Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

1_recepty-na-svestkove-knedlikyŠvestkové knedlíky od babičky. Není jen tvarohové těsto. Levně a chutně. Krupicové těsto na knedlíky. Jak z měkkého tvarohu udělat tvrdý. Tajemství starodávné chuti knedlíků.

Ve fondu klasických českých receptů na ovocné knedlíky najdeme předpisy na těsta různého složení. Dnes oblíbené tvarohové těsto bylo však používáno málokdy – tvaroh si babičky raději pošetřily na posypání. A když neměly tvaroh tvrdý, snadno si jej připravily z obyčejného netučného. Podle „babičkovských“ receptů je možno vařit i v současné době, přesně podle hesla „Chutně, zdravě a hospodárně.“

Levné knedlíky pestrých chutí

Třebaže se švestkové knedlíky zdají být takovým obyčejným levným jídlem, opak je pravdou. Zejména tehdy, když chceme, aby to byly švestkové knedlíky „jako od babičky“.

Při vaření ovocných knedlíků jsme si zvykli používat těsto připravené z tvarohu. Je takové univerzální, nelze je zkazit. Jenže naše babičky by měly dvě oprávněné námitky:

  1. Všechny ovocné knedlíky pak mají stejnou chuť a konzistenci, liší se jen náplní.
  2. A druhá námitka, možná pádnější: tvaroh těsto výrazně prodraží, což pocítíme hlavně tehdy, když musíme knedlíky uvařit pro víc zdatných jedlíků.

Naše babičky sice tvarohové těsto znaly, ale považovaly ho za „lepší, dražší“. Mísu švestkových knedlíků ve všední den udělaly stejně chutně, a mnohem levněji. Třeba z těsta krupicového.

2_svestky-recepty

Hovory přes plot

„Copak budeš dnes vařit,“ volala na mne onehdy sousedka přes plot dělící naše zahrady. „Asi klopsy se zeleninou,“ ukazuji košík s rajčaty. „Já chtěla udělat švestkové knedlíky,“ zvedá zase ona mísu orosených blum. „Přijela dcera s dětmi. Ale mám jen jeden tvaroh, vzala jsem v krámě poslední. A tvaroh na strouhání také nebyl, tak asi hodím blumy na koláč.“

Povídám: „Mlíko máš? A krupici? Tak odnes švestky domů a zaskoč k nám, dám ti recept na švestkové knedlíky naší babičky. A že jsi to ty, prozradím ti fintu, jak z měkkého tvarohu udělat tvaroh na strouhání.“

Odpoledne přišla sousedka znovu, s hlášením a košíkem blum. „Udělala jsem je ze dvou dávek a dalo to na šedesát knedlíků. Tvaroh se podařil, nastrouhala jsem ještě perník, tak byly s dvojím sypáním. Dej si nějakou mísu na švestky, ať to přesypu a můžu si košík hned odnést.“

Košík jsem jí na revanš naplnila rajčaty. Za předané rady se u nás na venkově neplatí.

Čtěte také:  Bude doma zájem o dýňový kompot? Přebývají-li dýně, proč to nevyzkoušet?

3_recept-na-svestkove-knedliky

Švestkové knedlíky z krupicového těsta

Suroviny

  • 375 ml mléka (v původním receptu je uvedeno 3/8 litru, což je půvabně starosvětské)
  • 100 g krupice (10 dkg)
  • 1 vejce
  • Sůl (množství se neuvádí)
  • 20 g cukru (2 dkg)
  • Hrubá mouka podle potřeby (15 až 20 dkg)

Původní text

„Z mléka a krupice uvaříme hustou kaši. Do prochladlé vmícháme vejce, sůl, cukr a tolik mouky, aby vzniklo husté hladké těsto. Z těsta vykrajujeme v mouce omočenou lžicí kousky, ty rukou posypanou moukou rozprostřeme, ovoce do nich zabalíme.

Knedlíky vaříme 5 až 7 minut.“

4_krupicove-testo-na-ovocne-knedliky

Praktické zkušenosti

  • Sůl, a to na špičku kulatého nože, je lepší rozpustit hned v mléce.
  • Uvařenou kaši přendám do mísy, přidám vejce a mouku, chvíli míchám vařečkou, pak přemístím na pomoučenou pracovní plochu a dál zpracovávám rukama.
  • Podsypávám, takže se do těsta ještě nějaká mouka zapracuje.
  • Když těsto přestane lepit, ale je stále měkké, rozdělím na dvě části.
  • Na podsypané ploše vyválím placku, rozřežu na pásy, pokladu švestky, doříznu čtverce (nebo jak to vychází, aby bylo těsta akorát na zabalení).
  • Zabalím „do šátečku“, zakulatím v ruce a ještě poválím na ploše, aby se knedlík dobře uzavřel a byl úhlednější.
  • Ukládám na moukou posypaný tác.

Z uvedeného množství se udělá 26 až 30 knedlíků (podle síly těsta a zručnosti kuchaře). Vařím doporučenou dobu ve vodě, nebo 15 minut v parním hrnci.

5_plnene-svestkove-knedliky

Knedlíky pro opozdilce

Švestkové knedlíky z krupicového těsta nemusíme zavářet hned. Když je na tácu uložíme do lednice, syrové vydrží i do druhé dne (vyzkoušeno, jen je třeba pak prohlédnout, jestli na některém místě nepukly, v tom případě znovu zakulatím).

  • Je to výhodné pro situace, kdy se strávníci scházejí k jídlu v různý čas. Během chvilky dostane každý čerstvou neohřívanou porci.
Čtěte také:  Rýžový nákyp s ovocem. Ze švestek, s meruňkami nebo jablky? Jak na to, aby nákyp byl hebký, vláčný a vůbec "nedusil"?

6_testo-na-svestkove-knedliky

Tajemství starodávné chuti

Švestkové knedlíky sypu strouhaným perníkem nebo strouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem. Přelévám horkým převařeným (přeškvařeným) máslem.

  • Právě to vřelé přeškvařené máslo (které se v poslední době vrátilo na talíře jako „převratná novinka“), dodá ovocným knedlíkům onu typickou chuť „jako od babičky“.

7_nekynute-ovocne-knedliky

Tvrdý tvaroh z měkkého

Připravujeme dřív než knedlíky.

  • Kostku obyčejného netučného měkkého tvarohu dáme na husté síto.
  • Položíme na hrnec s vařící vodou, přikryjeme a necháme asi pět minut pařit (aby byl tvaroh na omak horký i svrchu).
  • Pak vyklopíme na pevný plátěný ubrousek, zakroutíme a stále utahujeme (proto ubrousek nesmí být vetchý, aby se nepřetrhl). Kroutíme tak dlouho, pokud to jde. Pak ještě mačkáme rukou.
  • Když už žádná syrovátka ubrouskem neprotéká, rozbalíme, necháme oschnout.

Než uvaříme knedlíky, tvarohová kulička pěkně ztuhne, takže se dá dobře strouhat. Zabalena ve fólii vydrží v lednici i několik dní.

Knedlíky posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a přelijeme horkým přeškvařeným máslem.

8_ovocne-knedliky

9_svestkove-knedliky-s-makem
Foto: receptar

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/9_svestkove-knedliky-s-makem.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/9_svestkove-knedliky-s-makem-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAjak se dělá přepuštěné máslo,jak udělat tvaroh na strouhání,jak udělat tvrdý tvaroh,krupicové těsto na ovocné knedlíky,nekynuté ovocné knedlíky,ovocné knedlíky,ovocné knedlíky od babičky,ovocné knedlíky s tvarohového těsta,ovocné knedlíky těsto,plněné knedlíky,přepuštěné máslo,přepuštěné máslo recept,převařené máslo,recept na švestkové knedlíky,recepty ze švestek,škvařené máslo,strouhaný perník,švestkové knedlíky od babičky,švestkové knedlíky recept,švestkové knedlíky s mákem,švestkové knedlíky těsto,švestkové knedlíky z krupicového těsta,švestkové knedlíky z tvarohového těsta,švestky,švestky recepty,těsto na švestkové knedlíky,tvaroh na knedlíky,tvrdý tvaroh na strouháníŠvestkové knedlíky od babičky. • Není jen tvarohové těsto. • Levně a chutně. • Krupicové těsto na knedlíky. • Jak z měkkého tvarohu udělat tvrdý. • Tajemství starodávné chuti knedlíků. •
Čtěte také:  Brokolicová polévka. Pohlreich by ji ocenil. Recept na brokolicový krém
Ve fondu klasických českých receptů na ovocné knedlíky najdeme předpisy na těsta různého složení. Dnes oblíbené tvarohové těsto bylo...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.