Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Šunkofleky s uzeným podle babičky? Recept na dobré šunkofleky. • I Kluci v akci doporučují na šunkofleky maso ze žeber. Co dává šunkoflekům chuť? Poctivé suroviny. Jak udělat pravé šunkofleky? A děvčata, šunkofleky se neříká! • Zapečené těstoviny s uzeným – jedna báseň. •

1_sunkofleky-recept

Přes všechnu oblibu nejrůzněji zapékaných těstovin, k šunkoflekům s uzeným masem se vracíme vždy a rádi. U šunkofleků víc než u kteréhokoliv jiného jídla platí, že méně (ingrediencí) znamená více (radosti z typické chuti). Nejautentičtější ze všech způsobů přípravy jsou šunkofleky s masem z uzených vepřových žeber. Přesně tak, jak je dělaly už naše (pra)babičky.

Šunkofleky netřeba vylepšovat

Šunkofleky jsou těstoviny promíchané s vařeným uzeným masem a cibulkou, zalité rozšlehanými vejci a upečené do pevné konzistence. Koření se pouze pepřem a případně muškátovým květem.

Vyvážená tradiční chuť je výsledek jistě víc než stoletého spontánního vývoje pokrmu. A to, že jej v nezměněné podobě nacházíme ve stoletých kuchařkách i třeba v soudobé video kuchařce Kluků v akci, je důkazem, že se forma pokrmu ustálila na optimu. Šunkofleky proto není třeba ničím „vylepšovat“.

Když nedokážeme udržet na uzdě nutkavost opustit vyšlapané cesty a vařit dle své fantazie, není na tom nic špatného. Pokrmy budou také dobré. Jen by se jim nemělo říkat šunkafleky, aby strávník – očekávaje chuť tradičních šunkofleků – nebyl nemile zaskočen. Vždyť stačí říct – zapečené těstoviny s něčím. A kult šunkafleků nebude narušen.

2_uzene-maso-ze-zeber

„Děvčata, šunkofleky se neříká!“

Co se nás naše babička-městská natrápila s čistotou jazyka. Poznala válku a třebaže německy dobře uměla, germanismy v češtině jí vadily víc než kopřiva v pugétu, teda chci říct v kytici. „Neříkejte furt, ale stále nebo pořád. Šuplík je česky zásuvka, špunt – zátka, karfiol květák, špagát je provázek, štokrle stolička, flaška je láhev, šminky jsou líčidla, zuby se nepucují, ale čistí. A šunkoflekům se česky říká zapečené flíčky!“

Nutno ovšem podotknout, že babička-městská sice zapékala výtečné flíčky vlastní výroby, ale nikdy ne s šunkou (der Schinken), nýbrž s pařížským salámem. A tak jsme se sestrou zapékaným těstovinám městské babičky poťouchle říkaly „salámskvrny“, protože ten nám vnucovaný flíček byl rovněž germanismus – der Flek znamená skvrnu nebo místo.

Čtěte také:  Celerová pomazánka. Kluci v akci, na chlebíčky i s česnekem

To druhá babička-selka, ta zase naopak mluvila, jak jí „zobák narost´a východočeský vítr pokroutil“. Zapékaným těstovinám říkala: „čunkofleky, šumkofleky“ a nebo dokonce „čumkofleky“. Na rozdíl od babičky-městské je dělala sice z kupovaných fleků, ale nešetřila vejci z domácí snůšky a nedostižně dobrým uzeným masem ze žeber.

Když jsme zjistily, že babička-selka chystá šunkofleky k obědu, doma jsme se najedly co nejrychleji a jen trošku, abychom ještě stihly oběd u babičky. Naštěstí stačilo jen přeběhnout dvorek. Od babičky-selky mimo jiné vím, že na šunkofleky je potřeba jen málo: fleky, sádlo, cibule, vejce a uzená vepřová žebra. Protože nejlepší řešení jsou ta nejjednodušší.

Šunkofleky s uzeným masem – recept

3_zapecene-testoviny-s-uzeninou

Potřebné suroviny a ingredience

  • 1 balíček těstovinových fleků (bývají po 400, 450 nebo 500 g)
  • 400-500 g uzeného masa ze žeber (stejně jako fleků, ale množství je orientační)
  • 5-6 vajec
  • 20 g + 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • sůl, mletý černý pepř, muškátový květ
  • 100 ml mléka nebo prochladlého vývaru z uzeného

Nakupujeme vepřová žebra

Uzená žebra se kupují v řeznictví. V chladicích boxech super marketů je nenajdeme. Při nákupu žeber nemůžeme podlehnout soudobému podivnému zvyku zdrobňování slov. Řekneme „žebírko“ a fik, řezník usekne kus uzené kotlety. Je sice vynikající, ale troj až vícenásobně dražší.

Uzená žebra jsou nabízena ve dvou kvalitách – a tedy dvou i cenových relacích.

  • Jedna řezníci nazývají „masová nebo masitá“ a stojí tak od 60 korun za kilogram výš.
  • A pak žebra, kterým se nijak jinak neříká. Prostě uzená žebra. Kilogram je za plus mínus 30 korun.

U obou typů uzených žeber tvoří tak polovinu váhy kosti. A to i typu „masového“. Rozdíl je jenom v tom, že z masitých dostaneme uzené ve větších svalových celcích. Protože však beztak maso do šunkofleků nasekáme na drobno, levnější žebra úplně postačí.

4_veprova-zebra

Na baliček fleků (400–500 g) budeme potřebovat asi kilo žeber. Protože se žebra prodávají po kusech, požádáme řezníka, aby  vybraný kousek zvážil – žebra jsou lehčí, než se od pohledu zdají, tak ať nemáme málo. Také ho můžeme požádat – když to sám nenabídne – aby žebra přesekl. Nebudou nám nejen čouhat z tašky, ale také s nimi nebudeme muset zápasit při vkládání do hrnce. Uzená žebra se totiž musí předem uvařit.

Čtěte také:  Báječné domácí mrkvové džusy: Příležitost pro kuchyňské "kreativce"

Nechci vařit čertovu oháňku

Před vařením žebra dobře omyji teplou vodou. Nehrozí žádné nebezpečí vysrážení bílkovin nebo vyplavování živin, jak se říká o mytí syrového masa teplou vodou. Uzená žebra už tohle všechno mají za sebou. Já nemám ráda, když jsou cítit „komínem“, kouřovou přibloudlinou. A také chci z vývaru udělat polévku, tak aby nebyla jak z čertovy oháňky.

Žebra vložím do tlakového hrnce, zaliji vodou, nesolím, nekořením. Vařím alespoň půl hodiny, ale nic se nestane, když to bude delší dobu. Žebra musejí být tak měkká, že maso samo odpadá od kosti. Uvařená žebra odložím na pracovní misku, vývar přecedím a založím na polévku.

5_uzena-polevka-s-ryzi-recept

Polévka z uzeného masa

Uzený vývar má charakteristickou chuť a vůni. Stačí do něj přidat trochu zeleniny a jakoukoliv polévkovou zavářku (těstoviny, noky, rýži, krupici s vejcem) a je hotovo. Ani dosolovat dost často není třeba. Žebra jsou slaná dost.

Ovšem českou tradicí je zavářet do vývaru z uzených žeber kroupy nebo trhané krupky. Vařit hrstičku krup do uzené polévky by bylo neekonomické, kroupy se vaří dlouho. Proto, když dělám kroupové jídlo, uvařím rovnou kilogram (spotřeba energie stejná jako u deseti deka) a v menších balíčcích odložím do mrazáku. Pak stačí do uzeného vývaru přidat libovolnou zeleninu a trochu nakrájených brambor, povařit, dodat kroupy, znovu povařit, přidat česnek a majoránku – a na světě je výtečná polévka, která je někdy označována jako polévka selská.

Poznámka: Kdo ctí zásadu, že by polévka a hlavní chod neměly mít stejný charakter (po uzené polévce uzené maso), odloží po vychladnutí vývar do ledničky a polévku uvaří příští den.

6_recept-na-sunkofleky

Uzená polévka se vaří, maso na talíři

Když polévka bublá, čistě oberu maso z prochladlých žeber. Pečlivě odstraním všechny chrupavky. To je práce, u které by měla být hospodyňka sama.

  1. Když jdou děti do puberty a v kuchyni demonstrují ukrutnou nudu, častují obírání žeber půvabnými výkřiky typu: „No fůj! Tohle jako potom budeme jíst? Blé.“
  2. V pubertě jsou zase schopny „sezobat“ všechno čisté maso, tak jak je vkládáte do misky.
  3. A adolescent stále ještě v růstu dokáže uchvátit celý kus žebra, odtáhnout jej do svého doupěte, cestou sebrat půl pecnu chleba a po chvíli oznámit, že nemá hlad, dnes obědvat nebude a právě odchází z domu. (Kosti a potrhaný zbytek chleba lze pak v doupěti nalézt u počítače vlevo.)
Čtěte také:  Co dobrého, zdravého a zadarmo uvařit? Bršlici, plevelnou potravinu budoucnosti

Oloupu dvě cibule, drobně nakrájím a dám na sádlo dozlatova smažit. Zároveň postavím na plotnu hrnec s osolenou vodou na těstoviny. Zlatou cibulku odstavím. Těstoviny vysypu do vroucí osolené vody a asi čtyři minuty povařím. Víc ne, budou se ještě péct. Zapnu troubu na nejvyšší stupeň.

  • Uvařené scezené těstoviny promíchám s cibulkou a masem a přeložím do zapékací nádoby dobře vymazané sádlem.
  • Dám do trouby asi na 10 minut zapéct, jen aby byla směs co nejvíc horká.
  • Vejce vidličkou rozšlehám s asi decilitrem mléka (nebo prochladlého vývaru), trochou mletého pepře,muškátovým květem (tak na špičku kulatého nože) a dvěma špetkami soli.
  • Vliji rovnoměrně na horké těstoviny. Vejce ve směsi tak začnou srážet hned od povrchu  pokrmu, nestečou všechna hned ke dnu, jak se stane, když je lijeme na málo teplé těstoviny. Také se zkrátí doba tepelného zpracování a předvařené těstoviny nerozbřednou, jen z mléka nasají chybějící tekutinu.
  • Pak šunkofleky dopeču dozlatova.
  • Nechám asi deset minut stát a můžeme sedat ke stolu.

K šunkoflekům se tradičně přikládají kyselé okurky či jiná sladkokyselá zelenina, v létě se hodí : hlávkový, okurkový, rajčatový.

7_zapecene-sunkofleky

8_sunkofleky-kluci-v-akci

Foto k článku na šunkofleky (zapečené těstoviny) a polévku z uzeného masa: (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/05/3_zapecene-testoviny-s-uzeninou.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/05/3_zapecene-testoviny-s-uzeninou-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak na šunkofleky,jak se vaří šunkofleky,kroupová polévka,nejlepší šunkofleky,polévka z uzeného masa,polévka z uzených žeber,recept na dobré šunkofleky,recept na šunkofleky,recept zapečené těstoviny s uzeným,selská polévka,šunkafleky,šunkofleky,šunkofleky kluci v akci,šunkofleky od babičky,šunkofleky recept,šunkofleky s uzeným podle polreicha,tradiční šunkofleky,uzená polévka,uzená polévka recept,uzená polévka s rýží,uzená žebra,vepřová žebra,zapečené šunkofleky,zapečené těstoviny s uzeným,zapečené těstoviny s uzeným masem,zapečené těstoviny v troubě,zapékané těstovinyŠunkofleky s uzeným podle babičky? Recept na dobré šunkofleky. • I Kluci v akci doporučují na šunkofleky maso ze žeber. • Co dává šunkoflekům chuť? Poctivé suroviny. • Jak udělat pravé šunkofleky? • A děvčata, šunkofleky se neříká! • Zapečené těstoviny s uzeným - jedna báseň. • Přes všechnu oblibu nejrůzněji zapékaných těstovin, k...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.