Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

7_kapie-v-olejiRecept na sterilované kapie. Nejlepší sterilovaná kapie je s olejem.   Jak dlouho zavařovat kapie.  Sterilovaná kapie, klasika labužníků.  Bez kapie je studená kuchyně chudá. Sterilovaná kapie – příloha i koření.

Sterilovaná kapie je lahůdka, kterou nelze ničím jiným nahradit. Již sama o sobě má jemnou a delikátní chuť, ale ještě větší uplatnění sterilované kapie najde v klasické studené kuchyni. Koupit kvalitní sterilovanou kapii není snadné, často není k mání, a když, je buď poměrně drahá, a nebo to není kapie, ale tenkostěnná červená paprika. Zavařit alespoň kilo dvě se vyplatí. Zavařování kapie je snadné a rychlé.

Každá červená paprika není kapie

Kapiemi se označuje druh papriky, která není ani trochu pálivá a má silnou dužninu, je tak zvaně „masitá“. Kapie mohou mít různou barvu i tvar. Pro sterilování se používají nejčastěji tmavočervené zašpičatělé plody.

Kapie nakládáme buď nakrájené podél na čtvrtky nebo nařezané na proužky. Nálev na kapie můžeme zvolit jakýkoliv osvědčený sladkokyselý. Aby se dosáhlo specifické chuti, přidává se do každé skleničky navíc kousek bobkového listu a kulička nového koření. K nálevu na kapie se přidává stolní olej, a to proto, aby tuhá slupka paprik změkla. Olej se také projeví na typické chuti.

2_oblozene_chlebicky_recepty

Do kapie se musí dorůst

S kapií to je tak trochu jako s olivami. K jejich oblibě musí člověk gastronomicky (a asi i věkem) dorůst. Dobře si pamatuji, jak jsem coby děcko snědla z obloženého chlebíčku nebo ruského vajíčka nejdřív kapii (rychle a se zavřenýma očima), abych měla to nejhorší za sebou a mohla si nerušeně pochutnat. Rodiče totiž razili (správnou) zásadu, že se „jí všechno a kdo nejí kapii, ten nemůže jíst ani chlebíček.“ Že jsem měla chlebíčky ráda, přežila jsem i povinnou kapii.

Čtěte také:  Zavařování hotových jídel. Zavařujete jídlo na dovolenou? Velký test domácích konzerv. Recepty, tipy, triky

Pak jsem přišla na chuť kapiovému žervé, budapešťské pomazánce, zelnému salátu s kapií – a už jsem ani nevěděla, že byly doby, kdy jsem nechápala, jak mohou rodiče kapie s chutí jíst. Tuhle jsem si na to vzpomněla, a tak se ptám syna: „Odkdy vlastně máš rád sterilované kapie?“ Syn se zamyslel: „Člověče, a víš, že ani nevím, kdy mi zachutnaly? Asi v tu dobu co olivy.“

No neříkala jsem to?

3_zavarovani-kapie

Sterilované kapie: Recept

Sterilované kapie zavařuji do menších sklenic. Mám je za pochutinu vzácnější, kterou se „nesluší jíst plnou lžicí“, jak se říká. Ale uznávám, že to je jen můj názor, otázka osobního vztahu ke způsobu konzumace různých delikates.

  1. Část jich nařežu na proužky, a ty pak používám pro studené lahůdky.
  2. Druhou část nakládám v kusech, ty kapie pak dávám jako součást zeleninové oblohy nebo na studené nářezové mísy.

4_sterilovana-kapie

Kapie prohlédnu, špatné části vyříznu. Špičatým nožem odříznu stopku s jaderníkem, odstraním jádra. Teprve pak je důkladně properu. Když bych je prala i se stopkou, zůstane kolem ní nečistota, který se při další manipulaci dostane na kapii. Nechám vykapat.

5_nakladani-kapie

Vyberu sklenice. Počítám, že do přibližně třídecové (čert aby se v současných sklenicích vyznal) se vejde jeden a půl až dvě kapie.

  • Sklenice důkladně vymyji v detergentu a dobře opláchnu horkou vodou.
  • Víčka umyji s ještě větší pečlivostí.
  • Nechám na čisté utěrce volně vyschnout.

Uvařím nálev. Oblíbila jsem si nálev zapsaný ve mém archivu jako nálev „od Medvědovy mámy“, používám ho i na okurky.

TIP: Zavařování okurek a 10+1 nálevů na okurky včetně láku na znojemské okurky

Dobré jsou i vyzkoušené „houbařské“ recepty na sladkokyselé nálevy. Ale může být i jiný, jak má kdo v oblibě. Jednou jsem zkusila i klasické Deko. Ovšem je v něm koriandr, a ten mi ke kapiím tak nějak neseděl. Komu koriandr nevadí a nerad váží a počítá kuličky koření, může použít i tuto klasiku. Kapie jsou sladké, a tak „snesou“ i kyselejší nálev, než je ten můj.

Čtěte také:  Domácí veka na chlebíčky: recept a postup

6_jak-zavarit-kapie

Kapie nakrájím na čtvrtky (po délce) a porovnám s výškou sklenice.

  • Seříznu tak, aby se mohly skládat na výšku a nepřesahovaly okraj.
  • Zaplním sklenici.
  • Odříznuté části pak nakrájím s druhou půlkou kapií, které budu řezat na proužky.
  • Do každé sklenice „vklíním“ dva tři měsíčky cibule.

7_kapie-v-oleji

Zaliji lákem, ale ne až po okraj. Ještě se musí vejít asi půl polévkové lžíce oleje. Stačí stolní, ten, na jehož chuť jsme zvyklí. Pak přidám kousek bobkového listu a kuličku nového koření.

  • Před zavíčkováním důkladně otřu okraj sklenice. Mohla tam ulpět kapka nálevu nebo ještě hůř oleje.
  • Pak kapie steriluji 25 minut při obvyklých 80 stupních.
  • Nechám dobře vychladnout a pak zkontroluji, jestli víčka zavařenin dobře drží.
  • Sklenice s nakládanými kapiemi popíšu a pak teprve uložím do sklepa.

Ve všech odborných příručkách se upozorňuje, že kapie zavařené s olejem je třeba spotřebovat do jednoho roku. Nečiní mi to žádný problém, a to při jakémkoliv množství.

8_zavarovani-paprik-jak-zavarit-papriky

Využití kapie

  • Zdobení a dochucení obložených chlebíčků
  • Zdobení a dochucení obložených vajec
  • Zdobení a dochucení plněných vajec
  • Součást obložených talířů a nářezových mís
  • Pomazánky z žervé, tvarohu a pomazánkového másla (nic víc kromě soli a případně cibulky nepotřebují)
  • Saláty z bílého syrového zelí
  • Saláty z kyselého zelí
  • Tradiční feferonkový salát
  • Sýrové saláty
  • Součást oblohy masa ze sterilované zeleniny
  • Doplněk grilovaných specialit
  • Příloha k pokrmům z rýže, bulguru, kus-kusu
  • Dochucení a barevné zpestření studených omáček a dipů
  • Součást „pijáckých“ zákusků podávaných při konzumaci alkoholu

9_nakladane-kapie-recept

10_nakladane-papriky-v-oleji

Foto k receptu na zavařování, sterilované kapie s olejem: receptar

TIP:

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/7_kapie-v-oleji.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/7_kapie-v-oleji-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníjak dlouho zavařovat kapie,jak nakládat kapie,jak nakládat papriky,jak zavařit kapie,jak zavařit papriky,jak zavařovat kapie,kapie,kapie na chlebíčky,kapie s olejem,kapie v oleji,nakládaná kapie recept,nakládané kapie,nakládané kapie recept,nakládané kapie v oleji,nakládané papriky v oleji,nakládání kapií,nálev na kapie,nálev na papriky,nejlepší sterilované kapie,nejlepší sterilované papriky,obložené chlebíčky,paprika na chlebíčky,papriky s olejem,recepty z paprik,sladkokyselé kapie,sterilizované kapie,sterilovaná kapie,sterilované kapie,sterilované kapie s olejem,zavařené červené papriky,zavařené kapie,zavařování kapie,zavařování kapií,zavařování paprikRecept na sterilované kapie. • Nejlepší sterilovaná kapie je s olejem. •  Jak dlouho zavařovat kapie. • Sterilovaná kapie, klasika labužníků. •  Bez kapie je studená kuchyně chudá. • Sterilovaná kapie – příloha i koření. •
Čtěte také:  Papriky pečené s olejem. Dobré jídlo skoro bez práce
Sterilovaná kapie je lahůdka, kterou nelze ničím jiným nahradit. Již sama o sobě má jemnou a...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.