Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 84
    Shares

Domácí utopence, rady, triky, recepty. Příprava utopenců: genderové otázky musejí stranou. Které jsou nejlepší domácí utopence? Jak vyzrát na nakládání utopenců, dobrý nápad. Nálev na utopence jako polotovar. Utopenci jako z hospody? Devět receptů na utopence ze sbírky výstřižků. A navrch jak naložit utopence jako Kluci v akci. Klasika s cibulí a feferonkou? A co takhle utopenci s česnekem, beraními rohy, pikantní hořčicí nebo kyselými jablky? Vyzkoušíte, anebo se se mnou podělíte o svůj vlastní recept na naložené špekáčky?

utopenci recepty nálevy

Utopence jsou vedle nakládaného hermelínu typický „pijácký“ zákusek, který se ovšem z hospod a náleven přesunul do domácích spíží. Utopence se tak „domestifikovaly“, že se jejich konzumace neomezuje pouze na oslavy a jiné příležitosti k napití. Utopence si lidé rádi dají i k malé večeři, či jen tak, na „spravení“ chuti. Receptů na utopence je skoro tolik, kolik je domácností, kde se připravují.

Nehledejme originální recept na utopence

Recept na utopence, špekáčky naložené s cibulí v octovém láku, se nenajde ani v žádné staré kuchařce, ačkoliv se jedná o pochutinu s dlouhou tradicí. Utopence si v Česku totižvyrábí každý sám, a to podle receptury vlastní, zděděné po předcích nebo získané od přátel.

Aby byly utopence té nejlepší chuti (a prosty vší kritiky), měli by je připravovat muži. K tomuto přesvědčení jsem přišla na základě mnoholeté osobní zkušenosti. Protože naložit utopence není jen tak. Je to doslova rituál, pro který ženy „nemají ty správné buňky“. Je to podobné jako s grilováním masa v novodobé historii.

nakládaný utopenec

Utopence? Co to je?

Utopence, kyselé buřty či buřty s cibulí ze svého dětství neznám. Není to jen tím, že jsem jako dítě „nevymetala putyky“. I když se stalo, že jsem do nějaké hospody nejnižší cenové kategorie byla zavedena (třeba z nedostatku jiné příležitosti na rodinném výletě), nestála nikdy na šenku velká sklenice s utopenci.

Špekáček jsme dostali ohřátý s hořčicí (což jsem neměla moc ráda). Kdyby byly utopence, táta by si je nejspíš dal.

Ani nikdo v okolí utopence doma nevyráběl. Jen Kohoutkovi, kteří se přistěhovali. Ti pojídali „divné věci“: řízky z bezu (kosmatice) a utopence. Synek jejich to vyprávěl. Že prý se ve čtvrtek špekáčky propíchají vidličkou, dají se do sklenice, zalijí octem a v sobotu jsou k večeři. Kyselé buřty? Ó, byla jsem vděčna za naše sobotní vejce s křenem a přepuštěným máslem, která zas neznal Kohoutkovic hoch.

Jestli náš táta něco dělal s buřty, tak jejich věnec sušíval na půdě. Vznikly tak zvané „suché buřty“ (připomínané ve filmu Adéla ještě nevečeřela).

  • Pantáta naopak tvrdí, že utopence v „nevalných“ hospodách pamatuje. Vyrostl ovšem v malinko jiném čase, a na Hané, která v tu dobu patřila do Severomoravského kraje. „Bůhvíjak to tam tehdy u vás v dobách reálného socialismu všechno chodilo,“ směji se mu. Utopence nebyly „znormované“, a co nemělo normu, to za „socíku“ prostě oficiálně nebylo. A jestli někde hospodský utopence nabízel, musel si je „načerno“ vyrobit sám, „načerno“ nabízet a „načerno“ prodat. Nikdo z hostů to „neřešil“.
utopenci recept nejlepší

Podle současného „zjišťování“ (osobního) se masová domácí výroba utopenců začala rizšiřovat ve druhé polovině osmdesátých let. Novodobého vrcholu dostoupila v raných devadesátkách. Údajně to býval „zlatý hřeb“ kolektivních oslav významných narozenin, chci říct mužských narozenin.

  Česnečka. Recept podle babičky. S bramborem v podání Kluků v akci

A z té doby také pocházejí receptury, kdy se už nenakládaly jen buřty s octem a cibulí jako u Kohoutků. Špekáčky se nakrajovaly, řezy mazaly hořčicí, prokládaly feferonkami a kyselými okurkami, přidávalo se rafinovaně různé koření

domácí utopenci recepty

Utopence jsem začala vyrábět hned po založení vlastní domácnosti. Vzpurně jsem odmítala požádat „Vláďu, Mirka či pana Procházku“ o přesný recept. Šla jsem vždy vlastní cestou. A podle toho byly mé utopence hodnoceny: Vláďovým, Mirkovým a Procházkovým utopencům nesahaly mé výtvory ani po kotníky (špekáčkové).

Z toho období pramení ovšem některé mé zkušenosti:

  1. Nevyplatí se experimentovat s jinými druhy uzeniny (například s drůbežími uzenkami nebo drůbežím točeným salámem).
  2. Někdy doporučované povaření špekáčků a cibule v octovém nálevu sice urychlí proces zrání, uzenina je prosáklejší lákem a cibule křehčí, ale po vychladnutí plavou v láku kousky zatuhlého, varem uvolněného tuku, což strávníky může znechucovat. Je-li ve špekáčku méně tuku a víc různého separátu, ztuhne nálev na rosol, a to nechutná tak, jak by si strávník představoval.
  3. Dobrým počinem se mi naopak jeví nakládat špekáčky nakrájené na kolečka nebo hranolky. Každý si pak může odebrat podle chuti – méně, anebo víc.

Utopenci z domácího polotovaru

U nás doma se utopence příliš nevyrábějí. Častěji připravím nějakou tlačenku, huspeninu nebo aspik.

Před časem však moje občasná produkce utopenců zaznamenala výrazný progres. Od rodinného přítele Karla, který nás nenavštíví bez nákladu speciálních zavařenin, jsem dostala pár sklenic nadepsaných Zeleninový salát v utopencovém nálevu.

Přesnější by bylo označení: Zelenina a nálev na utopence, ale to nesmím dárci říct, byla by z toho nekonečná debata. Nicméně, vynález to je velice vtipný, účelný, praktický. Tak tento nápad předávám dál.

Do této zavařené zeleniny se jen přidají oloupané, na hranolky nebo kolečka nakrájené špekáčky – a nechají se pár dní odležet. Jedna velká sklenice vydá na dvě sklenice utopenců. Nálev jen musí být jiný, než při klasickém zavařování:

  • bez konzervačních látek (tedy ne Deko a podobně),
  • je do něj potřeba dát víc octa,
  • méně cukru a žádné sladidlo.
  • Z koření se hodí celý pepř, feferonka, hořčičné semínko, nové koření, bobkový list, trochu víc celého pepře…

Zelenina se vybere jen taková, která by se do utopenců hodila:

  • cibule (převažuje),
  • feferonky, beraní rohy či papriky,
  • mrkev (ale ne celer),
  • trochu jemně krájeného zelí…

Ne, nebudu dávat přesný recept. Jako v jiných případech si jej musí každý vyladit podle svého. Nálev se zeleninou na utopence hlavně nabízím jako dobrý nápad možný následování.

nejlepší recept na utopence

Přes svůj „vlažný“ vztah k utopencům jsem ale soustředila několik receptů na tuto „manu nebeskou“. Pocházejí ještě z doby „předinternetové“ a byly publikovány v různých novinách a časopisech. Nabízím, jak jsem koupila.

Nálev na utopence: Recepty ze sešitu novinových výstřižků

1. Utopence – klasika

32 špekáčků, které oloupeme a rozpůlíme.
Nálev na utopence: 0,5 l vody, 0,5 litru octa a 10 zrnek jalovce necháme přejít varem, hrst hořčičných semínek, lžíci cukru, dosolit podle chuti.
Postup: Do sklenice vkládáme vrstvu špekáčků a vrstvu z na kolečka nakrájené cibule, mrkve a případně i křenu, podle vlastní odvahy je možné přidat i feferonku. Utopence zalijeme studeným nálevem a necháme tři až čtyři dny v chladnu zaležet.

  Vinná klobása na trhu = Vánoce za dveřmi. Jak na vinnou klobásu? Recepty, tipy

2. Utopence s česnekem

1 kg špekáčků, 20 dkg cibule, 15 dkg česneku, 2 feferonky, mletý pepř, 2 dl octa.
Postup: Špekáčky oloupeme a po délce nařízneme. Otvor opepříme a vyplníme česnekem nakrájeným na plátky. Do nádoby pak střídavě skládáme špekáčky a cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme feferonky a zalijeme studeným nálevem. Ten připravíme z převařeného octa s vodou. Utopence odložíme na chladné místo a podáváme nejdříve po dvou dnech.

3. Utopence bez rozležení

Olej, 8 malých cibulek, ocet, mletý pepř, sladká paprika nebo i trocha pálivé mleté papriky, hořčice, sůl, lžíce petrželové natě, 2 lžíce pažitky.
Postup: Na 4 lžíce octa dáme 2 lžíce oleje, špetku pepře, papriku, lžičku hořčice, sůl a šálek vody. Nálev promícháme vidličkou. Na dno vyšší zavařovací sklenice urovnáme polovinu uzeniny, zasypeme polovinou na proužky nakrájené cibule, polovinou sekané zeleniny a zalijeme polovinou nálevu. Upěchujeme. Stejným způsobem narovnáme do sklenic druhou polovinu tak, aby vše bylo potopeno v nálevu. Takto naložené utopence uzavřeme víčkem a dáme nejméně na 4 hodiny do ledničky. Pro zpestření můžeme utopence proložit dílky červené sterilované kapie a kolečky sladkokyselých okurek. Množství nálevu na utopence se řídí množstvím uzenin.

4. Utopence s cibulí (klasika)

500 g cibule, sůl, 1 lžička celého nového koření, 1 lžička celého černého pepře, 5 bobkových listů, 1/2 lžičky koriandru, 300 ml octa, 600 ml vody.
Postup: V hrníčku krátce povaříme ocet, vodu, sůl a koření. Podle chuti je možné do vroucího nálevu přidat několik feferonek. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené s cibulí (nakrájenou na plátky), zalijeme vychladlým nálevem. Utopence necháme několik dní při pokojové teplotě uležet.

5. Utopence s cibulí a česnekem, rychlé, kořeněné

500 gramů červené cibule, sůl, 2 lžičky rozdrolené dobromysli, 1/2 lžičky mletého nového koření, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky nahrubo mletého černého pepře, 6 oloupaných pokrájených stroužků česneku, 300 ml vinného octa.
Postup: V misce promícháme bylinky a nakrájený česnek s octem. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené červenou cibulí, a zalijeme připraveným nálevem. Utopence necháme nejméně 4 hodiny uležet v chladu.

6. Utopence s feferonkou

2 kg špekáčků, 800 g cibule, 0,75 l vody, 0,5 l octa, špetku soli, 2 lžíce cukru krystal, 16 kuliček pepře, 16 kuliček nového koření, 8 feferonek.
Postup: Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky. Vše naskládáme do 3l láhve (cibule, špekáčky, cibule…) a zalijeme nálevem. Nálev na utopence: vodu, ocet, cukr, koření a feferonky vaříme 10 minut a vychladlým zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme v chladu zaležet nejméně týden.

7. Utopence s jablky

500 g cibule, 500 g kyselých jablek, sůl, 1/2 lžičky dobromysli, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky estragonu, 300 ml jablečného octa, 600 ml vody.
Postup: V hrníčku krátce povaříme vodu, sůl, ocet a bylinky. Do vyšší sklenice urovnáme uzeniny, proložené s cibulí (nakrájenou na plátky) a oloupanými a na plátky nakrájenými jablky. Vše zalijeme vychladlým nálevem. Utopence necháme několik dní při pokojové teplotě uležet.

Utopenci, zdroj foto

8. Utopence se zeleninou

2 špekáčky na osobu, nakládané okurky a papričky (beraní roh), nakládané zelí, 3 cibule a pikantní hořčice
Lák: svařit asi 1 l vody s octem, cukrem, novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem a hořčičným semínkem.
Postup: Špekáčky oloupeme a podélně třikrát nařízneme asi 1 cm hluboko. Prostřední zářez namažeme pikantní hořčicí, postranní naplníme plátkem okurky a feferonky. Do kameninového hrnce nebo sklenice prokládáme vrstvu plněných vuřtů a vrstvu na jemno nakrájených okurek, feferonek a zelí. Cibuli nakrájíme na slabé plátky a končíme s ní každou vrstvu. Zalijeme studeným lákem, který můžete smíchat s lákem z naložené zeleniny. Špekáčky i zelenina musejí být ponořeny. Utopence se zeleninou necháme pět dní až týden odpočívat v chladu a temnu.

  Bezmasé obložené chlebíčky dle Mistra Vrabce i podle bývalých norem. S křenovým sýrem, eidamem, Nivou i celerovou pomazánkou

9. Utopence se zelím

Oloupeme špekáčky, podélně je rozkrojíme a naplníme kouskem červené papriky, můžeme přidat i trochu kysaného zelí. Pak pokrájíme cibuli na kolečka a mírně ji zpěníme na oleji.
Do lahve skládáme buřty a notnou dávku dobře vychladlé osmažené cibule, přidáme celý pepř a také trochu cibule čerstvé. Zalijeme nálevem na utopence z octa, vody (půl a půl), celého pepře, bokového listu. Osmažená cibule dá utopencům zcela novou chuť. Musíme je ale nechat několik dní v chladničce odležet.

Tip: Kluci v akci: Utopenci pro opravdové chlapy

Recept na utopence dědy Ondřeje Slaniny z televizního pořadu Kluci v akci. „Nálev se liší v tom, že děda do něj dává zásadně pivo místo vody,“ říká Ondra v pořadu s tím, že tyto utopence můžou i děti, protože převařením nálevu alkohol vyprchá. „Utopenci ale musí být lehce pikantní, proto tam nesmí chybět chilli papričky,“ dodal Filip Sajler.

Rozvar na utopence: pivo nalijeme do kastrůlku, k pivu přidáme nové koření (bobkový list, nové koření a celý pepř). Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Necháme projít varem.

Nakrájíme cibuli, na cibuli nesmíme šetřit, nakrájíme také chilli papričky. Špekáčky je potřeba oloupat. „Když je neoloupete, budete je nakládat tak měsíc, než vůbec budou mít nějakou chuť,“ přidávají další tip Kluci v akci. Špekáčky nakrojíme, promažeme hořčicí smíchanou s pepřem. Do řezů zamíří chilli paprička a cibule. Špekáčky spíchneme párátkem. Na dno velké zavařovací sklenice umístíme nejprve nakrájenou cibuli, natěsno pokládáme špekáčky a prokládáme cibulí. Zalijeme vlažným lákem, pořádně umačkáme. „Nejméně týden necháme utopence uležet. Nejlépe na nějakém chladném místě,“ říkají Kluci v akci. Utopenci jsou nachystaní.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/utopenci-recepty-nalevy.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/08/utopenci-recepty-nalevy-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníchuťovky na oslavu,czech pickled sausage,domácí utopenci,domácí utopenci jednoduchý recept,domácí utopenci recept,Kluci v akci,Kluci v akci recepty,kluci v akci všechny recepty,lak na utopence,nakládání utopenců od babičky,nálev na utopence,nálev na utopence kluci v akci,nálev na utopence recept,naložené špekáčky,nejlepší nálev na utopence,nejlepší recept na utopence,nejlepší utopence recept,nejlepší utopenci,nejlepší utopenci recept,pikantní utopenci,recept na domácí utopence,recept na lák na utopence,recept na utopence,recept na utopence kluci v akci,recept na utopence ze špekáčků,rychlý utopenci recept,silvestrovské chuťovky,silvestrovské pohoštění,top recepty utopenci,utopence klasické,utopence pohlreich,utopence recept,utopence rychle,utopence s feferonkou,utopence s hořčicí,utopence se zeleninou,utopence se zelím,utopenci,utopenci jako z hospody,utopenci kluci v akci,utopenci nálev,utopenci recept,utopenci receptyDomácí utopence, rady, triky, recepty. • Příprava utopenců: genderové otázky musejí stranou. • Které jsou nejlepší domácí utopence? • Jak vyzrát na nakládání utopenců, dobrý nápad. • Nálev na utopence jako polotovar. • Utopenci jako z hospody? Devět receptů na utopence ze sbírky výstřižků. A navrch jak naložit...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 84
    Shares