spenatova-polevka-podle-pohlreichaŠpenátová polévka podle Pohlreicha | Základem Pohlreichova receptu na výbornou špenátovou polévku je čerstvý listový špenát a tzv. blanšírování, díky kterému si špenátová polévka zachová krásně zářivou zelenou barvu. Krémovou špenátovou polévku podle Pohlreicha lze uvařit se smetanou nebo mlékem, ale hravě se obejdete i bez toho.

Jednoduchý recept, výsledek epesní. Alespoň tak tuto špenátovou polévku hodnotím já.

Špenátová polévka podle Pohlreicha si bez blanšírování ani neškrtne

Pohlreich je zastáncem názoru, aby se v domácnostech i v kuchyních restaurací používaly čerstvé sezónní suroviny. S tímto postojem se ztotožňuji a pokud to jde, zužitkovávám nejlépe suroviny ze zahrádky a ze dvora. Co si nevypěstuji sama, dostanu u sousedů. pohlreich-recepty-spenatova-polevka-podle-pohlreichaListový špenát Pohlreich používá i pro svou špenátovou polévku. Čerstvého špenátu se v obchodech tolik nedostává, a tak nakonec v českých domácnostech se železnou pravidelností vítězí špenátová polévka z mraženého špenátu. Jeho kvalita je dobrá, tu a tam mu snad můžeme vytýkat vyšší či menší obsah vody.
Úroda mi ale popřála a čerstvého špenátu jsem se dočkala i já na zahradě. A na špenátovou polévku jsem se díky pěkným zdravým výpěstkům těšila jako malá holka.
Blanšírování je kouzelný kuchyňský postup. Leckterou hospodyňku sice může odradit neznámým názvem, není třeba se obávat. Smyslem blanšírování je uchování vitaminů a pěkných barev zeleniny. Jak na to? Zeleninu velmi krátce povaříme a ihned zchladíme v míse s ledovou vodou. Nic víc, nic míň.

Špenátová polévka podle Pohlreicha má jednoduchý základ

Jak velí staré kuchařky, jednoduchost v kuchyni musí mít prim. Základem také Pohlreichovy špenátové polévky je máslo rozpuštěné v hrnci, dvě najemno nakrájené šalotky. Zaprášíme moukou nebo přidáme domácí jíšku, máme-li ji po ruce.

„Kuchyň bez domácích polotovarů, jako je vývar nebo jíška, je jako artilérie bez nábojů,“ poznamenal šéfkuchař Zdeněk Pohlreich u přípravy špenátové polévky.

Miluji česnek, a proto dva na plátky nakrájené stroužky česneku od českého farmáře si své místo ve špenátové polévce vydobyly i tentokrát. Jistě se ani na vás zlobit strávníci nebudou, protože česnek dodá krémové špenátové polévce přesně takovou chuť, jako by měla správně mít. Do hrnce nalijeme trochu domácího vývaru, přidáme pepř a sůl a promícháme či zmixujeme.
Mezitím si z listového špenátu vymačkáme přebytečnou vodu, na prkénku nakrájíme, přidáme do hrnce a zalijeme smetanou nebo mlékem a rozmixujeme.

  "Paprika" z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií

„Takováto superpolévka si zaslouží trochu chleba. Dýňový chleba bez éček se ke špenátové polévce bude náramně hodit,“ doporučuje Pohlreich.

Vyzkoušeno, uvařeno, ochutnáno. Hrnec špenátové polévky byl ta tam.

spenatova-polevka-podle-pohlreicha

Fotografie: U přípravy špenátové polévky podle Pohlreicha jsem neměla po ruce foťák, a tak děkuji Pixabay za poskytnutí snímu (pixabay.com/cs/potraviny-polévky-špenátová-polévka-263881/) a také Davidu Sedleckému, který šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha vyfotil na F.O.O.D. pikniku v Parku Ladronka (wikimedia.org/wiki/File:Zdeněk_Pohlreich_2014.JPG)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/spenatova-polevka-podle-pohlreicha.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/spenatova-polevka-podle-pohlreicha-150x150.jpgzezahradkyPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAblanšírování,čerstvý listový špenát,listový špenát Pohlreich,Pohlreich,recepty podle Pohlreicha,recepty Pohlreich,recepty se špenátem,špenát,špenát recepty,špenátová polévka,špenátová polévka krémová,špenátová polévka recept,špenátová polévka se smetanou,špenátová polévka z čerstvého špenátu,Zdeněk Pohlreich receptyŠpenátová polévka podle Pohlreicha | Základem Pohlreichova receptu na výbornou špenátovou polévku je čerstvý listový špenát a tzv. blanšírování, díky kterému si špenátová polévka zachová krásně zářivou zelenou barvu. Krémovou špenátovou polévku podle Pohlreicha lze uvařit se smetanou nebo mlékem, ale hravě se obejdete i bez toho. Jednoduchý recept, výsledek epesní....Blog o zahradničení, pěstování a receptech