Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Růžičková kapusta, recepty. Kotlety s růžičkovou kapustou. Vepřová plec s růžičkovou kapustou Smažené kapustičky v mletém mase. Polévky s růžičkovou kapustou. Zapečené kapustičky s bramborami. Růžičková omeleta. Vybrali jste si?

Růžičková kapusta někdy zjara bývá jednou z mála čerstvé zeleniny, třebaže všichni víme, že vyrostla v minulém roce. A to je právě výhoda kapustiček: na stonku vydrží čerstvé od podzimu do jara. Růžičková kapusta v jarním jídelníčku nese poselství nastávajícího úrodnějšího období.

Růžičková kapusta trpělivě přečkala zimu

Když na zahradě zjara na záhonech zaryjeme přemrzlé zbytky zimních košťálovin, když v obchodech je za přijatelnou cenu jen zelí a mrkev, či zelenina přivezená z druhého konce světa, královničkou čerstvé / syrové zeleniny se stává růžičková kapusta. I když jsou kapustičky v konzumní kvalitě už od podzimu, v hojné sezonní nabídce se nedokážou moc prosadit. Protože mají dlouhou životnost, počkají do brzkého jara.

Člověk by se už rád „napásl zeleného“, ale není čeho. Na „letošní“ zeleninu je ještě brzy. Už se dočkáme. Ještě pár týdnů vydržet, říkám si. A když někde natrefím na čerstvou (nemraženou) růžičkovou kapustu, moje dušička má pokoj, a rodina dobré jídlo.

Venkovani kupují zeleninu ve městě

Růžičkovou kapustu na venkově neseženu. Daň za život v malém „hnízdě“. Musím ji (paradoxně) kupovat ve městě, nejraději v nějakém hypermarketu. Tam jsou předem jasná pravidla.

  • Je to sice jen moje roztržitost (či jak se říká „můj problém“), ale už se mi stalo, že jsem viděla a koupila kapustičky v menším obchodě či na tržnici, ovšem zaplatila jsem „jako za ústřice“. Prodejce totiž deklaroval cenu za 100 gramů, nikoliv za obvyklý jeden kilogram. Já jen, abyste na to dali pozor.

Růžičková kapusta v kuchyni: Tipy

Růžičková kapusta v polévce

Pár kuliček kapusty zjasní a chuťově ozvláštní jakoukoliv polévku. Růžičky vkládám do téměř již hotové polévky, obvykle až se zavářkou. Neprospěje jim dlouhý var, takže je nijak „netáhnu“. Povařím je buď celé , anebo je rozkrájím (na poloviny nebo čtvrtky, podle velikosti).

Čtěte také:  Jablečný závin z tvarohového těsta, horké taštičky s jablky a jablečný čaj k tomu

Teoreticky by dala uvařit i jednodruhová polévka z růžičkové kapusty.

  • Buď klasickým způsobem jako polévka z kapusty hlávkové,
  • anebo nejdřív uvařit zasmaženou nebo smetanou zahuštěnou polévku zeleninovou a kapusty do ní nakonec vložit a krátce povařit.

Vepřové s růžičkovou kapustou

Asi bych se nedokázala rozhodnou, kterou úpravu dušené vepřového masa bych vybrala jako reprezentanta úpravy s růžičkovou kapustou. Ve hře jsou dva přihlášení:

  1. Ragú z vepřové plece s růžičkovou kapustou
  2. Dušená pečeně (kotleta) s kapustičkami

Mezi oběma pokrmy jsou jen dva rozdíly. Ten téměř přehlédnutelný je forma, tvar nakrájeného masa. Daleko podstatnější (a důležitější) je sorta masa.

  • Vepřová plec (krájená na kostky) má jinou chuť než vepřová kotleta. Plec je po udušení šťavnatá, svalovina plece je „různě rostlá“.
  • Pečeně-kotleta má suché, světlé, libové maso s pravidelnou strukturou.

Každý z druhů má svou chuť. Nevím, kterou vybrat. Asi obě, na „střídačku“.

V rychlosti

Plec nakrájet na kousky, pečeni (kotletu) na plátky a naklepat. Osolit, opepřit. Na másle s olejem, anebo na sádle osmažím cibuli dozlatova až červena. Vložím maso, ze všech stran opeču. Do poloviny zaliji vodou či vývarem, přiklopím a do měkka dusím.

Měkké maso vyjmu, sos vyvařím na tuk, zapráším hladkou nebo polohrubou moukou. Znovu vysmažím na tuk, aby žmolky mouky a cibule dostaly zlatohnědou barvu. Přiliji horkou vodu, odvařím kousky napečené na dnu a stěnách kastrolu, rozvařím hrudky. Pasírování jsem odvykla, takže budoucí omáčku rozmixuji dohladka. Ochutnám, případně osolím, opeřím.

Vložím celé nebo přepůlené růžičky kapusty, přikryji poklicí a asi tři až pět minut růžičky zvolna vařím v omáčce. Když byla omáčka z vepřového sosu dokončena oním „starodávným“ vysmažením na tuk, nepotřebuje žádné další koření. Tak do ní vrátím maso, prohřeji je a mohu podávat.

  • Nebo připravíme vepřové na kmínu, a v závěru do omáčky vložíme kapustičky. V článku je podrobně popsán a na fotce zdokumentován onen zmiňovaný proces vysmažení mouky na tuk (k dosažení výtečné omáčky bez „berliček“ koření.
Čtěte také:  V hlavní roli Niva. Recept na saláty a chlebíčky s Nivou podle ČSN, plus lidové pomazánky z Nivy

Kapustičky s bramborami a sýrem

O zapečené růžičkové kapustě se sýrem už byla řeč, takže skoro telegraficky: tak jako s bramborami zapékám květák, cuketu, brokolici nebo jinou zeleninu, s oblibou naskládám do pekáče plátky syrových brambor, smaženou cibuli, česnek a syrové kuličky růžičkové kapusty. Osolím, opepřím, zaliji rozšlehanými vejci (nešetřím). Když ztuhnou, zasypu notnou čepicí strouhaného sýra (jen ne eidam, prosím. Při porcování by se čepice sloupla v jedné celistvé vrstvě, jako „baret“).

  • Myslím, že jako tip to stačí. Dál si už každý poradí.

Smažené kapustičky s mletým masem

Domnívám se, že ani tip na smaženou růžičkovou kapustu v kabátku z mletého masa nepotřebuje žádný podrobný recept. Takže pouze:

  • kapustičky je třeba předem předvařit (ve slané vodě), protože syrové by se v masové vrstvě neprosmažily;
  • malé množství mletého masa upravíme podle své chuti. Ale protože do něj budeme balit kapustu, netřeba nic „vymýšlet“, postačí klasikačesnek, majoránka, špek;
  • obalujeme v trojobalu nebo v jakémkoli těstíčku;
  • vařené brambory a tatarská omáčka dodají na atraktivitě;
  • pro vegetariány kapustičky jen ovaříme ve slané vodě, obalíme a usmažíme bez masa (to lze učinit nejen pro vegetariány).

Omeleta s růžičkovou kapustou

S chlebem, s bramborami, ale nejvíc mi chutná omeleta s růžičkovou kapustou s bramborovou kaší.

Na pánvi se může ocitnout vše s kapustou ladící: kousek masa dušeného, pečeného, uzeného, slanina, klobása – prostě co lednička nabídne k rychlému zpracování. A ovšem pár ovařených kapustiček. Pak už omeletu připravíme obvyklým způsobem (inspirace: omeleta s žampiony a hráškem).

  • Pár minut, pár korun, pár kilokalorií. A oběd / večeře jako hrom.

Zeleninová obloha nebo příloha

Českému talíři vůbec neublíží, když si navykneme hlavní jídla doplňovat vařenou zeleninou. Pikantně nahořklá růžičková kapusta je dobrým reprezentantem druhu, který se jinak než ve vařené podobě pojídat nedá.

Obrázkovým okénkem do zahraničí

V zahraniční foto bance jsem vybrala obrázky jídel s použitím růžičkové kapusty.

Vidíme: guláš s přílohou, kterou tvoří růžičková kapusta, dále plátek kuřecích prsou, přílohou opět kapustičky, rybu, quiche (křehký koláč) se zapečenou růžičkovou kapustou, něco z grilu a minimalistické servírování hovězí minutky.

Čtěte také:  Koktail jako z "mlíčáku"? Není problém si jej připravit. Máme původní normy

Další zajímavé úpravy: zahradní salát z růžičkové kapusty, salát z růžičkové kapusty s hořčičným přelivem, karbanátky z růžičkové kapusty, kapustičková polévka s hříbky, kapustičkový guláš s klobásou, pečené kapustičky se slaninou, krůtí karbanátky s kapustičkami, pikantní kapustičky na paprice, hovězí kostky s kapustičkami a mrkví

Inspirujte se, prosím.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/02/ruzickova_kapusta_mp19.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/02/ruzickova_kapusta_mp19-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s kapustičkami,co z růžičkové kapusty,dušená růžičková kapusta,dušené kapustičky,gratinované kapustičky,hovězí kostky s kapustičkami a mrkví,jak na růžičkovou kapustu,jak nakupovat růžičkovou kapustu,jídla z růžičkové kapusty,kapustičková polévka,kapustičková polévka s hříbky,kapustičkový guláš s klobásou,kapustičky,kapustičky jako příloha,kapustičky na másle,kapustičky na slanině,kapustičky recept,kapustičky recepty,kapustičky se slaninou,karbanátky z růžičkové kapusty,kde koupit růžičkovou kapustu,Kotlety s růžičkovou kapustou,krémová polévka z růžičkové kapusty,krůtí karbanátky s kapustičkami,pečené kapustičky,pečené kapustičky se slaninou,pikantní kapustičky na paprice,polévka s kapustičkami,polévka s kapustičkami a sýrem,polévka s růžičkovou kapustou,polévka z kapustiček,polévka z malých kapustiček,polévka z růžičkové kapusty,polévka z růžičkové kapusty s čedarem,Polévky s růžičkovou kapustou,recept na kapustičky,recept na růžičkovou kapustu,recepty na kapustičky,recepty na růžičkovou kapustu,recepty s kapustičkami,recepty s růžičkovou kapustou,recepty z kapustiček,recepty z růžičkové kapusty,růžičková kapusta,růžičková kapusta - top recepty,růžičková kapusta a zdraví,růžičková kapusta jako příloha,růžičková kapusta polévka,růžičková kapusta recept,růžičková kapusta recepty,růžičková kapusta se slaninou,Růžičková omeleta,salát z růžičkové kapusty s hořčičným přelivem,Smažené kapustičky v mletém mase,těstoviny s růžičkovou kapustou a lískovými oříšky,Vepřová plec s růžičkovou kapustou,vepřové maso s růžičkovou kapustou,vepřové s kapustičkami,zadělávaná růžičková kapusta,zadělávané kapustičky,zahradní salát z růžičkové kapusty,zapečená růžičková kapusta,zapečená růžičková kapusta recepty,zapečená růžičková kapusta se sýrem a slaninou,zapečené kapustičky,Zapečené kapustičky s bramborami,zapečené kapustičky s bramborem,zapékané kapustičkyRůžičková kapusta, recepty. • Kotlety s růžičkovou kapustou. • Vepřová plec s růžičkovou kapustou • Smažené kapustičky v mletém mase. • Polévky s růžičkovou kapustou. • Zapečené kapustičky s bramborami. • Růžičková omeleta. • Vybrali jste si? • Růžičková kapusta někdy zjara bývá jednou z mála čerstvé zeleniny, třebaže všichni...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.