DSC03492aRecept na vepřovou roládu s kapustou. Kapusta místo koření.  Kapustová omáčka. Proč ne?  Roláda z vepřové krkovice. Vaříme zdravě, bez chemie a ekonomicky.

Kombinace vepřového masa a kapusty je tak ladící, že svádí k vyzkoušení i méně obvyklých receptů. Jedním z nich je například roláda z vepřové krkovice plněná kapustou a k tomu zeleninová kapustová omáčka. Roláda s kapustou podle uvedeného receptu je vhodná i pro lidi s různými dietami.

Z krkovice nemusí být jen steaky a řízky

Vepřová krkovice nejčastěji svádí k rozřezání na plátky. Rádi z ní připravujeme grilované steaky, výtečně chutnají obalované smažené řízky z krkovice.

TIP na recept na vepřový řízek z krkovičky: Tajemství smaženého vepřového řízku. Z krkovičky a smažený na sádle

Pěkný kousek krkovice ovšem můžeme i obratně vyříznout od kosti a upravit na plát, který použijeme na masovou roládu. Roláda z krkovice není suchá, dobře se porcuje na „spravedlivé díly“. Část rolády můžeme sníst zatepla, zbytek necháme vcelku a po zatuhnutí nakrájíme na plátky – a máme studenou večeři nebo nutričně hodnotné, neotřelé a vcelku originální pohoštění návštěvy.

Na vepřovou roládu s kapustou nepoužijeme žádné chemické dochucovadlo, jen sůl a trochu pepře.

DSC03464

Dobré suroviny nepotřebují vylepšování

Stála jsem nad kouskem krkovice v tichém zadumání. Nakrájet na plátky? Upéct vcelku? Rozřezat na na vrabce? Ne, je jí skoro kilo, udělám roládu. Bude na oběd, studenou půlku dám večer na talíř, až přijdou sousedi na kus řeči. Jenže tím úvahy neskončily. Čím ji naplnit?

  • Potřít hořčicí, dát okurku, vejce?  No pak bude chutnat jako španělský ptáček.
  • Slaninu a smažená vejce? Také ne. Krkovice je chutná a šťavnatá, slaninu nepotřebuje. A také – proč do každé rolády dávat slaninu či jinou uzeninu? Chutnají pak všechny stejně, jídlo se tím zbytečně prodražuje.
  • A nebo ji jen tak prázdnou smotat a svázat, jako se připravuje bratislavská plec?
  • Ne, bude to jinak. Naplním ji kapustovými listy. Vždyť kapusta s vepřovým báječně ladí.

A tak jsem vlastně i ušetřila vejce a uzeninu, z kterých mohu udělat snídani nebo svačinu. Roláda s kapustou zabodovala – teplá i studená. Už měla několik repríz. Tak ji můžete také zkusit.

  Tajemství smaženého vepřového řízku. Z krkovičky a smažený na sádle

Roláda z krkovice s kapustou

Suroviny

  • 1 kg vepřové krkovice s kostí
  • 2 stroužky česneku
  • Půl malé kapusty (zbytek na omáčku)
  • Sůl, pepř, zelené natě
  • Olej na vytření pekáče

 

rolada_plat_maso

Maso odřízneme od kosti, a to tak, že ostrý nůž vedeme těsně podél kosti. Pak špalík masa rozřízneme na plát.

  • Když je špalík užší – tak šest centimetrů – rozřízneme ho jen napůl, ale nedořízneme. „Otevřeme“, pak rozklepeme paličkou na maso.
  • Je-li špalík masa širší, nařízneme jej v jedné třetině, pak otočíme a ten samý řez vedeme – opět zkraje – z druhé strany. Dostaneme útvar jako tři listy leporela. Rozložíme naplocho a rozklepeme.

Poznámka: Kost z krkovice dám vařit. Vepřový vývar je sice kalný, ale báječně se hodí k přípravě zapražených polévek.

DSC03468

  • Rozklepaný plát se potře dvěma prolisovanými nebo utřenými stroužky česneku.
  • Pak maso posolíme a velice jemně opepříme.
  • Plát masa poklademe ve dvou vrstvách listy kapusty, z nichž byla předem vyříznuta tuhá žebra.
  • Nakonec jsem kapustové listy ještě trochu posypala sekanou čerstvou celerovou natí. Vyzkoušela jsem to i s petrželkou, a také to je dobré. Žádné jiné koření není třeba dávat. Kapusta a česnek maso dostatečně – a výrazně – ochutí.
  • Pevně smotáme a zpevníme buď režnou nití, potravinovým provázkem nebo jehlami. Kritická místa – jestliže jsme maso někde prořízli – můžeme zpevnit párátky.

DSC03471

Aby se vepřová roláda plněná kapustou při pečení nekroutila, vložila jsem ji do olejem mírně vytřené formy na srnčí hřbet, kterou mám vymezenou na úpravu slaných jídel. Svrchu jsem ji dobře přikryla papírem na pečení.

Vepřovou roládu jsem vložila trouby a velice zvolna pekla při 120 stupních asi hodinu půl až dvě hodiny. Nepodlévala jsem ničím.

  • Když by někdo chtěl pečení urychlit a zvolil vyšší teplotu, je třeba roládu podlít a během pečení polévat a doplňovat tekutinu.
  • Vyplatí se však péct při nižší teplotě, maso není vysušené, neztratí tolik na objemu a je pak jako perník měkké. A také to je bez starostí, nemusíme na maso v troubě myslet.
  Pečené vepřové koleno kořeněné aneb Vaříme podle literární předlohy

DSC03472

Z upečené vepřové rolády se odstraní nitě a jiný materiál. Necháme ji odpočinout a pak krájíme nejlépe nožem s pilou.

Když si chceme kousek rolády nechat na studené jídlo, nekrájíme ji. Po zchladnutí ji zabalíme do folie a uložíme do lednice. Nakrájíme před podáváním.

Kapustová omáčka: Suroviny

  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • Zbytek kapusty (asi čtvrtka)
  • 2 stroužky česneku
  • Lžíce másla
  • Lžička hladké nebo polohrubé mouky
  • Sůl, špetka pepře, zelené natě

DSC03480

Aby bylo co na „polití“ přílohy, dělám ke kapustové roládě kapustovou omáčku.

  • Lžíci másla zpěníme drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme drobně pokrájenou mrkev a kapustu a restujeme do zavadnutí.
  • Nasypeme natě, drcený česnek a lžičku mouky a za rychlého míchání krátce restujeme. Přichycené suroviny odškrabujeme ode dna, ideální jsou nepřilnavé pánve. (Malé množství zarestované mouky je třeba, aby šťávu svázala.)
  • Pak zalijeme vodou se šťávu, která zbyla v nádobě od pečení masa. (Do pekáčku nejdřív nalijeme trochu horké vody, aby se uvolnil i výpek na stěnách.)
  • Provaříme, dochutíme solí a malou špetkou pepře (nemusí být). Šťáva by neměla být příliš hustá.

DSC03494a

Vepřová roláda s kapustou nám nejvíc chutná s dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem. Dobrá by byla také s opečenými brambory.

  • Protože se jídlo připravuje s minimem tuku a žádným chemickým kořením, mohou si je dopřát i děti, nemocní, rekonvalescenti a dietáři.

DSC03499

DSC03474

Foto k receptu na roládu z vepřové krkovice plněné kapustou: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/DSC03494a.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/09/DSC03494a-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbratislavská plec,co s vepřovým vývarem,jak udělat roládu,jak vykostit maso,jídlo při dietě,jídlo pro nemocné,kapusta podle pohlreicha,kapusta s vepřovým masem,kapustová omáčka,roláda plněná kapustou,roláda s kapustou,roláda se slaninou,roláda se šunkou,roláda z krkovice,roláda z vepřového masa,vařit bez chemie,vepřová roláda s kapustou,vepřové maso recepty,vepřové s kapustouRecept na vepřovou roládu s kapustou. • Kapusta místo koření. •  Kapustová omáčka. Proč ne? • Roláda z vepřové krkovice. • Vaříme zdravě, bez chemie a ekonomicky. • Kombinace vepřového masa a kapusty je tak ladící, že svádí k vyzkoušení i méně obvyklých receptů. Jedním z nich je například roláda z vepřové krkovice plněná kapustou a...Blog o zahradničení, pěstování a receptech