1_susenky-spekulatiusRecept na sušenky spekulatius. • Adventní sušenky evropského střihu. • Neznámý obsah známé plechovky.• Co znamená spekulatius. • Kořeněné sušenky patří k adventu.

České zvykosloví nezná žádné speciální adventní pečivo. Mikuláš sice tu a tam přinesl kus perníku, ale ten se spíš koupil na Kateřinském jarmarku, než aby se pekl doma. Perníčky byly až na Vánoce. Jinak už jen jablíčka, ořechy – a samozřejmě uhlí a brambory nezbedníkům. Národy na západ od nás však tradici mikulášského a advetního pečiva mají. Jsou to kořeněné sušenky spekulatius. Jsou zvláštní, voní a chutnají jinak než české (rakouské) čajové pečivo. Stojí za vyzkoušení. A když se to nestihne do Mikuláše, nevadí. Adventu „ještě není na krátku“.

Spekulatius, speculaas. Česky zrcátka?

Spekulatius (v Belgii speculaas) jsou sušenky z máslového těsta, kterým dodává pro nás nezvyklou chuť třtinový nebo hnědý cukr a specifická směs koření. Sušenky spekulatius, Němci vyslovují [špekulácius], by správně měly mít i typickou podobu – na povrchu vytlačený obrázek. Sušenky se pekly v předvečer svátku svatého Mikuláše a sloužily k připomenutí jeho životních činů. Snad proto dostaly sušenky své pojmenování: speculum je latinsky zrcátko a na sušenkách se odrážel, zrcadlil Mikulášův život.

Později – a v současné době – se na sušenkách objevují různé motivy. Otiskují se do těsta pomocí válečků nebo forem. Dříve bývaly dřevěné, v současné době se dají koupit i válečky a formy silikonové. Sušenky spekulatius se mohou jíst po celý advent (střídmě, je přece půst), než je vystřídá vánoční cukroví.

2_adventni-susenky-recept

„Ty jsi ale spekulatius!“

Kulatá plechová krabice s podivným nápisem spekulatius stála ve spíži. Naše máti v ní uchovávala zásobu pudinkových prášků, vanilinových cukrů, prášků do pečiva, nikdy nepoužitého amonia. A tak. Podivné slovo spekulatius se mně a sestře velmi líbilo. Rozšířilo spektrum našich nadávek. „Ty seš ale spekulatius,“ pošlebovala se jedna. „Spekulatius seš ty, a jakej!“ syčela druhá. „Mami, ať mi nenadává! Ať mi neříká, že jsem spekulatius, když je spekulatius sama!“ ječely jsme jedna přes druhou.

Krabice spekulatius byla v každé druhé domácnosti a možná je dodnes. Já tu svou získala z druhé větve naší současné domácnosti. Mám v ní prášky do pečiva, pudinky, tresti – a tak. A protože mi je milá, chtěla jsem znát její historii.

Výsledek badatelské činnosti: Všechny exempláře plechovky pocházejí z přelomu 60. a 70. let. Tehdy, snad ale prý jen v jednom roce nebo dvou, se na předvánočním trhu objevily sušenky zvláštní chuti, s vytlačenými obrázky, tak jak jsou znázorněny na krabici. Prý moc nechutnaly, dětem už vůbec ne. Ale ta krabice byla tak lákavá, že si ji každý koupil jen kvůli ní samé. Spekulatius byla asi jen jiskřička západní kultury, normalizací uhašená. Zbyly jen plechovky, o kterých už málokdo ví, kde se vzaly.

  Zázvorky: Vynořily se z hlubin zapomnění, nebo jen čekaly na správnou dobu?

Třeba někdo pamatuje přesně, proč se sušenky spekulatius začaly a hned zase přestaly vyrábět a řekne nám to. A když ne, nevadí. Můžeme si je upéct doma. Existuje mnoho receptů, nabízím ten svůj pocházející z Německa.

3_nejlepsi-recepty-na-vanocni-cukrovi

Adventní kořeněné sušenky potřebují přípravu

Koření… Od skořice po kardamom

Aby kořeněné sušenky spekulatius chutnaly tak, jak chutnat mají, je třeba nejdřív udělat inventuru v zásobách koření a dokoupit potřebné druhy. Je potřeba mletá skořice, mletý sušený zázvor, mleté nové koření, mletý hřebíček, muškátový oříšek a kardamom.

Někdy se mleté koření nesežene, potom je třeba na prášek je rozetřít v hmoždíři nebo v lékárenském tloučku. Kdo nic z toho nemá, může použít mlýnek na koření. Muškátový oříšek stačí postrouhat. S kardamomem je někdy shánění. Měl by být k mání ve speciálkách s kořením. Prodává se buď v balíčku po 25 či 50 gramech, ale levněji přijde vážený, patnáct gramů nám vystačí na celé předvánoční pečení a ještě zbude do punče.

Cukr dává sušenkám charakteristickou chuť a barvu

Ale ano, jistě, třtinový cukr nebo cukr hnědý jsou výrazně dražší než rafinovaný bílý cukr. Hnědé cukry ovšem dávají sušenkám spekulatius další charakteristickou chuť a barvu. Když budeme improvizovat, obejdeme recepturu a místo hnědého cukru použijeme levný bílý, bude to možná dobré, ale nebude to chutnat jako pravé keksy spekulatius. Všechno chce své. Nechci být ošklivá, ale naše babička-selka v takovém případě říkala: „Když to nechceš dělat kloudně, tak to raději nedělej.“

Formičky na sušenky spekulatius

Formičky nebo válečky na sušenky spekulatius, tak to je trochu potíž. Možná se špatně dívám, ale nikde v naší republice jsem je neviděla. Dají se koupit v zemích, kde se spekulatius (speculaas) pečou. Nebo si je také můžeme koupit přes zahraniční e-shop. Nejsou ovšem na naše poměry levné, formičky se pohybují tak od tří euro za kus do 25 euro za sadu. Válečky stojí tak od 12 euro výš.

Ale česká (moravská, slezská, slovenská) žena si umí vždy poradit. V obchodech jsou k mání různá vykrajovátka, která zanechávají plastický otisk. Když vybereme nějaké univerzální motivy, můžeme je využít i k jiným účelů. Prodávají to v domácích potřebách nebo v odděleních kuchyňských potřeb.

4_vyroba-domacích-susenek

Spekulatius: Pečeme adventní kořeněné sušenky

Spekulatius: Recept

  • 225 g másla
  • 210 g třtinového nebo hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky (dále ČL) mleté skořice
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletého hřebíčku
  • ¼ ČL mletého muškátového oříšku
  • ¼ ČL soli
  • ¼ ČL  mletého nového koření
  • ½ ČL mletého kardamomu
  • ¼ ČL mandlové tresti
  • 480 g hladké mouky nebo půl napůl s polohrubou
  • ¼ ČL jedlé sody neb o prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 2 vejce

5_domaci-susenky-recept

Postup práce

Vejce, cukr a koření vyšleháme do pěny (šlehačem). Kypřidlo rozptýlíme v mouce a mouku zašleháme (zamícháme) do máslové směsi.

  Malý receptář vánočního cukroví: Základní druhy nejlepšího cukroví podle abecedy

Překlopíme na pomoučený vál a oběma rukama vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme do fólie a dáme na minimálně tři hodiny do chladna. Ale může to být i do příštího dne.

Připravíme si dva nebo když máme, tak tři plechy. Můžeme je, ale nemusíme, vyložit papírem na pečení. Není to nutné proto, že se sušenky nepřilepí, ale někdo je zvyklý péct na papíru. Plechy ani papír není třeba mastit.

Odkrajujeme menší kousky těsta a na moukou trochu posypané pracovní ploše vyválíme placku (podle toho, jak hluboké máme formičky).

  • Tady malá odbočka: Je opravdu lepší placky shora i zespodu pomoučit. V současné době často vyvalujeme mezi dvěma pláty folie. To se na tyto sušenky moc nehodí, protože reliéf obtisku pak je málo patrný. Z jemně pomoučené placky jsou obrázky líp prokreslené.

6_vanocni-cukrovi-nejlepsi-recepty

Vykrájíme sušenky. Zpočátku to jde pomalu, ale až si osvojíme ten správný „grif“, práce se zrychlí. Z toho důvodu, že se jedná o „piplačku“, je lepší nejdřív sušenky vykrájet a pak teprve péct. Nedělat obě práce najednou. Těsta z uvedeného rozpisu je na tři klasické plechy. Ale kdo nemá, musí postupovat tak, jak je při pečení cukrová zvyklý.

Plechy vkládáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a tuto teplotu udržujeme. Spekulatius se musí péct zvolna, ne prudce. Pečení trvá deset až patnáct minut. Dobře upečené keksy mají medovou barvu.

  • Pozor: Od trouby se nesmí odejít a nesmí se při pečení dělat nic jiného. Kdo občas vyhodí plech spláleného cukroví, asi ví, jak jsem nabrala tyto zkušenosti.

7_nejlepsi-vanocni-cukrovi

Sušenky spekulatius jsou křupavé, a tak by měly zůstat. Proto se ukládají do plechových nebo jiných těsnících krabic. Podáváme je s čajem, kávou, punčem, horkým vínem, dětem se sklenicí mléka (to je i můj tip, tak je mám sama nejraději). Na talířek jich dáme jen pár kousků. Je advent, postní doba, tak žádné přejídání.

8_cukrovi-recepty-na-uzasne-cukrovi

1_susenky-spekulatius

Další adventní tip: Jak vyrobit adventní věnec z přírodnin. Inspirace.

Něco na zahřátí? Nejlepší recepty na domácí punče, svařené víno nebo grogy

Foto k receptu na domácí adventní sušenky spekulatius: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/8_cukrovi-recepty-na-uzasne-cukrovi.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/8_cukrovi-recepty-na-uzasne-cukrovi-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíadvent,adventní pečivo,adventní sušenky,belgické sušenky,co je to advent,cukroví recepty na úžasné cukroví,domácí sušenky recept,kořeněné sušenky,nejlepší recepty na vanoční cukroví,nejlepší vánoční cukroví,německé sušenky,speculaas,spekulatius recept,sušenky na miluláše,sušenky Spekulatius,vánoční cukroví našich babiček,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví recepty,vánoční sušenky,zázvorové sušenkyRecept na sušenky spekulatius. • Adventní sušenky evropského střihu. • Neznámý obsah známé plechovky.• Co znamená spekulatius. • Kořeněné sušenky patří k adventu. České zvykosloví nezná žádné speciální adventní pečivo. Mikuláš sice tu a tam přinesl kus perníku, ale ten se spíš koupil na Kateřinském jarmarku, než aby se pekl doma....Blog o zahradničení, pěstování a receptech