Zadáno pro pány: sýrové „palivce“.  Tvarůžkový tatarák à la Kluci v akci. Levnější verze sýrového tataráku. Když je do podnikové prodejny s loštickými tvarůžky daleko.  Pikantní sýr à la LAN party. Nemusí to být jen nakládaný hermelín. Osvědčený recept na nakládané sýry v oleji. 

tvaruzkovy-tatarak-kluci-v-akci-nakladany-syr

Nakládání sýrů do olejové zálivky nemá v české gastronomii dlouhou tradici. Přesto se nakládané sýry, zejména ty s bílou plísní, rychle zabydlely – hlavně na jídelních lístcích restaurací v kolonce Něco k pivu. Nakládané sýry samozřejmě nepodáváme jen k pivu. A můžeme si je připravit také doma – v mnohem širší škále, než bývá nabízena v hospodách.

Olej už není jen na smažení

Pikantní pochutiny naložené do oleje jsme dlouhá léta znali jen ze zahraniční kuchyně: drobné rybky (sardinky, ančovičky), tresčí játra, drcenou tresku, matjesy. A jen „vyzrálí“ labužníci si dokázali pochutnat i na olejovém nálevu. Mnohým se možná chvěl žaludek, když při prvních návštěvách Řecka navštívil lisovnu olivového oleje a byl mu  – v ceně prohlídky – nabídnut kousek chleba namočený v oleji.

Na stolní olej jsme si už zvykli. Už se neděsíme caprese z rajčat a mozzarelly bohatě zalitého olejem, už dokážeme, jako Řekové či Italové, smáčet střídku chleba v ochucené olejové zálivce. A když konzumujeme nakládaný sýr, talířek odkládáme suchý a čistý. Vždyť jaký je rozdíl mezi chlebem namazaným máslem, sádlem nebo smočeným v dobrém oleji? Snad jen ten, že olej je zdravější.  A my jsme správným směrem rozšířili svůj chuťový rejstřík a vyvážený jídelníček.

Pro syreček šel bych světa kraj…

DSC05423Chtěla jsem vyprávět, jak jednou běžel v televizi díl Kluků v akci z Olomouckého kraje. A jak jsme doma dostali takovou chuť na tatarák z olomouckých tvarůžků, že jsme se rozpočítali, kdo se oblékne a poběží syrečky ještě večer koupit, abychom tu pochoutku hned vyzkoušeli.

Ale ne. Vykládat, co všechno jsme schopni pro „kus dobrého žvance“ podniknout, to není nic ušlechtilého. Já si totiž v souvislosti s nakládanými sýry vzpomněla na něco poučnějšího. Co možná nastíní cestu v některých domácnostech, kde se mládež nad naloženými sýry „ofrňuje“.

„LANka“ aneb Jak naučit mládež jíst naložený sýr

Sotva jsme se přestěhovali na venkov, byly nějaké podzimní svátky. Rovnice:  jeden den svátku = tři dny školního volna + víkend. Přiklátil se ke mně Ten O Němž  Nesmím Nikdy Mluvit a nasadil srní pohled. „Mami, mohl bych pozvat pár kluků na lanku? Když teď máme tolik místa…“ Rozhlédla jsem prostorem zaplněným stěhovací změtí. „Tady? Kde? Kdy? Co to je za kluky? Znám je? A co je lanka?“

Když něco chtějí, dokážou mít s rodiči trpělivost. „No přijel by Medvěd, Pája, Váňa, Jája… A pak kluci odsud, ty ještě neznáš. Přinesli by si kompy a společně bychom hráli hry. A byli bychom v tý zadní velký místnosti, nikomu nebudeme vadit…“ Slyšíte, jak to nevinně zní? „Inu, dobře tedy. A kdy by to mělo být?“ Srní pohled vystřídala jiskra v oku. „No, kluci z bejvalýho od nás jsou teď ve vlaku někde za Třebovou a ti kluci tady od nás přijdou na šestou. A mami, prosím, nachystej nám nějakou potravu, protože pojedeme přes noc.“  

Když tak pěkně poprosil… Jenže tak nahonem jsem neměla než kyblíček v oleji naloženého sýra, původně zamýšleného na setkání s novými sousedy. A co jsem pamatovala,  sytý syn sýr nikdy nejedl. „Bude i chleba? Sem se sejrem.“

lan0-2-1243638Přátelé, taková lanka – tedy LAN party – znamená, že se k vám do baráku nastěhuje horda výrostků s kupou počítačů, notebooků, reproduktorů, LAN, USB a jiných kabelů, batohů, spacáků a lahví kofoly. Nebudou po vás chtít nic, jen prodlužovačky, „psy“, rozdvojky, roztrojky, lampičky („aby nesvítili velkým světlem a šetřili proud“), všechny stoly, židle a pár dek, kdyby byla k ránu zima. A pak sedí potmě každý u svého kompu, ryčí, hučí, mečí, syčí, pijí tu kofolu a spořádají všechno, včetně kyblíku naloženého sýra a dvou pecnů chleba, čehož by se za normálních okolností ani nedotkli.

  Krůtí paštika s ořechy a drceným pepřem. Chutná krmě, ale i rafinovaná delikatesa

Když jsem druhý den dopoledne opatrně nahlédla, místnost byla plná pachu česneku, dvaceti vyzutých kecek a deseti spících těl. Ale v kyblíku ani kousek sýra, ani kapka oleje, z chlebů jen pár drobečků.

LAN party se už u nás nepořádají. Ale tuhle jsem dostala e-mail od Medvěda. „Ahoj, pls, jak jsi nám tenkrát dělala ten sýr na lanku, nemohla bys mi poslat rcpt, thx?“

Tak tady je ten recept. Pro všechny bývalé i současné „pařany“, ale i pro ostatní, kteří mají rádi ostrý naložený sýr.

nakladany-syr-recepty

LAN party naložený sýr

Suroviny

  • Sýry, sýr  (podle možností)
  • Stolní olej (na jehož chuť jsme zvyklí, preferuji slunečnicový)
  • Mletá sladká a pálivá paprika nebo chilli
  • Provensálské koření nebo bazalka (čerstvá i sušená)
  • Česnek (hodně)
  • Špetka soli

Na pikantní sýr v olejovém nálevu lze použít v podstatě jakýkoliv sýr, který se dá krájet a drží tvar: čedar, gouda, menší díl balkánského, kousek blaťáckého zlata, eidam (když je měkčí), dále hermelín, camembert, či brie, když nejsou příliš zralé. Může být i kousek tvarohu na strouhání, pokud se nedrobí. Nejlepší je směs sýrů různé tuhosti.

Protože sýry nejsou nijak levné, vyplatí se nakládat sýr tehdy, když ho nakoupíme levněji v nějaké slevové akci. Pak sice bude pochoutka jednodruhová, ale i tak bude dobrá.

olomoucke-tvaruzky-recepty

Příprava je snadná

  • Sýr nakrájím na kostky velikosti menšího sousta.
  • Česnek oloupu a nakrájím na hrubší plátky. Česneku by mělo být hodně. Nedá se říct přesně kolik, ale odhadem na půl kila sýrů alespoň jedna palička, i víc, podle zásob. Dělala jsem i ze sušeného česneku, není to ono, ale v krajní nouzi lze použít. Česnek smíchám v míse se sýry.
  • Na půl kila sýrů přidám polévkovou lžíci sladké a plnou lžičku pálivé papriky (nebo chilli, jak kdo rád ostré), zarovnanou lžíci provensálského koření nebo sušené bazalky, čtvrt lžičky soli. V době čerstvé bazalky dávám půl lžíce provensálského a dvě notné hrsti bazalkových listů.
  • Trochu zakápnu olejem a promísím, aby se kostky sýra obalily v koření.

nakladany-hermelin-kluci-v-akci

Pak sýr vložím do uzavíratelných sklenic, dobře upěchuji a až po vrch zaliji olejem. Počkám, až zateče do mezírek a ještě doplním.

Sklenice dám do sklepa nebo do lednice. A když jdu kolem nich, překlopím je na víčko a zase zpátky, aby se koření promíchalo. Za dva tři dny lze sýr podávat, ale vyplatí se vyčkat týden, proleží se líp.

Sýr podávám na mističce v malém množství i s troškou oleje (na snímku není porce, ale vyklopený obsah  sklenice 250 ml). Jíme s chlebem, bílé pečivo se moc nehodí. Chleba jemně smáčíme v úžasně vonícím a chutnajícím oleji. Je to pikantní pochoutka, která i dost zasytí.

Poznámka stranou

  • Devizou tohoto receptu je malé množství použitých surovin, zato výborně ladících. Možná jste si všimli, že se k tomuto typu naloženého sýru nepoužívá cibule, žádné naložené fereronky, papričky – nic. Jen česnek, paprika a provensálské koření či bazalka (bazalka je součást provensálského koření). Zkuste to tak. Zjistíte, že (v žertu nazvaný) „LAN party sýr“ je jiný, než hermelín naložený s cibulí. A budete mít ve svém kuchařském rejstříku dva odlišné typy nakládaných sýrů.
  Kedlubny na způsob zelí, čili kedlubnové zelí: klasicky, na smetaně, na paprice

syrovy-tatarak-kluci-v-akci

Tatarák z tvarůžků podle Kluků v akci

Přípravu této „drsňácké“ pochoutky jsem odkoukala přímo z televizního pořadu Kluci v akci. Pak jsem jsem se ještě podívala na webové stránky České televize. A tak jsem viděla, že v reálu na tvarůžkový tatarák Kluci v akci použili trochu jiné množství surovin, než je uvedeno v rozpisu na webu.

  1. Týká se to hořčice (Ondřej Slanina dal lžíci a půl),
  2. oleje (kuchař říká kapičku, v receptu je lžíce, ale v reálu nalil alespoň 50 ml, a to je třeba, protože jinak se tvarůžky nespojí).
  3. V receptáři ČT uvádějí špetku pálivé papriky – na záznamu bylo použito alespoň ½ kávové lžičky.
  4. A rovněž bylo v textu zapomenuto na kmín, který Ondřej Slanina k tvarůžkům přidává (s připomínkou zdravotního účinku kmínu v syrečkách).
  5. Červená cibule není vždy k mání – lze nahradit i bílou.
  6. Také pažitka je sezonní bylinou, v zimě a v předjaří se musíme obejít bez ní.

V rozpisu surovin proto uvádím upravené dávky, tak jak byly v pořadu viditelně použity.

Tvarůžkový tatarák z olomouckých tvarůžků: Upravený rozpis surovin

  • 10 olomouckých neproleželých tvarůžků (to jsou dva balíčky po 100 g)
  • 1 červená cibule
  • 1,5 lžíce plnotučné hořčice
  • asi 50 ml oleje
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • ½ lžičky mleté pálivé papriky (nebo podle chuti)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb
  • česnek na potření topinek

Loštické olomoucké tvarůžky a cibuli nakrájím na velmi drobné kostičky a dobře promíchám s hořčicí lepší je domácí hořčice), olejem a pažitkou. Dochutím paprikou, kmínem, pepřem a malým množstvím soli.

Tvarůžkový tatarák podáváme namazaný na suchých topinkách jemně potřených česnekem.

tvaruzkovy-tatarak-kluci-v-akci

Levnější varianta sýrového tataráku

Co si budeme povídat, olomoucké tvarůžky nejsou žádná láce. Nejlevněji se pořídí ve firemní prodejně přímo v Lošticích, což je ovšem pro většinu obyvatel republiky „trochu z ruky“. Vyzkoušela jsem proto náhražkovou variantu z obyčejného „sýru na vaření ze sámošky“ (nedokážu ho druhově přiřadit, protože nebyl tím, z nějž byl vydáván). Použila jsem stejný recept jako na tatarák z loštických syrečků.

Výsledek: Za poloviční cenu poloviční chuťový zážitek. Ovšem jak se říká – v nouzi také dobrý.

Takže asi tak.

tatarak-z-olomouckych-tvaruzku

 

Foto k článku o nakládaných sýrech (receptar)

TIP: Tyto sýrové chuťovky se skvěle hodí i jako silvestrovské pohoštění.

Zkuste i mé další recepty:

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/tvaruzkovy-tatarak-kluci-v-akci-nakladany-syr.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/tvaruzkovy-tatarak-kluci-v-akci-nakladany-syr-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníKluci v akci recepty,loštické tvarůžky,nakládané sýry v oleji,nakládané tvarůžky,nakládaný balkánský sýr,nakládaný hermelín,nakládaný hermelín kluci v akci,nakládaný sýr eidam,nakládaný sýr recepty,naložený hermelín,olomoucké tvarůžky,olomoucké tvarůžky loštice,olomoucké tvarůžky recepty,olomoucké tvarůžky recepty pomazánky,pomazánka z olomouckých tvarůžků,silvestrovské chuťovky,silvestrovské občerstvení,silvestrovské pohoštění,tatarák ze syrečků,tvarůžková pomazánka,tvarůžková pomazánka kluci v akci,tvarůžkový tatarák kluci v akci,tvarůžkový tatarák sýrový tatarákZadáno pro pány: sýrové „palivce“. • Tvarůžkový tatarák à la Kluci v akci. • Levnější verze sýrového tataráku. Když je do podnikové prodejny s loštickými tvarůžky daleko. • Pikantní sýr à la LAN party. • Nemusí to být jen nakládaný hermelín. Osvědčený recept na nakládané sýry v oleji. • Nakládání sýrů do olejové zálivky nemá v české...Blog o zahradničení, pěstování a receptech