Uzená makrela, recepty a tipy. Co to je, když se řekne uzenáč.  Jak jíst uzenou makrelu.  Uzenou makrelu čistí hlava rodiny.  Aby si děti oblíbily uzenáče a uměly ho samostatně jíst.  Nejlepší pomazánka z uzené makrely.  I další pomazánky z uzenáče jsou dobré.  Proč jsou Židé tak chytří? Protože jedí hlavy z uzenáčů. Vyzkoušejte též osvědčené recepty na domácí rybí saláty, třeba míchaný salát s uzenou makrelou, Neptunův salát a několik makrelových pomazánek.

1_nejlepsi-pomazanka-z-uzene-makrely

Uzená makrela je v naší zemi nejzastoupenějším druhem uzené ryby. Jak se k uzené makrele staví nejmladší generace? Mají naše děti a mládež uzenou makrelu v oblibě? A umějí uzenáče jíst? Když je „na makrelu“ ve správný čas naučíme, zpestříme jejich jídelníček a dáme jim dobrý vklad do života. Jíst ryby není jen otázka chuti, ale rovněž zvyku.

Makrela: Jod, fosfor, hořčík v přirozené formě

Mořské i sladkovodní ryby jsou významným zdrojem živočišných bílkovin, přičemž vzhledem k obsahu vzácných prvků důležitých pro lidský organismus (jod, fosfor, hořčík) a z hlediska možnosti kuchyňské úpravy se všeobecně cení mořské produkty více než sladkovodní.

K nejhodnotnějším rybím výrobkům patří uzená makrela. Jde o čisté rybí maso, mírně nasolené a vyuzené horkým kouřem. Z hlediska dietetického je makrela velmi ceněna pro vysoký obsah rybího tuku. 

2_uzena-makrela-recepty

„Jez opatrně, mohou v tom být kosti…“

„Uzenou makrelu nekupuji,“ povídala tuhle kolegyně v práci. „Děti by se toho ani nedotkly a manžel by ji musel dostat bez jediné kostičky, jak mu to dělala maminka. A kupovat ji jen pro sebe? Na to kašlu.“

Takových domácností znám víc. Děti jsou z ryb ochotny akceptovat jedině rybí prsty, nanejvýš obalené rybí filé bez kostí. A mnohé dospělé „nebaví“ preparovat drobné kůstky, které v makrele zůstanou i po vyjmutí páteře. Jenže jíst makrelu bez té předcházející piplačky nejde. A chceme-li, aby si děti uzenou makrelu oblíbily, musíme jim ji předložit včas – a v lákavé podobě. Když ji budou mít rády, s postupujícím věkem tréning přitvrdíme.

uzena_makrela_pixabay_mpAni nemusím zavírat oči a vidím našeho tátu. Sedí za stolem, před sebou na papíře rozloženého uzenáče (tak říkal uzeným sleďům), nebo uzenou makrelu – rozlišoval to.

Na talíř odkládal velké kusy čistého masa. Drobné kousky pomlsával a ty, o nichž se domníval, že jsou zvláště chutné, dával dětem. To jsme nejdřív byly sestra a já, později naše děti. Lákal nás: „Šup, ptáčku, do zobáčku…“ To se nám líbilo. Tak nás naučil uzenáče jíst. Živil v nás vědomí, že jíme lahůdku, vzácnost.

  • Když na nám špičce nože podával jemné maso z oblasti hlavy, nezapomněl se zeptat: „Víš, proč jsou Židi tak chytří? Protože jedí hlavy z uzenáčů.“ *

Nakonec ještě seškrábl tučné z kůže, zbytky zabalil do toho papíru, na němž pracoval, a rovnou hodil do sporokamen. Kdyby dal zbytky do „biologického odpadu“ = na kompost, kočky by to vyčmuchaly. „Kostmi by se dávily a kůži roztahaly,“ říkal náš táta.

makrela_uzena_maso_mpPak si umyl ruce a zavelel – „Přineste talířky, a jezte opatrně, můžou v tom být ještě malé kosti.“ My – a naše děti – věděly, že je uzenáč (nebo makrela) velmi dobrá ryba. Ale mohou v ní být kosti. Tak jsme jedly opatrně. Nikdo, ani dítě, nebude jíst tak, aby se udávil jako ta kočka.

  • K uzenáči jsme jedli chleba s máslem.

Když pak jsem byla na vdávání a přišla do druhé rodiny, poznala jsem jiný způsob konzumace uzenáčů. Maso z nich „dočista do čista“ a bezpečně obírala maminka. Všichni tři její „rafani“ (starý i dva mladí) kroužili mlsně kolem a čišťoučké rybí maso jí „kradli“ z mísy. Byla to jen taková hra. Škádlení mámy. Co uhájila, utřela s máslem, aby všechny spravedlivě podělila. Byla to ta nejbáječnější pomazánka, jakou jsem kdy jedla.

Mému dítěti se od útlého věku dostalo výcviku z obou stran. Z přirozené lenosti se přiklonilo ke způsobu babičky, ale dědův tréning byl také dobrý – když dostalo kus uzené ryby, tak prostě vědělo, že v něm mohou být kosti a musí jíst opatrně.  Ale protože byl jeho tatínek od své maminky zvyklý na pomazánku, jedla se makrela nejčastěji tak.

  • „Prostě, jak si je vychováme, takové je máme.“

3_rybi-pomazanka-z-uzene-makrely

Jak podat uzenou makrelu „lenochům“

Makrelu položím na nějakou inertní rovnou podložku – sklo, porcelán. Na talíři se pracuje hůř než na rovné podložce. Musel by být klubový – s větším průměrem.  Umělohmotný tác, podložka nebo dřevěné prkénko nejsou vhodné – načichly by rybinou, která se špatně smývá.

  Pravé šunkové závitky v aspiku podle normy. Když už, tak pořádně!

Makrele odkrojím hlavu, rozevřuji ji naplocho. makrela_uzena_vykostena_mp

Nejprve vyjmu páteř. Pak z každé poloviny sloupnu dílky masa. Směrem k břišní části jsou velké kosti, ty vytáhnu. Takto zhruba očištěné díly uzené makrely si pak už každý z nás (rukama) dočistí sám. K tomu chleba s máslem.

Kdybych chtěla rybou uctít nějaké „útlocitné duše“, před nimiž je nutno tajit, že makrela má hlavu, ocas, kůži a kosti, rozeberu kousky masa tak, abych měla jistotu, že v nich nezůstala ani jediná kostička. Pak podávám na talířku/misce s kouskem másla, cibulí a třeba s rajčetem

A jestliže jsou na rybí svačinu/večeři cizí menší děti, které uzenáče neznají, čisté kousky masa jim dám na chleba s máslem, do harlekýnské mozaiky s kousky okurky a rajčete. Třeba.

  • Jinak ovšem dočista do čista maso z makrely obírám v případě, když z ní chci po vzoru manželovy maminky připravit elegantní nejchutnější pomazánku z uzenáče.

4_domaci-rybi-salat

Nejchutnější pomazánka z uzenáče

Do  misky vyberu, z kostí oberu, ručně přeberu a nožem seškrábnu všechnu hmotu, která se v makrele nachází mezi kůží a páteří – i tuk a tmavé části, prostě všechno.

Obsah misky zvážím. Poloviční množství másla vyšlehám se špetkou soli do pěny (elektrickým šlehačem, ale paní tchyně to dělala cukrářskou kovovou metličkou). Do napěněného másla nasypu obrané maso a dál šlehám. Ochutnám a případně velice jemně dosolím – pozor, flash point – makrela se snadno přesolí. 

  • Svého času jsem místo pravého másla dávala choceňské pomazánkové. Bylo to dobré, ale tak nějak povšechnější, obyčejnější, tuctové. Ta zdůrazňovaná elegance tomu chyběla. Kdyby to někdo chtěl přesto vyzkoušet, tak pomazánkové máslo není třeba šlehat, aby nezřídlo. Stačí ručně rozetřít.
  • Do této pomazánky se opravdu nic jiného nepřidává. Labužník ocení právě tu jemnou, „panenskou“ chuť  makrely, kterou neruší žádná hořčice, cibule, česnek, tavený sýr  – a podobně.
  • Pomazánku jsem zařadila i reprezentativní kolekce zapomenutých pomazánek.

5_pomazanka-z-makrely-pohlreich

Když chuť makrely nestačí

Kdyby nám bylo prosté a elegantní chuti makrely s máslem přece jenom málo, a nebo kdybychom měli k večeři někoho, kdo preferuje chuti pestré, přepestré, použiji makrelovou pomazánku k přípravě obložených chlebů. Nepíšu úmyslně obložených chlebíčků, protože máslová pomazánka dobře „pasuje“ na tmavé chleby.

  • Aby nezanikla rybí chuť, neobkládám ovšem chleby uzeninou, ale plátkem vejce a sterilovanou nebo čerstvou zeleninou.
  • Hodil by se i „bankovkově“ (velice tence) nakrájený sýr (uzený eidam, provolone – nebo jiný).

Varianta: Když pomazánka z uzené makrely zbude, je možno uvařit pár vajec na tvrdo. Vychladlé přepůlit, žloutky vybrat a zašlehat do pomazánky. Tady už je troška hořčice a pepře zapotřebí, protože vejce jsou mdlá. Vzniklou hmotou naplním prázdné bílky a dozdobím sterilovanou kapií, očkem kapary, olivou nebo kolečkem kyselé okurky.

6_salat-z-uzene-makrely

* Proč jsou Židé tak chytří?

Pan Novák přišel za panem Kohnem do jeho koloniálu a pravil: „Nezlobte se, pane Kohne, už dlouho se vás chci zeptat, jak je to možné, že jste vy Židé tak chytří?“
Obchodník se usmál, zamrkal na pana Nováka a zašeptal: „Tak poslouchaj. My Židi jsme tak chytří, protože jíme hlavy z uzenáčů. Jestli to chtěj zkusit, můžu jim pár hlav zabalit.“ Pan Novák se zaradoval. „Tak to mi dejte rovnou deset. Nebo radši dvanáct.“ Pan Kohn zabalil tucet hlav a požádal o sto dvacet korun.
Druhý den ráno, ihned po otevření, vběhl do koloniálu pana Kohna pan Novák a rozčiluje se: „Jak je možné, že jste mi za jednu hlavu počítal deset korun, když celý uzenáč stojí jenom osm?“
„Kolik hlav jste snědl?” zeptal se pan Kohn. “Dvě,” přiznal pak Novák.  “No viděj, už to začíná fungovat.“

Recepty z uzené makrely ze starého sešitu výstřižků

Celerová pomazánka s uzenou makrelou

  • 200 g uzené makrely, 800 g másla, 1 malý celer, 1 středně velká cibule, 1 jablko, citronová šťáva, sůl, pepř, majonéza.
    Pracovní postup: Celer důkladně omyjeme, oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Necháme vystydnout. Máslo utřeme s uzenou makrelou do pěny, přidáme najemno posekanou cibuli, oloupané jablko a celer (nakrájené na malé kostičky). Přidáme citronovou šťávu a zamícháme vše dohromady. Nakonec zapracujeme lehkou majonézu – množství podle chuti.
  Celerová pomazánka. Kluci v akci, na chlebíčky i s česnekem

Míchaný salát s uzenou makrelou

  • 1/2 hlávky lollo biondo, 1 malý hlávkový salát, svazeček rokyty seté (rukoly), 1 velká červená cibule, 1/2 římského salátu, krutony, uzená makrela, olivový olej, sůl, ocet.
    Pracovní postup: Omyté a osušené saláty natrháme do mísy, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kousky vykostěné makrely a rozlámané krutony. Zalijeme olejem, octem a osolíme.

Salát z uzené makrely

  • Uzenou makrelu vykostíme, nakrájíme na kousky, vložíme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli nebo pórek, 100 g sterilovaného celeru, 1 jablko, 1 vejce vařené natvrdo, vše pokrájené na kostičky.
    Ochutíme šťávou z citronu, solí, pepřem, špetkou čerstvé majoránky nebo bazalky, vmícháme kelímek tatarské omáčky a ozdobíme na proužky nakrájenými paprikami, kolečky rajčat a nakládanými olivami.

Pomazánka z uzenáče s kaparami

  • 1 uzená makrela, 250 g másla, 1 cibule, 20 g kapar, 1 kyselá okurka, 1 lžička francouzské hořčice, sůl, kolečka cibule a zelená petrželka na ozdobu.
    Pracovní postup: Uzenou makrelu pečlivě vykostíme a umeleme. Změklé máslo utřeme do pěny, přidáme umletou makrelu, nadrobno nasekanou cibuli, okurku a kapary. Pomazánku osolíme, ochutíme francouzskou hořčicí a důkladně promícháme. Namazaný chléb ozdobíme kolečky cibule a zelenou petrželkou.

Makrelová pomazánka

  • 200 g uzené makrely, 200 g jemného netučného tvarohu, cibule, pár kapek tabasca, sůl.
    Pracovní postup: Maso uzené makrely vykostíme a rozmixujeme nebo dobře rozetřeme s tvarohem, jemně ustrouhanou cibulí. Makrelovou pomazánku dochutíme tabaskem a podle chuti přisolíme. Pomazánku zdobíme kyselou okurkou.

Neptunův salát

  • 200 g uzené makrely (filety), 200 g syrového celeru, 1 pórek, 1 jablko, 3 rajčata, 100 g majonézy, sůl, bazalka, pepř.
    Pracovní postup: Uzené filety zbavíme kůže a pokrájíme je na kostky. Jemně usekáme pórek, oloupané jablko a celer nastrouháme nahrubo, rajčata pokrájíme na menší kostky. Směs okořeníme a osolíme podle chuti, promícháme s majonézou a necháme v chladu odležet. Salát podáváme s chlebem.

Rybí salát z uzených ryb

  • Půl kila obraného uzeného masa, 200 g majonézy, dvě čerstvé cibule, mletý pepř, cukr, 2 lžíce hořčice, kyselé okurky nebo kyselá zeleninová směs s hráškem.
    Pracovní postup: Okapanou zeleninu nasekáme nadrobno, smícháme s majonézou, hořčicí, masem, zjemníme cukrem, můžeme přidat i smetanu či majonézu, tady více znamená lépe. Maso na salát používáme z dobře chlazených ryb, ze kterých vyndáme velké kosti. Malé kůstky se v kyselém prostředí zvláční a dobře se i rozkrájí. Výborný salát je z mořských ryb, uzených makrel či sleďů.

Foto: Snímky skrumáže uzených makrel a másla jsem vybrala na serveru pixabay.com. Děkuji za možnost použití. Ostatní fotky k článku o uzených makrelách (receptar).

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/1_nejlepsi-pomazanka-z-uzene-makrely.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/11/1_nejlepsi-pomazanka-z-uzene-makrely-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcelerová pomazánka ze syrového celeru,dávat dětem uzenou makrelu,domácí rybí salát,jak jíst uzenou makrelu,jak se jí uzená makrela,jak vykostit uzenou makrelu,makrela recepty,makrelová pomazánka,nejlepší pomazánka z uzené makrely,pomazánka z makrely makrela,pomazánka z makrely pohlreich,pomazánka z uzenáče,pomazánka z uzené makrely,pomazánky,pomazánky podle ČSN,recepty z uzené makrely ne pomazánky,rybí pomazánka,rybí pomazánka z makrely,rybí pomazánka z uzené makrely,salát z uzené makrely,studená kuchyně recepty,uzená makrela,uzená makrela jod fosfor hořčík,uzená makrela obložené chlebíčky,uzená makrela obložený chleba,uzená makrela plněná vejce,uzená makrela pomazánka recept,uzená makrela recepty,uzená makrela salát recept,uzená makrela uzenáč,zdravá uzená makrelaUzená makrela, recepty a tipy. • Co to je, když se řekne uzenáč. • Jak jíst uzenou makrelu. • Uzenou makrelu čistí hlava rodiny. • Aby si děti oblíbily uzenáče a uměly ho samostatně jíst. • Nejlepší pomazánka z uzené makrely. • I další pomazánky z uzenáče jsou dobré. • Proč jsou Židé tak chytří?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech