Sójové boby: Rajčatový salát se sójou a sýrový sójový salát
Sója oslavovaná, sója zavrhovaná. • Zdravý rozum, zdravá strava. • Česká sója není geneticky upravovaná. • Lepší je vařit sóji víc než míň. • Co se sójou. • Sójové saláty, inspirace. • Lehký salát ze sóji. • Vydatný salát ze sóji.
Sója je biologicky velmi vyvážená potravina a případně může být náhradou živočišných bílkovin. Odborníci zabývající se vhodným složením jídelníčku zdravých osob ovšem doporučují kombinaci obou potravinových skupin, aby strava byla přirozeně pestrá.
Sója: Potravina, o které se „hovoří“
Obliba sóji se – alespoň u nás – zmítá na houpačce. V některou dobu je téměř vynášena k nebesům jako univerzální potravina a snad i „všelék“, ale pak se houpačka dostane do dolní úvrati a sója je zatracována coby časovaná bomba zkázy lidstva.
Naštěstí se mezi oběma póly nacházejí období, kdy je sója považována jen za chutnou luštěninu. Zdá se, že v polovině druhé dekády 21. století není sója „in“ ani „out“. Nachází se v množině potravin, které by racionální strava měla obsahovat.
Sója: Pro a proti
Dietologové si na sóje cení nenasycených mastných kyselin, které chrání cévy před vznikem sklerotických plátů. Vysoce je hodnocen obsah minerálních látek v sóje. Draslík, fosfor, hořčík a vápník příznivě působí na stavbu kostí, svalů a šlach. Železo a zinek obsažený v sóje prospěje těm, kteří trpí poruchami krvetvorby a mají nedostatek červených krvinek. Sója dodá dostatečné množství vitaminů skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin E a lecitin. Je cenným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahuje téměř všechny důležité aminokyseliny, které si tělo samo nedokáže vytvořit, a musí je proto získávat z potravy. Důležitý je obsah vlákniny v sóje.
Vlna nevole se převaluje kolem tak zvaně geneticky modifikované sóji (GMO). Pro ty, kdo se GMO sóji obávají: Použití GMO v potravinách musí být podle evropské směrnice uvedeno na etiketě zboží, pokud je podíl GMO vyšší než 0,9 %.
A jedna dobře míněná rada: Nakupujte sóju od českých pěstitelů, a je po obavách. Třeba v prodejnách se zdravou výživou. Sója pěstovaná u nás není GMO.
Vaření sóje vyžaduje čas
Sója se prodává obvykle v balíčku po 450 gramech. Protože je její tepelná úprava poměrně dlouhá, a tedy náročnější na spotřebu energie, je hospodárné uvařit vždy celý balíček, nebo i dva. Část uvařené sóji lze zmrazit (v různém množství pro další využití) nebo i zavařit ve slaném nebo sladkokyselém nálevu.
Sóju je třeba alespoň na čtyři hodiny předem namočit. Protože při vaření nepění, dá se bez problémů vařit v tlakovém hrnci. Ale i při jeho použití je třeba počítat s minimálně hodinovým varem.
Když jsou sójové boby dokonale měkké (při ochutnání „nekřupou“), scedíme je. Vývar ze sójových bobů není nijak valný, uchováme jej však, když bychom chtěli část sóji sterilovat, a nebo když bychom měli v plánu dělat nějakou polévku se sójou.
Bleskem: Co se sójou
- Saláty nebo přídavek do salátů
- Přídavek do polévek („hrstková“, zeleninová a jiné podobné)
- Přídavek do zeleninových a masových směsí (ragú a podobně)
- Přídavek do dušené rýže (přílohové i do rýžových pokrmů se zeleninou či s masem)
Namočené nabobtnalé sójové boby lze upéct v troubě, a tak si vyrobíme oblíbené alaburky. Chutí se podobají praženým burským oříškům, ale jsou méně kalorické. Lze je přidávat i do pečiva.
Sójové saláty: Inspirace
Balíček sóji uvaříme do měkka. Ještě než ji slijeme, připravíme si k ruce olej, sůl, ocet a plnotučnou hořčici. Sóju slijeme, hned přesypeme do mísy, přidáme 50 ml oleje, polévkovou lžící soli, lžíci hořčice a lžíci octa. Horkou sóju rychle mícháme, čímž se vytvoří emulze, která boby obalí. Pak necháme úplně vychladnout. Sója je připravena k dalšímu využití na luštěninový salát.
Vydatný sýrový sójový salát
Do předem připravené ochucené sóji přidáme:
- na malé kostičky nasekanou cibulku,
- čtyři prolisované stroužky poctivého česneku (nebo víc, když máme rádi česnek),
- asi 250 g drobně nakrájeného nebo hrubě nastrouhaného eidamu (úplně postačí),
- ještě 50 ml oleje,
- trochu mletého pepře, polévkovou lžíci mleté sladké papriky a čajovou lžičku mleté pálivé papriky.
Necháme několik hodin, ale ideálně do druhého dne proležet, aby sýr změkl a boby nasákly chutí koření. Salát vydrží několik dní, mlsní tvrdí, že čím starší, tím lepší. Nejlépe chutná s celozrnným pečivem a sklenicí piva.
Lehký sójový salát
Do předem připravené ochucené sóji dáme:
- nakrájená rajčata,
- cibuli
- a zelené papriky,
a to v množství „podle oka“, čili podle stavu zásob a oblíbenosti rajčatových salátů. Zamícháme, dochutíme solí, trochou octa, troškou cukru a mletým pepřem. Přidáme nakrájený sýr (vhodný je čedar nebo gouda) nebo salát posypeme strouhaným sýrem balkánského typu (v tom případě méně solit). Salátu „sluší“ přízdoba z čerstvé bazalky a celozrnný rohlík.
Varianty
- Místo sýra můžeme do salátu dát na jemné proužky nakrájený šunkový nebo pařížský salám (ne však gothaj).
- Když dáme sýr i salám, nic se nestane.
- Jestliže naopak k sóji dáme jenom zeleninu (bez sýra a uzeniny), salát báječně doplní grilovaná masa při letních přátelských zahradních sešlostech.
Foto: receptar
https://makova-panenka.cz/recepty/sojove-boby-rajcatovy-salat-se-sojou-a-syrovy-sojovy-salat/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC02723.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC02723-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyalaburky,česká sója,co je sója,co se sójou,co ze sóji,GMO,jak uvařit sóju,jak vypadá sója,luštěninový salát,rajčatový salát,rajčatový salát s cibulí,recepty ze soji,salát ze sóje,salát ze sóji,saláty,saláty recepty,sója,sója recepty,sója s rajčaty,sója se sýrem,sójové oříšky,sójový salát,vařená sója,všechny recepty ze sóji,výborný rajčatový salát,zdravá sójaSója oslavovaná, sója zavrhovaná. • Zdravý rozum, zdravá strava. • Česká sója není geneticky upravovaná. • Lepší je vařit sóji víc než míň. • Co se sójou. • Sójové saláty, inspirace. • Lehký salát ze sóji. • Vydatný salát ze sóji. Sója je biologicky velmi vyvážená potravina a případně může...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář