Krůtí krk na tymiánu a krůtí krk v zeleninové rýži, recepty. Vaření v single a v malých domácnostech. • Proč kupovat krůtí krky? Vaříme pestře, vaříme krůtí krky. Čím se krůtí krk liší od kvalitnějšího krůtího masa. Krůtí krk: příklad domácí ekonomiky.  Z jednoho obyčejného krůtího krku tři zajímavá jídla: Krůtí ragú kořeněné tymiánem, krůtí krk v zeleninové rýži a výtečná polévka.

dsc01200

Krůtí krky, které se běžně prodávají v řeznictvích nebo ve speciálkách s drůbeží, jsou poměrně masité. Proto mohou být nejen ideální surovinou na vydatnou polévku, ale lze z nich upravit i plnohodnotná hlavní jídla. Krůtí krky jsou relativně levné, tedy se po nich hospodyňky rozhlížejí i z důvodu úspornějšího vaření. Ušetří, a pokrmy přitom neztratí na chuti ani na nutriční hodnotě.

Porcovaná krůta: Dnes zaměřeno na krůtí krk

O krůtě se říká, že má devatero druhů masa. Naštěstí už nemusíme kupovat celého olbřímího ptáka, abychom mohli toto rčení potvrdit nebo vyvrátit – krůty se prodávají i “po dílech”. Tak si mohou čerstvé krůtí maso dopřát i menší domácnosti.

Při nákupu porcované krůty se dost často volí “cesta nejmenšího odporu” – kvalitní dlouhé bílé maso z prsou (na řízky a steaky) nebo na pečení křídlo s krátkým bílým masem. Ale ani krk nelze zavrhovat: Krůtí krk má tmavé dlouhé maso, které se při vhodné úpravě dá přirovnat k hovězímu nebo k divočině.

dsc01107

Vaříte pro jednoho nebo pro dva?

Krůtí krk je vhodný pro single nebo dvoučlenné domácnosti. Vysvětlím proč.

Vařit pro jednoho nebo pro dva – a v této situaci je nezanedbatelné množství lidí – není snadné. Koupit si třicet deka čistého masa na dva steaky, není žádný problém. Ale z třiceti deka jakostního bílého masa neuděláme dobrý guláš nebo nějaký dušený pokrm, kde se předpokládá chutná masová šťáva, základ na omáčku. O vývaru na polévku už vůbec nemluvě. Mdlá chuť omáčky se pak „dohání“ přídavkem koření a nějakého „masového“ výtažku (který by se dal vyjádřit  chemickým vzorcem). Jídlo pak chutná po všem, jen ne po krůtím masu.

Krůtí krk poskytne jednak dostatek syrového tmavého krůtího masa s potřebným vazivem, jež se rozdusí a vytvoří sos, ale také dost kostí a masa na menší množství kvalitního drůbežího vývaru (s bonusem uvařeného masa na další pokrm).

dsc01114

Kladné body pro krůtí krky

  1. Maso odřezané z krku za syrova je protkané vazivovými tkáněmi jako kližka, proto se báječně hodí na guláš nebo ragú. Z jednoho krku jsem ho ořezala 340 gramů, což bohatě postačí na dvě „dřevorubecké“, a  nebo dvě běžné a dvě dětské porce.
  2. Zbylo přes půl kila kostí s masem. Po důkladném uvaření se i z ořezaného z krku obere ještě tolik masa, že poslouží do krupeta, k šouletu nebo do rýžových pokrmů.
  3. Vařením masa, vaziva a kostí krku se získá výtečný silný vývar, který se chuťově liší od obligátního bujonu kuřecího nebo vzácnějšího bujonu hovězího.

Dalším kladem je nižší cena krůtího krku – v porovnání s jinými sortami krůtího masaKrůtí krk se prodává na váhu a kilogram stojí kolem 60 korun. Jeden krk mívá 600 až 900 gramů. Proto je krůtí krk vhodný i pro rodiny, kde hospodyňka dobře ví, že na jídle se dá dost ušetřit, aniž by se promítlo v jeho kvalitě.

Vývar a ovar z ořezaného krůtího krku

dsc01124

Částečně ořezaný krůtí krk dám do tlakového hrnce a hodinu vařím. Pak odstavím, krky vyjmu, oberu maso, kosti (s malými zbytky masa) vrátím do hrnce a znovu ještě alespoň půl hodiny vařím. Pak doplním vodu, aby vývaru bylo si litr a půl a přecedím.

Vývar budu potřebovat na ragú, do rýže a zbytek na polévku, do které přidám ještě třásničky masa, které na kostech zbyly po druhém vyvařování.

Uvařit částečně ořezaný krk doporučuji jako první úkon, právě proto, aby byl vývar připraven pro další zpracování masa.

Krůtí ragú na tymiánu: Skoro jako divočina

dsc01127

Suroviny na krůtí ragú

  • Ořezané syrové maso z krůtího krku (300 – 400 g)
  • 2 střední cibule
  • 80 g másla
  • Sůl, mletý pepř, tymián čerstvý nebo sušený
  • Chlebová strouhanka

Ořezané krůtí maso rozkrájím na drobné kousky, a to přes vlákno. Cibule jemně pokrájím a na másle osmažím do fáze, kdy „šustí“. Vložím maso, sůl a trochu mletého pepře a společně opékám, až maso pustí šťávu. Pak přidám tymián (půl lžičky sušeného nebo asi čtyři snítky čerstvého – podle velikosti).

Podliji vývarem z krku, ale jen tak, aby bylo maso zpola potopené. Přikryji poklicí, snížím teplotu a nechám dusit.

dsc01128

Maso z krku je houževnaté, proto dušení trvá hodinu, někdy i déle. Během té doby kontroluji, jestli se nevyvařila všechna tekutina a případně trochu dolévám (stačí už vodou).

  1. Když bychom měli čas a nechtěli na maso stále myslet, můžeme dát kastrol s obdělaným podlitým masem do trouby, ale vyhřívané maximálně na 90 stupňů Celsia. V troubě maso pobude dvě až tři hodiny, ale bude pak měkké „jako dort“.
  2. Další možností je využít tak zvaný pomalý hrnec, který v single a malých domácnostech poměrně často bývá.
  3. Urychlit dobu přípravy v tlakovém hrnci příliš nedoporučuji – muselo by se do něj dát víc vody a maso by pak nebylo dušené, ale vařené – a v tom je rozdíl. 

DSC01185Než se maso udusí, připravím přílohu. Protože pokrm bude mít po dohotovení hnědou omáčku, hodí se houskový knedlík (místo bílého pečiva lze použít kostičky chleba – knedlík dostane k omáčce ladící příchuť).

  • Knedlík vařím v parním hrnci, v němž se pak může také snadno, šetrně a rychle přihřát.

Kdo nemá rád knedlíky, může zvolit rýži, těstoviny, krokety nebo opečené brambory.

Když je maso měkké, přiliji tolik vody, kolik chci mít omáčky, zahustím chlebovou strouhankou (lze použít i nastrouhaný nebo rozdrobený krajíc staršího chleba). Provařím, ochutnám a dochutím solí, pepřem.

  • Pokrm se bude chuťově blížit dušené divočině.

Až docela nakonec udělám rychle nějakou zeleninu. Stačí jen rozpustit kousek másla, nasypat mraženou zeleninu,  podlít menším množstvím vývaru, dvě tři minuty prudce svařit, až se voda odpaří a pak ještě minutu restovat. Mírně osolit a dochutit trochou pepře.

dsc01198

Krůtí krk v dušené zeleninové rýži

Suroviny na dušenou rýži s krůtím krkem

  • Uvařené maso obrané z krůtího krku
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 větší mrkev
  • stejný vahový díl celeru
  • 1 střední cibule
  • Sušený nebo čerstvý česnek medvědí
  • 80 g másla nebo 50 ml oleje
  • 2 hrnky krůtího vývaru + 2 hrnky vody
  • sůl, mletý pepř

dsc01141

Deset minut práce, pak se pokrm dodělá sám

  • Odměřenou rýži propláchnu v horké vodě.
  • Cibuli nakrájím na drobné kostičky, kořenovou zeleninu nastrouhám na hrubém struhadle.
  • Na másle osmažím cibuli dozlatova, přisypu zeleninu a společně restuji, dokud zelenina nezavadne a mrkev nezačne uvolňovat barvivo do tuku.
  • Nasypu rýži a za stálého míchání ještě chvíli restuji.
  • Pak zaliji dvěma hrnky krůtího vývaru a jedním hrnkem vody, okořením lžičkou soli a trochou pepře.
  • Přivedu k varu a pět minut prudce vařím.
  • Do rýže vmíchám sušený medvědí česnek (plnou hrst), v sezoně medvědí česnek čerstvý (asi tři hrsti pokrájeného) a pokrájené vařené maso z krku.
  • Zamíchám, přiliji čtvrtý hrnek vřelé vody.
  • Počkám, až se pokrm začne znovu vařit.
  • Zamíchám ode dna, přiklopím poklicí, teplotu sporáku snížím na stupeň jedna a nechám asi 20 minut bez míchání „dojít“.
  • Pak z prostředku zkusím malý vzorek, zda je rýže dostatečně měkká. Když ne, nechám ještě asi pět minut přiklopené na plotýnce.
  • Když je rýže akorát, odstavím z tepla a vidličkou pročechrám, aby se zastavil var.
  • Hotovo.
  • Podávám s mrkvovým salátem.

Poznámka: Kdo nemá medvědí česnek, musí ho nahradit česnekem kuchyňským. Pokrm bude mít sice jiný chuťový valér, ale bude také výtečný.

dsc01169

Kaldoun pro všední den

Suroviny na krůtí polévku (2 porce)

  • 600 ml krůtího vývaru (s posledními zbytky obraného masa)
  • 1/2 mrkve
  • malý řez celeru
  • 1/4 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžíce másla + 1/2 lžíce mouky na jíšku
  • sůl,, muškátový květ nebo oříšek
  • Malá hrst polévkových nudlí

Z kousku másla a trošky mouky udělám malé množství světlé jíšky. Přidám nakrájenou cibulku, chvíli restuji, přisypu zeleninu a ještě chvíli opékám. Pak přiliji zbylý vývar, provařím, nasypu polévkové nudle a ještě asi tři minuty vařím. Dochutím solí, špetkou muškátu a rozetřeným česnek (nebo česnekem medvědím).

Polévky budou opravdu jen dvě porce, ale pro jednoho nebo pro dva to úplně postačí. Tak si můžeme dopřát „obyčejnější“ krůtí kaldoun, aniž bychom strávili několik hodin u sporáku.

Poznámka: Vývar z krůtích krků (ostatně i z jiných drůbežích odřezků) je zakalený, což je přirozené. Čistit jej po starém způsobu bílkem by bylo neefektivní. Proto se z něj připravují polévky zasmažené jíškou.

dsc01195

Rekapitulace: Něco na tom krůtím krku je

  • Krůtí krk, který jsem právě zpracovala, vážil 852 gramy.
  • Kilo bylo za 65 korun, takže jsem zaplatila pětapadesát korun. 
  • Kolik se z toho navařilo, dokládají snímky pořízené při vaření.

A když ještě řeknu, že jsem kosti dala sousedce, která je roztlouká slepicím, musí každý uznat, že na tom krůtím krku něco je – i když to dá trochu práce.

Foto: Snímky k článku o zpracování krůtího krku (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/DSC01198.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/01/DSC01198-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s krůtím krkem,guláš z krůtího krku,guláš z krůty,jak uvařit krůtí krk,kaldoun,kaldoun s nudlemi,kaldounová polévka,krk z krůty recepty,krůta v rýži,krůtí guláš,krůtí krk recepty,krůtí krk v rýži,krůtí krky recepty,krůtí maso recepty,krůtí polévka,krůtí rizoto,pečená krůta od babičky,polévka z krůtích krků,ragú z krůtího krku,ragú z krůty,recepty krůtí maso,recepty z krůtího masa,rizoto z krůty,vývar z krůtích krkůKrůtí krk na tymiánu a krůtí krk v zeleninové rýži, recepty. • Vaření v single a v malých domácnostech. • Proč kupovat krůtí krky? • Vaříme pestře, vaříme krůtí krky. • Čím se krůtí krk liší od kvalitnějšího krůtího masa. • Krůtí krk: příklad domácí ekonomiky. •  Z jednoho obyčejného...Blog o zahradničení, pěstování a receptech