Růžičková kapusta s bramborovou kaší. Nebo chcete-li: Kapustičky se slaninou
Zadělávaná růžičková kapusta na slanině, recept. • Růžičková kapusta, anebo kapustičky? • Kapustové růžičky jsou elegantní. • Kapustové růžičky jsou v celém světě „in“. • Do chuti kapustiček dost často musí strávník „dorůst“. Pak si na nich bude až do konce života pochutnávat. • Dobrým startem jsou třeba zadělávané kapustičky na slanině s bramborovou kaší. •
Čerstvá růžičková kapusta se u nás v posledních dekádách v zelinářské nabídce objevovala jen sporadicky. Zdá se, že se jí v současné době začalo znovu „blýskat na časy“. Ve vrcholném podzimu má růžičková kapusta svůj čas.
Ružičky kapusty nerostou přímo ze záhonu
Nebudu jmenovat, ze kterého hlavního města pocházel ten člověk, který onehdy svou rodinu přesvědčoval, že kuličky růžičkové kapusty rostou podobně jako žampiony.
V zahraničí je (podle jeho řeči) ovšem pěstují ve sklenících na vyvýšených stolech, aby se k nim sběrači nemuseli shýbat. Viděl to prý na YouTube. A nedělal si legraci. Takže jsem se do hovoru nemohla zapojit s nějakým vlastním (vymyšleným) „zlepšovákem“.
- Tak jenom dám tip: Kdo máte kousek volné země k zahradničení – a opravdu to nemusí být skleník s vyvýšenými pěstebními plochami – zasaďte si pár růžičkových kapust. Když jsem onehdy viděla v obchodě růžičkovou kapustu nabízet za víc než 70 korun za kilogram, s vděčností jsem vzpomněla na těch svých pár nevzhledných košťálů, které mi růžičkovou kapustu poskytují od podzimu do zimy.
Růžičková kapusta x kapustičky?
V české kuchařské terminologii se pro tuto lahůdkovou zeleninu používá název „růžičková kapusta“ nebo „kapustičky“. (Zdrobnělina „kapustičky“ je staršího data, není výplodem současné módy zdrobňování gastronomických názvů). Tedy vaříme:
- růžičkovou kapustu;
- růžičky kapusty;
- kapustičky.
- Vařit „růžičky kapustičky“, tak to už opravdu „zavání“ infantilitou.
Zadělávaná růžičková kapusta se slaninou
Růžičková kapusta na slanině: Suroviny
350 g růžičkové kapusty (nebo 8 kusů na jednu porci)
150 g masité slaniny
80 g tuku (dle vlastních zvyků)
1 středně velká cibule
1 zarovnaná polévková lžíce hladké mouky
1 čajová lžička sójové omáčky (podle uvážení)
Sůl, mletý pepř
3 stroužky česneku
Kritický bod: Nepřevařit růžičky
Růžičky operu v sítu, aby se zachytily i vodou odloupnuté svrchní lístky. Kdo kapustu kupuje, musí také odříznout povadlý a znečištěný konec košťálu, případně obrat povadlé nebo poničené lístky.
V mírně slané vodě kapustičky předvařím – asi tak čtyři až pět minut – musejí zůstat tuhé, ale neměly by zase být uprostřed úplně syrové. Záleží na velikosti růžiček, proto nelze přesně určit dobu varu. Zkoušku provedu vpichem a ochutnáním. Růžičky vyberu z vody, aby se zastavilo jejich měknutí, ale vývar nevyliji, bude ještě potřeba.
Omáčka bude hned
Na tuku začnu smažit nakrájenou cibuli a nakrájenou slaninu. (Kdyby to byla anglická slanina, nejdřív stáhnu černou kůži.)
Když je cibule zlatá, přisypu ke směsi hladkou mouku a všechno společně restuji do světle hnědé barvy.
Potom doplním utřeným nebo prolisovaným česnekem a přilévám odvar z kapusty. Vzniklá omáčka může být řidší, protože je třeba alespoň 15 minut ji provařit, a tak zhoustne. Hotova je tehdy, když je cibule měkká.
Kapustu už dál nevařit
Až potom omáčku ochutnám a okořením mletým černým pepřem, případně trochu dosolím (už vývar byl slaný, tak opatrně). Kdyby byla chuť nevýrazná, přidám čajovou lžičku sójové omáčky (nejlépe se hodí houbová). Ale není to nutné, někdy postačí přidat česnek nebo pepř.
Do hotové omáčky vložím kapustičky, přivedu k varu – a hned odstavím. Neměly by se dál vařit, ale musejí být prohřáté „do horka“.
S čím zadělávané kapustičky chutnají?
Zadělávaná růžičková kapusta se slaninou bude chutnat s bramborami připravenými na jakýkoliv způsob, s dušenou rýží, nastavovanou kaší, obilninami i obilovinami.
- Jako domácí kuchařka jsem se ustálila na bramborové kaši. A jsem natolik konzervativní, že přílohy nestřídám – každé jídlo má tu svou. Tedy u nás. U vás si přílohu vyberte podle svého gusta.
Foto: Důkazy, jak roste růžičková kapusta pixabay.com. Ostatní fotky k článku (receptar).
https://makova-panenka.cz/recepty/ruzickova-kapusta-s-bramborovou-kasi-nebo-chcete-li-kapusticky-se-slaninou/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/ruzickova-kapusta-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/10/ruzickova-kapusta-recepty-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdušená růžičková kapusta,jak na růžičkovou kapustu,kapusta recepty,recept na růžičkovou kapustu. recept na růžičkovou kapustu se slaninou,recepty s růžičkovou kapustou,recepty z růžičkové kapusty,růžičková kapusta recept,růžičková kapusta recepty,růžičková kapusta se slaninou,růžičkové kapustičky recepty,zadělávaná růžičková kapusta,zadělávané kapustičkyZadělávaná růžičková kapusta na slanině, recept. • Růžičková kapusta, anebo kapustičky? • Kapustové růžičky jsou elegantní. • Kapustové růžičky jsou v celém světě 'in'. • Do chuti kapustiček dost často musí strávník 'dorůst'. Pak si na nich bude až do konce života pochutnávat. • Dobrým startem jsou třeba...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář