Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

1_svestkova-bublanina-od-babickyNejrychlejší švestková bublanina od babičky. • Bublanina třená, jogurtová, piškotová a podle Rettigové. • Proč se říká bublanina. Bublaninu upeče i šestileté dítě. • Švestková bublanina k obědu. • Bublanina „de luxe“ i „de obyč“.

Není rychlejšího ovocného moučníku, než je bublanina. Bublanina nikoho „neurazí“, kuchařce přitom nedá moc práce, je rychlá, vždy se povede. Receptů na ovocnou bublaninu koluje mezi kuchařkami bezpočet.

Pět nabízených receptů je bezpečně vyzkoušeno. Kuchařským elévům, netrpělivým a méně šikovným je určen podrobný popis přípravy nejjednodušší švestkové bublaniny, která se vždycky povede a určitě bude chutnat.

Bublanina: Dobrá k obědu i na svačinu

Bublaniny jsou ovocné moučníky z litého těsta. Pečeme je nejčastěji v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého šťavnatého ovoce. Obzvlášť oblíbené jsou u nás doma jahodová bublanina, třešňová i rybízová bublanina. Bublaniny nechystáme jenom jako mls.

TIP: Domácí švestkové knedlíky z krupicového těsta

V rodinách, kde mají v oblibě sladká jídla k obědu, zastoupí bublanina plnohodnotně hlavní chod – doplněna nějakou vydatnější polévkou (třeba brokolicovou, gulášovou a podobně). Bublanina s ovocem se sice moc nehodí na přesnídávku do školy nebo do práce, zato je příjemné najít ji doma k okamžitému zakousnutí při odpoledním návratu.

2_recepty-ze-svestek

Proč bublanina? Protože bublá

Česala jsem blumy na bublaninu a přes plot vedla veledůležitý hovor s šestiletou sousedovic vnučkou.

„Co to trháš?“ ptá se Baruška. „Blumy,“ povídám já. „A proč je trháš,“ ptá se Baruška. „Upeču z nich švestkovou bublaninu,“ povídám já. „A proč říkáš blumy, když budeš dělat švestkovou bublaninu?“ ptá se Baruška. „Protože bluma je švestka, která při pečení bublá,“ povídám já.

Chvíli bylo ticho. „Hm, akorát že já nevím, co to je bublanina,“ povídá Baruška.

Čtěte také:  Pečené vepřové koleno kořeněné aneb Vaříme podle literární předlohy

Sousedka dovolila Barušce zajít k nám na exkurzi. A já jí zas dovolila pomoci mi s loupáním blum, mícháním těsta a drobením žmolenky. Okénkem trouby pak Baruška kontrolovala, zda bublanina při pečení skutečně bublá. Bublala, protože bublaniny se dělají jen z hodně šťavnatého čerstvého ovoce: jahod, třešní, višní, rybízu, angreštu a raných vodnatějších odrůd švestek. Šťáva vsákne do kyprého těsta, ochutí je a zvhlčí. Proto jsou bublaniny svěží a každému chutnají.

Baruška si odnesla talíř bublaniny „od práce“ a sousedovic její dílo pochválili. Tak vám dám recept, jednodušší to už opravdu nemůže být.

3_rychla-bublanina-s-ovocem

Švestková bublanina: Nejjednodušší recept

Suroviny

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 balíček pudinkového prášku nebo 40 g bramborového škrobu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • ½ hrnku pískového cukru
  • ½ hrnku rozpuštěného tuku nebo oleje
  • 2 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • Hrst strouhanky na vysypání
  • Asi 500 g vyloupaných šťavnatých švestek (nebo i víc)
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce pravého másla

4_bublanina-recept

Postup práce

Ovoce dobře omyjeme, necháme vykapat a vyloupeme z pecek. Tím také odhalíme případnou larvičku obaleče švestkového (zejména když máme ovoce z chemicky neošetřovaného sadu).

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a olej (tuk). Šlehačem, ale stačí i pouze vařečkou, umícháme do pěny.
  2. Přidáme mléko, přisypeme mouku s kypřicím práškem a pudinkový prášek, dobře zamícháme.
  3. Pekáček s vyšším okrajem vymažeme tukem, vysypeme strouhankou.
  4. Z mouky, moučkového cukru a másla prsty nadrobíme „žmolenku“.
  5. Těsto vlijeme doprostřed pekáčku a cukrářskou stěrkou (nebo obrácenou lžicí) rovnoměrně rozetřeme.
  6. Poklademe ovocem, čím víc, tím líp (speče se).
  7. Posypeme drobenkou a dáme péct na 180 stupňů.

Pečení bublaniny trvá asi 25 minut, ale třeba ji kontrolovat – každá trouba peče jinak. Když jsou okraje bublaniny zlatohnědé a odlupují se od pekáčku a když je drobenka nazlátlá, je bublanina hotova.

5_svestkova-bublanina

Švestkovou bublaninu podáváme buď teplou jako sladké jídlo – potom porce nařežeme a opatrně podebereme lopatkou. Můžeme přizdobit kopečkem kyselé smetany.

Čtěte také:  Vdolky s mákem a se švestkami. Prastarý selský recept. Budou chutnat?

Nebo necháme bublaninu v pekáčku vychladnout a odřezáváme jen tolik kousků, kolik chceme právě podat na stůl (dospělí „domácí“ si uříznou sami).

6_bublanina-z-jogurtu

Recepty na bublaninu „ze sešitu“

S Baruškou jsem pekla opravdu tu nejjednodušší švestkovou bublaninu. A tak přidávám ještě čtyři recepty na švestkovou bublaninu ze svého sešitu receptů. Všechny jsou vyzkoušené – a dobré, jinak bych je nenabízela.

Bublanina třená

  • Suroviny: 100 g hrubé mouky, 6 bílků, 50 g rozpuštěného másla, 80 g pískového cukru, 250 g sezónního ovoce (třešně, švestky, meruňky, rybíz), olej na vymazání formy, mouka na posypání formy.
    Pracovní postup:  Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něhož vmícháme postupně cukr, rozpuštěné máslo a mouku. Směs nalijeme do olejem vymaštěné a moukou vysypané formy. Omyté a osušené ovoce (pokud možno vypeckované) obalíme nepatrně v mouce, aby nekleslo ke dnu a poklademe je na povrch těsta. Formu vložíme do předem vyhřáté trouby a při teplotě 150 °C pečeme asi 20 minut.
    Hotovou bublaninu můžeme posypat moučkovým cukrem.

Bublanina s jogurtem

  • Suroviny: 500 g švestek, 100 g práškového (případně hnědého) cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 kelímek bílého jogurtu (125 g), 1 vejce, půl prášku do pečiva, špetka soli, máslo a mouka na vymazání a vysypání mísy a trocha hrubé mouky.
    Pracovní postup: Vejce utřeme s cukrem, vmícháme mouku s práškem do pečiva, jogurt a špetku soli. Řídké těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané nízké mísy remosky, předehřátým víkem přiklopíme a necháme chvíli péct.
    Když těsto trochu ztuhne, poklademe na ně ovoce poprášené mírně hrubou moukou a pečeme dorůžova.

Bublanina piškotová

  • Suroviny: 3 vejce, rostlinného tuku a cukru tolik, kolik váží 2 vejce, polohrubé mouky tolik, kolik váží 3 vejce, na špičku nože prášku do pečiva, ztužený tuk a hrubá mouka na pekáček, švestky, moučkový cukr s vanilkou.
    Pracovní postup: Změklý tuk utřeme s většinou cukru a se žloutky, vmícháme mouku prosátou s práškem a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků ušlehaný se zbylým cukrem. Těsto rozetřeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a poklademe ovocem. V předehřáté troubě upečeme do zlatova. Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme. Je to dávka do pekáčku o velikosti asi 30 krát 19 centimetrů.
Čtěte také:  Eintopf, jídlo z jednoho hrnce. Původem z Německa, doma je na celém světě

Bublanina podle Magdaleny Rettigové

  • Suroviny: 120 g másla, 120 g cukru, 3 vejce, citronová kůra, skořice, 1/8 l mléka, 180 g strouhanky, 500 g šťavnatého ovoce, tuk na formu.
    Pracovní postup: Strouhanku navlhčíme mlékem a za občasného promíchání necháme nabobtnat. Máslo se žloutky a cukrem utřeme do pěny, okořeníme skořicí i citronovou kůrou a promícháme s připravenou houskou. Hmotu zlehčíme tuhým sněhem z bílků, urovnáme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy a hustě poklademe třešněmi.
    Bublaninu upečeme ve středně vyhřáté formě a ještě horkou pocukrujeme.

Foto k receptu na švestkovou bublaninu: receptar

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_svestkova-bublanina.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_svestkova-bublanina-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbublanina,bublanina která se povede,bublanina od babičky,bublanina recept,bublanina s drobenkou,bublanina s jogurtem,bublanina s ovocem,bublanina se žmolenkou,bublanina třená,bublanina z jogurtu,magdalena dobromila rettigová recepty,nejlepší bublanina,nejrychlejší bublanina,piškotová bublanina,piškotová bublanina s ovocem,recepty na švestkovou bublaninu,recepty ze švestek,rychlá bublanina,rychlá bublanina s ovocem,švestková bublanina s drobenkou,švestky recepty,výborná rychlá bublaninaNejrychlejší švestková bublanina od babičky. • Bublanina třená, jogurtová, piškotová a podle Rettigové. • Proč se říká bublanina. • Bublaninu upeče i šestileté dítě. • Švestková bublanina k obědu. • Bublanina „de luxe“ i „de obyč“. Není rychlejšího ovocného moučníku, než je bublanina. Bublanina nikoho „neurazí“, kuchařce přitom nedá moc práce, je rychlá, vždy se povede. Receptů...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.