Sekaná na smetaně byla dokonce tak oblíbená, že tehdejší průmysl konzervárenský vyvinul model této krmě ve skleněné, později v plechové konzervě. Na obrázku je recept z padesátých let. V devadesátých letech sekaná na smetaně uvolnila místo různým salsám na špagety, rybím prstům a „kudrnatým“ nudlím.

Všeho do času, a sekaná pečeně se smetanovou omáčkou se znovu dostala na scénu. Začala být vařena už ne pouze jako „hotovka“ v restauracích a jídelnách, ale také v domácnostech. Což mnohdy vyvolává údiv u generace, která „sekanou svíčkovou“ z dětství nepamatuje.

Proč sekaná svíčková?

Dlouho jsem si myslela, že název „sekaná svíčková“ je zase nějaké lidové názvosloví. Jako že si někdo myslí, že když je to podáváno se smetanovou omáčkou, tak to je se „svíčkovou omáčkou“, no a k ní je přiložena sekaná. Protože termín „svíčková omáčka mi trochu pění krev, vždy jsem důsledně používala názvosloví „sekaná pečeně se smetanovou omáčkou“.

Ale ono je vše jinak. Ta sekaná svíčková (myšleno maso, nikoliv samozřejmě omáčka) pochází z bývalých norem. „No to snad ne!“ Byla jsem zklamaná, normy se vyznačují správnou terminologií, a tohle je trochu „úlet“. Však se na to podívejte sami.

sekana_smetana_normy_mp

Tu „svíčkovou“ v názvu představuje šiška fašírky (sice z hovězího a telecího, ale i s vepřovým). Snad, že je upečena ve tvaru svíčkové? Ještě štěstí, že jsem se o správné názvosloví s nikým nevsadila, prohrála bych.

  Aby sekaná pečeně nepopraskala, i když při její přípravě experimentujeme

Pak, že babičky nevařily z konzerv

Sekanou se smetanovou omáčkou z dětství pamatuji jen jako konzervu (ve skle). Rodiče konzervy kupovali jen výjimečně, a to pouze hovězí na divoko a maďarský guláš (při dovolené na chatě). „Sekanou svíčkovou“ v konzervě kupovala babička-selka (přetavená v „jezeďačku“). Večer přiběhla z pole, ohřála konzervu a přivařila k ní široké nudle. Pokaždé jsem „okoštovala“, a pokaždé mi to chutnalo. Snad i proto, že se jednalo o jídlo neznámé a protože bylo z konzervy, doma nevídané?

Sekanou pečeni se smetanovou omáčkou jsem zařadila do svého domácího repertoáru už jako velmi mladá hospodyňka. Nemohu posoudit, jak chutná v restauraci, nikdy jsem to „venku“ nejedla. Na jídelníčku ji mívají s houskovým knedlíkem. Já k ní – pod tíhou vzpomínek – vždy vařím široké nudle. V posledních letech to jsou nudle vlastnoručně dělané.

domácí nudle těsto recept

Nudlové těsto nelze zkazit

Těsto na nudle zadělávám z 350 gramů hrubé mouky, dvou celých vajec a dvou tří lžic vody.

Vejce nejdřív rozšlehám s vodou a postupně do emulze přisypávám od odváženého množství tolik mouky, aby vzniklo těstíčko „jako na kapání“. Teprve to těstíčko naliji to zbytku mouky. Vyčetla jsem to v kuchařce Jozi Břízové. Že se tak prý „vejce snáz rozptýlí“ a s hmotou se prý „lépe pracuje“. Tak se v knize píše. Nemohu posoudit, protože jsem těsto na nudle nikdy nezadělávala jinak.

  • Poznámka: Jen jsem si starý recept musela upravit: v knize Vaříme zdravě, chutně a hospodárně je uvedeno na 350 g hrubé mouky a dvě vajíčka 1/8 litru vody, tedy 125 ml, a to je moc. Asi byla tehdy jiná mouka. Nebo malá vejce?

Těsto zpracovávám obouruč. Že je hotové, poznám na řezu – musí být hladké jako plastelína. Rozdělím je na tři stejné bochánky, přiklopím mísou a nechám alespoň půl hodiny odležet. Lepek z mouky provlhne a těsto se tak stane pružné. 

Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou: Domácí recept

Suroviny na čtyři porce

  • 500 g jemně sekaného masa
  • 1 polévková lžíce škrobu
  • sůl, pepř, mleté nové koření, jalovec, bobkový list
  • 3 menší mrkve + stejné množství celeru
  • 2 menší cibule
  • 80 g rostlinného másla
  • 200 ml smetany
  • citron/ocet, případně cukr

domácí sekaná pečeně

Kuřecí sekaná. No toto…

Na sekanou se dobře hodí například krůtí ořez (když koupím krůtí kostru a zasyrova ji ořežu), ořez z jiného masa, mleté vepřové, slepičí, králičí (ze staršího kusu), kuřecí.

Nekupuji mleté maso v balíčku. Když se z něj odpaří voda, zbude jen gumovitá hmota. U koupených směsí masa „na tácku“ mi vadí přídavek hovězího. Projeví se jen pachem starého hovězího loje, který se z toho vypeče. A vůbec, kdo ví, co všechno tam je semleté.

Asi nejdostupnější jsou kuřecí stehna. Vykostit je nedá žádnou práci. Protože budu maso dál sekat, nezáleží na tom, zda ze stehna vykostím celý plát nebo kousky. Zbylé kosti a silné kůže dám vyvařit na bujon, maso a jemné kůže rozmělním v elektrickém sekáčku spolu s malou cibulí nebo s čtvrtkou velké a asi 50 ml vody. Takto upravené maso se nedrolí (jako se drolí maso mleté) a není třeba přidávat do něj vejce a strouhanku.

  Co dát do polévky? Malý lexikon polévkových zavářek a vložek do polévky

Když chystám sekanou se smetanovou omáčkou, přidám do masa plnou lžíci bramborového škrobu nebo škrobu kukuřičného. Trochu soli, mletý pepř a mleté nové koření. Česnek ani majoránku nepřidávám, jako do klasické sekané pečeně, aby ji sekané maso chuťově nepřipomínalo, aby ladilo s omáčkou.

nejlepší sekaná svíčková na smetaně

Základ na omáčku není žádné „novum“

  • Očistím a na plátky nakrájím tři menší mrkve, stejný objem celeru a jednu cibuli.
  • Na dno pekáče dám plátek rostlinného tuku, trochu zeleniny.
  • Na to položím šišku z připraveného masa. Zasypu zbylou zeleninou.
  • Na maso položím dva bobkové listy, dva plátky rostlinného másla a pár kuliček jalovce.
  • Podliji vodou a dám péct. Nejdřív peču prudce do pokličkou.
  • Když povrch šišky zbělaví, pečeni poliji výpekem, je-li třeba, doplním vodu a stáhnu teplotu na 150 stupňů. Znovu přikryji poklicí.

Sekané pečeně si tak 45 minut nebudu muset všímat. Dám se do nudlí.

domácí nudle od babičky

„Fitko“ zadarmo

Hroudy nudlového těsta na hladkou moukou posypané pracovní ploše tence vyválím. V tu chvíli si vždycky blahořečím, že jsem nezadělala větší množství těsta, protože to je opravdu fuška. I to je důvod, proč naše babičky netrpěly bolestmi zad a nechodily do fitness center.

  • Když mám placky rozválené a když jsou jak pergamenový papír, docela ješitně si pomyslím, že to se mnou ještě není tak zlé, když dokážu to, co před lety dělala každá hospodyňka.

Těsto suším na posteli, nudle na bidle

Naše babičky (obě) sušily nudlové placky na peřinách. Vážně. Na vzorně (jinak to nešlo) a vysoko zastlanou postel rozprostřely nějakou čistou plachetku a tu položily nudlovou placku. Já vysoko zastlané postele nemám (ani neumím tak nudle_dlouhe_mpkrásně stlát, jako to uměly babičky). Máme ale nepoužívaný pokoj pro hosty. V něm placky suším. Nepoužívanou postel překryji vixlajvantovým a na to starým lněným ubrusem a na ně placky pokládám.

Výhodou tohoto „postelového sušení“ je, že placky nepřeschnou. Párkrát jsem placky rychlo-sušila na terase. Na stolku pokrytém „nudlovým“ ubrusem. Samozřejmě jsem zapomněla, přeschly a pak se lámaly.

  1. Ani moc ani málo usušené placky nařežu na pásy, ty poskládám na sebe a těžkým širokým nožem krájím nudle. Nakrájené nechám volně prosychat na tácu.
  2. Nebo placku stočím do roličky a krájím celý svitek. Tak vzniknou nudle dlouhé, které jsou vzhledově zajímavější. Suším je na „bidýlku“ v kuchyni, pověsím a ještě natáhnu, aby se ztenčily. Je to pracné a dělám to jen výjimečně. Připomínám to jen jako možnost.

smetanová omáčka příloha nudle

Dochucovat mimo plotnu

Po asi 40 minutách se vrátím k masu. Odkryji poklici, zvýším teplotu na 220 a ještě asi pět minut prudce zapékám, aby povrch pečeně zezlátl a zpevnil se. Pak šišku opatrně lopatkou podeberu, položím na pracovní talíř, přikryji druhým talířem (nebo poklicí) a dám je do již vypnuté trouby, aby zůstala teplá.

  Retro: Vepřový závitek na smetaně podle ČSN

Z výpeku vyberu bobkové listy, jalovčinky ponechám. Zaliji sběračkou vývaru z kuřecích kostí a ručním mixerem rozmixuji. Přiliji kelímek sladké smetany, přivedu k varu. Ničím nezahušťuji, zelenina se postarala. Naopak, je-li omáčka moc hustá, přidám vývar.

Krátce provařenou omáčku sundám z plotýnky, a teprve pak dochutím. Nejdřív solí, pak několika kapkami citronové šťávy (lze i octem). Mrkev učinila omáčku dostatečně sladkou, ale kdo chce, může omáčku trochu přisladit. Je-li málo kořeněná, přidám mletý pepř a mleté nové koření.

Zároveň s dokončováním omáčky postavím osolenou vodu na nudle. Čerstvým nudlím stačí pět minut varu, takže jsou hned. Než je sliji, tak je ovšem pro jistotu zkontroluji. Výhodou čerstvých domácích nudlí je, že jsou pevné, ale ne uvnitř tvrdé.

sekaná svíčková

„Děkuji, pochutnal jsem si“

Sekanou vyndám z trouby a nakrájím na plátky. Většinou jich je deset. Z šišky vyrobené ze dvou kuřecích stehen jsou tři opravdu „srozumitelné“ nebo čtyři normální porce pro dospělé.

  • Sekanou pečeni se smetanovou omáčkou obvykle nepodávám s citronem a brusinkami, to jen pro fotku jsem jednu porci přizdobila. Šťastný držitel zkrášleného talíře po jídle vzdychl: „Děkuji. Dobré to bylo. Pochutnal jsem si.“ No, může si kuchařka přít víc?

sekaná pečeně recept

A ještě pro úplnost

V někdejších Recepturách pro teplou kuchyni figuruje tento pokrm v trochu jiné formě, a to jako klopsy na smetaně. Může to být inspirace pro změnu.

klopsy_smetana_normy_mp

Foto: Všechny fotky v článku (receptar)

Zdroj: Fotokopie 1 z kuchařky Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, fotokopie 2, 3 Receptury teplých pokrmů

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/sekana-pecene-1.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/sekana-pecene-1-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí nudle od našich babiček,domácí nudle recept,domácí sekaná,domácí sekaná od babičky,jak na sekanou se smetanovou omáčkou,jak na sekanou svíčkovou,jak udělat sekanou na smetaně,jak udělat sekanou svíčkovou,klopsy na smetaně,kuřecí sekaná,kuřecí sekaná na smetaně,nejlepší sekaná svíčková na smetaně,pečená sekaná,pečená sekaná z mletého masa,recept na sekanou,recept na sekanou z mletého masa,retro sekaná na smetaně,sekaná,sekaná na smetaně,sekaná pečeně,sekaná pečeně kluci v akci,sekaná pečeně kuchařka pro dceru,sekaná pečeně pro labužníky,sekaná pečeně recept,Sekaná pečeně se smetanovou omáčkou recept,sekaná pečeně z vepřového masa,sekaná recept,sekaná se svíčkovou,sekaná svíčková,sekaná svíčková na smetaně,sekaná svíčková podle čsn recept,sekaná svíčková recept,sekaná svíčková recept po babičce,smetanová omáčka,smetanová omáčka k masu,smetanová omáčka na těstoviny,svíčková pečeně v trouběSekaná pečeně na smetaně, recepty. • Sekaná na smetaně není žádná 'kreace' sestavená ze zbytků. • Sekaná pečeně na smetaně je starý pokrm s kořeny v rakousko-uherské kuchyni. • Jak připravovaly sekanou pečeni na smetaně naše babičky? • A jak profesionální kuchaři v době platnosti československých norem? • Proč se sekané pečeni někdy říká...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 319
    Shares