Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Sladký a slaný svítek, recepty. Co to je svítek?  Proč se svítku říká svítek?   Nemáte čas, ale chuť na dobré sladké jídlo? Upečte svítek.  Dali byste si svítek se švestkami a kakaovými boby?   Skvěle chutná i s jahodami, broskvemi, meruňkami či borůvkami. • Dochází fantazie, co z květáku uvařit? Což třeba květákový svítek? • Recepty na květák trochu jinak. • 

svitky_titul_mp

Svítek je rychle pečený pokrm, jehož základ tvoří mléko, žloutky, mouka a sníh z bílků. Svítky se připravují jako teplý sladký hlavní chod nebo moučník. Je třeba zkonzumovat je čerstvé, po vychladnutí ztrácejí na kvalitě. Jinou možností jsou slané svítky – se zeleninou nebo s masem. Třetí známý způsob je pečení svítků coby vložky do polévky. Všechny způsoby jsou rychlé, chutné a efektivní. 

Co je svítek?

Do jaké kategorie zařadit svítky?

  1. Mezi moučníky nebo pečivo?
  2. Teplá hlavní jídla?
  3. Polévkové vložky?
  4. Přílohy k dušeným masům a zelenině?

Tím vším mohou svítky být. Budou chutnat pokaždé jinak, ale budou to svítky. Zprudka upečené těsto na mléčné, vaječné a moučné bázi. Svítek svítkem dělá technologie, způsob tepelné úpravy.

svátek_břizova_mp

Věřte, nevěřte…

  • Pardubické by asi potěšilo tvrzení, že dal svítku jméno Svítkov. „Pravda, nebo lež?“ Ne, ne, ve Svítkově mají Zlatou přílbu, historku jsem si právě vymyslela.
  • „Naše babičky svinovaly svítek jako my dnes palačinku, tak proto svítek.“ Je to pravda, nebo jen někdo pustil do internetového prostředí novodobou bajku? Druhá teorie se už blíží skutečnosti. Naše pra- a babičky skutečně často a rády pekly svítky. Ale nijak je nesvinovaly, to se svítkem nejde.

Proč se svítku říká svítek? Vysvětlení se dozvíte na konci pořadu, chci říct pod obrázkem.

svitek_svinuty1_mp

Protože svítek jako svitek

Technologie pečení svítků je taková, že se řídké těsto:

  1. vlije do rozpáleného pekáče
  2. s rovněž rozpáleným tukem
  3. a hned se vloží do rozpálené trouby.

Těsto obsahuje značné množství vajec, takže se v horkém prostředí hned začne rozpínat, nabývat na objemu. Protože mu vyšší okraje nedovolí rozlít se, okraj těsta chvíli „stoupá“ po mastné stěně horkého pekáče a stáčí se dovnitř. Což vypadá jako okraje svitku pergamenu. Čili nikoliv svitek svinutý, ale naopak svitek rozvinutý dal svítku název.

  • Kdo nevěří, ať si přečte recept ze staré kuchařské knihy, kde se s oním svinutím během pečení dokonce počítá, protože svítek díky tomu poslouží jako mistička na omáčku („sám sobě miskou“).

svitek_brusinky2_mp

Než bys řekl:

Svítek je snad nejrychlejší a nejméně pracné teplé sladké jídlo nebo moučník. Představme si  modelovou situaci:

Čtěte také:  Když je chuť na maďarský guláš, uvaříme pravý maďarský perkelt. Přílohou noky či tarhoňa

V neděli v podvečer se rodina vrátila z fyzicky náročného výletu. Všichni by si dali něco „echt“ domácího, klidně i sladkého (výdej energie byl značný). Palačinky? Lívance? Ne, mazaná maminka ví – upeče svítek. A už se na tom pracuje:

  1. Maminka má jako první nárok na koupelnu, ale cestou do ní zapíná troubu.
  2. Po mámě jdou do koupelny děti a maminka do trouby vkládá železňák s kusem másla.
  3. V jedné míse ušlehá sníh (minuta), ve druhé mléko a vejce s moukou (minuta).
  4. Než děti z koupelny vytlačí tatínek, už se lije těsto do rozpáleného pekáče.
  5. Ve chvíli, kdy táta zapíná větrák koupelny, maminka rozděluje na talíře máslem vonící svítek s jahodovým kompotem (švestkovým…).
  6. „Večeře…!“ Může se rovnou sedat ke stolu, ruce si tentokrát nikdo nemusí umývat.

Tak to je kouzlo svítku.

svitek_svestky2_mp

Sladký svítek s vařeným kompotem

Suroviny na svítek

  • 500 mléka
  • 4 celá syrová vejce
  • 230 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • větší špetka (1/4 kávové lžičky) soli
  • 30 g cukru (bílého, hnědého, třtinového) nebo adekvátní množství jiného sladidla
  • kávová lžička kypřícího prášku
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku na pečení (Héra a podobně)

svitek_peceni_mp

Opravdu to jde tak rychle

Troubu zapnu na 220 °Celsia (víc moje trouba neumí). Ohřeji mléko z lednice – tak na pokojovou teplotu, aby „nebrzdilo“ proces pečení. Rozklepnu vejce – bílky do jedné, žloutky do druhé šlehací nádoby. Do trouby vložím pekáč s tukem.

Odvážím 230 g mouky a hned přivážím cukr. V misce vah k mouce přidám sůl a kypřicí prášek do pečiva. Klidně to může být i kypřicí prášek do perníku.

Elektrickým šlehačem vyšlehám bílky. Přiliji polovinu mléka k žloutkům, šlehám a tak, jak to stojí v knize, postupně přidávám zbylé mléko a mouku. Nakonec ručně vmíchám sníh.

Pozor, pekáč pálí!

Na ruce obleču chňapky, vytáhnu horký pekáč a krouživým pohybem vyliji jeho stěny vroucím máslem. Sundám chňapky a naliji těsto do pekáče. Hned je vidět, jak těsto „svitkovatí“. Vrátím do trouby.

svitek_svitkuje_mp Odmyji nádobí (pět minut) a teplotu snížím na 180 °Celsia. V rozporu s receptem během pečení neobracím, abych efekt svitku nezmařila.

Svítek kontroluji. Když je na povrchu opečený, udělám zkoušku špejlí. Zůstane-li po vpichu suchá, je upečeno.

Čtěte také:  Gallo pinto, atribut střední Ameriky. "Kropenatý kohout", pokrm na celý den

Porce svítku naříznu ostrým nožem a z pekáče na talíře překládám lopatkou.

Nemám ve zvyku podávat svítek pocukrovaný, ale kompotu a šťávy na zalití musí být dost. V zimě a zjara otevřu broskvový kompot ze zásob, v létě a na podzim vařím kompot z čerstvého ovoce. Otevírat sklenici by bylo nehospodárné.

  • Svítky se musí zkonzumovat hned. Po vychladnutí – nebo i zpětném ohřátí – ztrácejí na kvalitě. Svítek tedy nelze napéct do zásoby nebo na pozdější dobu. Proto je v receptu na svítek s brusinkami rozpis na jednu porci – aby se dal připravit „na počkání“ – pro opozdilce, a tak.

svitek_merunky_mp

Co na svítek

Svítek sice voní „čerstvostí“, vajíčky a máslem, ale jinak moc atraktivní chuti není. Ve starých kuchařkách se radí:

  • pocukrovat moučkovým cukrem a podávat s kompotem (v misce),
  • nebo zalít ovocnou šťávou – ideálně malinovou (jako se to dělá u trhanců)
  • případně zalít šťávou z kompotu a poklást kompotovaným ovocem.

Uvařené /podušené ovoce ke svítku ladí víc, než kdybychom jej ozdobili ovocem syrovým. Čerstvé domácí kompoty (čerstvé = uvařené, ne konzervované sterilováním) otevírají bránu kuchařské kreativitě.

Kdo je zvyklý na smetanovo-jogurtové přízdoby, může svítek s kompotem korunovat čepičkou svého oblíbeného produktu.

svitek_svestky_mp

Tipy na čerstvé kompoty

Kompoty k okamžité spotřebě nejsou v současné době tolik oblíbené jako v dobách našich babiček. Vlastně se omezují jen na kompot z padaných jablek, horké maliny na zmrzlinu nebo omáčky z lesních plodů do různě naplněných pohárů.

Už slyším námitku: „Všechen vitamin C přijde nazmar!“ Můj názor je ten, že v létě máme přísun vitaminů dostatečný a že kompoty se nevaří pro zdraví, ale pro chuť, která je v případě některých pokrmů nenahraditelná. (Nejen svítky, ale také třeba sladké rýžové kaše, rýžové nákypy a podobně.)

kakaove_svestky_mp

Kakaové švestky (na obrázcích svítku):

  • V 500 ml vody svařím čtyři polévkové lžíce krystalového cukru,
  • čajovou lžičku mleté skořice
  • a čtyři podrcené kakaové boby.
  • Přisypu asi 500 g vyloupaných švestek a krátce povařím.

Ochutnám, v případě potřeby přisladím (záleží na ovoci). Kousky bobů v nálevu změknou a pro jedlíky jsou zajímavým bonusem sousta – stoprocentní čokoláda! ;=)

Švestkové kompoty: Ke švestkám lze přidat citron, skořici, hřebíček, badyán, kardamom, rum, brandy, sladkou smetanu.

Jablečný kompot: Recept na vynikající jablečný kompot se zázvorem a vlašskými ořechy je k nalezení v článku o zázvoru. Velmi chutný je také jablečný kompot s šípky.

kvetakvovy_svitek_talir1_mp

Co k obědu? Svítek s květákem

Rejstřík pokrmů z květáku rozšíří květákový svítek. Popsaným způsobem lze připravit také například brokolici, fazolky, dušené papriky, žampiony. Jedná se variantu zapečené zeleniny.

Suroviny na květákový svítek

  • 1 květák
  • 1 vetší cibule
  • 100 g másla nebo rostlinného másla
  • 3 – 4 celá vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • 300 ml mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • zelená petržel

kvetak_svitek1_mp

Snadno, rychle, efektivně

  • Květák uvařím ve slané vodě do poloměkka.
  • Cibule oloupu, nakrájím na hrubší kusy a orestuji na másle.
  • Květák rozeberu, košťály rozsekám.
  • Přisypu k cibuli, přidám hrst sekané petrželky, mírně opepřím, zamíchám.
  • Vložím do trouby, kterou zapnu na 220 °Celsia.
Čtěte také:  Žemlovka? Zemlbáby neskončily v propadlišti dějin. Stále chutnají s jablky, tvarohem, z vánočky

kvetak_svitek_peceni_mp

Oddělím bílky od žloutků. Z bílků vyšlehám sníh. V mléce vyšlehám žloutky, přidám mouku s práškem,  trochu soli, pepře a muškátového květu/ořechu. Ručně vmíchám sníh.

Z trouby vyndám pekáč s květákem (pozor, pekáč je horký), zaliji řídkým těstem a rychle vrátím do trouby k prudkému zapečení. Asi po 15 minutách je svítek hotový.

Podávám s bramborami omaštěnými máslem, s vařenými bramborami a tatarskou omáčkou, s bramborovou kaší, anebo bez ničeho, jen se salátem.

3_svitek-do-polevky-recept

Svítek do polévky

Asi nejznámější podmnožinou svítků jsou svítky polévkové.

Víc informací a recepty na některé druhy polévkových svítků je k nalezení v článku Co dát do polévky? Malý lexikon polévkových zavářek a vložek do polévky

Foto: Obrázek svitku jsem našla na serveru pixabay.com. Ostatní fotky k článku o svítcích (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/svitky_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/svitky_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny recepty,broskvový kompot,co je svítek,jak na svítek,jak udělat svítek,jak vypadá svítek,jan na květákový svítek,květák recepty,květákový nákyp,květákový svítek,květákový svítek recept,nejlepší recepty z květáku,proč se říká svítek,recept na sladká svítek,recepty na jídla z květáku,recepty od babičky,recepty pokrmy z květáku,recepty z květáku,recepty z květáku trochu jinak,recepty z vajec,rychlá jídla,sladké pečení,sladké recepty,sladký svítek,slaný svítek,švestkový kompot,švestky recepty,svítek pečený recept,svítek recept,svítek s borůvkami,svítek s brusinkami,svítek s kompotem,svítek s meruňkami,svítek se švestkami,svítek sladký recept,vaječná jídla recept,vaječná omeleta,vaječný svítek,vaječný svítek v trouběSladký a slaný svítek, recepty. • Co to je svítek? • Proč se svítku říká svítek? •  Nemáte čas, ale chuť na dobré sladké jídlo? Upečte svítek. • Dali byste si svítek se švestkami a kakaovými boby? •  Skvěle chutná i s jahodami, broskvemi, meruňkami či borůvkami. • Dochází fantazie, co z květáku uvařit? Což...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.