Škubánky: Starodávná jídla „frčí“, tak proč nevyzkoušet třeba škubánky s mákem?
Staročeské škubánky/kucmoch, recept. • Bramborové škubánky s mákem, obyčejné jídlo časem zaváté. • Jedli jste někdy škubánky? Co je kucmoch? • Budou současné škubánky s mákem chutnat jako od babičky? Budou. • Proč dospělým chutnají škubánky víc než dětem? • Zkusíte uvařit si škubánky s mákem? Nebo si připravíte škubánkové opečenky? •
Škubánky jsou typický staročeský pokrm, jehož základ tvoří hmota z vařených brambor a mouky. Škubánky se pojídají jako sladké hlavní jídlo. Polévají se rozpuštěným sádlem nebo přeškvařeným máslem, případně ještě i mlékem. Škubánky se sypou cukrem a mletým mákem, pracharandou, strouhanými ořechy nebo strouhaným tvarohem. Místně hospodyně škubánky polévají řepným sirobem. Ze zbylého vychladlého škubánkového těsta se připravují opečenky – placičky smažené na sádle. Ty jsou chápány jako pokrm slaný.
Nad škubánky se národ shodne
Je radost napsat, že škubánky jsou naše skutečně národní jídlo a nemít přitom obavy, že se Slezané, Moravané, Chodové, Doudlebové nebo třeba Mechováci ozvou, že u nich žádný škubánek neznají a že žádají o vyjmutí z množiny škubánkojedlíků. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že:
- o škubáncích každý ví,
- málokdo v životě škubánky jedl, a když, tak už to je velmi dávno;
- a že ještě ještě méně je těch, kteří škubánky v současné době vaří.
Kdybych nepatřila do třetí skupiny, nikdy bych se netroufla o škubáncích psát.
Mletý mák a nelaskavá pohádka
Škubánky vařila babička-selka, ale také jsme je mívali k obědu v mateřské a v obecné škole. Škubánky mi nechutnaly tam, tam ani tam. Ve školce jsem si je dosolovala slzičkami. Ve škole polykala přes zatnuté zuby. V případě babiččiných škubánků jsem počkala na večer, až budou spěšinky. Vše postupně objasním. Důvody k pláči a k odmítání byly dva:
- mletý mák
- a pohádka Josefa Štefana Kubína.
Mletý mák mi zkrátka nechutnal. Když byly doma nudle, dostala jsem je s kakaem. Šišky s mákem? Ne, naše máti mi k nim osmažila cibulku, jako k bramborovým knedlíkům. A bylo to. V případě nezbytí (škola, letní tábory) byl problém s mákem vyřešen vůlí.
Ta druhá „zádržka“ byla horší. Babička-městská dbala, aby v domácnosti našich rodičů byla jen literatura kvalitní, žádný „škvár“, jak říkala. Při výběru dětských knih ji zajímala i úroveň ilustrací.
Holenkové, jen to zkuste, vyrůstat s klidem v duši, když vás na cestě životem provázejí strašidelné ilustrace Jiřího Trnky, thrillery Hanse Christiana Andersena k dokonalosti dotažené obrázky Cyrila Boudy. Nebo složitým jazykem psané podkrkonošské pohádky Josefa Štefana Kubína.
Jedna z nich – Škubánek – mně skličovala obsahem a iritovala neurvalým, hrubým způsobem jednání všech postav. Ponuré ilustrace Františka Skály (sborník Škubánek, viz obrázek vlevo) nebo Antonína Strnadela (Pohádek jako kvítí, Škubánek v ní je také), se k vypravěčově stylu dobře hodily. „Proč bych měla mít něco společného se škubánkem? Proč ho mám jíst? Dejte to těm, kteří se o něj tak tahají, ať je pokoj. Nechci být součástí té strkanice.“ Ach jo. Je těžké být dítětem…
Jak dělala škubánky s mákem babička-selka
Repertoár jídel, která vařila babička-selka, byl zářným příkladem staré české venkovské kuchyně. K výrobě škubánků bylo zapotřebí jen to, co si domácnost sama vyprodukovala:
- vlastní brambory,
- mák zasetý na souvrati
- nebo pracharanda z vlastních hrušek,
- sádlo z domácího pašíka.
- Z koupeného vařiva je „krapet“ mouky a cukru.
Uvařeno bylo rychle, jídlo bylo syté, vydatné. Slitá voda z brambor posloužila „na poliuku“, třeba na nejjednodušší oukrop. Škubánkové hmotě babička po východočesku říkala kucmoch. I v jiných krajích se slovo kucmoch objevuje, ale někdy v jiném smyslu.
Babička často vzpomínala: „To bylo krátce po svaurbě, dyž jsme se přestěhovali. Ďála jsem zrouna v kuchyni kucmoch, a přitom jsem jen bréčela a bréčela. Přišla sousedka Moraucka a poudá: Cák, Mařka, tak bréčiš? A já poudám: Dyž já dělám Vojtoj k vorbědu škubánky. Jenže vono se mi tak strašně stejská po domově, že ani ten kucmoch nevymíchám.“
Z kucmochu babička zhotovila k obědu škubánky. Mastila je sádlem a sypala mákem nebo pracharandou – práškem z roztlučenách suchých hrušek-jakubek.
Ze zbylého, studeného a notně zatuhlého těsta, smažila k večeři „spěšinky“. Gastronomickým názvoslovím by se dal produkt nazvat možná kroketa. Joza Břízová jej však ve své nesmrtelné knize nazvala opečenka. Byly to silnější placičky ze škubánkové hmoty/kucmochu opečené na sádle. Ač jsem o sladké škubánky nestála, na konzumaci spěšinek jsem se k babičce dostavila vždycky včas. A pokaždé jsem si myslela: „Je opravdu nutný ten škubánkový mezistupeň? To se nemohou spěšinky udělat rovnou, aby jich bylo víc? Až budu velká, budu dělat kucmoch jenon na spěšinky. “ A tak se i stalo.
S dětskými démony jsem zatočila rázně
- Mletému máku jsem přišla na chuť dřív než jsem dostala občanku.
- Škubánkům hned poté, co jsem jednou nenechala kucmoch na spěšinky vychladnout, ale zkusmo si trochu horkého „vyškubala“ z hrnce, posypala mákem a moučkovým cukrem a omastila rozpuštěným máslem.
- V „podivném“ vypravěčském stylu J. Š. Kubína jsem našla zalíbení.
Všechno má svůj čas, nic nelámejme přes koleno.
Staročeské škubánky s mákem: Recept
Suroviny na škubánky
- 1000 g kuchyňsky upravených brambor
- 150 – 200 g polohrubé či hrubé mouky nebo dětské krupičky
- 1/4 lžičky soli
- Voda
- Na posypání
- Moučkový cukr nebo řepný sirob
- Mletý mák, tvaroh na strouhání, strouhaný perník, ořechy nebo hrušková pracharanda
- Sádlo, máslo, či rostlinný tuk na polití, případně trochu mléka
Na pomocníky nespoléhejme
- Brambory varného typu C (ty rozsýpavé) oloupu a nakrájím na kostky.
- Zaliji vodou a uvařím do fáze, kdy zkušební kostka brambory sice při vpichu neklade odpor, ale na noži se ještě udrží.
- Vypnu sporák.
- Vodu zpola sliji, odvar zachytím a zužitkuji na polévku nebo do do polévky.
- Holý povrch brambor posypu moukou.
- Pak nějakým nástrojem s kulatou rukojetí (třeba klasicky obrácenou vařečkou) vytvořím „sedm šťouchů do kucmouchu“.
- Hrnec přiklopím a postavím na tu vypnutou plotýnku. Kdybych měla kamna, postavím na kraj plotny.
- Asi čtvrt hodiny nechám mouku pod poklicí na mírném teple propařovat (už se ale nevaří).
- Pak ručně vařečkou brambory s moukou vymíchám do hladké konzistence. Šlehač ani hnětač nelze použít, jeden pracuje moc, druhý málo. Vymíchat kucmoch je rychlé, není to nijak namáhavá práce. Jen u toho nesmíme „bréčet a bréčet…“.
Většina receptů jako další krok přikazuje smočit lžíci v tuku a vykrajovat protáhlé čočkovité tvary, které hned sypou a mastí. Já kousky škubánků jednoduše škubu z kucmochu a kladu na talíř. Zdá se mi, že nepravidelný povrch pojme víc dobrého posypání. To je ovšem na volbě každého.
- Někdo k máslu na polití přidá trochu horkého mléka, aby škubánky s mákem lépe „klouzaly“ a nebyla taková spotřeba másla.
Čím lze škubánky pokazit
Ono se to nezdá, ale i škubánky je možno pokazit. Některé chyby se však dají napravit.
- Volba brambor. Méně zkušené hospodyňky někdy trochu fanfarónsky prohlašují, že jim na varném typu brambor nezáleží, že s přehledem uvaří všechno ze všeho. Ne, z lojovitých salátových brambor (typu A) se škubánek neudělá. Hmota se klihovitě potáhne, zůstanou v ní kusy brambor.
Záchrana: K umletému máku uvařit široké nudle a bramborovou hmotu nechat ztuhnout. Pak do ní přidat mouku nebo strouhanku, obalit v trojobalu a usmažit krokety (třeba ke špenátu či dušené zelenině). - Málo nebo moc slaný kucmoch. Škubánky se sice připravují nasladko, ale bez soli by byly jalové, málo jedlé. Proto je třeba kucmoch po vymíchání ochutnat a případně přisolit (což znamená další míchání).
Jednoznačně slaná hmota také nebude nasladko dobrá, ale spěšinky z ní budou výtečné.
Sirob a mák, to se rýmuje
Škubánky posypané mletým mákem a přelité řepným sirobem, tak to je také dobrota. Ani tuk už není třeba. O „klouzání do krku“ se postará sirob.
Bez spěšinek by to nešlo
Placičkám ze zbylého kucmochu říkám po babiččině vzoru spěšinky. Ze studeného a zatuhlého těsta vytvářím trochu vyšší pavézky, které kladu do hodně rozpáleného sádla a z obou stran opeču.
- Na spěšinky se nesmí spěchat, obrátit se mohou, až když je první strana dozlatova vypečená. Obracení se musí dít opatrně, spěšinka je uvnitř měkká a neopatrností se opečená kůrka snadno strhne.
- Spěšinky jíme jen tak, třeba se salátem nebo se sklenicí sladkého či kyselého mléka.
- V jednom šumavském horském hotelu jsem odkoukala podávat opečené škubánky jako přílohu ke zvěřině. Třeba k jelenímu guláši. V tom případě škubánky vykrájáím lžicí,m položím na olejem pokropený pergamen a zprudka opeču v troubě. Nesmažím je jako spěšinky.
Škubánky v minulém století
Že se na škubánkách ve dvacátém století nic nezměnilo, dokládají reprodukce z dobových kuchařských knih. Proměnné veličiny jsou pouze množství mouky a její frakce.
Jako první nabízím škubánky z bible českého domácího vaření Vaříme zdravě, chutně a hospodárně.
Zbylé škubánky „hodíme“ na pekáč
Autorka Joza Břízová připomněla i „spěšinky“ ze zbylého kucmochu. Nazvala je „škubánkové opečenky“. To mi připadá příhodné. Tak ji odpouštím i ono „hodíme na pekáč“, jakkoliv jinak se mi podobně expesívní výrazy v kuchařské literatuře nelíbí.
Škubánky skoro vědecky
Recept na škubánky z knihy Vaříme účelně pro zdravé i nemocné je v podstatě také to samé – suroviny a pracovní postup.
Protože byl v knize vydané Státním zdravotnickým nakladatelstvím kladen důraz na „zdravou výživu“ (optikou padesátých let minulého století), je ke klasickému sypaní sádlo:mák přidána i zdravější varianta máslo:tvaroh. Jestli to chce někdo vyzkoušet, nabízím původní recept z roku 1956.
Škubánky „hospodské“
Ještě v polovině sedmdesátých let byly škubánky s mákem nabízeny i provozovnách veřejného stravování. A nebo – teoreticky – oficiálně mohly být připravovány. V knize příprav (Receptury pro teplou kuchyni), figurují škubánky s mákem jako položka (norma) 19404.
Rozpis je na deset porcí, každý si musí množství surovin tedy přizpůsobit podle počtu připravovaných porcí.
Foto: Uplakaná hospodyňka pochází ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku o škubáncích a kucmochu (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/skubanky-starodavna-jidla-frci-tak-proc-nevyzkouset-treba-skubanky-s-makem/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/4_skubanky-s-makem-recept.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/4_skubanky-s-makem-recept-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny recepty bramborové škubánky,bramborové škubánky,bramborové škubánky s mákem recept,co je kucmoch,domácí škubánky,jak udělat škubánky,jak uvařit škubánky,kucmoch,kucmoch recept,mák recepty,opečené škubánky recept,recept na bramborové škubánky,recept na škubánky,recepty z brambor,šišky s mákem,škubánkové opečenky,škubánky,škubánky jako příloha,škubánky od babičky,škubánky podle bývalé normy,škubánky recept,škubánky s mákem,škubánky s mákem recept,škubánky s pracharandou,škubánky se sirobem,škubánky staročeské,staročeská kuchyně,staročeské recepty,staročeské škubánky,šulánky s mákem,tradiční receptyStaročeské škubánky/kucmoch, recept. • Bramborové škubánky s mákem, obyčejné jídlo časem zaváté. • Jedli jste někdy škubánky? Co je kucmoch? • Budou současné škubánky s mákem chutnat jako od babičky? Budou. • Proč dospělým chutnají škubánky víc než dětem? • Zkusíte uvařit si škubánky s mákem? Nebo si připravíte škubánkové opečenky? • Škubánky jsou typický staročeský pokrm,...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Rád si připomenu, jak škubánky připravovala moje babička. Ten základní recept je stejný jak tady čtu, rozdíl, a myslím, že specialita spočívala v tom, že se škubánky dělaly vždy když se doma škvařilo sádlo. Na pomaštění i se škvarky a ještě k tomu horká povidla s trochou rumu, paráda. Petr
Dobrý den, Petře. Děkuji za příspěvek. Mohl by být inspirací pro někoho, kdo chce vařit podle skutečných zvyklostí na českém/moravském venkově, a to v době zase ne tak docela vzdálené. To jsou ty pravé, autentické receptury. A nikdo neuvěří (dokud nezkusí) jak dobře chutná kombinace slaných škubánků, sladkokyselých povidel a čerstvých škvarků.
Díky, díky. M.P.
Uvařit kilo brambor, slít většinu vody, přisypat cca 20 deka hrubé mouky, nechat chvíli na ohni propařit, sůl a rozšťouchat. Na sádle osmažit cibuli do zlatova, tím polít škubánky a k tomu sterilované zelí.